Zugravirea cu lavabila


Fie ca dorim sau nu, la un interval variabil de timp este necesar sa zugravim locuinta sau o camera (indiferent ca este o sufragerie sau un dormitor, o bucatarie, o baie sau o debara) pentru a igieniza spatiul cat si pentru al redecora. Cele mai simple lucrari de zugravire necesita doar schimbarea finisajului, in speta aplicarea unui strat nou de vopsea pe tavane si pe pereti. Operatiunea este destul de simpla si se poate face in cateva zile daca ne rezumam doar la aplicarea noului strat de vopsea.

In functie de starea de degradare a suprafetelor si complexitatea renovarii putem avea supriza ca sunt necesare si alte lucrari pentru ceea ce se dorea a fi o simpla zugravire. Sa vedem despre ce este vorba si cum putem asigura o desfasurare corecta a lucrarilor care sa ne ofere o calitate supoerioara si durabilitate.

De regula, suprafetele interioare sunt finisate cu glet si vopsea lavabila insa mai exista si locuinte varuite cu clasicul var sau cu huma. Sa vedem cateva cazuri distincte si operatiunile necesare, toate avand ca tinta aplicarea vopselei lavabile.

Pereti finisati cu huma

Huma este un material ce contine grasimi si este sensibil la umezire. Din aceasta cauza nu se poate aplica vopseaua lavabila peste huma ci este necesara inlaturarea ei de pe toate suprafetele pe care dorim sa aplicam vopsea lavabila. Detalii despre curatarea humei gasiti in articolul dedicat – Curatare Huma.

Pereti finisati cu var

Varul nu este compatibil cu vopseaua lavabila si din aceasta cauza este necesara indepartarea acestuia. Aceasta operatiunea se poate realiza prin procedee mecanice, cu spaclul, combinat cu o solutie de apa cu sapun, cu un razuitor rotativ insa aceasta presupune praf din belsug si nu o recomand.

Pereti finisati cu vopsea lavabila

Vopseaua lavabila veche poate fi acoperita direct cu noua vopsea daca nu exista suprafete murdare, cu grasimi care nu ar permite aderenta corecta etc. Optional, suprafata lavabilei vechi poate fi slefuita usor pentru a matui suprafata, apoi desprafuim si spalam peretii. Aceasta alternativa este o operatiune neplacuta datorita prafului creat motiv pentru care nu este utilizata decat foarte rar, acolo unde este neaparat nevoie sa eliminam anumite neregularitati ale startului initial, indepartarea unor zona neaderente etc.

Pregatirea suportului

Indiferent de tipul finisajului existent, pregatirea stratului suport este esentiala pentru obtinerea unei suprafete perfecte, cat mai fine si cu o culoare uniforma. In urma operatiunilor de curatate a  suprafetelor putem constata ca stratul de glet va necesita reparare sau refacere.

Este necesara repararea startului de glet  pentru a elimina ciupiturile si urmele de spaclu ramase de la curatarea suprafetei sau pentru indreptarea anumitor zone. Inainte de repararea cu glet a zonelor este necesara desprafuirea si amorsarea suprafetei cu un grund de profunzime (amorsa de perete).

Atunci cand constatam ca stratul de glet initial este casant, nu mai adera la stratul de tencuiala/beton/zidarie etc. (in general suna a gol la o simpla ciocanire, chiar cu degetul sau spaclul intra usor sub glet si sare instantaneu) vom opta pentru eliminarea integrala a acestuia. Este recomandat sa se faca acest lucru odata cu inlaturarea stratului de finisare (var, huma etc.) ceea ce ar duce la usurarea operatiunilor.

Dupa curatarea gletului, indepartarea molozului si prafului vom amorsa integral suprafata utilizand  un grund de profunzime (amorsa de perete). Aceasta se va aplica intr-un strat, cu o bidinea sau cu o pensula lata pentru a patrunde in toti porii materialului si a realiza stabilizarea prafului, consolidare a stratului suport, obtine o aderenta buna a gletului etc. In functie de planeitatea peretelui putem opta pentru:

– un glet de umplere si nivelare daca trebuie sa incarcam suprafata mai mult, acest glet este pe baza de ipsos si permite aplicarea in grosime maxima de 10 mm / strat; este un glet foarte rezistent din punct de vedere mecanic;

– un glet de finisare daca trebuie doar sa nivelam suprafata si sa obtinem o suprafata fina – de un alb imaculat, acest glet este pe baza de ciment alb si permite grosimi maxime de circa 2 – 3 mm/strat;

– aplicarea sistemului compus din cele doua gleturi de mai sus, in ordinea prezentata, initial egalizam suprafata si apoi o finisam cu gletul de finisare.

Atentie!  Preparati o cantitate de glet corespunzatoare cu rapiditatea executie, in cazul in care nu reusiti sa puneti in opera gletul, acesta se va usca si este bun de aruncat.

Dupa aplicarea gletului, daca pe suprafata raman urme de la fierul de glet (gletiera) acestea se pot elimina cu ajutorul unei hartii abrazive cu o granulatie de 140-180, se va desprafui si se va amorsa suprafata utilizand un grund compatibil cu vopseaua lavabila.

Atentie! Daca granulatia hartiei abrazive lasa zgarieturi pe suprafata si nu aveti altul mai fin, frecati-l cu alta bucata din acelasi abraziv si va deveni ceva mai fin.

Exista situatii cand avem fisuri pe pereti si acestea trebuie analizate distinct, inainte de renovare pentru a stabili solutia corecta si durabila. Cateva solutii pentru remedierea fisurilor existente pe diferite suprafete:

– existenta fisurilor pe zidarie indica probleme legate de stabilitatea si rezistenta constructiei,  implica lucrari serioase de consolidare;

– existenta fisurilor pe stratul de tencuiala, reparatii locale ale stratului de tencuiala prin inlaturarea zonelor afectate si refacerea lor cu un mortar pentru tencuire;

– existenta fisurilor pe pereti interiori, in special pe pereti din BCA subtire (situatie intalnita cu precadere la blocurile pe cadre de beton), placarea peretilor cu placi din gipscarton, prin lipire directa sau pe structura metalica specifica;

 – existenta fisurilor pe stratul de glet, largirea fisurilor, aplicarea unui cordon de acril si tragerea unui glet subtire peste zonele reparate sau refacerea stratului de glet.

Atentie! Protejati colturile expuse loviturilor cu coltare din aluminiu inglobate in glet.

Aplicarea vopselei lavabile

Dupa ce am reusit sa pregatim corect stratul suport se poate trece la aplicarea propriu-zisa a vopselei lavabile. De regula, vopseaua lavabila se aplica in doua straturi, primul diluat maxim 10% iar al doilea nediluat – aceste lucru il puteti citi si pe instructiunile de pe cutia de vopsea lavabila.

Daca exista o diferenta semnificativa intre culoarea vopselei lavabile existenta pe perete si cea noua este de recomandat sa aplicati un strat intermediar de vopsea lavabila alba pentru a nu avea probleme legate de uniformitatea culorii si gradul de acoperire – aceasta este cu atat mai recomandata cu cat vopseaua lavabila nu are o putere de acoperire suficienta.

Atentie! Nu diluati vopseaua lavabila mai mult decat este specificat in instructiuni, in caz contrar rezultatul va fi neuniformitatea culorii, va creste consumul de vopsea ca urmare a necesitatii unor starturi multiple de vospea, vom avea dare etc. Optati pentru o vopsea lavabila nuantata computerizat, va scuteste de multa bataie de cap si se vor pastra culorile mult mai bine.

Vopseaua lavabila se va aplica cu un trafaletul din blana, cu par scurt. Se incepe cu tavanul si terminan cu peretii, pentru zonele superioare ne vom usura munca utilizand un prelungitor pe care il atasam la trafalet – vom minimiza efortul si timpul de vopsire. Se va respecta timpul minim de uscare intre cele doua maini de vopsea lavabila conform instructiunilor ce se gasesc pe ambalajul produsului, cel mai practic se va aplica al doilea strat a doua zi.

Trafaletul se deplaseaza intotdeauna dinspre zonele nevopsite catre cele vopsite iar la colturi utilizati un trafalet de colt sau o pensula cu par moale. Pentru delimitarea zonelor unde aplicam doua sau mai multe nuante de vopsea lavabila se va utliza o banda adeziva pentru zugravire (banda adeziva cu adeziv mai putin puternic ce permite dezlipirea fara deteriorarea finisajului). Pentru tavan va recomand utilizarea lavabilei cu nuanta alba, se obtine o camera luminoasa iar la imbinarea dintre tavan si pereti se poate aplica o bagheta decorativa din polistiren (lipita cu silicon) ceea ce va usura munca de realizare a unei linii de contur drepte, doar din vopseaua lavabila.

Atentie! Protejati pardoseala si mobilierul din incapere cu folie pentru zugravit, acoperiti ferestrele pentru a evita murdarirea lor pe parcursul desfasurarii lucrarilor. Lavabila se poate curata cel mai usor atunci cand nu este uscata.

Dupa finalizarea lucrarii ne putem bucura de o atmosfera interioara cu aspect placut, curata. Daca adaugati un strop de mandrie datorata realizarii lucrarii de catre dumneavostra, atmosfera va fi cu totul electrizanta. Felicitari!


14 Comments on "Zugravirea cu lavabila"

 1. Buna,

  Am vazut intr-o Clinica medicala ca avea peretii cu plasa peste care s-a aplicat lavabila. Modelele de plasa erau vizibile si as dori sa stiu procedura prin care se aplica acesta plasa.

 2. ar merge sa dau cu grund ce se da inainte de decorativa si sa nu mai curat huma?????????????

 3. Buna ziua,

  Am o bucatarie de apartament zugravita acum vre-o 6 ani cu lavabila. (bineinteles aranjat atunci total, gletuit, pereti drepti etc)
  Vreau sa o zugravesc iar. Pe alocuri mai sunt pete de grasime/murdarie. Care sunt pasii de urmat ?
  – spalat pereti
  – amorsat ? si cum (mai este necesar ?)
  – aplicat lavabila

  Va rog sa-mi spuneti exact pasii
  Va multumesc.

  • Revopsirea se poate face direct, fara vreo alta operatiune prealabila. Ceea ce este de vazut, pe zonele unde ar putea fi grasimi in exces va trebui sa spalati zonele, eventual sa le slefuiti usor.

 4. Am inceput sa renovez un apartament cu manutele mele, pentru ca sunt chitit pe economie – (primul meserias a cerut 7.000 lei, de mi-a sarit basca, apoi am gasit un pensionar care cere 3.000, dar tot mi s-a parut mult). Asa ca… m-am pus pe treaba!
  Acum sunt in faza de spalat peretii de huma.
  Dupa ce termin de spalat si reparat, ce recomandare mi-ati face pentru materiale (amorsa, lavabila alba), in ordinea:
  1. Cele mai bune calitativ si rezistente in timp, nu conteaza pretul;
  2. Cele mai bune la raport calitate/pret;
  3. Cele mai ieftine, la calitate suportabila.

  Am un coleg care a dat cu Savana si a iesit ok, vizual (acum, nu stiu cat de sanatos e teflonul ala, cred ca peretii nu mai respira deloc). Eu inclinam spre Superweis dar nici asta nu stiu cat de grozava mai e.
  O parere, din experienta dumneavoastra? Daca aveti mai multe produse care merita atentie, cu atat mai bine, sa nu se interpreteze ca reclama.

  Mai am niste neclaritati:
  1. Daca peretii sunt spalati pana la glet, mai trebuie sa dau obligatoriu cu amorsa, sau pot sa dau direct cu lavabila?
  2. Ce scula folosesc ca sa dau cu amorsa?
  3. Pot sa ma apuc de amorsat si dat cu lavabila daca vine frigul? Sau mai bine sa mai astept pana la primavara? Cum e mai bine pentru calitatea zugravelii? (ca pentru mine, ideal ar fi sa-l termin cat mai repede)

  • Va pot recomanda cu incredere produsele de la Policolor, atat amorsa cat si lavabila. Un top nu pot face pentru ca nu le cunosc pe toate insa iti pot spune ca sunt nemultumit de vopseaua Oskar Deutek.
   Peretii nu respira, e doar o iluzie.
   1. Da, se amorseaza si se fac reparatiile necesare daca est ecazul. Nu recomand lavabila direct pe un perete ce chiar daca este glet vechi si mai ales ca lucrezi pe el.
   2. O bidinea sau o pensula mai lata.
   3. Atat timp cat in interior este cald, poti lucra fara probleme. Va fi un mic deranj datorita umiditatii si ar trebui sa iei in calcul o ventilare periodica a camerei.

 5. Multumesc frumos pentru recomandari!

 6. Se poate aplicat vopseaua lavabila si cu pistolul de vopsit? (ex: Pistol electric devopsit PFS 55)
  Multumesc anticipat

 7. Buna, am o camera mare zugravita cu huma peste calciul care a fost batut in stil bob orez + cateva elemente decor din ipsos pe margini si la candelabru. Peretii se prezinta in stare foarte buna, fara crapaturi, infiltratii, doar un pic decolarare din cauza timpului (10 ani) de la ultima renovare. Restul casei am renovat-o cu lavabil, indreptat pereti, glet etc. adusa la standarde de azi.

  Deoarece camera mare arata mai special as vrea sa pastrez textura aceea. Spuneti ca trebuie spalata huma cu orice pret? Ma mai ingrijoreaza startul ce se afla intre peretele de beton si stratul batut cu calciu, care banuiesc ca e tot glet, insa peretii si la batere cu spaclu se prezinta foarte bine. Am aplicat lavabil alb intr-o zona si nu exfoliaza. As vrea lavabil in intregime pentru ca nu am masina sa suflu huma.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*