Odata cu sfarsirea iernii, ca urmare a solicitarii unei cunoştinţe am mers să vedem de ce nu-i funcţioneză hidroforul. Acesta este instalat la casa aflată în mediul rural şi nelocuită pe durata iernii. Odată ajunşi acolo, am descoperit că era vorba de un sistem de hidrofor compact, amplasat într-un cămin chiar lîngă fîntîna. Am ridicat capacul căminului, adică o bucată de tablă rămasă de la acoperişul casei.
Am început prin a căuta semnele care să ne indice de ce era aşa de hotărît să nu-şi mai facă treaba şi acestea nu au întîrziat să se arate, în toată „splendoarea” lor, motiv de a vi le arăta şi vouă. La prima vedere capacul cutiei de conexiuni este deformata iar carcasa motorului este afumată.
Cum diagnosticul de motor ars era clar, s-a realizat demontarea acestuia în vederea stabilirii celorlalte defecte.
Sa vedem care sunt pagubele pricinuite: capacul cutiei de conexiuni este deformat, cutia de conexiuni este compromisă iremediabil, elicea pentru răcirea motorului este topită, flanşa motorului este crăpată. Toate acestea necesita inlocuire.
Am comunicat proprietarului cele două variante posibile de remediere a situaţiei, explicîndu-i avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre ele: una mai puţin costisitoare (refacerea sistemului hidrofor iniţial, prin înlocuirea componentelor defectate) şi una mai costisitoare (îmbunătăţirea actualului sistem hidrofor, prin transformarea sa dintr-unul cu pompă de suprafaţă, într-unul cu pompă submersibilă). A fost aleasă prima variantă.
Aşa că ne-am întors în oraş, am făcut cumpărăturile necesare, am revenit la „locul faptei”, am refăcut sistemul hidrofor precum în stadiul anterior (ba nu, mint! cel nou era mai curat), apoi am introdus apă sub presiune în instalaţia din casă. Nu pot spune că am fost surprins de ceea ce am descoperit cu această ocazie, dar nici bucuros: în casă, mai erau două „victime” ale apei care a îngheţat: racord flexibil cu piuliţa olandeză crăpată si robinet crapat de la bideu.
Din punctul meu de vedere au fost realizate cîteva greşeli, pe care vă recomand să le evitaţi dacă nu doriţi să aveţi probleme şi implicit cheltuieli suplimentare:
– s-a optat pentru o pompă de suprafaţă, variantă care aparent este mai puţin costisitoare fata de varianta cu pompă submersibilă; avantajul pompei submersibile este dat de fiabilitate si usurinta in exploatare;
– nu s-au luat măsurile de protecţie necesare legate de golirea instalaţiei de apă pe perioada cu temperaturi negative avand in vedere ca exista o expunere pe zonele neincalzite.
Sper că informaţiile de mai sus, precum şi de cele care vor urma, să vă fie de folos, iar atunci cînd veţi avea de făcut o astfel de alegere, aceasta să fie … „floare la ureche”
După o iarnă liniştită, înaintea căreia s-a golit apa din circuit, a venit şi primăvara. Tot printre „picături”, am reuşit să ajungem pe la „locul faptei” şi să repunem instalatia de apa în funcţiune. În concluzie, toată lumea era mulţumită: noi că ne-am făcut bine treaba, proprietarul că nu a mai avut pagube.
Nu a trecut multa vreme de la interventia la hidroforul nostru si proprietarul ne-a anuntat ca sistemul nu mai funcţioneaza. După cîteva teste, suspiciunea s-a îndreptat spre supapa de reţinere a sorbului din fantînă. Avem sa constatam acest lucru dupa scoaterea acestuia impreuna cu intreaga teava de polietilena (PEHD), se pare că axul supapei se afla intr-o poziţie anormală, s-a desprins şi nu-l mai ţine nimic la locul lui, axul supapei nu mai este acolo unde ar trebui să fie. Sorbul necesita inlocuire.
Dacă tot a trebuit să umblăm la hidrofor, am zis că ar fi bine să profităm de această ocazie şi să aducem circuitului de apa cîteva îmbunătăţiri ce constau in urmatoarele: reamplasarea manometrului pentru o citire facilă a presiunii, adăugarea în sistem a unui filtru de sedimente – filtru cu cartuş lavabil, adăugarea unor robinete de separaţie a circuitelor, reamplasarea hidroforului pentru a obţine un spaţiu util necesar diversele operaţiuni de întreţinere a echipamentelor din acel cămin). De această dată, proprietara a fost de acord cu propunerea facuta si am plecat să facem cumpărăturile necesare.
A urmat demontarea hidroforului, l-am scos din cămin.
Ne-am pregătit sculele şi materialele necesare, de la cea mai mica cheie folosita la fitingurile, sorbul, filtrul si tevile de polietilena de inalta densitate (PEHD), toate sunt mai ceva ca la expozitie, isi asteapta randul la montaj.
Se monteaza noul sorb, acesta este prevazut cu supapa de sens pentru a preintampina golierea coloanei de apa si dezamorsarea pompei hidroforului.
Nici nu am terminat bine de introdus ţeava de aspiraţie în fîntînă, că din norii care ne ameninţau de ceva timp au început să ne mangie, timizi, cativa stropi de apa.
Ploaia se inteteste si isi vede nestingherita de dansul fiecarui strop de apa, fiind destul de rece ne-a obligat să ne concentrăm asupra lucrarilor, am remontat pe pozitie intregul ansamblu al hidroforului in caminul acestuia, intregind circuitul de alimentare cu apa al casei. A fost pozitionat hidroforul, s-au refacut imbinarile mufelor de compresiune pentru tevile din polietilena, s-a montat filtrul de sedimente, s-a refacut presiunea de aer si in sfarsit s-a cuplat la reteaua de alimentare cu energie lectrica. Acoperim putul si constatam reusita lucrarii, alimentarea cu apa a circuitului functioneaza la parametrii nominali.
În timp ce aşteptam un mic răgaz din partea ploii, s-au curăţat de piatră şi nisip sitele (perlatoarele) robinetelor din casă mai ales ca montasem în căminul hidroforului acel filtru de sedimente, s-a verificat buna funcţionare a întregului sistem de alimentare cu apă al casei. Dat fiind ca ploaia nu ne lasa nici macar 5 minute pentru a ne strange sculele, in cele din urmă am plecat uzi leoarcă dar multumiti ca am reuşit să facem, din nou, o lucrare de calitate.
La final, cîteva sfaturi care să vă ajute să evitaţi greşelile făcute de alţii, greşeli din care intotdeauna trebuie să învăţăm si nu pe care să le repetăm:
– filtraţi întotdeauna apa obţinută din orice sursa si mai ales din cele necontrolate precum izvoarele, fîntînile, puţuri etc., în ciuda asigurărilor precum „eu beau apa asta de N ani şi nu am nimic”; pentru a afla ce filtre trebuie să folosiţi este absolut obligatoriu sa realizati o analiză completă a apei (fizico-chimică, biologică şi microbiologică) iar cu rezultatele ei mergeţi la un specialist în domeniu; calitatea apei nu este un lucru care ramane neschimbta si poate fi afectata de diversele activitati realizate la nivelul solului, atat l anivel individual cat si industrial, mai ales daca apa folosita este una foarte aproape de suprafata;
– căutaţi să folosiţi componente de calitate pentru instalaţii chiar dacă preţurile mici par mai atragatoare, lasand la o parte vorba „sînt prea sărac ca să-mi cumpăr lucruri ieftine!”, in majoritatea situatiilor componentele ieftine nu au caracteristicile declarate, au deficiente de ordin tehnic ce pot fi constatate doar ulterior, in exploatare iar rezultatul poate fi cel putin o cheltuiala inutila daca nu va afecta si alte componente ale instalatiilor ce poate ridica cheltuielile;
– fiţi adepţii instalaţiilor cît mai complete, mai fiabile, cat mai modulare, care să se poată modifica uşor şi în siguranţă atunci cînd doriţi să le faceţi îmbunătăţiri sau adăugiri;
– apelaţi la specialişti sau persoane care cunosc meserie daca dvs. nu aveti preciperea si sculele necesare executiei lucrarilor, va doresc sa evitati persoanele de tipul „nea Dorel”.
Interesant articol, o sa i-l trimit cumnatului meu, ca el are la „conacul” sau de la tara o instalatie similara, poate i-o fi de folos vreodata.
Multam’.
Numai bine!
Avem un hidrofor cu pompa de inox racordat la fantana, s-a stricat presostatul si am cumparat altul problema este ca merge in continu cand il bagam in priza.
Ati verificat presiunea aerului din vasul hidrofor si integritatea membranei de cauciuc?
Hidroforul functioneaza continuu, care ar putea fi defectul?
Cauzele pot fi mai multe, functionarea continua poate fi spre exemplu de la membrana din vasul hidrofor, sparta sau fara presiunea corespunzatoare de aer. Mai sunt si alte cauze dar trebuie verificate pe rand.
De cca o saptamana, hidroforul nostru si-a accelerat ritmul de impingere a apei in instalatie. Daca dupa reparatia efectuata la inceputul anului (in perioada de garantie) pornea la presiunea de 1.8 bari si functiona continuu pana cand aceasta ajungea la 3, de unde scadea pe masura ce se consuma apa,in prezent umple instalatia cu porniri scurte, oprindu-se la valoarea de baza.
Am incercat sa -i refac cursa initiala prin reglarea celor doua jiglere ale presostatului dar n-am reusit. Rog un sfat bun.
Nu deregla presostatul, verifica presiunea pernei de aer. Atentie, verificarea presiunii se face cu instalatia descarcata!
am o problema mare cu hidroforul.hidroforul este instalat in baie,deci vine apa din fantana pana in baie si din baie merge mai departe la casa.problema sta in felul urmator:daca deschid traseul ca apa sa mearga la casa hidroforul merge incontinuu,daca inchid traseul de la casa atunci se opreste dar la baie merge corect si e instalat pe aceiasi conducta care merge si la casa.m-am gandit ca undeva pe traseul catre casa sa se fi spart o teava sau sa aiba scapare mare de apa pentru ca trage apa fara sa se opreasca din functionare.oare teoria mea e buna sau mai pot fi si alte probleme?repet la baie merge hidroforul corect adica trage apa si se opreste dar daca deschid robinetul care merge catre casa merge intruna fara oprire.va rog un sfat!
In afara neetanseitatilor de pe circuitul spre casa, este totusi posibil ca hidroforul sa nu faca fata necesarului de apa total, cel din baia respectiva fiind destul de mic pentru a fi o problema. Daca hidroforul nu are o problema tehnica, ramane de inspectat traseul spre casa si analizata dimensionarea circuitelor inclusiv partea de pompare.
Buna ziua,
Am un hidrofor care functioneaza de cca 3 ani, fara sa-i fac vreo intretinere. Din cand in cand ii introduc aer in butelie, dar observ ca pierde din presiune, desi nu are pierderi de apa. Ma gandeam ca poate are pierderi pe la presetupa. Cum se poate schimba aceasta daca se gasesc piese de schim si unde ?
Pierderea de aer se datoreaza fie materialului membranei, fie neetanseitatii la ventilului pe unde se umple cu aer. Daca ar fi sparta membrana ai avea apa la ventil. Umplerea cu aer se face instalatia fara presiune.
Am un hidrofor care porneste abia dupa 2chiar 3minute dupa ce se termina apa.Odata ce porneste merge aprox.4 min.Ce e de facut?
Presinea de aer din butelia hidroforului este prea mica . In plus daca pompa este submersibila , supapa de sens din instalatie s-a defectat si sistemul trebuie sa se reumple de fiecare data . Este posibil sa intre in functiune sistemul de protectie termica al motorului la suprasarcina si sa dea aceste intreruperi .
Recomanda de asemenea montarea de regulator de presiune de apa dupa hidrofor pentru uniformizarea presiunii in instalatie (se va regla la o valoare sub cea de minim a hidroforului .
BUNA …CAND DAU DRUMUL LA APA LA ROBINET MERGE SACADAT SI FACE UN ZGOMOT CIUDAT CA SI CUM AR FI OBOSIT SA MAI CURGA ,APA ESTE IN FANTANA….CE AR PUTEA AVEA FIDROFORUL?
va salut! am si eu o problema cu hidroforul. Saptamana aceasta am constat ca este afectat de rugina in proportie de 90%, in sensul ca corpul pompe s-a macinat atat de tare incat a inceput sa se formemze mici gauri prin care tasneste apa, rezervorul la fel este distrus . In concluzie am ales sa il schimb. Problema este urmatoarea: Luciul apei este undeva la 20 m, iar hidroforul anterior avea la specificatii inaltimea de aspiratie 25m, iar acesta nu reusea sa aduca presiunea pe instalatie pentru a se opri. Atunci in locul sorbului i-am pus o pompa sumersibila si problema s-a rezolvat. Acum intrebarea mea este daca cumpar un rezervor de 25-50 de l si un presostat oare va reusi doar pompa sa aduca presiunea necesara pe instalatie? Precizez ca acet sistem alimenteaza o casca cu parter + un nivel 2 bai una la etaj si 1 bucatarie. Ce m-ar mai interesa ar fi fiabilitatea. Cineva mi-a recomandat sa iau un hidrofor mic, cel mai mic sa il leg cu pompa sumersibila , prin urmare acest hidrofor sa ajute si el la pompare. Va multumesc si sper sa intelegeti problema mea
Pompa va realiza presiunea pe care o stie si este deasemenea reglata la presostat. Rezervorul de apa asigura doar un volum de apa necesar pentru o perioada ‘x’ de timp, pana atunci cand scade presiunea la minimul reglat. Din acest punct de vedere, pompa va fi mai protejata daca are un rezervor de apa mai maricel, care sa asigure o rezerva suficienta de apa. Eu as alege rezervorul de 50 L.
Va multumesc pentru raspuns.
Buna,
Am si eu o problema cu hiroforul, merge continuu dar nu mai decupleaza la aprox 3-3,5 bar. Apa la robineti curge cu presiune normala deci nu scade in timpul folosirii. Ma poate ajuta cineva?
„Am si eu o problema cu hiroforul, merge continuu dar nu mai decupleaza la aprox 3-3,5 bar.”
Puteti detalia afirmatia anterioara? Nu imi este clar.
D-le Arestide aveti probleme cu presostatul . Racomand sal schimbati ( 35 -60 ron ) si atunci totul va functionma normal .
Recomand : Toate reglajele de la presostat
1. Reglarea Presiunea de pornire motor pompa se face cu instalatia scoasa de sub presiune ( golita instalatia de apa )
2. Presiunea de oprire motor pompa se face tot cu instalatia scoasa de sub presiune ( golira instalatie apa )
Mult succes !
Buna ziua motorul merge in continu dar nu trage apa si nu se poreste l-am lasat putin sa nu se arda ;care ar fi problema?
Verificati daca circuitul este amorsat.
Buna Ziua.In promul rand Felicitari pentru topic.
Am si eu o intrebare la specialistii dupa acest topic va rog.Urmeaza a-mi achizitiona un Hidrofor si inainte sa fac ca tamplarul sa masor de 2..3 ori inainte sa tai.Vad ca sunt mai multe feluri,modele etc de hidrofoare.Am vazut ceva interesant si nu stiu daca o fi bun?o fi mai bun cel cu bazin?Este vorba despre acest Hidrofor: http://www.vendaria.ro/ProductDetails.aspx?ProductKey=87790 . Va rog mult a-mi spune avantajele acestui hidrofor si deasemeni si dezavantaje. Va multumesc mult.
Buna ziua,am patit si eu ca si „Simi”,am facut amorsarea,dar nu se intampla nimic(pompa invarte,dar nu trage deloc).Daca ar fi pompa defecta ar mai invarti?Multumesc.
domnilor,am schimbat pompa jar submersibila cu condensator integrat cu una jolly,cu tablou de comanda,in care se afla condensatorul.in instalatie exista si un presostat electronic,montat inaintea tabloului pompei.chestiunea este ca la cuplarea sursei electrice,indiferent daca deschid robinetul,pompa incepe sa functioneze.subliniez,fara a iesi apa.am verificat teava si cuplajul la pompa si nu sunt scurgeri de apa.stie cineva cam ce ar putea sa fie?multumesc
va salut
dupa 12 ani me functionare perfecta a hidroforului din iarna a inceput sa faca figuri
daca dadeam drumul la robinet incet hidroful pornea 2 secunde. 2 secunde se oprea. si tot asa. desigur apa la fel curgea
ok am schimbat bazinul
ce sa vad, la fel face si acesta
spuneti-mi care pot fi cauzele si ce pot face
va multumesc foarte mult
Rezervorul se schimba numai daca este corodat pe interior. In rest se schimba membrana, presostatul sau supapa de sens inclusa in sorb sau nu, interior pompa etc.
Buna ziua am cumparat o membrana de 24 l la un bazin de 20 l si umarul este mai mic si nu etanseaza apa cind strang capacul ;trebuia sa iau una mai mare ptr ca pe cea veche nu scrie nimic ;hidroforul este modelul EinhellBG-WW 1140 NN; va multumesc
Cumparati o membrana potrivita vasului hidrofor pe care il aveti.
Buna seara! Am si eu o problema la hidrofor si anume ca pierde apa pe la simeringul de la axul motorului (la intrarea in pompa) . Cum as putea sa-l schimb daca se gaseste in comert si daca imi trebuie o anumita dimensiune sau e o dimensiune stas ? Va multumesc!
Simeringul are o dimensiune exacta si trebuie demontat pentru a vedea exact de care este. Nu sunt universale. Daca nu cunoasteti tipul si dimensiunea acestui din cartea tehnica, desfaceti-l si mergeti cu el la un magazin de profil.
Buna ziua, va deranjez si eu cu o intrebare. Am un hidrofor de 3-4 ani(nu stiu modelul sau capacitatea) si are probleme. Nu mai lucreaza ca un hidrofor sa traga apa in vas si la anumit timp sa umple acel vas. Lucreaza ca o pompa pe direct, cum dau drumul la robinet pleaca hidroforul si vine apa in „socuri” sa zic asa, adica nu e fluenta si parca cineva ar opri si proni hidroforul la 3-4 secunde simultan cu „socurile”. Multumesc frumos pentru atentie ! Sa aveti o zi buna!
Trebuie verificata membrana vasului hidrofor.
Multumesc frumos pentru raspuns, o sa mesteresc la el. Multumesc!
Am un an de cand folosesc hidroforul(cu butelie de 20 L) pt udat in gradina fara nici o problema, in toamna trecuta l-am pregatit de iarna (scos apa, decuplat de la tensiune etc.), anul acesta de curand l-am umplut cu apa, conectat la retea, verificat perna aer, la fiecare folosire dupa 7-8 porniri ale pompei imi sare siguranta(automata de 25A) de la tabloul electric, daca ridic imediat siguranta iarasi o decupleaza, de-abia dupa o pauza de cateva zeci de minute il pot refolosi, dar cu aceleasi simptome, aveti vreo idee care ar fi problema?
Multumim pentru sfaturi, insa la cine as putea apela pentru a se ocupa de reparariile unui hidrofor? Va multumesc.
De 2 saptamani mi-am montat un hidrofor care imi alimenteaza 2 chiuvete si o masina de spalat ! Specific ca hidroforul este din inox si nu are bazin de umplere ,i-am facut doar amorsarea intr-un vas de cca 250 ml ce il are hidroforul ! Am o presiune foarte buna la ajungerea apei in chiuveta DAR nu stiu de ce chiar daca nu este pornita apa nicaieri , chiar si peste noapte, se cupleaza foarte des ramanand in functiune maxim 5 minute dupa care se opreste , cam peste 1 ora sau 3 ore depinde cand il apuca, iar porneste , am verificat daca pierde pe undeva apa dar nu am observat nimic, pe conducte totul este uscat ! care ar fi problema la el ? va spun este nou , doar de 2 saptamani este pus in functiune, si in prima saptamana a functionat perfect ! Astept raspunsuri ! va multumesc !
Buna ziua,
Am instalat un hidrofor Tricomserv cu ejector, pompa 1500 W, vas 100 L intr-o fantana de 22,3 m adancime (inclus 3,5 m de apa). Sub ejector a fost montat o supapa sens si un sorb mecanic (nu din acela cu sita). Sunt 2 probleme pe care le-am intalnit si tot persista: La un reglaj al presostatului de (Po-1,5 si Pp-3), la robinet curg apox 20-15 L si apoi se opreste, iar dupa un timp(1-2 sec) porneste si pompa hidroforului sa traga apa si incepe din nou la robinet.
1. Banuiesc ca normal ar fi ca presostatul sa declanseze pompa, inainte de a nu mai avea apa la robinet?
2. Este normal ca pompa sa porneasca dupa ce au curs 20-25 L(tinand cont ca vasul e de 100 L) ?
Multumesc frumos de lamuriri.
Este verificata presiunea aerului in vasul hidrofor?
Cantitatea de apa din vasul hidrofor nu are cum sa fie 100L in nici o situatie. 100L este intregul volum al rezervorului din care perna de aer ocupa cel mai mare spatiu. Pare destul de mica acea cantitate de apa totusi.
Pompa porneste cand se atinge presiunea minima setata, volumul de apa fiind o consecinta. Atentie, reglajele de presiune se fac cu instalatia descarcata!
Multumesc pentru raspuns. Nu cred ca s-a verificat presiunea aerului din vas, doar s-a mai eliberat aer apasand pe ventil pana cand manometrul indica 1,5 bar.
Din ce am mai gasit pe net, cu anumite reglaje ale Po (1bar) si Pp (3bar), V util de apa ar ajunge la 50 L, dar voi incerca..
O sa tin cont de golirea instalatiei si apoi sa facem reglajele, deoarece pana acum cred ca totul s-a facut dupa amorsare, cu instalatie plina.
Pe de alta parte, puteti sa-mi spuneti daca folosirea celor 2: supapa de sens cu arc + sorb cu supapa mecanica (nu cel cu sita) poate dauna cumva performantelor de absorbtie a hidroforului ?
Multumesc,
Nu ai cum sa ai Pp(pres pornire)mai mare decat Po(pres oprire)….
Buna ziua,
Am cumparat un hidrofor cu un motor de 1100 W cu vas de 50 l anul trecut, totul a mers perfect pana acum o saptamana.
Sistemul este cu vas tampon, adica o pompa subersibila trage apa din put (de la 40 m adancime) intr-un vas tampon de 150 l, iar de acolo trage hidroforul si alimenteaza casa. Vasul tampon are montat un plutitor care actioneaza pompa din put.
Am avut probleme cu pomapa din put si o saptamana nu am folosit hidroforul, cand am remediat problema cu pompa, am amorsat hidroful si …problema!. Motorul merge o secunda sta o secunda, pe manometru, atunci cand pleaca presiunea creste brusc la 2.8 bari, presostatul opreste motorul, atunci cand se opreste presiunea scade la 1 bar si iar porneste brusc. Iar acest on/off continua. Am verificat presiunea din butetile are 1.5 bari, daca apas pe ventil nu iese apa…
De asemena am obervat inainte sa se defecteze ca hidroforul pornea cam des, la o tragere de apa la toaleta pornea.
Care ar putea fi defectiunea? Ce sa verific? Sa desfac butetila sa verific perna de aer?
Multumesc
Bogdan
Presiunea pernei de aer este verificata cu instalatia incarcata?
Nu, hidroforul nu era racordat la instalatie cand am verificat perna de aer. Hidroforul este usor, semn ca nu are apa in el.
Buna ziua,
mi s-a defectat valva (filetul) de la vasul hidroforului. De unde as putea sa cumpar?
Ce s-a defectat?
Hidroforul meu nu se mai opreste. Cum reglez presosttul? Multumesc.
Pentru veriicarea membranei din vasul de exapnsiune am facut un video, in care va arata cum iti poti schimba singur membrana si cum iti dai seama daca este sparta
http://youtu.be/NnpdlFDUunI spor la treaba
Buna ziua,am un hidrofor de de 7 ani i-am schimbat sapt trecuta presostatul,rezervorul si acum nu se mai opreste.Cand il scot din priza , presiunea indicata este 2.3 atm.dar nu mai declanseaza la oprire.Multumesc
Buna seara !
Unde gasesc sa cumpar flansa de motor care e sparta asa ca in pozele postate de dvs ?
Multumesc anticipat !
Am si eu un hidrofor care pân? acum a func?ionat normal timp de trei ani cu mici remedii si schimburi de perna de aer dar de ceva timp nu mai salta presiune mai mult de 1,5 dar era sa uit ca înainte de asta a tras putin nisip nu stiu de ce pentru ca sorbul este la distan?? fa?? de fundul apei ?i de atunci nu mai salt? presiunea. M? pute?i ajuta cu un raspuns! Mul?am
Buna seara.
Am un hidrofor Cystal achizitionat de 4 ani la care i-am inlocuit presostatul. Noul presostat m-a costat 40 de lei si este produs in Italia. Nu am umblat absolut deloc la reglajele presostatului, l-am folosit cu reglajul standard (1,8 bar pornire; 3bar oprire). Dupa 3 saptamani de functionare normala, am constatat ca hidroforul nu se mai opreste, pompa este dezamorsata, iar presiunea indicata pe manometru este 3,5bar. Dupa ce am desfacut capacul presostatului am constatat ca piulita surubului mic de oprire era desfiletata si arcul juca pe ax. Am strans piulita, am reglat presiunea de oprire la 3bar, a functionat normal o saptamana dupa care am constatat ca apa la robinet venea cu goluri de aer, presiunea era de data aceasta la 3,1bar si hidroforul nu se oprea, fapt pentru care l-am tras din priza. Presiunea de aer in membrana este 1,5bar.
Care ar fi cauza?
Probabil de la sorb,a ramas pe deschis.Presiunea din vasul de expansiune inpinge apa inapoi in fantana.Scade presiunea si din cauza asta porneste.
Alex, ideea e ca hidroforul nu se mai opreste. El merge continuu. Joi a mers sigur 2 ore fara sa se opreasca…
Da.Nu stiu ce sa spun,verificati presostatul,poate nu mai declanseaza…numai bine
Sa va spun ce problema am avut la hidrofor, poate foloseste cuiva vreodata… Garnitura de cauciuc din piulita presostatului care se prinde in niplul care iese din pompa hidroforului, mi.a obturat iesirea apei din pompa catre membrana presostatului astfel in cat in presostat nu mai intra deloc apa ca sa faca presiune sa faca presostatul sa lucreze. Am inlocuit acea garnitura de caucuic cu una de hlingherit facuta manual. In cele din urma hidroforul meu functioneaza normal, asta dupa ce am verificat si sorbul si clapeta de sens de la sorb, care bineinteles era amorsat… Am crezut initial ca este fisurata membrana presostatului, desi am verificat.o acum o saptamana si am fost tentat sa cumpar un alt presostat. Multumesc pt sugestie Alex! Numai bine tuturor prietenilor de aici.
buna ziua,
am si eu un hidrofor si are urmatoarele probleme – cand are consum (moderat)de apa scade presiunea sub 0,5 bari, daca opresc consumul ridica pres la 3 bari si se opreste,cand dau drumul se intampla acelasi lucru.
are cineva o idee?
mariti presiunea de pornire a hidroforului. acest reglaj de marire a presiunii la pornire se face din presostat, mai exact strangeti(infiletati) piulita surubului lung cu arc mai gros de pe presostat.
scoateti hidroforul din priza, demontati capacul presostatului, goliti de apa butelia hidroforului si apoi strangeti acea piulita cam 3-4 ture si vedeti la ce presiune de pornire ajungeti. mai strangeti piulita daca este nevoie sa ridicati presiunea(ar fi indicat sa porneasca intre 1,5 si 1,8bar). presostatul are 2 tije cu filet si arc de reglaj: unul lung pe mijloc si arc mai gros si unul scurt in dreapta jos cu arc mai subtire. il actionati pe cel mare.
multumesc, dar nu stiu daca am fost explicit, dupa ce dau drumul la robinet scade de la 3 bari si nu mai trage decat foarte putina apa, eu presupun ca s-a stricat poampa, imi este greu sa dau vina pe presostat!
astept alte idei!
Acesta este nr meu de telefon: 0744305830. suna.ma si te ajut!
Salut si mult respect mesterilor ce au creat acest forum, as avea si eu cateva intrebari, dupa ani de zile de chin cu membrane, vase de expansiune si presostate ce mi-au mancat zilele, imi pare rau ca abia acum am gasit acest forum.
Deci, am o electropompa dab jet 151m 1,1kw, vas expansiune varem 40l. Hidrocontrol brio 2000m. pe un put normal de 10m. pana la apa si aprox. 30m pana la centrala baie chiuvete,. Acum, fata de toate aceste obiecte am un mare discomfort pe centrala expres pe apa calda, desi am supapa unisens si toate nebuniile pe centeala cand pleaca hidroforul imi da soc cu apa rece in apa calda la dus, o reala placere mai ales iarna, am ridicat presiunea de aer in vas la 2.2 pentru a avea o presiune mai constanta si am reusit, numai ca hidrocontrolul cupleaza acum la 2 atm si decupleaza la 3.8 nu o pot regla deloc fiind electronic degeaba am incercat pe potentiometrul din interior ca nu vrea, e din cauza presiunii prea mari banuiesc in vasul de expansiune.
Intrebarile mele sunt:
1. Este presiunea de aer foarte mare de 2.2 bar in vasul de expansiune comparativ cu sistemul pompa vas care il am?
2. Pot monta un regulator de presiune a apei pentru a o scade in instalatia casei si a fi mult mai constanta? Pt a numai avea acel soc de apa rece si pt ca mi-e teama sa nu imi deterioreze centrala, bateriile, racordurile la 3.8 atm. Si daca se poate monta regulatorul va rog sa imi spuneti unde sa il pun si la ce presiune sa il reglez, cam care ar fi optima?
Cam astea sunt ofurile mele, multumeec anticipat!
Dupa vreo 4 ani de chin inca nu am reusit sa rezolv toate problemele si investitiile nu au fost deloc usor de suportat 🙁 ferice de cine locuieste la bloc;)
Trebuie avut grija cum e pozitionat vasul hidrofor fata de ramificatia apa calda/apa rece. Daca apa din vas are o cale directa spre robinet fara sa treaca prin sistemul de incalzire (centrala), atunci te poti trezi cu apa rece la robinet de apa calda.
Va salut am un hidrofor de 3 ani de cateva zile cand porneste scoate un sunet ciudat (cum at fi un rulment ne uns )si Mai rau s a oprit de tot si nu Mai porneste
buna ziua. as avea si eu o problema cu hidroforul. mentionez ca este un tricomserv 1100W iar pompa este la 21 m adincime.
problema ar fi: atunci cind il pun in functiune nu pod da drumu la apa foarte tare, se dezamorseaza foarte des
Dezamorsarea implica verificarea zonei de aspiratie, de la pompa pana la zona cufundata in apa. Fie imbinari daca exista pe acest tronson de teava, fie sorbul ce poate avea o supapa integrata etc.
Dezamorsarea implica verificarea zonei de aspiratie, de la pompa pana la zona cufundata in apa. Fie imbinari daca exista pe acest tronson de teava, fie sorbul ce poate avea o supapa integrata etc.
Va salut, am si eu o problema cu hidroforul socrilor. De 2 zile nu m-ai porneste. Suspectez ca ar fi de la presostat, dar nu stiu cat de complicat este sa il schimbi. Marturisesc ca nu am mai facut acest lucru vreodata, si mi-e sa nu fie vreun risc de explozie ceva. Un sfat ar fi binevenit. Multumesc mult.
Va multumesc pentru sfaturile compepente pe care le oferiti.
Am montat pe o butelie de 80l. o pompa Dab cu ejectie care, surprinzator, a functionat bine doar 4 ani. De putin timp zgomotul produs in functionare a crescut si a devenit mai „ascutit”.
Imediat ce dau drumul unui consumator porneste si hidroforul. Presupun ca trebuie schimbati rulmentii si daca tot intervin acolo voi schimba si presetupa. Intrebari:-Se poate demonta doar motorul de pe flansa? Se gasesc presetupe pentru Dab cu ejector? Care este opinia dumneavoastra?
La ambele intrebari raspunsul este da
Ce cheie se poate folosi la strangerea fitingurilor PEHD, in caz ca strangerea manuala nu e de ajuns, sau fitingurile sunt in locuri cu acces dificil?
Buna seara. Am tot citit pe pagina aceasta toate defectele si nu am gasit defectul care a aparut la mine.M-ia scazut presiunea de aer in rezervor .Cind dau drumul la robinet iese apa cu bule de aer .Am schimbat membrana din el si tot asa face.Cind bag presiune de aer imi creste presiunea si in circuitul de apa,cea ce nu ar trebui.Se poate un sfat,si ce este de facut.
Mihai, daca tragi aer mai mult in plamani nu iti expansioneasa cutia toracica? Asa si cu presiunea ce o bagi tu in butelie, e normal ca aceasta sa transmita catre circuitul de apa debitul respectiv marit, despre bulele de aer ce iti apar la robinet, verifica presiunea in vasul de expansiune al hidroforului, vezi sa nu fie foarte mare, un maxim 1.8 bar e ultra suficient, daca si la valoarea asta iti vine apa cu bule vetifica intreaga retea de la hidrofor la robinet sa nu ai vreo teava sparta sau alta problema, toate bune 😉
Im cer scuze dar poate nu am scris pe inteles.Deci cind bag aer in balon el intra si in circuitul de apa in acelasi timp.Prima data cind am pus membrana a fost ok,dar in ultima perioada a inceput apa sa curga cu bule de aer,si mi-am dat seama ca ceva nu este in regula Am oprit hidroforul ,l-Multumescam descarcat de presiunea de apa si cind am controlat presiunea de aer era 0.Daca ar fi vreo fisura pe undeva pe circuit ar curge apa,dar nu este.
Im cer scuze dar poate nu am scris pe inteles.Deci cind bag aer in balon el intra si in circuitul de apa in acelasi timp.Prima data cind am pus membrana a fost ok,dar in ultima perioada a inceput apa sa curga cu bule de aer,si mi-am dat seama ca ceva nu este in regula Am oprit hidroforul ,l-am descarcat de presiunea de apa si cind am controlat presiunea de aer era 0.Daca ar fi vreo fisura pe undeva pe circuit ar curge apa,dar nu este.Multumesc
Buna ziua.Am si eu o problema cu hidroforul si va cer un sfat:am inlocuit membrana din vasul de expansiune cu una noua(20 litri)si dupa ce bagam aer prin ventil aerul iesea pe la flansa care strange gulerul membranei.Am demontat din nou flansa si am constatat ca gulerul membranei a scapat de la flansa si a intrat cu totul in vas.Am repetat operatiunea inca de 2 ori(m-am gandit ca poate nu am strans egal cele 6 suruburi) dar am patit acelasi lucru.Abia apoi cand am comparat membrana cu cea originala am constatat ca gulerul acesteia este mai mare ca la cea noua(are aproape 20 mm fata de 15 mm cat are cea noua).Am cautat in magazine dar nu am gasit decat tot ca cea pe care am cumparat-o si mi s-a spus ca nu o sa mai gasesc ca cea originala.Mentionez ca hidroforul este Einhell cu capacitatea vasului de expansiune de 20 L.Aveti vreo solutie la problema mea(in afara de aceea de a schimba vasul,hidroforul fiind relativ nou,cca 3 ani)?Va multumesc.
Cum pot sa desfac pompa de la hidrofor ca sa schimb simeringul?
Buna ziua.As avea o intrebare: Detin o submersibila Wasserkonik wk 2400-80 si un butoi de bere special conceput cu redus de 1 tzol pentru a-l folosi ca vas de expansiune,piesa de 5 cai,manometru,presostat si ventil auto introdus in reductie de 1/2. Intrebarea mea este urmatoarea: DUPA CE CUPLEZ TOATA INSTALATIA(TOATE PIESELE CE VI LE-AM SPUS MAI DEVREME URMEAZA SA LE ASAMBLEZ)TREBUIE SA BAG AER IN BUTOI PE LA VENTIL SAU ESTE DE AJUNS AERUL REZULTAT DE LA PRESIUNEA APEI CE VINE CAND IMPINGE APA SUBMERSIBILA? DACA TREBUIE SA BAG AER ATUNCI SPUNETI-MI CAM CAT SA BAG SI CAND(INAINTE DE A PUNE IN FUNCTIUNE POMPA SAU DUPA). MENTIONEZ SI FAPTUL CA PRESOSTATUL ESTE REGLAT LA 1.4 PP SI 2.8 PO. MULTUMESC
pentru a putea folosi acel butoi de bere precum un vas de expansiune mai averi nevoe se o „camera” in interiorul acestuia pe care o vom umfla astfel in cat la presiunea exercitata de apa isi va micsira volumul si va fi inlocuit cu apa
Dnul Rotice……nu este nevoie de nici o camera/b??ic? etc deoarece la un hidrofor cu butoi de bere presiunea aerului intra in contact direct cu apa fara a mai avea nevoie de b??ic? de gum a?a cum este intr-un vas de expansiune normal!!!
Am inlocuit membana din vasul de expansiune, problema este ca motorul porneste , face presiune dar trece de peresiunea pentru care era reglat adica trece de 3 atm eu l-am lasat pana la 4 atn si l-am scos din priza, presiune in vas este de 1,5 atm cu robinet deschis, sugesti care ar putea fi problema? nu am umblat la presostat inainte cupla la 1.5 si se oprea la 3, a functionat o zi cu membrana sparta! Sa se fi dereglat presostatul?
multumirii
Buna ziua,
Am o problema la un hidrofor Braco cu rezervor de 50L.
Am demontat pompa de pe bazin si am descoperit ca in interior rotorul era blocat – atingea in partea fixa.
Se pot inlocui piesele respective? De unde le pot cumpara? Nu imi dau seama cum sa scot rotorul de pe axul motorului. Puteti sa ma indrumati?
Multumesc anticipat,
Laurentiu
Buna ziua,
Am un hidrofor la sat care e folosit doar la sfarsit de saptamana si sapt trecuta nu a mai vrut sa porneasca, primeste curent, face un zgomot (baraie) dar nu porneste. Ce-i de facut? Sa-i schimb condensatorul de la pornire?
Multumesc pt ajutor.
Buna ziua am si eu o problema . Am o pompa submersibila in regim de hidrofor cu vas de 50 l . problema este ca nu reusesc sa reglez presostatul sa plece mai repede pleaca doar dupa ce scade presiunea la 0. Am strans de piulita mare dar nimic. Care ar f problema?
Poate fi presostatul. Incearca sa-l schimbi, costa doar 50 ron.
Am o pb cu presiunea pe instalatia de apa rece vine in socuri cu mult aer pe instalatie. Instalatia este compusă din: o pompa submersibila scoate apa intr-un rezervor de 300l de la o adâncime de 18-20m. Din acest rezervor trage apa hidroforul ca alimentează casa. Pe instalatie mai am si o butelie la fel ca cea de la hidrofor, de ~ 2 bari. Toate presiunile le-am măsurat , la hidrofor am ~1.6-1.8barr, la pornire si la oprire 3 bar. Hidroforul fct perfect, l-am urmarit opreste si porneste exact cand sunt presiunile de mai sus. Precizez ca la iesirea din bazin există un sorb si pana la intrarea apei in hidrofor mai am 2 filtre unul pt impuritati si unul de cărbune, ambele schimbate la timp. Acest traseu bazin hidrofor are 2-3m. In aceasta schema a tvr totul perfect pana acum 2-3 luni cand a inceput sa apara aceste goluri pe traseu de aer si cu o presiune destul de mare. Deranjant este ca din acest traseu alimentez si instalatie de încălzire neputând sa o satisfac deoarece scotînd lichid la aerisurea caloriferelor scade presiunea si sunt nevoit bineanteles sa alimenteze aceasta instalatie, neputând sa o fac deoarece vin aceste fluctuatii aer apa din instalatia de apa rece. Sincer nu stiu de unde ar fi.
buna ziua,s-ar putea schimba pompa de pe un hidrofor cu absortie mica si sa pun o pompa cu absortie mare.Multumesc
Sigur, este posibila schimbarea pompei.
am un hidrofor ,la care din cauza frigului ,a crapat ,carcasa pompei ,unde gasesc piese rezerva pentru asa ceva ,cu precizarea ca pretul piesei cu pricina sa nu depaseasca pretul hidroforului ,ca am vazut si de astea ,cu multumiri pentru intelegere
de ceva timp cand porneste hidroforul sare siguranta de la tabloul electric, sau cea de la contor, am desfacut firul galben verde (impamantarea) dar nu s-a schimbat nimic. daca la inceput, acum vreo luna sarea cam odata la 2-3 zile, acum sare de cateva ori pe zi, ce se poate face?
Ar trebui sa faci niste verificari pe circuitul pompei, sa fie vreun defect la siguranta, poate pompa abroabe prea mult curent…
Am probleme cu hidroforul. Merge incontinuu uneori, iar alteori vine apa calda, desi noi avem numai pentru apa rece hidroforul. De curand curgea apa fierbinte la robinetul de afara, iar din bazinul hidroforului iesea abur. Care o fi cauza?
Ati verificat pompa si motorul?
Am si eu probleme cu hidroforul…
Am un hidrofor Pentax de 2.2kw(varsta ca 12 ani) cu ejector si vas de 50l care trage apa de la aprox. 30m.
Am cautat pe net pt ca nu l-am montat eu si nu am cartea lui si am gasit presiunile de reglaj.L-am reglat dar merge la capacitate scazuta ,adica presiunea urca foarte greu si nu pot sa dau apa decat incet pt ca se dezamorseaza.Am scos coloanele din fantana si am schimbat sorbul dar degeaba.
Sa fie oare pompa uzata(paletele ei) si sa nu mai absoarba cum trebuie,motorul pare sa mearga foarte bine?
Buna ziua, am am un hidrofor tip 4500 inox, am constata ca pe la ventil in loc de aer iesea apa, am verificat membrana nu e sparta,il am de un mentinez ca nu cupla la timp si asa mi-am dat seama ca ceva e in neregula cu el.Pe unde putea sa intre apa in bazin,
Sigur ai verificat bine memnbrana hidroforului? Alta zona pe unde sa intre apa in spatiul de aer nu are cum sa fie.
Am cumpărat un hidrofor 3700/25H- Wsserkonig cu diametrul de 1″ la intrare şi ieşire. Teava la care vreau să-l cuplez este de 25 mm diametru. Un angajat de la Dedeman ma sfătuit ca pe o distanta de 5 m sa merg cu ţeavă de 32mm diametru l-a refulare, iar absorbţia tot cu 32mm. Nu se poate sa reduc absorbtia si refulul la 25 mm.
Recomandarea este utilizarea unei tevi cu aceeasi dimensiune cu racordul pompei. Daca doresti neaparat, poti utiliza teava de 25mm, automat reducandu-se debitul corespunzator.
Din imaginile dvs. teava de apa, legata la hidrofor, ce dimensiune are.
Multumesc
Eu nu am fantana, am o teava de 1+1/4 toli batuta in pamant, apa este la 4.5 mm adancine, avand o lungime de 1,1 m pe teava.
Sunt limitat la conexiunea sorbului la un niplu pentru teava de 25mm.
La iesire din hifrofor ma gandeam sa plec tot cu teava de 25 mm.
In acest caz nu cred ca ai o problema efectiva, o poti lega fara probleme.
salut am o problema cu aerul din burelia de la hidrofor la o saptamina pierde tot aerul si nu stiu pe unde am scufundat butelia intr-un vas mai mare si nu pierdea de loc am etansat balonul cu silicon pe la flansa si tot degeaba??????????sa schimb ventilul ? l-am verificat cu spuma peste tot si e ok nu stiu ce sa mai fac sa schimb butelia ? multumesc
Salut, când deschid robinetul, curge cam 20 litri, apoi hidroforul functioneaza continu dar fara sa vina apa..asta pana il deconectez de la retea. La reconectare mai baga 20l apa apoi iar functioneaza in gol. Ce poate fi?
Salut, când deschid robinetul, curge cam 20 litri, apoi hidroforul functioneaza continu dar fara sa vina apa..asta pana il deconectez de la retea. La reconectare mai baga 20l apa apoi iar functioneaza in gol. Ce poate fi?
am un hidrofor care nu mai merge, adica nu se mai invarte motorul, are doar un bazait ca si cum ar porni ,dar nu vrea
hidroforul meu ridica presiunea pana la 2,2 si de acolo nu se mai oprestea.am incercat tot felul de reglaje a presostatului dar n-am reusit sa-i ridic presiunea’, de oprit l-am oprit lasand piulita de la Po slaba la maxim.hidroforul este nou,la fel facea si cel vechi.ceva e in neregula.instalatorii pe care i-am intrebat sunt mai nepriceputi ca mine.stie cineva?
1. Lasati circuitul fara presiune de apa
2. Verificati si reglati presiunea pernei de aer din vas hidrofor
3. Reglati arcul mare pentru presiunea de pornire a pompei si arcul mic pentru Dp – diferenta de presiune dintre pornire si oprire pompa. Atentie ca modificarea presiunii de pornire pompa duce la modificarea presiunii de oprire pompa.
Buna ziua,
Un sfat de la dumneavoastra daca se poate, in privinta urmatoarei situatii:
Am un put la 10 metri adancime luciul apei la 8. Doua pompe (aspiratie maxima de 9 m )functioneaza in regim hidrofor, una de rezerva si una de serviciu (cand sunt probleme cu cea de serviciu bag in priza rezerva).
Rezerva este legata la un vas de 25 L si cea folosita zilnic la unul de 100 L.
Peste noapte pierd presiunea si una si alta, se dezamorseaza.
Am verificat sa nu fie pierderi (la suprafata), presiunea in ambele vase in jurul de 1,8 bari. Este montata o supapa de sens la iesire din pompe si un sorb in put (fiecare pompa in parte are teava cu sorb in put si cu toate astea ambele pierd apa peste noapte si se dezamorseaza.
Ma gandesc sa nu fie intre pompa si sorb o pierdere, dar chiar la amandoua in acelasi timp?
Care ar putea sa fie posibilele probleme?
Ati verificat ambele sorburi? Daca acestea nu mentin presiunea coloanei de apa, fie de la nisip, fie de la slaba etansare sau uzura lor.
Dupa instalarea hidroforului am constatat ca la functionare pentru udat gradina timp de 30-60 minute motorul, reglat ca sa functioneze continuu – fara oprire si repornire, se incalzeste. Este normal ca motorul de 0.9 kw sa se incalzeasca. Un abrict la taiat lemne nu se incalzeste asa de tare desi si acela functioneaza continuu mai multe ore.
Da, este posibil sa se incalzeasca pentru ca asa fac toate motoarele. Probabil are vreo protectie la temperatura. Verificati datele de la furnizorul pompei in aceasta privinta.
Am hidrofor cu injector si nu urca presiunea pe ceas mai mult de 1 bar , nu declanseaza presostatu merge continu ,am schimbat si butelia tot la fel face ,se opreste decat daca slabesc arcu la presostat,presostatu este curatat la gaura din el,ce poate sa mai fie .Multumesc.
Setarile presostatului sunt corecte?
Am un hidrofor care imi face niste figuri.Cand dau drumul afara la robinet merge hidroforul normal cand dau drumul in casa nu mai porneste hidroforul care sa fie cauza ?
Buna ziua,
Am cumparat un hidrofor jet 110/44,l-am montat, dar problema e ca daca dau drumul la 2 robineti odata presiunea scade de la 2 bar pana la 1 si dupa aproape de zero…cu un singur robinet nu are nici o problema merge perfect…porneste la 1.9 se opreste la 3.1 ..presiune in bazin are 1.8 .
Ma poate ajuta cineva?
Va multumesc!
Robineti din casa sau din curte? Pompa este aleasa corespunzator, are debit suficient la inaltimea de pompare reala?
Robineti din casa,putul are 10 m ,luciul apei la 8 metrii,diametrul putului este de 200,hidroforul este montat in camin ,caminul are 2 m adancime.
Hidroforul mi-a fost recomandat de cei de la care l-am cumparat si mi-au spus ca este suficient de bun.
Casa nu are etaj deci ar treb sa faca fata la o baie si o bucatarie.
Specificatiile hidroforului sunt acestea:
Tensiune alimentare/acumulator – 220 V
Puterea maxima – 1100 W
Inaltimea maxima de aspirare – 9 m
Inaltimea maxima de pompare – 45 m
Presiunea maxima de pompare – 4.8 bar
Temperatura apei – Maxim 35ºC
Presiunea de pornire – 1.4 bar
Presiunea de oprire – 2.8 bar
Debit apa – 3.6 mc/h
Volum vas expansiune – 44 l
Adancime maxima de aspiratie – 9 m
Racord aspiratie/refulare – G1″/G1″
A fost montat ca la carte de instalator,dar atunci cand a fost montat nu am facut proba cu 2 robineti deschisi ci doar cu 1 si la cateva zile am observat ca nu merge cu 2 robineti.
Ce credeti ca as putea face,ar putea fi reparat dar e nou nout are 2 sapt de cand e montat.
Ar trebui sa inlocuiesc hidroforul cu altul sau sa il folosesc asa pana se strica si aleg altceva?
Tipul/denumirea pompei? Sorbul la ce adancime este?
Pompa este powermax de 1100 w(economy jet 110/44).
Acesta este:
http://www.covera.ro/masini-unelte/pompe-hidrofoare/hidrofoare/hidrofor-pompa-autoamorsanta-fonta-jet-110-50-1100-w-50-l_7760/
Sorbul este la 9 m pe teava neagra de 1 tol.
Multumesc!
salutare,
Am achizitionat o casa p+1 (baie bucatarie la parter si la etaj 2 bai). casa este in oglinda cu o alta casa. am un put de 20 cm diametru la 9m luciul apei si 15 m adancime. Langa put exista un camin 1.5×1.5 la o distanta de 4-4 m de casa. problema este urmatoarea:
– dezvoltatorul vrea sa-mi puna un hidrofor de 24 de litri cel mai ieftin de pe piata, mie mi s-a parut subdimensionat pentru asa casa. i-am spus ca platesc diferenta si pun un vas de 50 l cu pompa sumersibila ( m-am gandit la jar 4×85, ~ 1800 l/h). Dezvoltatorul nu prea este de accord, am aflat ca putul este la comun cu cealalta asa in oglinda, practic putul trebuie sa asigure 2 bucatarii si 6 bai si probabil in medie 7 -8 persoane in total. m-am gandit ca poate din cauza asta nu ma lasa sa pun p. sumers. deoarece nu face fata putul ca debit, dar nu este acelasi lucru ca si la hidrofor simplu, doar ca la pompa ai mai multe avantaje? va rog sa ma ajutati cu o solutie.
Ecuatia este simpla:
1. Alege un rezervor mai amre pentru ca sunt consumatori mai multi, chiar si pentru o locuinta as opta pentru minim 50L;
2. Se poate pune orice pompa doresti dar trebuie sa o alegi in concordanta cu debitul putului, debitul de apa necesar etc.
3. Probabil pretul hidroforului este mai mic si scapa mai repede de bataie de cap.
4. Mare grija pentru ca o subdimensionare a hidroforului poate duce la lipsa de apa la consumatori, sau nu va face fata si va curge apa doar cu picatura.
Hidroforul cu ejector tricomserv a mers corect doar 2 zile acum nu mai ridica presiunea mai mult de 1 atm asa ca l am reglat sa se opreaca la 1 chiar daca il tin pornit din presostat tot nu ridica presiunea care defectiunea
Buna seara.
Am un hidrofor mic instalat in bucatarie iar bazinul in pod. Locuiesc la bloc, etajul 4.
Astazi, am dat drumul la apa si dupa cateva minute a curs apa cu rugina, dupa care a hidroforul a inceput sa bazaie si sa nu mai trimita apa. Daca deschid apa incepe motorul sa se incalzeasca.
Care ar fi problema?
Multumesc
Va rog un raspuns.
Nu stiu ce schema aveti acolo insa apa ruginita provine de la o oprire – pornire a ciruclatiei de apa pe tevile de otel ale blocului. Hidroforul urca apa in bazinul din pod sau ce face efectiv? Ne dati mai multe detalii despre schema pe care o aveti realizata?
Buna seara, multumesc de raspuns.
Asadar, aici unde locuiesc nu este presiune.
Hidroforul urca apa in pod. Hidroforul functioneaza doar la apa calda.
Fara hidrofor apa calda abia curge de la centrala.
Cand il bag in priza doar bazaie, daca dau drumul la apa, hidroforul nu functioneaza bazaie si incepe motorul sa se incalzeasca.
Fara hidrofor nu este presiune la apa calda, pe apa rece nu functioneaza, apa rece este separata de hidrofor.
Cam atat de zis despre schema.
Daca mai este ceva, dau detalii.
Teoretic sunt 3 variante de defecte:
1. Rotor pompa blocat
2. Condensator motor ars
3. Infasurari motor deteriorate.
Trebuie sa verifice cineva pompa si motorul.
Porneste greu chiar daca se termina apa din el pan porneste vine doa apa cald fierbinte ce tre sa fac multumesc anticipat
buna ziua , cand porneste hidroforul are un zgomot tare ciudat ca de rulment spart ,cere cumva altul nou se se poate repara
Verificati motorul si pompa in functionare fara sarcina. Daca este nevoie se va face verificarea prin demontarea unui din cele doua componente (motor sau pompa), dupa cum est ecazul – zona cu zgomot. Teoretic se pot repara daca stiti ce componente au. Rulmentii sunt piese de ordin general sise gasesc.
buna ziua,am si eu o problema,am un hidrofor cu ejector de 3 ani, nu pornea decat cand ajungea presiunea la zero,am scos presostatul si era infundat,l-am montat la loc dupa ce l-am curatat si de atunci nu m-ai reusesc sa_l aerisesc,am reusit la un moment dat sa_l aerisesc dar nu mergea mai mult de 2 bari am desfacut toata instalatia chiar si ejectorul si tevile pana jos in fantana,si totul pare in regula dar nu mai reusesc nicicum sal aerisesc,e posibil sa se fi stricat pompa?curios este ca inainte de a demonta presotatul si sal curat nu avea aer si se ridica presiunea
Salut,
Am si eu o problema la o pompa montata in sistem hidrofor care a functionat normal pana acum.
De cateva zile am observat o crestere a presiunii la apa. Am facut o verificare si am constatat ca pompa munceste in continu, deci presostatul NU declanseaza, iar pompa nu se opreste. Am inlocuit presotatul dar am acelasi simptom. Manometrul indica cam 4 bari.
Ma puteti ajuta cu un sfat?
Multumesc
Presostatul este reglat, la ce presiuni? Perna de aer verificata?
Presostatul este nou, cu reglajul din fabrica. Perna de aer cum se verifica fara sa o scoti afara din bazin?
Multumesc
Fara presiune in instalatie, se deface capacelul bazinului si se masoara presiunea aerului cu un manometru. Ati verificat sa nu aveti vreo scurgere de apa pe traseu?
Motorul pompei este o alta parte ce trebuie verificata.
Am un hidrofor montat in casa trage apa de la o distanta de 25 m pe baza de ejector pina in prezent am avut o fuctionare normala la toti parametri timp de citiva ani de putin timp presiunea nu mai urca pe manometru la 2,8-3 bari cum fuctiona normal,ci manometru indica 2,2 si nu mai trece mai sus fapt ce fuctioneaza fara oprire lam reglat la aceasta presiune pentru al putea folosi dar si la aceasta presiune urca foarte greu verificarile leam facut privind pierderi atit de apa cit si de aer in butelie sunt toate corect problema e presiunea apei scazuta nu trece de 2,2 bari va rog daca aveti o explicatie.
Ejectorul este verificat? Sunt acolo niste piese mai sensibile ce se pot uza.
Am un hidrofor montat in instalatia de alimentare cu apa , dupa un rezervor-tampon de 600 l . Ieri seara in jurul orelor 20:00 am constatat ca din hidrofor ( din pompa banuiesc ) curge apa in groapa in care hidroforul este asezat. Hidroforul nu se afla in functiune continuu ci numai cand avem nevoie de presiune mai ridicata la apa , in rest este oprit . Banuiesc ca e vorba de ceva garnituri defecte. Ma puteti ajuta cu un sfat ? Unde pot gasi asa ceva ? Va multumesc anticipat !
Inainte de toate trebuie vazut exact locul pe unde curga apa, identificata piesa defecta si apoi se va stabili ce este de facut.
Buna ziua. Pana astazi hidroforul a functionat normal. Astazi nu a vrut sa mai porneasca. Am golit instalatia,am scos apa din corpul pompei pe la surubul de amorsare…acelasi rezultat. Nu bazaie nu face nimic.
Verificati alimentarea motorului cu energie, daca acesta nu porneste nici ingol, ar trebui verificat circuitul de alimentare si infasurarea rotorului. Daca nu va pricepeti, chemati un electrician. Sigur nu a inghetat?
Si inca ceva.Am incercat dupa toate astea sa invart cu o surubelnita rotorul .Se invarte foarte greu. Credeti ca e ars motorul sau presostatul nu-si mai face treaba. Are cam un an jumate si nu am avut nici o problema cu el. Va multumesc.
Buna ziua ! Un sfat va rog ! Raman fara aer in vas dupa vreo trei zile de la schimbare membranei!Cand incerc sa refac perna de aer nu-mi da voie deloc sa bag aer(cred ca se lipeste de vas ) ,pana nu desfac flansa din fata buteliei si o strang la loc ! bag aer iar dupa vreo 3 zile la fel ! Mentionez ca nu cred sa fie sparta membrana deoarece nu gasesc apa deloc dupa ea . Multumesc !
Faci presiune cu instalatia de apa descarcata sau nu?
Buna ziua! Am si eu o problema. Dupa ce folosesc apa din bazinul de la hidrofor el porneste dar elicea nu se invarte si atunci trebuie sa o invart putin si porneste. Oare ce are? Va multumesc
Incearca sa verifici rotirea usoara a motorului si pompei, apoi condensatorul motorului.
Azi am gasit inundat hidroforul,nu mai merge,ce poate fi?
Intai se va asigura uscarea componentelor si apoi verificati cat de buna mai este partea electrica, motor si restul legaturilor.
Buna ziua,
Am o instalatie de hidrofor cu pompa de suprafata si as dori sa stiu daca pot monta un filtru de apa pe conducta de aspiratie pentru a proteja si motorul
Va multumesc!
buna ziua !
s-a oprit hidroforul . am demantat motorul , avea apa [ condens probabil ] si la legaturile electrice era apa , condensatorul era in apa. am curatat , sters , uscat , montat la loc , porneste bine , merge , il bag la loc in beci fara sa leg tevile de el , dau drumul si in 2 secunde sare siguranta . il scot din beci il bag in priza , merge . in beci nu merge , sare siguranta .
Umiditatea din beci, nu aveti aerisire functionala in acest spatiu?
am aerisire buna . l-am pus pe o placa de polistiren si merge . ideea mi-a venit azi-noapte . dar tot nu inteleg ce se intampla . hidroforul era direct pe pamant .
Daca merge cu izolatie, atunci aveai un curent ce se ducea direct catre sol datorita umezelii… probabil ai diferentiala si sesizeaza usor punerea la pamant.
Buna ziua.
Am si eu problema cu caseta de legaturi a hidroforului , sa topit, dar infasurarile sunt in regula.
Cu ce a-ti inlocuit caseta in cazul descris de d-voastra? Cu ce pot sa o schimb pe a mea?.
Multumesc anticipat pt raspuns
Bun gasit,
Am un hidrofor de cativa ani,in ultimul an nu l-am folosit. Cand l-am pus in priza nu a pornit decat ajutat miscandu-i rotorul. Acum el functioneaza normal dar are un zgomot mult prea mare.
Mai am unul nou, ala aproape ca nu se aude cum toarce motorul. Este clar ca este anormal, asa ca mi-e teama ca mai tarziu sa nu se intample ceva neplacut cu el.
Ce ar trebui sa fac in cazul asta?
Multumesc anticipat.
Inainte de a porni un ansamblu pompa- motor trebuie facuta o revizie pentru a ne asigura cs nu sunt blocaje … rotoarele sa se miste usor. Poate fi un rulment intepenit sau ruginit … sau alte blocaje.
Salutare!
Am și eu un hidrofor cu rezervor de 50l și tocmai m-o lasat membrana, deoarece iese apă pe la ventil. Nu mai am cartea tehnica și instrucțiunile, din păcate. Puteți să-mi spuneți, de câți litrii este membra?
Mulțumesc!
Mergeti la magazin si cereti membrana pemtru rezervor de 50 litri, nu exista decat o marime pentru fiecare tip de rezervor.
Buna seara!
Exista hidrofoare cu aspiratie de1/2 țoli? As putea face o marire de la 1/2 țoli la un țol si apoi sa ma intorc in 1/2 țoli? Ma gandesc sa montez un Scala 2 pentru marirea presiunii apei de la retea. Lucrarea as dori sa o fac in camera tehnica din casa.
Nu exista hidrofor cu racorduri 1/2, nu ar avea debit suficient pentru o casa. Scsla 2 e un grup de pompare cu hidrofor, nu vad la ce va foloseste schimbarea de dianetre daca nu asigurati debit suficient.
Hidroforul nu mai trage apa , miroase usor a ars si este cald bine inclusiv furtunul care intra in pompa.
Trebuie verificata sursa acelui miros, suspect este motorul dar si presostatul.