Odata ajunsi in faza de termoizolare a casei, mai bine spus dupa aplicarea termosistemului urmeaza sa dam culoare fatadei, de obicei cu tencuiala decorativa (profile fatada). Este momentul incare pot fi realizate sau aplicate o serie de elemente arhitecturale pentru a personaliza fatada si a obtine design superior. Aceste elemente arhitecturale pot schimba perceptia asupra dimensiounilor si scot in evidenta sau accentueaza zone ce altfel trec neobservate si ar duce aspectul general spre banal, cenusiu.
Elementele arhitecturale pentru decorarea fatadei se pot achizitiona din cioemrt si pot fi gasite atat in variante simple – profile de polistiren expandat, extrudat, spuma poliuretanica, sub forma bruta ori profile acoperite cu rasini. Se gasesc intr-o anumita gama de dimensiuni si modele, astfel ca putem personaliza fatada dupa cum consideram sau dupa cum ne poate sugera un arhitect.
Pentru aplicatii pe fatada, recomandarea specialistilor este utilizarea profilelor decorative din polistiren expandat. Aceste profile au suprafata exterioara prevazuta cu un invelis de rasina cu nisip cuartos, ceea ce permite aplicarea usoara a finisajului, de regula vopsele decorative sau tencuieli decorative mai rar. Exista posibilitatea de a realiza aceste profile la comanda, in functie de specificul fiecarui producator. Se pot utiliza diferite elemente decorative, de exemplu pentru brauri, cornise, glafuri, ancadrament drepte si sub forma circulara, pilastri, imbracaminte pentru coloane din polistiren, chei de bolta, capiteluri, pietre de bosaj.
Sa vedem cum s epoate monta simplu si rapid un ancadrament din polistiren expandat invelit in rasina, pe conturul unei ferestre. Profilul ales este de tip NA 102, dimensiunea profilului este 95 x 30mm si are o lungime de 2m.
Lipirea profilelor pe fatada ce se afla in stadiul de masa de spaclu armata se realizeaza cu adeziv pentru polistiren, acelasi adeziv utilizat pentru acoperirea polistirenului expandat al fatadei. Avem nevoie de o gletiera cu dinti, in acest caz am utilizat o gletira cu dinti de 5mm, dar poate fi utilizata si alta dimensiune. Aplicam adezivul pe zona intreaga lungime de lipire, pe fatada.
Debitarea profilului se realizeaza usor cu un fierastrau de polistiren, opanza de bomfaier sau ori alta scula ce poate debita usor si curat polistirenul cu rasina. Debitam profilul si il presam peste adezivul aplicat anetrior. Putem apasa destul de tare pe profil deoarece rasina ii confera o rezistenta ridicata, fiind destul de tare.
Se pot realiza oricate imbinari avem nevoie, astfel ca deseurile de profile sunt aproape inexistente, pierderi doar in zona colturilor unde avem nevoie sa debitam la unghiul necesar. Pentru zonele de imbinare se poate utiliza un etansant pentru exterior sau chiar adeizvul de lipire. Pentru a evita complicatiile, aplicam adezivul de polistiren pe zona de imbinare, finisand cat mai bine cu o carpa umeda. Ulterior se poate slefui inainte de vopsire daca este nevoie.
Din punct de vedere al montajului acestor elemente decorative, etapele si operatiile necesare sunt extrem de simple si pot fi realizate aproape de orice mana priceputa si cu un minim de unelte, plus o schela pentru zonele mai inalte La final se pot vopsi profilele conform planului de decorare al fatadei, dupa ce s-a aplicat tencuiala decorativa pe intreaga fatada. Putem vopsi numai dupa ce amorsam suprafata si vom utiliza fie vopsea lavabila de exterior, fie tencuiala decorativa. Prima varianta este mai usor de realizat dar nu aplicati mai mult de 2 straturi de vopsea (recomandat unul singur daca aveti o vopsea de calitate) pentru ca exista pericolul de exfoliere sub actiunea continua a soarelui.
Articol foarte bun !
Buna ziua
Ce facem in cazul in care au trecut anii si s-a exfoliat din cauza Soarelui?
Am incercat sa dam lavabilul jos cu apa cu presiune, smirglu … chiar nu stim cu ce putem curata lavabilul de pe ele sa punem alt strat.
Multumesc
Depinde de grosimea lavabilului aplicat. Daca s-a exfoliat, inseamna ca aderenta la rasina profilului nu a fost cea corecta. Se poate lasa sa se curete singur in ani de zile sau se incearca indepartarea manuala. Este clar ca suprafata va trebui amorsata si utilizata o vopsea cat mai buna, strat unic dar sa aiba putere de acoperire vopseaua.