Buiandrug usa

 In constructia unei case este necesara realizarea unor elemente de constructie alcătuite dintr-o grindă de beton armat, de zidărie, de metal sau de lemn, așezată deasupra unei porți, a unei uși, a unei ferestre etc. pentru a susține porțiunea de zidărie de deasupra acestora. Aceste elemente se numesc buandrugi si asa cum suna definitia anterioara, rolul lor este unul important din punct de vedere al rezistentei. In acelasi timp, modul de realizare al acestui buiandrug poate influenta comportarea termica, introducand punti termice semnificative in anumite cazuri. Mai nou, pe langa buiandrugii din beton armat, lemn sau metal, se utilizeaza buiandrugi prefabricati din elemente ceramice sau din BCA, ambele cu miez din beton armat.

Conform literaturii de specialitate, amplasarea buiandrugilor se face conform schitelor prezentate mai jos, indiferent ca realizarea lor  se face direct pe santier utilizand beton armat sau daca utilizam buiandrugi prefabricati.

Daca buiandrugii sunt realizati corect nu pot fi probleme deosebite insa exista cazuri in care, din prostie si ignoranta, realizarea buiandrugilor este tratata incorect. Un astfel de caz doresc sa prezint astazi, un perete interior prevazut cu un gol de usa la care rolul de buiandrug era realizat de doua bare de otel beton de 10mm. Indiferent de marimea golului sau marimea zidariei aflata pe acest asa-zis buiandrug, o astfel de solutie este inacceptabila si trebuie remediata.

 Asadar sa vedem cum putem remediem situatia acestui „buiandrug”, situatie ce poate fi aplicabila pentru orice alt caz similar, fie ca este usa sau fereastra. In primul rand trebuie sa demolam parte din zidaria aflata peste golul de usa pentru a realiza spatiul necesar. Acest spatiu va fi corelat cu tipul si dimensiunea buiandrugului ce se va realiza, prefabricat sau nu. In acest caz vom utiliza un buiandrug prefabricat din elemente ceramice cu lungimea de 1.25m.       

Indepartam caramida pe o inaltime putin mai mare decat cea a buiandrugului ce are sectiunea 120x65mm, atat pentru a-l putea introduce cat si pentru a ramane rost pentru mortar. Teoretic ar trebui sa avem o zona de sprijin de circa 25cm insa tinand cont de marimea zidariei aflate peste acest gol de usa si conditionarile pe acest perete de compartimentare, ne limitam la o zona de sprijin de circa 17cm pe fiecare parte.

Pregatim mortarul pentru fixarea si tencuirea zonei de montaj, utilizam un mortar predozat – Multibat Premix de la LAFARGE.

Asezam pe capatul de sprijin un strat de mortar, la fel si pe partea superioara a buiandrugului. Nu este deloc usor dar la aceasta dimensiune poate fi ridicat de o persoana. Pentru lungimi mai mari va trebuie ajutoare.    

Asezam buiandrugul ceramic pe pozitie, il centram fata de perete.

Utilizand mortarul preparat anterior, umplem toate rosturile de jur-imprejurul buiandrugului. Avand in vedere ca spaletii nu sunt finisati, tencuim cu acelasi mortar si aceste zone, fixand in prealabil cate o scandura dreapta pe fiecare parte a spaletului si asigurandu-le cu menghina de santier realizata din otel beton. Tencuim in straturi succesive, cu timpi intermediari pentru a se trage mortarul. Ulterior tencuim si lateralele buiandrugului.

La final tencuim si sub buiandrug, in aceeasi maniera ca si la spaleti. In loc de drisca, finisam cu o gletiera pentru a obtine suprafata plana.

Decofram si lasam tencuiala sa se usuce cateva zile dupa care va urma gletuirea utilizand un glet de umplere pe baza de ipsos.

In acest fel putem monta un buiandrug ceramic (buiandrug usa) dupa ce peretele a fost zidit, o lucrare usor de realizat si care nu necesita o cheltuiala semnificativa. Pretul unui astfel de buiandrug este de circa 25-28 lei, un sac de mortar costa 14 lei iar manopera o puteti realiza singur. Timp alocat lucrarii efective, maxim 2 ore. Usa se va aseza altfel pe acest gol de usa si nu va exista nici un risc structural.Finisarea se va face cu trei (3) straturi de glet, doua de ipsos si unul din ciment alb pentru finsare, in primul strat se va ingloba o plasa de fibra pentru a elimina riscul de fisurare pe zona reparata.

SPOR LA LUCRU!


34 Comments on "Buiandrug usa"

  1. interesant am sa aplic si eu

  2. La o casa veche, pe care am cumparat-o, am gasit buiandrugi si spaleti de lemn. Lemnul pare intreg si se tine bine, nu este mancat sau putrezit. Credeti ca este necesara operatiunea de inlocuire a lor cu unii din beton precomprimat?

    • Lemnul de esenta tare era folosit atat la fundatii cat si la buandrugi. Decizia de inlocuire se poate lua daca actualul buiandrug este deteriorat sau nu se poate incadra in renovarea realizata. Inclin sa cred ca nu este nevoie de o astfel de operatiune.

  3. bedecean alin | 24 iulie 2017 at 12:33 | Răspunde

    intentionez sa modific 15 cm la stanga pozitia unei usi, pentru asta cum se procedeaza cu buiandrugul? trebuie sa il inlocuiesc sau pur si simplu il scot, sparg peretele la stanga 15 cm, zidesc apoi la dreapta 15 cm si pun la loc acelasi buiandrug? imi e frica sa nu cedeze caramida de deasupra buiandrugului, deasupra usii mai sunt cam 80 cm zidarie. multumesc!

    • Daca ai buiandrug prefabricat,poti sa il muti inainte de a sparge zidaria din laterale usa. Chiar daca il scoti, nu o sa cada zidaria de deasupra, este tinuta de mortar si tesere.

  4. As dori sa fac o usa in peretele unei case vechi. Cum ar trebui sa procedez cu facerea boiandrugului?

  5. Sa traiti! Imi puteti spune daca boiandrugi ceramici au fier beton in ei ? Si ce dimensiune ? Multumesc

    • Salut,
      Buiandrugii ceramici sunt realizati din beton armat precomprimat. Sigur, au si armatura din fier beton, 2 fire. Nu am idee ce sectiune are fierul (probabil in jur de 12mm), clasa de beton este insa una superioara.

  6. Tocmai un constructor a decupat un gol de usa in zid de caramida si nu a pus boiandrug. A montat tocul usii. Ce risc exista? Sa il pus sa strice si sa monteze?
    Multumesc

    • In mod normal trebuie sa existe buiandrug. Acum depinde si in ce zidarie a taiat golul, cate randuri de caramida sunt deasupra etc.

      • Multumesc pt raspuns
        In zid de caramida de 30cm, cu 1rand de caramida. Sa il pun sa decupeze deasupra usii? Oare merge dat jos tocul fara avarii?
        Aici poate fi vazut golu si din ce e peretele inainte de finisaje ibb.co/mEokXz ,ibb.co/c7Vzsz
        Daca sunteti amabil sa va uitati putin, pt a ma sfatui ce sa fac mai departe.
        Multumesc mult

        • Nu se vede exact totul dar pare sa fie un singur rand de caramida peste gol. Nu cred ca vor fi probleme daca nu se monteza buiandrug insa o varianta altermativa ar fi utilizarea a doua bare de otel beton de 12 mm de exemplu.

  7. Salutare! Cum montam boiandrug la o casa din paianta, facuta pe schelet de lemn. In partile laterale la usi sunt corzi probabile legate cu structura casei. Deci daca ar fi sa fac ca in pozele de mai sus, ar trebui sa tai aceste corzi.
    Multumesc!

  8. Pot utiliza buiandrug din cărămidă, ca cel prezentat de dvs pentru un perete interior de bca ytong de 10 cm?

  9. Salut.
    La un gol de usa in perete(90cm latime) de boltari de beton de 24 latime (din anii 90) trebuie neaparat buiandrug? Cam 3randuri de boltari deasupra.
    Multumesc.

  10. Buna ziua. Am o problema privind golu de usa. Este mai mic nu s-a tinut cont de incalzirea in pardoseala care urca inca 7cm. Buiandrugul este realizat prin turnarea betonului odata cu centura. Se poate sparge 7cm din beton?

    • Daca partea de centura are armatura, acest buiandrug are armatura lui?
      In principiu se poate sparge dar trebuie vazuta cum este facuta armarea.

  11. Deasupra unui geam la o casa de cărămidă nearsă, încercând să repar niste crapaturi am constatat că există o scândură de 2cm pe post de buiandrug. Am văzut și ceva crăpătură la colț în spatele tencuielii. Vreau sa adaug buiandrug, dar care ar fi metoda cea mai buna fara sa afecteze tocul geamului? Zidul este de aprox 40 cm grosime..

    • Este posibil sa fie un buiandrug din lemn deesenta tare, asa se construia in trecut. Teoretic se poate inlocui fara probleme, asa cum este prezentat mai sus, tocul poate ramane pe loc si se reface rostul dintre toc si buiandrug, ulterior, similar ca la tamplaria din PVC.

      • Mulțumesc pentru răspuns. Revin cu update și poze. Casa e din chirpici, iar aici sunt pozele cu situația în cauză
        http://s.go.ro/wstdglb9

        • Am inteles situatia, se pare ca este fisurat deja. Acel dulap sau scandura mai groasa, pentru ca nu pot aprecia grosimea, asigura spaletul ferestrei. Nu cred ca este oportun sa utilizati un buiandrug ceramic la aceasta casa de paianta. Puteti decoperta peste nivelul scandurii actuale si sa adaugati tot un buiandrug din lemn, de esenta tare. Ulterior se poate elimina scandura actuala si reface zona.

  12. Mda .. tocmai că e scândură aia cu fisura, am teama că dacă sap deasupra ei mult sa nu se surpe partea de perete de deasupra, care tine și țevile pt calorifere… Soțul a găsit o soluție.. că sa zic așa, a săpat puțin in perete și a băgat un cornier.
    http://s.go.ro/3ds1z11m
    Sper sa țină. 😉

    • In mod normal nu ar trebui sa fie probleme. Se asigura tevile de incalzire separat, se sustine scandura actuala cu propte si se poate decoperta deasupra. Acum, starea constructiei o stiti doar la fata locului, nu ar trebui sa fie nicio problema cat se schimba buiandrugul.

      • Bună seara. La o casa de paiantă, credeți ca ar fi înțelept să aplic această metodă pt a sparge un gol într-un perete exterior pt a monta o ușă glisanta dublă din termopan? Mulțumesc.

        • Se poate face o astfel de solutie dar in varianta cu lemn de esenta tare, eventual un cadru care sa permita montajul corect al viitoarei usi de acces.

  13. Paraschiv sorin | 11 ianuarie 2023 at 14:29 | Răspunde

    Am o casa din paianta la tara si doresc sa schimb geamurile si usile din lemn cu unele din termopan.
    1.)Inca nu am scos usile sa vad daca am sau nu boiandrugi, dar daca nu am, pot monta termopanele?
    2.)Daca nu pun boiandrugi, si montez termopanele, in timp ma pot astepta la probleme?
    3.) Daca nu am boiandrugi, si ca sa ii pot monta trebuie sa tai din paianta, se slabeste structura de rezistenta a peretelui sau a casei?

    • Presupun ca acea casa are o bucata de lemn peste fereastra, poti incerca sa spargi deasupra ferestrei si sa inspectezi zona. Daca nu exista se poate monta unul din lemn de esenta tare. Putin probabil sa nu ai si lemn in structura de pamant pentru a face prinderea cat mai bine.

  14. Buna seara,
    Am o anexa construita din caramida cu L=8 m si l=7 m, acoperita cu placa din beton de cca.10 cm. Urmare a realizarii unei izolatii cu bitum si carton asfaltat, cum se facea in anii 80, care din pacate s-a dovedit inficienta s-a realizat peste placa un acoperis in 4 ape cu tigla. Spatiul cuprinde un garaj, o camera(3.2mX4.2 m) si inca o incapere in continuarea camerei de 3.2 mx 2.0 m . As vrea sa transform in terasa camera si incaperea din continuarea acesteia prin deschiderea peretilor cu latura de 3.2 m pentru a crea acces la spatiul din spate. Deschiderile le doresc cat mai generoase. Intrebarea este avand in vedere placa existenta, cat de mare pot face deschiderile si care este cea mai buna solutie de consolidare a acestor dechideri.
    Multumesc mult.
    Mihaela

    • Un raspuns corect si complet puteti gasi daca mergeti cu toate datele constructiei la un structurist, inclusiv detalii despre fundatie, stalpii de beton de la colturile zidariei si centura de sub placa. Daca exista o grinda sub placa ce se sprijina pe doi stalpi de ebton corect dimensioanti, lucrarea este posibila fara a efectua lucrari suplimentare. In caz contrar golul ce se va realiza in zidarie trebuie consolidat, cel mai usor cu structura metalica sau din beton.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*