Despre invelitori – greutate tigla


In constructia unei case un rol extrem de important il are alegerea tipului de acoperis si invelitoare, elemente a caror importanta este data atat de aspectul pur tehnic (greutate tigla) cat si de cel estetic. O invelitoare nu se alege niciodata dupa ce am demarat constructia ci de la bun inceput, deoarece proiectantul casei trebuie sa ia in considerare toate elementele constructiei si aici ma refer la greutatea acoperisului. Despre alegerea tipului de acoperis si a invelitorii se pot spune multe, exista solutii pentru toti, de la cele mai accesibile pana la cele exclusiviste.

Pentru acest articol ne propunem sa analizam un aspect pe care l-am auzit la multe persoane care isi construiesc o casa si anume problematica legata de greutatea invelitorii. Fie ca au inteles sa aleaga de la inceput invelitoarea, fie ca au proiectat casa cu o invelitoare si apoi s-au gandit sa respecte sau nu optiunea initiala, o mare parte dintre beneficiari spune „nu optez pentru o tigla din beton pentru ca este foarte grea”. La prima vedere gandirea este corecta, omul se gandeste sa nu ingreuneze structura casei cu greutatea invelitorii si acest lucru pare ca este logic in spiritul celor mentionate mai sus. Ei bine, in locul acestui tip de tigla ei opteaza pentru tigla ceramica, convinsi fiind ca impactul greutatii este unul pozitiv.

Asadar, sa analizam comparativ doua tipuri de invelitori: tigla din beton si tigla ceramica. De la inceput doresc sa precizez ca nu este relevanta denumirea firmei sau produselor, exemplu isi doreste sa arate modul in care trebuie analizata invelitoarea din punct de vedere al greutatii, astfel ca alegerea acesteia nu fie un cal troian si sa putem adevarul despre greutatea invelitorii.

Alegem cele doua produse pe care le vom analiza si notam principalele caracteristici conform datelor oferite de producatori, in stanga avem tigla din beton iar in dreapta o tigla ceramica trasa. De mentionat faptul ca ambele produse sunt in varianta standard ofertata, tigla din beton este vopsita in masa iar tigla ceramica este natur (fara vopsea sau glazura).

Caracteristici tigla

                                                 Tigla din beton                        Tigla ceramica

–          Dimensiuni                330 x 420 mm                        240 x 410 mm

–          Greutate maxim           4,2 kg/buc                          circa 2,8 kg/buc

–          Necesar                   9 – 11 bucati/mp                   15 – 18 bucati/mp

–          Dimensiuni                 330 x 420 mm                       240 x 410 mm

Cantarim tiglele si notam greutatea unitara, tigla din beton are 4,09 kg iar tigla ceramica are 2,679 kg. Dupa cantarirea se pare ca tigla din beton este mai grea!

Avand in vedere ca la montajul invelitorii calcularea necesarului se face tinand cont de dimensiunile tiglei si dimensiunile de suprapunere pe verticala si orizontala, realizam cantarirea unui numar minim de bucati pe fiecare metru patrat de invelitoare, conform datelor furnizate de producatori si anume: 9 bucati/mp pentru tigla din beton si 15 bucati/mp pentru tigla ceramica.

Rezultatul masuratorii ne arata ca impresia de la prima masuratoare se schimba, greutatea unui metru patrat de invelitoare este de 37 kg pentru tigla din beton si 40,2 kg pentru tigla ceramica.

Realizam inca o masuratoare, crescand numarul de tigle pe metrul patrat cu o unitate, 10 bucati/mp pentru tigla din beton si 16 bucati/mp pentru tigla ceramica (un fel de necesar mediu).

Rezultatul celei de a doua masuratori, greutatea unui metru patrat de invelitoare este de 41 kg pentru tigla din beton si 43 kg pentru tigla ceramica.

Concluzii 

Analizand aceste masuratori simple de greutate putem trage concluzii obiective care contrazic parerea unora ca tigla din beton este mai grea. Sa recapitulam totusi datele rezultate in urma masuratorilor:

– la un necesar minim de tigle pe metrul patrat de invelitoare, 9 pentru tigla din beton si 15 pentru tigla ceramica avem greutatea specifica a invelitorii de 37 kg/mp, respectiv de 40,2 kg/mp;

– la un necesar mediu de tigle pe metrul patrat de invelitoare, 10 pentru tigla din beton si 16 (cu toate ca teoretic este 16,5) pentru tigla ceramica avem greutatea specifica a invelitorii de 41 kg/mp, respectiv de 43 kg/mp;

– la nivelul suprafetei totale necesara pentru realizarea unui acoperis cu o invelitoare de 100 mp vom avea greutatile totale de  3700 kg / 4100 kg pentru tigla din beton si 4020 kg / 4300 kg pentru tigla ceramica.

Asadar, in cazul cel mai favorabil rezulta ca tigla ceramica are o greutate mai mare cu cel putin 320 kg la nivelul unei invelitori de 100 mp ceea ce contrazice parerea generala ca tigla din beton este cea mai grea invelitoare din cele utilizate in mod curent la acoperirea caselor noastre. Evident o astfel de greutate raportata la suprafata acoperisului de 100 mp nu are o relevanta deosebita, impactul asupra sarpantei este nesemnificativ sau nu exista. In final, o singura recomandare, calculati greutatea specifica a unei invelitori si apoi trageti concluzia ca o invelitoare este mai grea sau mai usoara. Aveti in vedere acest lucru de la demararea proiectului casei si alegeti invelitoarea impreuna cu arhitectul dumneavoastra tinand cont de caracteristicile tehnice ale tiglei, avantajele si dezavantajele optiunilor raportate la specificul casei, zona unde se construieste, comportarea in conditiile meteo din zona si nu in ultimul rand de partea estetica a invelitorii.


2 Comments on "Despre invelitori – greutate tigla"

  1. In cazul in care acoperisul nu poate sustine greutatea tiglei clasice exista si tigla metalica care este mai usoarea de 3-4x.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*