Amenajari gradini Bistrita


Odata cu finalizarea lucrarilor la casa, in faza de rosu sau o alta etapa de construire se pune problema sa reusim amenajarea gradinii, spatiului din curte. Este de dorit ca o parte din lucrarile din gradina sa incepa intr-un moment in care accesul cu diverse material de constructii sau utilaje sa fie aproape incheiat. In acelasi timp, daca avem o curte insemnata iar o parte din ea este ferita de lucrarile de construire a casei, sa avem in vedere plantarea unor pomi fructiferi sau altor arbori/plante care necesita o perioada mai unga de crestere si dezvoltare pana la stadiul de fructificare sau maturitate.

Ne punem intrebarea daca amenajarea gradinii o putem face singuri sau avem nevoie de serviciile unor firme are sa realizeze proiectul de amenajare peisagistica mai bine si mai repede. Raspunsul tine de optiunea fiecaruia insa sfaturile lor, produsele necesare si serviciile de profil ne sunt la indemana si ne pot transforma curtea intr-o gradina deosebita, personalizata. Este foarte important ca dupa o zi de munca sa ne relaxam in propria oaza de verdeata si liniște de aceea este necesar sa apelati la acesti specialisti care sa transforme gradina într-un spațiu personal.

Trebuie sa fim costienti ca lucrarile specifice de amenajare gradini implica aspecte atat tehnice (consultanta și proiectare) cat si practice (eliminarea daunatorilor – erbicidarea buruienilor, decopertari, trasarea terenului in funcție de proiect și de particularitatile solului). După pregatirea terenului urmeaza plantarea efectiva a plantelor și a gazonului fie prin montare, fie prin insamantarea rulourilor de gazon .

          Sistemul de irigatii

Gazonul

Insamantare sau rulou gazon?

  • Solul trebuie sa fie suficient de bogat in nutrienti (la un sol mai sarac din acest punct de vedere trebuie adaugate ingrasaminte).
  • Trebuie curatata intreaga suprafata de buruieni, pietricele, crengi si alte resturi vegetale.
  • Trebuie nivelat si aerat (solul nu trebuie sa fie batatorit, compactat, altfel apa, aerul si radacinile plantelor nu vor putea patrunde).
  • Plantarea gazonului se face primavara sau toamna, fiind nevoie de temperatura si lumina optime.
  • Semintele trebuie distribuite cat mai uniform, apoi suprafata trebuie tavalugita si tasata. Presarati un strat subtire de nisip (1-2 cm) si apoi tasati din nou.
  • Nu calcati pana cand semintele vor germina, se vor prinde de substrat si se vor dezvolta suficent de mult.
  • Este foarte importanta udarea suprafetei cu un jet fin pentru a nu scoate samanta din sol. Atentie insa, apa in exces favorizeaza aparitia buruienilor si a mucegaiului dar si crearea unei cruste la suprafata solului dupa uscare.

  • veti avea gazonul instalat mult mai repede (nu mai astepti sa germinze semintele si sa creasca plantele); se poate utiliza la aproximativ o saptamana – doua de la instalare;
  • radacinile plantelor sunt deja dezvoltate si prinse de un strat de pamant, ceea ce le ofera o stabilitate mai mare si o rezistenta crescuta la conditiile climatice;
  • gazonul sub forma de rulou poate fi instalat tot timpul anului, cu exceptia temperaturilor foarte scazute (inghet);
  • nu mai este nevoie de o grija atat de minutioasa legat de irigare la inceput, pentru ca plantele sunt deja crescute si au radacinile dezvoltate (gazonul trebuie totusi udat suficient dupa instalare, pentru a facilita patrunderea radacinilor in solul din gradina);
  • gazonul este deja tratat contra buruienilor si daunatorilor;
  • este o varianta mai comoda si mai rapida, insa si costul este mai mare.


Be the first to comment on "Amenajari gradini Bistrita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*