Usa culisanta


Lipsa spatiului din majoritatea apartamentelor vechi este o problema de care ne lovim zilnic, mai ales ca odata cu accesul la o piata ce ofera o gama extrem de diversificata de bunuri de larg consum si nu numai, avem tendinta de a cumpara mai mult decat avem nevoie (usa culisanta).

Din constructie, anumite spatii locative au fost prevazute cu incaperi destinate depozitarii diverselor lucruri, mai mult sau mai putin utile intr-o locuinta. Acestea nu ofera un spatiu generos insa cu putina imaginatie – evident functie de marimea si pozitionarea lor – se pot transforma in spatii care sa faciliteze mai mult decat simpla depozitare pe clasicele rafturi si de ce nu, il putem amenaja ca un “dressing” la o scara redusa. Daca partea de optimizare interioara a spatiului in vederea asigurarii functionalitatii necesita ceva mai mult atentie, mai exista un aspect la fel de important – accesul catre aceasta incapere, usa. De regula aceste spatii sunt prevazute cu usi clasice, cu latimea de 60 cm si deschiderea spre interior, ceea ce duce la imposibilitatea utilizarii spatiului aferent deschiderii si mai mult, poate influenta spatiul din spatele acesteia, nepermitand alegerea oricarui tip de obiect de mobilier.

Pentru eliminarea acestui inconvenient solutia poate fi reprezentata de o USA CULISANTA instalata in locul usii clasice. Exista pe piata modele de usi culisante din sticla, deosebite, insa pretul acestora depaseste cu mult necesitatile spatiului si nu intotdeauna isi justifica costurile sau se incadreaza bine in restul locuintei.

O alternativa ceva mai ieftina este realizarea unei usi culisante in regim DIY, sistem pe care o sa incerc sa il prezint in cele ce urmeaza si care a fost pus in practica de subsemnatul.

 

Pentru realizarea sistemului este necesara achizitionarea celor doua elemente principale: sistemul de culisare si foaia de usa.

 

Sistemul de culisare

Sistemul de culisare pentru usa  se gaseste in magazinele de bricolaj avand un pret estimativ de 200 lei. Este important de stiut ca un astfel de sistem are o lungime definita (data de lungimea sinei de sustinere si ghidare) si poate suporta o anumita sarcina maxima. Sistemul prezentat aici se poate utiliza pentru o latime a foii de usa de 71 – 90cm si o greutate maxima de 40kg.

  Aceste date sunt specificate pe ambalaj, sub forma:

                                  

 Componenta sistemului de culisare

          Sistemul de culisare, un set complet, are urmatoarele elemente:

         1. Sina de culisare si sustinere (1 bucata) impreuna cu elementele de capat (2 bucati)

 

          2. Clemele in forma de “L” (4 bucati) pentru fixarea sinei pe perete

 

          3. Clemele pentru prinderea foii de usa – 2 seturi de cate 2 bucati functie de varianta de montaj 

           4. Rolele si cu sistemul de prindere pe clemele foii de usa – 2 bucati          

           5. Ghidajul inferior (1 bucata) si organele de asamblare (fara poza)

             Montajul sistemului

             Sistemul permite doua tipuri de montaj prin intermediul fiecarui set de cleme prezentate la punctul 3. Atunci cand se doreste montajul aparent se utilizeaza clemele in forma literei L, caz in care este de preferat ca sistemul de culisare sa fie montat pe partea mai putin vizibila (interiorul spatiului de depozitare). Pentru acoperirea sistemului de culisare se poate confectiona o masca dintr-un material care se potriveste atat cu usa cat si cu restul camerei. Prin utilizarea celuilalt set de cleme – cele liniare – se poate realiza un montaj in golul existent insa este necesar un interstitiu care sa permita culisarea usii in interiorul  peretelui – este o varianta care se preteaza in cazul in care peretii existenti sunt realizati de la inceput pentru a putea fi montat sistemul de culisare, de exemplu o refacere a peretelui in sistemul pe baza de gispcarton si profile metalice.

 In functie de natura peretelui se poate opta pentru:

A. fixarea directa a clemelor de sustinere a sinei de ghidare utilizand dibluri specifice – varianta recomandata numai pentru pereti realizati din beton;

 B.fixarea clemelor de sustinere a sinei de ghidare prin intermediul unei bucati de PAL – varianta recomandata pentru BCA sau caramida. Aceasta se fixeaxa initial pe perete, desupra golului de usa, prin intermediul unor dibluri universale – 8 x 60 mm. Clemele de fixare sina se prind la randul lor tot prin intermediul diblurilor – ex. 6 x 60/80mm care vor fi capabile sa sustina intreg ansamblul cat si sa suplimenteze prinderea placii de PAL pe perete.

 Foia de usa trebuie sa fie realizata dintr-un material care sa nu se deformeze ceea ce ar putea duce la blocarea sistemului. Atunci cand materialul s-ar putea deforma (mai ales pe inaltime) asa cum este cazul placii de PAL 18mm – material pe care l-am utiliziat si eu – se pot monta elemente de rigidizare pe spatele usii. Elementul de ridigizare utilizat a constat in straifuri de PAL asamblate pe spatele foii de usa prin holtzsuruburi  4 x 35 mm (au fost figurate doar cu titlu de exemplu – cele 4 puncte negre), ca in figura A. Foaia de usa din PAL poate fi cantuita cu folie cant obisnuita, ABS sau alte tipuri de profile pentru cant. Mascarea acestei structuri de rigidizare se poate face cu o placa de MDF si/sau oglinda, in acest fel aspectul estetic este ceva mai placut.

  

            Dupa pregatirea foii de usa se trece la prelucrarea ei in vederea montarii sistemului de sustinere, functie de tipul de cleme utilizat.

 Varianta A. Utilizarea clemelor liniare

 1. Se pozitioneaza clema pe cantul superior al foii de usa si se marcheaza conturul acesteia

 

            2. Cu o freza se prelucreaza zona marcata avand grija ca adancimea de patrundere sa fie corespunzatoare grosimii clemei

    

           3. Dupa frezarea zonei se pozitioneaza din nou clema si se marcheaza gaura principala unde va patrunde surubul existent pe subansamblul rolelor. 

        

         4. Se fixeaza clemele in locasul realizat, cu ajutorul unor holtzsuruburi (din punguta cu elemente de asamblare) si se infileteaza surubul desfacut de pe subansamblul rolelor.  

     

              Varianta B. Utilizarea clemelor “L”

              1. Montarea clemelor “L” pe foaia de usa este ceva mai simpla in acest caz. Clema “L” se pozitioneaza pe foaia de usa si se realizeaza operatiunea de la punctul 3, varianta 1 pentru gaura centrala a surubului de prindere.

      

            2. Odata realiza gaura centrala pentru surubul de sustinere se aplica clemele si se fixeaxa cu holtzsuruburile pe care le gasiti in aceeasi punguta cu elemente de asamblare.    

            Inainte de a trece la urmatorii pasi pentru pozitionarea sistemului de sustinere mai este necesara o operatiune pentru realizarea ghidajului inferior.

Sistemul are in componenta o piesa de plastic pentru ghidarea inferioara a usii – ghidaj inferior. Aceasta piesa necesita existenta unui canal pe cantul inferior al foii de usa, se realizeaza cu o freza.

                                     

    

 Atunci cand nu aveti la indemana aceasta freza se poate realiza si altfel acest canal pentru ghidajul inferior. Personal am preferat aceasta a doua varianta pentru ca am considerat ca este si mai usor de realizat dar are si o mai mare rezistenta in timp, eventuala uzura a canalului neafectant in nici un fel foia de usa.

Aceasta solutie presupune prinderea unui profil U 10 x 8 mm pe cantul inferior al usii, prin intermediul unor holtzsuruburi. Profilul are lungimea egala cu latimea usii si este realizat din aluminiu. 

Montajul sinei de ghidare

        1. Se monteaza clemele de prindere pe perete, pe sina de ghidare, cu ajutorul suruburilor cu piulita si saiba din punguta cu organe de asamblare

  

      2. Se introduc cele doua role pe sina de ghidare

       3. Se monteaza limitatorii de capat prin introducerea pe sina si strangerea piulitei cu ajutorul unei chei fixe.

     4. Se monteaza sina de ghidare pe perete (pe zona de PAL montata anterior pe perete)  in conformitate cu varianta de montaj aleasa – aparenta in cazul nostru avand grija sa calculam initial cota pana la care va ajunge foaia de usa. Prin intermediul surubului de legatura dintre role si foaia de usa se poate face un reglaj pe inaltime al foii de usa, intr-un domeniu de maxim 8,5 mm.

 

  

   5. Ulterior fixarii sinei de ghidare se poate pozitiona sistemul de ghidare inferior, stabilirea pozitiei acestuia se face prin montarea provizorie a foii de usa.Pozitia acestui se observa in foto. Ghidajul se poate fixa cu 2 dibluri universale de 6 mm pe pardoseala sau cu alte elemente functie de tipul pardoselii.

  6. Se aseaza foia de usa pe pozitie, avand grija sa o fixam bine in ansamblul rolelor si sa strangem corepunzator piulita existenta pe surubul deja pozitionat pe clema. 

     

     7. In final se fixeaza un maner pe usa si se poate realiza o masca pentru sistemul de culisare, functie de preferintele personale.

Doua poze reale cu usa mea fara spaletii montati, din timpul renovarilor


13 Comments on "Usa culisanta"

  1. Nu m-am prins daca aceasta usa cu sistemul de culisare descris, poate sa etanseze, sa separe complet cele doua spatii pe care le elimiteaza.
    Sal’tare!

  2. Etansarea, in sensul adevarat al cuvantului, nu cred ca este posibila fara a prevedea ceva garnituri.
    In cazul unei debarale modificate pentru alt scop, sa zicem camera pentru haine, nu este chiar necesara o astfel de etansare sporita. In alta ordine de idei, separarea spatiilor este OK – se pot acoperi marginile golului cu diferite materiale pentru a elimina total un rost vizibil.

  3. Eu nu sunt adeptul spatiilor dechise: bucataria sa ramina bucatarie si când dorm sa nu am miros de mâncare, Stii? De aceea am întrebat de etansare. Altfel ma chinui cu actualele usi: una se deschide in hol si cealalta in camera. ,,Ma chinui” poate e prea pretentios ca deja ne-am obisnuit: Stii cum se zice : obisnuinta e cea de-a doua natura.
    Sal’tare!

  4. Este corect ce spui insa o astfel de varianta de usa, realizata in regim DIY, nu este o alegere buna pentru bucatarie.
    Eu am utilizat-o la o debara cu acces din hol si pozitionata langa un dormitor. Este doar un spatiu pentru haine si nu sunt inconveniente.
    Fata de usa veche de 60cm am castigat atat ca spatiu cat si ca estetic.

  5. Prezentarea am realizat-o pe baza instructiunilor din kitul usii culisante. Este prima incercare pe care am facut-o, dupa ce am identificat sistemul culisant de care am avut nevoie. Bara de sustinere a fost mai lunga decat am avut eu nevoie, initial a avut 1,5m si am scurtat-o cu 0,2m. Presupun ca exista si dimensiuni mai mari, fa o excursie intr-un magazin de bricolaj si vezi ce au acolo.

  6. Noroc ca m-am uitat pe blogul tau.Pai nu ai vazut ca cersesc informatii despre usa culisanta?Numai ca eu am deschiderea de 190cm si vreau doua usi de 1 m,(deci se petrec una peste alta 10 cm).Pot gasi si astfel de sisteme de culisare?Montajul cred ca este cel descris la tipul de usa pe care ti-ai montat-o.
    Da-mi niste indicatii cand ai timp

    • Acesta este un sistem care nu da batai de cap in timp, dar exista pe piata si sisteme care nu necesita frezare. Eu am folosit un sistem fara frezare, iar fixarea sinelor am facut-o pe tavan si pardoseala. Sina de sus este pentru ghidaj, iar cea de jos sustine greutatea usilor. Fiecare sina este dubla si astfel permite montajul a 2 usi in paralel. Fixarea rolelor este verticala, doar cu suruburi pt Pal cu cap ingropat. Sistemul este din aluminiu si poate sustine o greutate de 40 kg, iar rolele sunt din plastic. A fost achizitionat dintr-un magazin ce comercializeaza accesorii pt mobila.

      • Nu a fost nevoie sa frezez. Dezavantajul in cazul tau este sina de pe pardoseala care poate fi suparatoare. Acele sisteme le-am vazut mai mult la sifoniere sau alte dulapuri de acest gen.
        Sistemul meu este OK pana in prezent, are 2 ani de la instalare si nu sunt probleme.

  7. Salut…
    Locuiesc la tzara , shi as dori sa-mi construiesc o poarta culisanta(glisanta) pt a putea intra cu masina…Ceva idei sau un proiect?…
    ps: una din comert este mult prea scumpa…
    descchidere manuala…
    multzumesc anticipat…!

  8. Nu am detalii pe care sa le postez insa ideea este simpla, o sina metalica inglobata in beton iar poarta sa aiba niste role ce culiseaza pe sina respectiva. Voi cauta o poza si ti-o trimit pe email.

  9. Buna,
    Imi poti spune te rog, din ce magazin ai cumparat sistemul?
    Sunt interesata de o astfel de usa, insa eu am gasit un sistem care nu are clema in forma de L , ci doar clema pe cantul superior. Si nu imi dau seama daca cea pe cantul superior rezista in timp, dat find ca eu nu vreau profil la usa, iar usa va fi din pal , si nu din lemn. Si cred ca sistemul ar trebui sa sustina o greutate mai mare, dar fiind ca placa de usa va fi de 80cm/ 2,30m. Multumesc.

  10. salut.
    Am citit articolul tau. foarte interesant si foarte util (ca de altfel toate articolele de pe blog).
    Vreau sa-mi fac un dresing in dormitor pe toata lungimea peretelui, mai exact in spatele usii spatiu are o latime de 60 cm.
    din cate am citit si m-am documentat de pe net, am ajuns la solutia de a face un ansamblu compus din 4 usi culisante (2 cate 2, latime ~80 cm), sistemul de culisare fiind sus, ca in articolul tau. Din cate am mai discutat cu prietenii (fiecare cu ideea lui, nu e nimeni meserias), unii m-au sfatuit sa fac nu fac usile suspendate ci sa aibe sina de rulare (usile fiind mari …iar sistemul ar fi mult mai simplu de realizat).Eu unul as vrea sa pun usile suspendate. ….. si acum urmeaza intrebarile:
    – la sistemele de prindere a usilor care nu au clema in forma de L, ce sanse sunt sa se macine in timp foaia de usa (pal melaminat de 18mm)?
    – ce alternative am ca si ridigizare a usilor (impotriva deformarii) dar care sa-mi permita o apropiere a usilor cat mai mare? din ce sisteme am gasit in comert, pt usi duble se pierd aprox 6-7 cm.
    – din punctul tau de vedere la o astfel de lucrare ce sistem de culisare sa folosesc? sus sau jos?
    multumesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*