Amenajari gradini Bistrita


Odata cu finalizarea lucrarilor la casa, in faza de rosu sau o alta etapa de contruire se pune problema amenajarii spatiului din curte. Este de dorit ca o parte din lucrarile din gradina sa incepa intr-un moment in care accesul cu diverse material de constructii sau utilaje sa fie aproape incheiat. In acelasi timp, daca avem o curte insemnata iar o parte din ea este ferita de lucrarile de construire a casei, sa avem in vedere plantarea unor pomi fructiferi sau altor arbori/plante care necesita o perioada mai unga de crestere si dezvoltare pana la stadiul de fructificare sau maturitate.

Ne punem intrebarea daca amenajarea gradinii o putem face singuri sau avem nevoie de serviciile unor firme are sa realizeze proiectul de amenajare peisagistica mai bine si mai repede. Raspunsul tine de optiunea fiecaruia insa sfaturile lor, produsele necesare si serviciile de profil ne sunt la indemana si ne pot transforma curtea intr-o gradina deosebita, personalizata. Este foarte important ca dupa o zi de munca sa ne relaxam in propria oaza de verdeata si liniște de aceea este necesar sa apelati la acesti specialisti care sa transforme gradina într-un spațiu personal.

Trebuie sa fim costienti ca lucrarile specifice de amenajare gradini implica aspecte atat tehnice (consultanta și proiectare) cat si practice (eliminarea daunatorilor – erbicidarea buruienilor, decopertari, trasarea terenului in funcție de proiect și de particularitatile solului). După pregatirea terenului urmeaza plantarea efectiva a plantelor și a gazonului fie prin montare, fie prin insamantarea rulourilor de gazon .

          Sistemul de irigatii

Este poate cel mai important sistem pentru dezvoltarea optima a plantelor și a gazonului. La cat de capricioasa si instabila este vremea, alternant perioadele caniculare cu cele de precipitatii, poate fi o corvoada sa udam cand si cat trebuie planetele din gradina. Atat pentru confortul plantelor cat si pentru cel al beneficiarilor, este mai mult decat util sa aveți în gradina dumneavoastră un sistem de irigatii performant. Ca o noutate, exista posibilitatea sa programați sistemul de irigații prin bluetooth sau wifi, prin telefon sau tableta!

Gazonul

Gazonul, indiferent de metoda folosita – prin semănat sau rulori, rămâne un element principal în amenajarea de spații verzi. Dacă se optează pentru un gazon prin însămânțare, atunci este obligatoriu sa existe și un sistem de irigații automatizat. Ruloul de gazon are un mare avantaj prin beneficiul imediat eliminarea problemelor de răsărit, de sol.

Insamantare sau rulou gazon?

Pentru cei care nu sunt hotarati ce sa aleaga pentru gradina lor, insamnatare iarba sau rulou de gazon, va prezentam cateva informatii relevante.

Pentru amenajarea unei gradini cu gazon natural cele mai importante sunt conditiile climatice din gradina dumneavoastra. Daca este vorba de zone foarte insorite, unde este foarte cald vara, atunci aveti nevoie de iarba rezistenta la caldura si temperaturi mari. Daca insa va aflati in zona montana, unde temperatura medie anuala este mai mica, iar soarele care incalzeste gradina nu este atat de puternic, sau daca aveti ierni mai reci, atunci aveti nevoie de o iarba care sa reziste la temperaturi mai scazute, pentru a supravietui in anotimpul rece. De asemenea, foarte importanta este cantitatea de precipitatii care cade in zona. Gazonul natural poate fi obtinut prin insamntare sau prin rulouri de gazon, prima varianta fiind mai ieftina dar durata pana la obtinerea peluzii dorite este mai mare.

In cazul in care se opteaza pentru insamnatare, se practica semanarea mai multor specii, in amestec, in functie de caracteristicile fiecareia si scopul pentru care este dorit gazonul. Principalele specii utilizate pentru gazon sunt: Lolium perenne, Poa pratensis, Poa trivialis, Festuca rubra, Festuca arundinacea, Festuca ovina, Agrostis stolonifera, Agrostis tenuis, Phleum pratense, Trifolium repens, Phleum bertolonii.

Inainte de insamantare, obligatoriu terenul trebuie pregatit.

 • Solul trebuie sa fie suficient de bogat in nutrienti (la un sol mai sarac din acest punct de vedere trebuie adaugate ingrasaminte).
 • Trebuie curatata intreaga suprafata de buruieni, pietricele, crengi si alte resturi vegetale.
 • Trebuie nivelat si aerat (solul nu trebuie sa fie batatorit, compactat, altfel apa, aerul si radacinile plantelor nu vor putea patrunde).
 • Plantarea gazonului se face primavara sau toamna, fiind nevoie de temperatura si lumina optime.
 • Semintele trebuie distribuite cat mai uniform, apoi suprafata trebuie tavalugita si tasata. Presarati un strat subtire de nisip (1-2 cm) si apoi tasati din nou.
 • Nu calcati pana cand semintele vor germina, se vor prinde de substrat si se vor dezvolta suficent de mult.
 • Este foarte importanta udarea suprafetei cu un jet fin pentru a nu scoate samanta din sol. Atentie insa, apa in exces favorizeaza aparitia buruienilor si a mucegaiului dar si crearea unei cruste la suprafata solului dupa uscare.

In cazul rulourilor de gazon, acestea trebuie instalate cat mai repede de la sosire. In cazul in care se depoziteaza pentru o anumita perioada (nu mai mult de o zi – doua), trebuie pastrate intr-o zona umbrita, iar daca instalarea se amana si mai mult, rulourile trebuie desfacute si udate. Ca si in cazul insamantarii, terenul trebuie de asemenea pregatit in acelasi mod, insa cu adaugarea in prealabil a unei cantitati de nisip, care trebuie amestecata cu pamantul deja existent in gradina. Instalarea propriu zisa trebuie facuta cu atentie astfel incat gazonul sa nu se rupa si fiecare fasie de rulou sa fie lipita perfect de cea de langa ea. De asemenea trebuie asigurat contactul cu solul, apasandu-se ferm pe bucatile de gazon.

Amplasarea unui gazon sub forma de rulouri are cateva avantaje:

 • veti avea gazonul instalat mult mai repede (nu mai astepti sa germinze semintele si sa creasca plantele); se poate utiliza la aproximativ o saptamana – doua de la instalare;
 • radacinile plantelor sunt deja dezvoltate si prinse de un strat de pamant, ceea ce le ofera o stabilitate mai mare si o rezistenta crescuta la conditiile climatice;
 • gazonul sub forma de rulou poate fi instalat tot timpul anului, cu exceptia temperaturilor foarte scazute (inghet);
 • nu mai este nevoie de o grija atat de minutioasa legat de irigare la inceput, pentru ca plantele sunt deja crescute si au radacinile dezvoltate (gazonul trebuie totusi udat suficient dupa instalare, pentru a facilita patrunderea radacinilor in solul din gradina);
 • gazonul este deja tratat contra buruienilor si daunatorilor;
 • este o varianta mai comoda si mai rapida, insa si costul este mai mare.

Provocările încep imediat ce se termina amenajare grădinii din cauza climei sau a dăunătorilor. Din aceste cauze, pentru a avea o gradina sănătoasă aceasta trebuie sa fie întreținută in mod corespunzator.


Vizualizari:2988

Be the first to comment on "Amenajari gradini Bistrita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*