Balustrada lemn terasa


Odata cu finalizarea lucrarilor pe fatada va trebui sa gandim modul de realizare a balustradei de la terasa. Un element indispensabil il reprezinta balustrada, aceasta are rolul de asigurare a deplasarii in siguranta pe terasa (protectia impotriva caderii) dar este si un factor estetic, intregind fatada la nivel arhitectural.

Forma si materialele selectate pentru executia balustradei teraselor pot fi diverse, realizate dintr-un singur material sau dintr-o combinatie de materiale diferite. Primul si cel mai cald tip de material este cel provenit din natura, diferitele esente de lemn. Fierul forjat sau amprentat este o alta optiune, sticla securizata cu profile din inox ori aluminiu sau tabla perforata sunt optiuni mai moderne. Criteriile arhitecturale sunt principalele elemente ce trebuie sa fie utilizate pentu definirea formei si selectia materialelor, alaturi de preferintele proprietarilor. Poate conta deasemenea incadrarea casei in peisaj, locatia unde este amplasata casa fiind deasemenea relevanta.

Sa trecem la prezentarea unei solutii foarte accesibile pentu realizarea balustradei ce inchide o terasa, o solutie pe baza de lemn. Dimensiunile terasei sunt de aproximativ 3.5 x 1.4m, existind doi stalpi de lemn 12x12cm ce sprijina acoperisul. Cele doua laturi nu se intalnesc intr-un unghi de 90° ci sunt unite de o latura aflata la 45° fata de cele doua.

Masuram terasa, facem diferite schite si calculam de multe ori pana definitivam solutia pe care avem sa o realizam. Primul element este reprezentat de confectionarea stalpilor de capat si a celui intermediar, la inaltimea de 1m, avand latura de 12cm. Taiat, slefuit, si la final gaurit pentru a executa prinderile pe peretele fatadei.

Pentru inchidere se va opta pentru scandura dedicata realizarii dusumelelor, la dimensiunea 2.4m x 12cm x 2cm cu o fata canelata, produs pe care il gasim in comert in varianta tratata pentur utilizare la exterior. Daca pentru stalpii de capat prinderea o vom face cu dibluri de 10mm cu lungimea potrivita, pentru stalpul intermediar vom realiza prinderea pe pardoseala cu un diblu cu tija filetata, pentru prindere ascunsa.

Fixare scunsa stalp intermediar

Fiecare element din lemn se debiteaza la lungimea necesara si se slefuieste. Asamblarea scandurilor orizontale pe stalpi se va realiza cu suruburi autoforante ppentru exterior, ceea ce nu necesita pregaurire.

Stalp intermediar

Sa spunem un fel de mana curenta fixata in partea superioara peste utima scandura orizontala. Latimea de 15cm ne ofera un spatiu generos pentru sprijin.

Element cu element balustrada noastra prinde contur. Nu mai este mult pana ne vom relaxa in terasa cu balustrada. Distanta intre scandurile orizontale este de circa 8cm.

Balustrada lemn natur

Pentru protectia lemnului vom opta pentru acoperirea cu o lazura pe baza de solvent. Pentru ca nuantele de pe paletare nu sunt intodeauana relevante, preferam sa testatam pe lemnul existent, aplicam cele doua nuante in mai multe straturi (maxima 3). Putem compara rezultatele cu eticheta de pe ambalaj.

Dupa 2 straturi de grund si 3 straturi de lazura lasam la uscat balustrada finalizata.

Aplicare lazura Savana

Rezultatul final este multimitor, dupa cateva zile in care am lucrat la propria balustrada avem sa ne declaram multimiti. Costul total nu a depasit 100 Eur si reperinta doar materialele achizitionate. Sculele folosite sunt cele uzuale in atelierul oricarui iubitor de bricolaj, fierastrau manual sau pendular, slefuitor, masina de gaurit si masina de insurubat, pensula si mult chef de munca.

Proiect balustrada finalizat

4 Comments on "Balustrada lemn terasa"

  1. Salut
    Ce solutie ai ales pentru prinderea stalpisorilor de casa, de polistiren ?

    • Prinderea stalpilor s-a realizat cu ajutorul unor dibluri lungi cu surub metalic cu cap hexagonal, ancorare in stalpii de beton. Acestea au fost montate ingropat in stalp, astfel ca nu sunt la vedere. Fiecare stalp are cate trei (3) prinderi.

  2. Am inteles. Eu nu am stalpi de beton in dreptul balconului, iar polistirenul este de 20. Ma tot gandesc la o solutie cu tija filetata sudata la un capat cu ceva sa prinda stalpisorul de lemn de polistiren..

    • Prinderea se face pe beton si nu pe polistiren. Tija filetata se poate folosi in combinatie cu diblul de alama. Se gaureste, se curata de praf, se introduce diblul cu tija filetata si se expandeaza diblul prin strangerea tijei fieltate. Este o solutie la indemana si foarte buna.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*