Prelungire cablu pompa apa


La cumpararea unei pompe submersibile constatam ca aceasta este echipata cu un cablu de alimentare cu energie electrica (cablu pompa) avand lungime de circa 15 – 20m, in cel mai bun caz. De cele mai multe ori, pentru puturile forate la adancimi mai mari, ce ajung la stratul acvifer, aceasta lungime a cablului de alimentare nu este suficienta si avem nevoie sa realizam o prelungirea a acestuia. Exista doua cazuri, unul cand zona de imbinare este imersata in apa si altul cand aceasta imbinare nu ajunge in apa putului. Daca in al doilea caz problema se poate rezolva relativ usor utilizand o imbinare cositorita si un tub varnis termocontractibil, pentru cazul imersarii este nevoie de o etansare superioara a zonei pentru a preintampina scurtcircuitele. Pentru acest ultim caz, va prezint o metoda de asamblare superioara, utilizand un kit dedicat acestei operatiuni.

Asadar avem achizitionata pompa, stim lungimea cablului si adancimea de imersare, nu avem decat sa cumparam kitul de prelungire al cablului si lungimea necesara de cablu electric suplimentar, apoi sa trecem la practica.

Pregatim capetele celor doua cabluri, indepartam izolatia pe o lungime corelata cu lungimea casetei de plastic, 50mm pe fiecare parte conform schitei producatorului, apoi cositorim capetele. Dupa cum se vede, cablul pompei este de tip banda (4 x 1 mmp) iar cablul nou achizitionat este rotund (4 x 1.5 mmp). Am optat pentru cablul de 1.5mmp pentru ca nu am gasit cablul de 1 mmp si oricum este mai bine pentru compensarea pierderilor de tensiune la lungimi mare ale cablului de alimentare, in acest caz undeva la 65m cablu. Respectam culorile cablurilor pentru a putea face legaturile corect in panoul de comanda al pompei.

Asezam cele patru fire cositorite pe piesa speciala din kitul de prelungire, piesa cu patru zone separate, apoi o asezam in carcasa de plastic. La capete, ajustam iesirea din carcasa astfel incat sa se potriveasca pe diametrul cablurilor si suplimentar, adaugam putina banda izolatoare pentru o mai buna etansare la strangerea carcasei.

Asezam bine cele doua cabluri pe pozitie si clipsam jumatatea carcasei de plastic, apoi dopul carcasei si asezam palnia pe unde vom introduce materialul de etansare – o rasina.

Desfacem punga unde avem materialul de umplere-izolare compus din doua substante. Indepartam zona de separatie de pe punga, amestecam cele doua solutiii fara a desface punga, timp de 2-3 minute.

Taiem un colt al pungii si incepem turnarea  acestui amestec, totul cu atentie sa nu pierdem material si sa nu se scurga pe zona de iesire din capetele carcasei de plastic, pe langa cabluri. Rasina nu se intareste instant si de aceea dupa umplerea carcasei se va pune dopul si se lasa sa se usuce/intareasca.

A doua zi piesa de imbinare era perfect uscata si intarita, gata de utilizare. Asamblarea este nedemontabila si este de foarte buna calitate, recomandata pentru imersia in apa. De mentionat ca exista mai multe marimi ale kitului de imbinare, in functie de dimensiunile cablurilor imbinate, in cazul de fata s-a utilizat kitul cel mai mic – „GT 0” pentru cabluri cu sectiunea de maxim 4 mmp.

Pretul kitului achizitionat a fost de 52 lei.


14 Comments on "Prelungire cablu pompa apa"

 1. Florin Muresan-Grecu | 13 iunie 2015 at 18:55 | Răspunde

  Asadar, pana la urma tot „batrana si demodata” (asta in opinia unor vajnici electricieni din generatia tanara, abia iesiti de pe bancile scolilor) cositorire ramane de baza.
  Quod erat demonstrandum !

 2. Eu nu sunt atat de categoric. In acest caz am apreciat ca cea mai buna solutie este cositorirea, avand in vedere ca sudura este inglobata in rasina. Probabil la fel de bine mergea si alta solutie de legare a capetelor firelor daca are loc in carcasa respectiva. Asta am avut la indemana, mi se pare sigura si nu are rost sa experimentez altceva de aceasta data. Uneori este si o obisnuinta, cu ce ai lucrat, cu aia continui daca este in regula calitativ.

  • Florin Muresan-Grecu | 15 iunie 2015 at 18:47 | Răspunde

   Viorel, luand in considerare „geometria” locului, ma indoiesc ca ai fi putut gasi o metoda de interconectare mai buna decat cositorirea. Da-mi voie sa fiu eu categoric si sa raman la parerea ca este cea mai buna varianta.

 3. Bogdan Dolhascu | 24 august 2015 at 13:30 | Răspunde

  Salutare! Frumos lucrat. Totusi… un nume complet pentru kit si locul de unde se poate achizitiona se poate da?

 4. salut,
  in primul rand cablul de tip Myym (cel alb)in speta izolatie din pvc, nu este recomandat pentru pompe, se recomanda cel cu izolatie cauciucata(tip mccgi, h07rn-f)datorita rezistentei la inghet si pentru flexibilitate, ca tip de imbinare , eu personal recomand mufarea si manson termocontractibil(cu gel etansare).

  • Unde este pericol de inghet in put sau in pamant, protejat in tubulatura?
   Flexibilitate la ce anume, ambele cabluri sunt litate. Ce problema are aceasta rasina protejata in carcasa din material plastic, in situatia pozitionarii in apa?

 5. As dori un pret la prelungire cablu in apa

 6. Alexandru Catalin | 10 mai 2020 at 21:20 | Răspunde

  Salut,
  Izolatia cablului trebuie sa fie speciala sau se poate folosi orice cablu izolat care se gaseste prin magazinele de bricolaj, bineinteles sa indeplineasca grosimea necesara pompei?
  Multumesc!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*