Tratarea apei uzate


In contextul dezvoltarii zonelor rezidenţiale cu precadere la marginea localitatilor sau modernizarea din domeniul rural, acolo unde de cele mai multe ori baia lipseste, este necesara identificarea unor solutii de evacuare a apelor uzate provenite de la bucatarie sau baie (tratare apa uzata).

Casele romanilor au evoluat mult in ultima perioada si odata cu cresterea confortului interior se impune asigurarea dezvoltarii retelelor de utilitati. In afara marilor proiecte dezvoltate de autoritatile locale, majoritatea realizate cu fonduri europene, marea parte a zonelor rezidentiale aflate la maginea localitatilor sau in zone izolate nu pot beneficia de retele de canalizare publice. In aceasta situatie, fiecare dintre noi cautam sa gasim variante de tratare a apei uzate cu ajutorul foselor septice betonate sau nu, statiilor de tratare a apei, dar gasim destule variante realizate fara fund – hazna „moderna”, ceea ce nu este tocmai corect din punct de vedere al mediului.

Exista  mai multe aspecte ce trebuie luate in calcul atunci cand alegem un produs sau o varianta de executie pentru evacuarea si tratarea apelor uzate. Ele tin in special de spatiul existent in locatie, calitatea solului (permeabilitate), posibilitatea de descarcare a apei epurate, vidanjarea etc.

Cu cat o fosa septica este mai bine proiectata, cu atat va fi mai eficienta. In momentul de fata, cele mai evoluate fose septice sunt realizate in doua variante constructive, cu trei (3) camere sau patru (4) camere in variante verticale sau orizontale. In cazul unor terenuri cu  probleme legate de distanta pana la panza freatica, o fosa septica cu 4 camere, orizontala, este o solutie foarte buna.


Ce ne ofera o astfel de fosa septica ecologica cu 4 camere?

Raspunsul este destul de simplu si este dat de urmatoarele avantaje:

     -eficienta decantarii mai mare cu minim 50%, ca urmare a maririi compartimentelor interioare, aceasta inseamna ca apa tratata ce ajunge in dren este mult mai curata si se reduce sarcina pe dren, marind astfel durata de viata a drenajului;

     -separare mai buna a grasimilor continute de apa uzata;

     -materialul utilizat pentru constructia fosei este unul cu durata de viata mare (cel putin 50 ani) si ofera produsului o greutate scazuta, ceea ce il face usor de manipulat si instalat; 

     -este proiectata conform SR-EN 12566-1 si certificata de ICECON TEST;

     -nu are nevoie de bioactivatori care sunt foarte scumpi si care prin procesul de lichefiere pot antrena materialul grosier in drenaj, ducand la colmatarea acestuia.


Am amintit mai sus si despre statiile de tratare, acestea sunt variante superioare de tratare a apei uzate si sunt mult mai recomandate. Apele tratate cu acest tip de statie de epurare pot fi evacuate in sol (in put de drenaj, in tub de drenaj sau tunele de percolare) sau in ape de suprafata. O statie de epurare de acest tip, statia de epurare ERU, constituie o solutie flexibila ce se poate amplasata in orice curte, subteran sau suprateran, in subsoluri sau in alte  structuri ce se pot gasi la fata locului. Este constituita dintr-un singur rezervor realizat din polipropilena si utilizeaza un sistem ce combina o sectiune de activare a amestectului de namol activ cu o sectiune de separare a acestui namol fata de apa, sunt dotate de o pompa de aer ce sustine procesul de descompunere in interiorul statiei de tratare. Beneficiaza de o tehnologie proprie de eliminare a namolului activ in cazul in care acesta ajunge la o cantitate in exces.

Avantajele statiilor de epurare ERU (tratare apa uzata) sunt urmatoarele:

      – elimina vidanjarea datorita sistemului de autocuratare a namolului in exces;

      – eficienta foarte ridicata, fara miros emanat din statie ceea ce le face usor de amplasat in curti cu dimensiuni reduse;

      – cantitate anuala redusa de namol, maxim 1mc pentru 4 persoane ;

      – functionare fara necesar de apa uzata pe o perioada lunga de timp, maxim 100 zile;

      – apa rezultata poate fi reutilizata la udatul gradinii, spalatul masinii, poate fi deversata in emisar sau in sistem de drenaj;

      – rezistenta la temperaturi scazute datorita procesului interior, pot fi ingropate cu usurinta la adancimi mici, chiar daca nu se respecta cota de inghet a terenului;

      – nu sunt sensibile la debit de apa uzata ridicat;

      – compacte, volum si greutate mici, usor de manevrat  si transportat;

Indiferent care dintre cele doua variante va constitui alegerea fiecaruia dintre noi, rezultatul va fi unul conform cu necesitatile locuintei si va asigura functionarea in conditii de efcieinta ridicata pe o durata lunga de timp, cu un minim de efort pentru intretinere. Despre modalitatile de montare si instalare a acestor solutii, vom discuta in articolele viitoare.


5 Comments on "Tratarea apei uzate"

  1. Buna ziua. Toate firmele de specialitate cu care am discutat mi-au făcut recomandarea ca apa rezultata in urma procesului de epurare poate fi folosita la gazon însa stocarea apei epurate duce la apariția mirosului datorita intrării apei in fermentație anaeroba. Daca se face un tratament chimic al apei, chimicalele din apa distrug gazonul. Ideea mea era de a stoca apa rezultata într-un rezervor subteran pentru a o folosi la udatul gazonului. Acum sunt un pic confuz și as dori niște lămuriri dacă se poate. Un sfat alegere sistem de epurare ar fi de asemenea bine venit. Va mulțumesc anticipat.

    • Nu orice apa din aceste statii poate fi utilizata la udarea gazonului. De la fose este exclus sa poata fiutilizata, de la statii de epurare se poate. Este evident ca o apa chiar si epurata, nu este perfect curata, contine o anume proportie de materii ce tine de randamentul statiei. A stoca aceasta apa p etermen mailung nu este deloc recomandat, plus ca gazonul nu se uda des decat in sezonul cald. Nu cred ca o astfel de varianta este foarte recomandata si va complicati. Duceti apa din statie in dren.

      • Ok. Mulțumesc mult. Un sfat alegere mini stație de epurare (brand) îmi puteți da? Ma interesează mai mult calitatea și fiabilitatea. Va mulțumesc.

  2. Buna ziua. Cred ca am sa merg pe mana celor de la EcoRotary. Am discutat cu ei și pot folosi apa măcar la udatul gazonului aproape tot anul, mai putin iarna ((normal).

  3. Sunt curios in ce consta „tehnologia proprie de eliminare a namolului activ” la aceasta statie de epurare de uz casnic. Am asistat la decolmatarea unor fose septice si dupa 3-4 ani de folosire acel namol se pietrifica si este destul de dificil de indepartat…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*