Clasa energetica cladire

Pentru care tip de cladire obtinem un certificat energetic incadrat in clasa A?

Echipa avizez.ro intocmeste certificate energetice in zonele Bucuresti, Ilfov, Constanta, Giurgiu si Tulcea, insa se pot elibera si pentru alte zone din tara.

Echipa de auditori energetici Avizez utilizeaza programe de calcul performante si rapide pentru a putea oferi clientilor cel mai bun pret de pe piata si un timp cat mai scurt de eliberare.

Tot timpul ne confruntam cu intrebarea “imobilul meu de ce nu are clasa energetica A?”. Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stim ca aceasta clasa energetica este o clasa “speciala” daca putem sa-i spunem asa, adica rezervata cladirilor cu performante energetice foarte bune. Chiar daca imobilul este reabilitat termic, avand izolatie de 10cm conform standardelor in vigoare, si tamplarie exterioara cu rezistenta termica de 0,77 m2K/W, nu neaparat va fi incadrata in clasa energetica A. Consumul energetic depinde de foarte multi factori ca: orientare cardinala, locatia imobilului (deci datele climatice locale), suprafata imobilului raportata la suprafata peretilor exteriori, numarul de pereti exteriori, modalitatea de preparare a agentului termic (RADET, centrala de apartament sau imobil, centrala electrica, pompa de caldura, aport solar la incalzire si apa calda de consum menajer), tipul imobilului certificat (de locuit sau tertiar), gradul de izolare termica al anvelopei, etc.

Prin urmare, daca din calcule rezulta un consum inferior valorii de 145 kWh/mp/an pentru imobilele climatizate si 125kWh/mp/an fara climatizare, clasa energetica in care va fi incadrat imobilul va fi A, acesta avand un consum redus de energie, fiind neaparat reabilitat din punct de vedere termic. Certificatul energetic de fapt realizeaza o estimare a consumului de energie pentru incalzire, apa calda de consum menajer, iluminat, si climatizare. Din certificatele energetice elaborate pana acum am remarcat ca un apartament reabilitat, avand balconul inchis, cu un singur perete exterior, poate avea clasa energetica A. Deja daca mai apare inca un perete exterior sau chiar al treilea, fie este la limita fie se va incadra in clasa energetica B.

Daca discutam de locuinte unifamiliale, in acest caz trebuie calculat consumul energetic al locuintei cat si cel al cladirii de referinta, adica acel consum daca imobilul ar avea rezistentele termice normate (confom normativelor in vigoare). Am intalnit si cazul in care locuinta se apropia foarte mult de o casa pasiva. Aceasta a avut un consum energetic foarte scazut datorita utilizarii unui sistem de incalzire de tip pompa de caldura sol/apa, aport solar pentru incalzire cat si preparare apa calda de consum, izolatie termica de 25cm pentru peretii exteriori si 30cm pentru acoperis, sistem de incalzire in pardoseala, productie de electricitate utilizand panouri fotoelectrice, tamplarie performanta avand o rezistenta termica de R=1.2 m2K/W, cu alte cuvinte nu ii lipsea decat un sistem de ventilare performant pentru introducere aer proaspat pentru a se apropia de o casa pasiva. Insa este de apreciat ca exista beneficiari care doresc sa aiba facturi foarte scazute pentru locuintele lor, evident costul acestora fiind trecut pe locul doi. In cazul imobilului amintit a rezultat din certificatul energetic un cost anual pentru utilitati de aproximativ 2000 lei, casa avand o suprafata de aproximativ 200 mp.


Prin urmare va recomandam sa realizati un certificat energetic si sa respectati recomandarile auditorului energetic pentru imbunatatirea performantei energetice a locuintei dvs.


1 Comment on "Clasa energetica cladire"

  1. Hm…articolul se doreste unul lamuritor, dar pe mine mai rau ma baga in ceata.

    „Consumul energetic depinde de foarte multi factori ca[…]modalitatea de preparare a agentului termic (RADET, centrala de apartament sau imobil, centrala electrica, pompa de caldura, aport solar la incalzire si apa calda de consum menajer), tipul imobilului certificat (de locuit sau tertiar)[…]”
    Cum adica consumul energetic depinde de modalitatea de producere a agentului termic? Adica daca iau din priza 3kw sau iau 3kw din panouri fotoelectice am alte valori pentru „consumul energetic”? O sa-mi dea alta valoare „x kWh/mp/an”?

    „Am intalnit si cazul in care locuinta se apropia foarte mult de o casa pasiva. Aceasta a avut un consum energetic foarte scazut datorita utilizarii unui sistem de incalzire de tip pompa de caldura sol/apa, aport solar pentru incalzire cat si preparare apa calda de consum, […]sistem de incalzire in pardoseala, productie de electricitate utilizand panouri fotoelectrice[…]”

    Eu cred ca si daca nu avea toate cele de mai sus, consumul energetic AL CASEI era acelasi. Faptul ca respectivul isi asigura o parte din energie in regim propriu si nu din retea il scadea factura de exploatere, dar nu modifica necesarul energetic al casei.

    Daca gresesc, astept lamuriri suplimentare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*