Fosa septica si drenajul


Lipsa canalizarii in multe din zonele rurale, limitrofe marilor orase sau chiar unele cartiere vechi ale oraselor este una din problemele generale ce fac parte din capitolul „lipsa utilitati” (fosa septica). Intr-o logica normala a lucrurilor am putea spune ca in alte zone europene nu se construieste nimic fara a avea acces la utiliati: energie electrica, apa potabila, analizare si gaze naturale (dupa caz). Nu acelasi lucru il putem spune, in ciuda faptului ca au trecut ani buni de integrare europeana, la cativa km de centrul oraselor gasim zone dezvoltate pentru cladiri de locuit care nu au canalizare publica.

Sapatura santuri pentru scoatere tuburi drenare existente

Tuburi drenare colmatate

Posibil sa fie de discutat solutia adoptata de cel care a refacut drenul prin utilizarea unei cantitati mai mari de folie geotextila dar in principiu daca nu avem materiale in suspensie in cantitati mari, provenind din fosa, nu ar rebui sa fie probleme. Pe de o parte s-a imbracat tubul de drenaj in membrana geotextila iar pe de alta parte s-a pozat sortul de piatra in mod protejat pentru a nu se amesteca solul cu piatra.


Un volum adecvat de sort de piatra va permite drenarea apei tratate ce provine din fosa, atat sub tub cat si peste acesta. Partea superioara a sortului de piatra este acoperita cu aceeasi membrana. Se poate acoperi chiar cu o folie de polietilena astfel incat apa din precipitatii sa nu se scurga direct pe zona drenului, ceea ce creste volumul de apa ce se poate descarca din fosa. De departe subiectul suporta analiza mai ultor aspecte legate de dimensionare si functionarea corecta a fosei si acest articol este doar o mica problematica intalnita foarte des pentru ca totul se termina la dren si in zona de sol ce trebuie sa absoarba apa evacuata din fosa. Aspectul este cu atat mai important cu cat curtea disponibila este redusa iar casele sunt aproape una langa altele.


5 Comments on "Fosa septica si drenajul"

  1. Bună ziua,
    Aș avea o întrebare. Șanțul în care se montează tubul de drenaj se căptușește cu un geotextil, așa cum apare în fotografii. Bănuiesc că rolul acelei membrane este de a proteja pietrișul contra pământului care ar putea pătrunde din pereții șanțului. În aceste condiții mai are rost să învelim tubul în sine cu înca un geotextil?
    mulțumesc anticipat.

    • Povestea din articol este o varianta realizata de o persoana, solutie despre care am scris ca nu mi se pare foarte corecta. Geotextil trebuue doar intre sol si pietris, partea superioara.

  2. Buna ziua. Inteleg ca nu sunteti de acord cu imbracarea tubului de dren in geotextil. Puteti, daca va rog, sa ne spuneti si de ce?

    • Rolul geotextilului este de a proteja stratul de sort fata de sol, radacini si alte elemente ce pot reduce posibilitatea de scurgere a apei. In momentul in care adaugam geotextil si inainte de a aseza sortul, sub acesta, vom crea o bariera impotriva particulelor ce pot sa vina chiar din fosa/drenaj. Prin urmare, se poate colmata stratul de geotextil, de sub sort, mult mai repede decat se poate reduce gradul de absortie al solului.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*