Executie acoperis bloc


Dupa cum povesteam intr-un articol trecut, faza de autorizare si obtinere a tuturor avizelor si acordurilor pentru intreaga lucrare a fost finalizata cu succes dupa cateva luni de alergatura. Toate aceste detalii sunt prezentate in articolul Autorizare Acoperis Bloc.  Iata ca am ajuns la faza de constructie efectiva a acoperisului, situatia initiala arata ca in foto, o terasa de bloc clasica, hidroizolata cu membrana bituminoasa cu o suprafata circa 200 mp, marginita de un alt acoperis realizat tot cu invelitoare din tigla de beton. Cu minim 10 zile inainte de inceperea efectiva a lucrarilor se depune la primarie hartiuta in care se specifica data si ora de „incepere a lucrarilor”, este un formular tip.

Inainte de a finaliza partea de autorizare am demarat achizita principalelor materiale, ma refer la invelitoarea din tigla de beton si lemnul pentru sarpanta. Acestea au fost achizitionate si lasate in custodie la furnizor, urmand sa fie aduse pe santier la inceputul lucrarilor. Asadar la data stabilita a fost adusa tigla si lemnul apoi urcate pe terasa blocului cu ajutorul unei macarale cu brat. Pentru paletii de tigla s-a utilizat un dispozitiv special de ridicat, furnizat de producatorul tiglei iar pentru lemn au fost utilizate gase din otel/textile, in functie de greutatea pachetelor.

Operatiunea a durat circa 6 ore, greutatea totala a materialelor fiind de circa 25 tone. Materialele au fost depozitate pe terasa, aranjate atat cat a permis bratul macaralei iar cativa paleti de tigla au fost mutati cu un transpalet pentru a avea suficient loc de depozitare. Un mic centralizator al principalelor materiale utilizate (un total de circa 17 mc pentru lemn):

            – lemn talpi, stalpi, capriori – 12 x 12 cm

            – lemn pene – 12 x 16 cm

            – lemn cosoroaba si contravantuiri – 10 x 10 cm

            – lemn clesti – 10 x 7 cm

            – rigle tigla – 3 x 5 cm

            – scandura sageac si pazie – 25 x 2,5 cm

            – tigla camp – circa 2800 bucati

           – tigla parazapada – 125 bucati

           – coame – 130 bucati

Incep efectiv lucrarile de constructie, se face putin loc pentru a amplasa talpile sarpantei. Acestea au fost amplasate pe reteaua de grinzi transversala, blocul fiind unul pe structura de cadre din beton armat. In primele 2 zile s-au amplasat talpile, s-au ridicat stalpii, 5 randuri de stalpi plus doua cosoroabe sprijinite pe atic. Pentru stabilirea inaltimilor s-a utilizat un dispozitiv de masurare astfel ca fiecare plan a fost stabilit intr-un mod foarte precis. Cosoroaba a fost fixata pe parapet si stransa cu otel beton de 6 mm, la intervale de maxim 1 m.

Dupa fixarea tuturor stalpilor in plan vertical, taierea la inaltimea necesara si fixarea penelor a urmat urcarea fiecarui caprior pe pozitie. Acesta a fost fixat numai dupa ce s-a realizat chertarea pe zona de sprijinire pe pene. A mers ceva mai greu datorita numarului mare de capriori, distanta dintre capriori este de 70 cm.  Capetele capriorilor care depasesc penele nu s-au mai taiat. S-a avut in vedere imbinarea cu acoperisul existent, astfel ca nivelul noului acoperis a fost stabilit putin peste celalalt, astfel incat tiglele sa se suprapuna cativa cm.

Capetele capriorilor au depasit cu cu 30 cm aticul si au fost taiate la pozitie pentru a se realiza inchiderea paziei. Asezarea elementelor intermediare se face la sfoara. In final structura este aproape gata, toti capriorii sunt fixati pe pozitie si ne pregatim de urmatoarele etape ceva mai migaloase.

Scandura pentru sageac si pazie a fost vopsita cu email maro, utilizand un trafalet cu rola din burete.

Se realizeaza fixarea paziei si imediat se prind carligele metalice pentru jgheaburi, cu ajutorul pieselor de prindere pe caprior. Cu pantele stabilite, se face reglarea carligelor si se monteaza prin clipsare sistemul de jgheaburi din PVC (130 mm), burlane de 100 mm. Inainte de montarea jgheabului a fost montata scandura pentru sageac.

Urmatoarea etapa va fi montarea riglelor pentru sustinerea tiglelor din beton, se fixeaza prima si ultima rigla urmand ca cele din camp sa fie montate la distante egale conform recomandarilor producatorului. Se stabileste pozitia coamei, avand grija cum se monteaza rigla de lemn de sub aceasta, fixarea elementului de coama se realizeaza cu cleme speciale din aluminiu si cuie.

O parte din echipa coboara la parter unde va realiza structura pentru micul acoperis de la intrarea in bloc, acesta va fi acoperit cu aceeasi invelitoare.

Riglele pentru tigla se bat la distante egale astfelincat sa existe suprapunerea tiglelor, acoperisul incepe sa prinda contur.

Incepe montajul tiglei, pornim dinspre acopeirul existent in dreapta. Pe randurile de tigla nr. 2 si nr. 3 vor fi utilizate tigle parazapada, montate decalat. In mod obligatoriu, aceste tigle sunt fixate cu cuie, restul tiglei s-a fixat din 3 in 3 tigle, tot decalat pe randuri.

Primul rand a fost fixat astfel incat sa asigure scurgerea corecta a apei in jgheab, undeva la circa 1/3 din latimea jgheabului. Un test cu apa nu strica niciodata, pentru ca zona de fronton inferioara va deveni inaccesibila dupa montarea tiglei s-a inchis cu scandura vopsita anterior, montata orizontal si suprapus – stil american.

Pentru ca intre jgheab si tigla exista un mic rost care ar putea fi expus la ploaie cu vant sau iarna la viscol, s-a montat un sort de membrana bituminoasa care sa inchida zona, astfel ca orice apa ajunge tot in jgheab in cazuri extreme.

Micul acoperis de la intrare este gata, beneficiaza de un mic sistem de scurgere si aceeasi tigla.

S-a montat toata tigla, s-a muncit ceva mai mult in zona balcoanelor unde avem cateva dolii mai pretentioase. S-au scos pe acoperis cele patru (4) coloane de ventilare a instalatiei de canalizare, conform celor mentionate in articolul trecere aerisire acoperis.

Acoperisul nostru este gata, sistemul de scurgere (4 burlane, 2 pe fiecare parte) s-a montat cu ajutorul unui alpinist utilitar pentru ca a fost ceva mai usor decat sa se monteze schela pe cele patru zone de scurgere. Ramane ca si acoperisul alaturat sa fie vopsit in noua culoare si totul va arata foarte frumos. A iesit o lucrare buna chiar daca anumite amanunte au fost tratate putin superficial. A fost o experienta deosebit de interesanta, cele 3 saptamani in care s-a desfasurat lucrarea ne-a solicitat destul de mult pentru ca am dorit ca totul sa fie bine facut.

Dupa finalizarea lucrarii efective mai avem de facut demersuri pentru receptia lucrarii. Acesta etapa a presupus inca un drum la Primarie unde avem de declarat incheierea lucrarilor si sa solicitam programare la inspectorul de specialitate pentru efectuarea receptiei finale. Ne programam si peste cateva zile, cu un inspector de la Primarie si o mica comisie de receptie compusa din 3-4 reprezentati ai beneficiarului (vecini) vom semna procesul verbal de receptie. Acesta se va inregistra la Primarie apoi cu o copie vom face un ultim drum la Inspectotratul de Stat in Constructii. Se va inchide dosarul prin declararea finalizarii lucrarilor, anexand o copie a procesului verbal de receptie si una dupa chitanta de plata a taxei de 0.1 + 0.7% din valoarea lucrarilor.

Aceasta a fost povestea acoperisului surprinsa in cele doua articole, mai sunt destule detalii privind executarea unor operatii insa acestea pot fi subiectul discutiilor ulterioare iar unele chiar vor ramane secrete ale mesterului.

 


24 Comments on "Executie acoperis bloc"

  1. Mai nene, ce sa zic tare ati mai facut economie la banuti. Popii aia trebuiau sa fie mai grosi, clesti mai mari, de ce nu ati mai pus si o folie.

    • Eu nu as zice ca este economie, chiar unele sunt putin supradimensionate avand in vedere incarcarea luata in calcul. De cat crezi tu ca trebuiau sa fie? Folie pentru ce? Nu se amenajeaza nimic acolo iar lipsa ei ventileaza oarecum acoperisul.

      • Popii=12*12, pene =12*17 …nu este suficient? Cat credeti ca ar trebui sa fie?
        Din cate am citit s-a lucrat dupa proiect, cam rara situatie in Romania! Asta inseamna proiectant si verificator atestat …

  2. Se vede ca dulgheria a fost facuta de persoane care se pricep insa nu inteleg dc nu s-a folosit tigla metalica .

    mult succes si probabil ca o sa mai revin

    • Lasand la o parte dorinat de reclama gratuita, din punctul meu de vedere tigla metalica nu este decat o camasa de ploaie. Nu agreez tabla pe casa, bloc etc. iar diferenta financiara intre varianta cu tigla din beton si tigla metalica nu este atat de mare.

  3. Marcoff Cristian | 3 noiembrie 2014 at 7:56 | Răspunde

    Buna ziua,
    Am si eu un bloc pe care as dori sa il „invelesc”. Cam cat a costat lucrarea prezentata? ( cladirea mea are o suprafata de 388 mp)

    Va multumesc

  4. ivanescu florian | 30 iunie 2015 at 9:20 | Răspunde

    totul este incorect din tot ce este prezentat mai ales prinderile nu se fac pe aticuri talpile popilor nu se pun direct pe izolatie trebui sapat pana la placa si se pun numai pe zidurile de rezistenta dimensiunea este obligatorie de 15/15 cu 70cm 80 cm lungime totul este dupa ureche

    • Inainte de a face o afirmatie ar trebui sa analizezi ceva mai detaliat, altfel te faci de ras cand spui „totul”. Daca ai analiza macar pozele, vei observa ca toti popii sunt montati pe zonele cu grinzi, sapat pana la stratul de beton si turnat pahare din beton sub fiecare pop. Ulterior s-a prins fiecare pop cu cate doua tije filetate in aceste pahare. Detaliile sunt uneori dincolo de o privire fugitiva.

  5. Cosoroaba minim 15×15 si se cherteaza la imbinarea cu capriorii. Capriorii se cherteaza mai putin. Cosoroaba are suport, capriorul nu (el depinde de cosoroaba). In momentul in care chertezi mult din caprior, ii iei si din rezistenta. La cosoroaba n-ai ce sa-i iei, ca sta pe grinda, nu in aer.

  6. De ce nu mai este pagina cu obtinerea autorizatiei?

    http://www.vysblog.ro/2012/05/02/autorizatie-acoperis-bloc/

  7. Bună ziua, va deranjez cu o intrebare, nu am găsit unde sa întreb în alt loc. Fac la țară, lipita de casa, o anexa de 12 mp cu acoperișul înclinat, într-o apa. Cu ce izolez acel acoperiș pt a nu fi frig acolo (va fi o baie și un hol)? Se poate cu extrudat ca să nu ocupe mult loc, sau cum e mai bine? Mulțumesc.

    • Depinde ce destinatie are anexa, pentru acea zona se poate utiliza un strat de polistiren expandat, nu extrudat. Pentru o izolatie mai buna se va utiliza o grosime mai mare, eventual 2 straturi. Conteaza si izolatie celorlalte suprafete, nu numai acoperisul.

      • În anexa va fi un hol și o baie, deci zone locuibile. Pereții vor fi din bca și izolați cu ceva, insa problema e la acoperiș. Deoarece e într-o apa, înclinat și nu prea înalt, mai ales în partea joasa. De aceea ma gândeam la extrudat, ca e subțire și nu ia din înălțimea camerei.

        • Polistirenul extrudat, la fel ca vata minerala si polistirnul expandat, au caracteristici termice aimilare. Prin urmare, o grosime redusa inseamna izolatie insuficienta. Fiind spatiu locuit, izolarea tavanului trebuie facuta riguros si nu vei putea utiliza mai putin de 20cm de izolatie daca doresti o lucrare buna. Obligatoriu bariera de vapori, partea scunda poate fi utilizata altfel.

          • Îmi puteți spune cam cum ar putea fi utilizata altfel partea scunda?
            Și cam care ar fi straturile pt a izola acoperișul din tabla?

          • Configuratia corecta presupune minim 2 straturi de izolatie, minim 20cm, bariera de vapori si inchiderea tavanului cu gipscarton. Depinde cat este inaltimea minima, organizarea spatiului se face dupa analiza obiectelor sanitare raporta la dimensiuni si posibilitatea de amplasare cat mai buna, functional.

          • Mulțumesc de ajutor, sinteti f documentat în toate domeniile.
            Baia va avea lungimea de 3 m și lățimea de 2, iar acoperișul va porni cu înclinația din partea dreapta a lungimii,( Baia fiind lipita de casa), deci de unde se lipește Baia de casa, aici acoperișul pleacă de la 2,6 m și scade pana la 1,6 m.
            Imi puteți da în aceasta situație mai multe sfaturi? Nici nu ma pricep și acolo la țară, nici putinii oameni rămași nu prea au habar.

          • Trimite te rog poze cu spatiul la adresa de email viorel_stanculescu@yahoo.com sau office@vysblog.ro.
            Adauga o lista de obiecte sanitare pe care le doresti in baie si as vrea sa vad racordurile de apa si scurgerile in foto. Voi incerca sa iti fac o aranjare cat mai buna a spatiului pentru a il utiliza cat mai bine. Rabat mare la izolarea acoperisului nu poti face fara a avea disconfort in baie.

  8. Bună seara, ma interesează un preț pentru un acoperiș similar cu cel prezentat mai sus.

    • Un pret se poate obtine dupa ce se fac masuratorile exacte ale acoperisului pentru a vedea exact materialele necesare. Exemplul din articol a costat circa 10.000 eur la acea data.

  9. exista alta imbinare mai estetica a capriorilor sa nu se mai vada asa unu pe langa altul.cel putin in fata?

    • Nu am inteles exact la ce anume zona de imbinare. Vrei sa spui asezarea capriorilor unul langa altul pentru a ajunge la lungimea necesara a apei?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*