Trecere aerisire acoperis


Dupa „chinurile” autorizari lucrarilor de constructie a acoperisului de tip sarpanta pentru bloc, iata ca am ajuns si la realizarea efectiva a acestuia. Un sumar si foto de la executia acoperisului vom vedea intr-un articol viitor, de aceasta data vom prezenta o mica lucrare pentru trecerea aerisirilor de la coloanele de canalizare, peste invelitoarea din tigla de beton. Este solutia gandita si realizata personal, la fata locului, asa ca am cu ce sa ma mandresc.

Acestea fiind zise, sa vedem etapele si materialele utilizate. Avem cumparate tiglele de trecere (tigla beton), un numar de 4 bucati (exemplarul din imagine a suferit un soc si s-a spart) ce permit utilizarea unei tubulaturi de maxim 110mm.

Pentru fiecare tigla de trecere vom utiliza o teava de 110mm din polipropilena cu lungimea de 50cm. Vom aseza tigla pe pozitie si vom fixa teava la verticala  utilizand cateva pene din polistiren extrudat.

Intre timp am realizat capacele din gipscarton pe care le vom utiliza pentru a acoperi partea inferioara, gaura va intra pe teava de 110mm.

Aplicam capacul din gipscarton pe partea exterioara a tiglei.

Capacul fiind montat, intoarcem tot ansamblul si il fixam intre doua bucati de lemn, ansamblul va sta orizontal, sprijinit pe capacul de gipscarton si gaura de trecere a tiglei (tigla beton). Va urma umplerea rostului dintre tigla si teava de PP cu spuma poliuretanica.

Lasam sa se usuce spuma poliuretanica, putem taia spuma in surplus dupa circa 2-3 ore.

S-a desfacut capacul din gipscarton si s-a taiat definitiv spuma poliuretanica, ansamblul teava – tigla este foarte bine fixat.

Peste spuma poliuratanica, pe exterior, s-a aplicat un cordon de mortar preparat la fata locului (1 parte ciment si 2-3 de nisip).

Inainte de montarea pe pozitie vom vopsi capatul exterior al tevii, rostul de mortar si cotul ce va inlocui piesa de aerisire. Cotul nu este ce ar trebui sa fie insa piesa terminala de aerisire ce se gaseste in comert mi s-a parut ca nu merita pretul nesimtit de circa 30 lei/bucata.

La interior s-a facut legatura intre capatul tevii de pe tigla si capacul coloanei de ventilatie de la nivelul terasei utilziand teava de PP de 75mm.

Lucrare ce face parte din proiectul acoperis bloc .


7 Comments on "Trecere aerisire acoperis"

  1. Buna ziua,
    Solutia aplicata este foarte buna si se incadreaza perfect in design-ul invelitoarei, felicitari.
    Pe piata materialelor de constructii exista multe variante de acoperire. De ce ati ales tigla din beton ?
    Asteptam si alte exemple de ajustari pe care le faceti in situatiile intalnite pe santiere.
    Multumesc.

  2. solutia pare OK, totusi nu exista si variante gata „manufacturizate”?…nu consider normal ca producatorul respectiv sa nu ofere EL „pachetul complet”

  3. Dle Gica, contra asteptarilor dvs exista si variante oferite de producatori asa cum ne informeaza si articolul dar costurile acestora sunt mai mari decat „manufacturizarea” pe santier.
    http://www.elpreco.ro/produse/invelitoare/listAccDiverse.php#TigladetreceredinPVC

  4. Din punctul meu de vedere solutia este relativ buna. Spuma poliuretanica nu este rezistenta la intemperii. Mortarul aplicat peste ea, în strat subtire, sigur va crapa în timp. Era recomandata aplicarea unui „flashing”, o fusta metalica neferoasa (aluminiu sau cupru) prinsa cu un colier de teava de pvc pentru o hidroizolare durabila. Teava de PVC este destinata scurgerilor si nu este proiectata pentru utilizare la exterior. O teava de scurgere pentru pluviala era mult mai recomandata cu un cot dublu pentru a realiza o curba la 180 grade. Pe lânga asta, la intrare, se recomanda aplicarea unei site pentru insecte, altfel aerisirile se vor umple. Alte puncte slabe:
    – din imagini reiese ca nu s-a aplicat tratament minim pe capriori, respectiv fungicid si insecticid
    – acoperisul cu tigla are obligatoriu astereala. Peste astereala se aplica minim carton bituminos. Peste carton se va bate sipca de apa si apoi sipca de fixare pentru ca în cazul în care zapada patrunde si se poate scurge pe carton, fara sa provoace pagube. În timp sigur o parte din tigle vor ceda.

    • Spuma poliuretanica are doar rolul de rigidizare a tevii din PVC pe trecere, asadar nu este supusa niciunei actiuni a mediului exterior. Mortarul din ciment-nisip nu este in strat subtire si are o panta astfel ca avand in vedere sectiunea mica si pozitionarea langa teava, nu exista sanse sa cada prea multa apa pe zona respectiva. In plus, a fost vospita zona cu vopsea de tigla, deci se presupune ca mortarul este oarecum protejat. Nu este proiectata teava din PVC pentru exterior insa in acest caz consider ca nu este o problema daca avem cativa cm iesiti in exterior, si pe deasupra este si vopsita. Cunosc cazuri in care s-a utilizat aceasta teava la burlane si s-a comportat bine in timp, vopsite fiind. Singurul lucru care o poate afecta pe termen lung este radiatia solara. Este suficient cotul la 90° pentru a impiedica patrunderea apei si zapezii in teava de aerisire a canalizarii, pe aceasta circula in permanenta un debit de aer cald, spre exterior. Este putin probabil sa intre insecte sau alte vietuitoare pe acea zona, la momentul respectiv am renuntat la montarea unei site insa o pot face oricand daca apare vreun element care sa arate ca zona este „atacata” de vietati.
      Lemnul nu era uscat la momentul constructiei si nu s-a realizat tratamentul specific, asa cum multe alte constructii nu au. Este totusi o optiune a fiecaruia si daca se doreste se poate aplica ulterior. Oricum acest tratament are durata de viata scazuta si necesita reaplicare la cativa ani.
      Acoperisul cu tigla nu are intotdeauna asteriala, evident ca se putea pune insa era decat o cheltuiala suplimentara nejustificata la momentul respectiv. Membrana sub invelitoare este obligatorie la mansarde si optionala la restul.
      De ce sa cedeze tiglele?
      Ca idee, acoperisul alaturat, construit pe o structura ceva mai subtirica, pe acelasi principiu, rezista impecabil de 15 ani. Asadar, intotdeauna sunt variante de realizare de la cele mai simple la cele mai complicate, fiecare poate alege o varianta sau alta in functie de specificul lucrarii, banii disponibili sau alte cerinte. Solutia dvs. este una din cele posibile si nu inseamna ca celelalte sunt gresite. Personal cred ca vor trece suficienti ani pana sa apare vreo problema iar daca acestea vor exista, le vom rezolva fara probleme.

  5. Se poate folosi si arerisirile din cauciuc :). cel putin eu asa folosesc la tigla metalica.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*