Inlocuire garnituri baterie


Timpul trece, instalatiile sanitare aduna ore de functionare si uzura componentelor este inevitabila. La un moment dat incep sa apara defectele si trebuie sa intervenim pentru inlocuirea unor ansambluri sau, de ce nu, sa schimbam doar o parte din acestea, dupa cum impune situatia (reparare baterie). De aceasta data, dupa o interventie anterioara in care am schimbat racordul flexibil care a cedat, constatam o mica scurgere in masca chiuvetei. Cantitatea de apa nu este semnificativa, dar picatura cu picatura se aduna cate o cana de apa la 24 de ore. Primul efect ce se observa la aparitia neetanseitatii este decalajul dintre momentul de curgere al apei si momentul de actionare al bateriei. 

Dupa o analiza rapida a zonei pe unde se prelinge apa, constatam ca avem o defectiune la sistemul de etansare al pipei bateriei. pentru aceasta ne-ar trebui garniturile de cauciuc care sunt responsabile cu etansare. Pornim la cautarea reperelor prin magazinele de bricolaj, evident ca inacestea nu reusim sa gasim ce ne trebuie, doar sunt magazine de bricolaj, nu? Se pare ca nu se ocupa cu astfel de nimicuri esentiale la un moment dat. A doua tura o facem la magazinele de tip „Suma”, la unul din ele ni se spune ca asa ceva nu se gaseste. Pam, pam, inseamna ca nu scapam de achizitia unei noi baterii doar pentru ca avem 2 garnituri uzate. Ultima sansa este sa navigam pe inetrnet, sa cautam si sa identificam o solutie. Este locul care ofera orice posibilitate si care se pare ca ne ajuta si de aceasta data. Gasim aceste garnituri in catalogul unor distribuitori si speram sa le putem achizitiona. Costul unui set de garnituri este derizoriu, 4 lei pentru 2 garnituri de cauciuc si una de plastic. Costa mai mult transportul din celalalt capat al tarii dar conteaza ca rezolvam problema cu costuri minime si furnizorul este dispus sa faca o livrare neinsemnata pentru el. Am achizitionat 4 seturi, 2 marimi, pentru orice eventualitate.

Garnituri reparare baterie

Cu garniturile aprovizionate trecem la demontarea bateriei (reparare baterie), desfacem piulitele de fixare baterie aflate sub blat. Ne este utila o cheie fixa de 9. Desfacem si piulitele racordurilor de pe niplurile conductelor, racordurile nu se desfac de pe baterie.

Pe fiecare parte a pipei se constata o mica depunere de calcar. Cu mana desfacem piulita ce tine pipa pe pozitie si indepartam si garnitura de plastic de permite rotirea mai usoara a pipei.

Se scoate pipa de pe pozitie si avem acces direct la cele doua garnituri care asigura etansarea. Cu o surubelnita mica dreapta scoatem ambele garnituri si curatam zona de asezare, Deasemenea curatam si interiorul pipei, corespunzator zonei unde lucreaza aceste garnituri.

Comparam garnitura noua cu cea veche. Se observa cu usurinta o latura deformata, garnitura noua avand ambele laterale formate sub forma literei „U” cu diametrul interior de 35mm. Durata de viata a acestor garnituri vechi a fost de doar 7 ani. Inlocuim cele doua garnituri de cauciuc si pe cea de plastic alb, din zona inferioara. 

Introducem pipa la pozitie, constatam ca intra putin mai greu datorita noilor garnituri. Legam racordurile flexibile la tevile de apa si dupa ce lasam apa sa curga putin, inchidem robinetul si asteptam 5 minute pentru o mica proba. Nu ne asteptam sa avem vreo surpriza neplacuta, zero scurgeri.

La final fixam bateria pe pozitie si strangem piulitele de fixare de sub blat. Am rezolvat, cu doar 4 lei plus transport, problema aparuta la baterie. 


3 Comments on "Inlocuire garnituri baterie"

 1. schela metalica | 25 mai 2017 at 8:59 | Răspunde

  Util articolul. Multumim

 2. Foarte util!
  Exact cu aceasta problema am de aface…
  Imi spuneti va rog de unde ati cumparat aceste 2 seturi de garnituri ?
  Lasati un link cu siteul…

  Multumesc anticipat si felicitari pentru articol!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*