Din ciclul cand nu ai ce face si ar fi bun un mic raft pentru sticle (suport pentru sticle de vin), experimentam astazi lucrul cu lemnul. Avand o comoda utilizata pentru depozitarea diverselor bauturi utile in casa omului, ne dorim sa realizam un suport pentru depozitarea sticlelor de vin. Optiunile constructive sunt nenumarate, de la cele mai simple la cele mai complicate insa ne dorim sa consumam un minim de materiale cu o succesiune cat mai simpla de operatii si un grad de complexitate redus. Ne propunem pentru aceasta varianta experimentala sa depozitam 20 sticle de vin intr-o pozitie orizontala, sustinute pe zona de gat a sticlei. Utilizam si de aceasta data restur de lemn ramase de la alte lucrari: o bucata de panou de rasinos ramasa de la glafuri si doua scanduri.
Piese componente suport pentru sticle de vin
Pentru inceput pregatim riglele pe care se vor fixa sticlele, aceasta au dimensiunile 440x65x28mm, fiind debitate si slefuite cu un smirghel de 120. Trasa zonele unde vor fi executate gaurile in care intra sticla de vin si executam cele patru gauri la diametrul de 32mm.
Cele doua sipci laterale ce vor asigura fixarea suportului in comoda au dimensiunea 850x100x18mm. Decupam cele 5 locasuri unde vom introduce riglele orizontale avand in vedere ca inclinatia acestora sa permita asezarea sticlei in pozitie cel putin orizontala, daca nu putin inclinata spre dop.
Asamblare suport
Asamblam riglele cu cele doua scanduri laterale fara a le fixa in vreun fel, doar au intrat putin fortat. Aplicam o mana de grund pentru lemn si doua maini de lazura pentru o minima protectie si culoare.
Dupa ce suportul (suport pentru sticle de vin) s-a uscat il introducem in corpul de mobilier si il fixam pe pozitie cu 4 suruburi pentru lemn.
Asezam sticlele in pozitia in care vor ramane pana la momentul consumului. Cele 25 de sticle stau bine dar cred ca ar fi fost mai bine sa lasam un spatiu mai mic intre cele 5 randuri. Prin micsorarea spatiului ar mai intra cel putin un rand si probabil in prima zi in care vom avea dispozitia necesara vom modifica scandurile laterale. O a doua modificare ce se impune pe o parte din rigle este majorarea unei parti din gaurile de fixare a sticlelor, la cota de 35mm, pentru ca unele sticle au dimensiune putin mai mare si nu intra.
Partea cea mai mare consumatoare de timp este decuparea gaurilor de fixare a riglelor cu sectiune dreptunghiulara, la unghiul dorit. In rest, suportul se poate face destul de repede si fara scule pretentioase, o masina de gaurit si si insurubat, bughie pentru lemn, un fierastrau pentru lemn, un pendular, o dalta pentru lemn, grund, lazura si pensula.
Be the first to comment on "Suport sticle vin"