Schimbare sticla tamplarie PVC


Asa cum am promis in articolul despre garniturile pentru praf, revin cu povestea schimbarii sticlei la tamplaria din PVC (termopan) existenta. Tamplaria asigura inchiderea balconului ce a fost inglobat in camera, este realizata pe profil Roplasto cu 5 camere iar sticla este dubla cu grosimea de 24 mm, cu strat low-e. Vechimea acesteia este de aproape 5 ani si am constatat ca nu este suficient de performanta pentru a face fata foarte bine pe timp de iarna, din punct de vedere termic dar si  izolarea fonica pare sa aiba mici probleme. Balconul fiind cat de cat izolat, nu ma pot plange de problema grave insa exista un mic disconfort datorat suprafetei vitrate mari. Acestea fiind datele de plecare, am hotarat ca este indicat sa schimb sticla termoizolanta cu un pachet de sticla tripla. Zis si facut, am inceput sa strang informatii despre profilul din PVC, posibilitatea de schimbare a sticlei pe profilele actuale, modalitati de executie a lucrarii. Am gasit documentatia profilelor Roplasto si am constatat ca schimbarea sticlei este posibila extrem de usor, avem nevoie de sticla noua si baghete din PVC.

Acest profil din PVC permite o sticla cu o grosime maxima de 40 mm in conditiile utilizarii baghetelor de 8 mm. Cu toate datele la indemana am incercat sa identific o firma care sa ma ajute si pentru ca sunt la sfarsit de garantie am apelat prima data la firma care mi-a montat tamplaria. Am stabilit cateva contacte cu personalul tehnic si comercial al firmei Casa Noastra si se intrezarea speranta ca lucrurile se rezolva usor. Singura problema care m-a stresat cat de cat este faptul ca profilul Roplasto nu mai este utilizat in zona Olteniei insa reusesc sa obtin o calculatie de pret de la firma amintita. Stupoare, dupa vreo 2 luni de la demararea actiunii primesc un pret care cel putin m-a uimit: lucrarea pentru circa 6 mp de sticla tripla si cei 36 m de bagheta ar costa 2500 lei. Enorm !!!
Este un moment neplacut, sunt dezamagit de reactia respectivilor (aveam o parere buna despre firma) si imi dau seama ca nu au dorit sa se complice cu lucrarea, au dat un pret imens ca sa scape de mine, chiar daca in prima faza au trimis o persoana sa masoare si toti pareau draguti. Trebuie sa ma descurc altfel, ca de obicei cu forte propii. Reusesc sa identific o alta firma care ar lucra cu profilul meu in sudul tarii, dupa o perioada de tatonari, contacte si speranta ajutorului unei rude din zona firmei respective, traiesc a doua dezamagire. De aceasta data problema era legata de achizitionarea baghetelor si neseriozitatea unora poate fi deranjanta uneori.

De ce ne este frica nu scapam, suntem hotarati sa abordam altfel problema si incercam un prim contact la firma importatoare a profilului din PVC. Surpriza, de aceasta data oamenii de la aceasta firma mi-au demonstrat contrariul, amabilitate, respect si seriozitate. O doamna director de la punctul de lucru al firmei m-a tratat exemplar chiar daca mica mea comanda nu insemna un castig deosebit pentru companie.
Ei bine, iata ca suntem in ianuarie 2012 si dupa cateva luni de zbatere reusim sa comandam baghetele din PVC necesare schimbarii sticlei termoizolante. Cu masuratoarea facuta, transmitem cotele pe e-mail si primim in cateva zile baghetele debitate la dimensiunile necesare. Este primul moment de glorie, cu putina teama dar multa ambitie mergem mai departe.

Avem baghetele, ne mai trebuie sticla tripla. Incercam identificarea unui furnizor de sticla, cateva contacte la firmele din zona mea imi creeaza din nou probleme, fie nu vor sa execute doar sticla, fie nu am considerat ca sunt seriosi in urma discutiei purtate, pare sa avem iar probleme. Dupa cateva incercari gasim o firma care imi poate executa sticla, din nou doamnele imi poarta noroc, persoana care se ocupa cu sticla imi acorda sprijinul necesar executiei sticlei. Transmitem datele cu necesarul de sticla si in 2 zile ase onoreaza comanda prin livrarea la domiciliu.
Aceasta a fost povestea legata de aprovizionarea cu cele doua elemente necesare executiei lucrarii de schimbare a sticlei pe tamplaria existenta (termopan). A durat ceva stresul identificarii solutiei si aprovizionarii cu cele necesare insa am avut multe de invatat, atat tehnic cat mai ales despre calitatea si comportamentul uman.

Este timpul sa trecem la schimbarea efectiva a sticlei, lucrare ce o vom face singur pentru ca simtim ca se poate si ne place mesteritul, doar suntem pe un blog ce incurajeaza lucrarile executate sub spritul „Do It Yourself”.
Iata mult cautata bagheta (termopan) de 8 mm si garnitura de 4 mm ce se va clipsa manual, asa cum au fost livrate de furnizorul nostru prin curierat rapid. Baghetele sunt taiate la 45° astfel incat imbinarea se va face perfect, se observa ca partea de fixare a baghetelor trebuie sa fie tesita la capete pentru a permite imbinare pe colt si a evita zona de sudura de pe toc. Dat fiind ca unele bucati au necesitat mici ajustari, am experimentat si taierea manuala si a mers de minune cu un fierastrau (panza metal), totul este sa se reusesca taierea la unghi pentru a nu ramane luft la imbinare.

Pregatim toate baghetele pentru montaj, atasam garnitura la fiecare bagheta si o debitam la unghi utilizand fie un cutter, fie o foarfeca. Sunt 48 de baghete si aceasta operatiune dureaza vreo 3 ore, la ceas de seara, in aceasta intrand si curatarea baghetelor de urmele de mizerie.

Incepem demontarea geamurilor existente (termopan), vom lucra pas cu pas, demontam intai un geam fix, inlocuim si apoi trecem la urmatorul. Pentru scoaterea baghetele avem nevoie de un spaclu lat pe care il introducem cu atentie intre toc si bagheta fara a ciupi marginile, fortam in spaclu pentru a permite ridicarea si iesirea baghetei din canelura. Pornim din mijloc catre ambele capete apoi o vom indeparta cu mana. Procedam in mod similar cu toate cele patru baghete ale geamului, se scot mai usor baghetele cu lungimi mari care ar trebui sa fie primele deoarece sunt mai flexibile.

Inainte de a scoate sticla, daca aceasta are ceva vechime va fi oarecum lipita de garnituri, fie fortam din exterior daca avem acces, fie introducem o bucata de palstic sau lemn intre geam si tocul din PVC (termopan) pentru a forta dezlipirea, in lipsa sculei denumita lopata de plastic. Suntem atenti sa nu cada peste noi geamul si scoatem pachetul de sticla de pe pozitie, atentie la marginile geamului care sunt extrem de ascutite si ne pot provoca taieturi la maini, eventual lucrati cu manusi sau alt material de protectie.

Scoatem calele de sustinere geam si curatam cu o carpa intreg perimetrul tocului. Vom gasi zone umede in functie de gradul de expunere in exterior, ceva praf pe garnituri si alte resturi daca au ramas de la montaj.

Curatam geamul nou si pregatim calele de montaj. Dat fiind ca am scapat din vedere achizitionarea unor noi cale pentru geamul cu trei foi de sticla, vom incerca sa reutilizam o parte din acestea si cu ce ne-a mai ramas de la montajul altor ferestre (termopan), reusim sa o scoatem la capat. Calele trebuie sa sprijine toate cele 3 foi de geam ale pachetului de sticla si pentru aceasta atasam la calele initiale o bucata pentru a avea latimea necesara, lipind cu adeziv de tip super glue bucata de plastic. Se vede diferenta dintre cala veche si cea noua, le pozitionam pe toc si ridicam geamul care are o greutate destul de mare (cunoastem asta de la urcarea la etaj). Se va avea in vedere ca geamul cu strat low-e sa fie pozitionat spre interior, daca nu mai exista eticheta sau marcajul pe geam (datorita curatarii) se poate observa cu usurinta ca pe zona de butil culoarea este maronie, semn ca acolo avem pelicula low-e.


Fixam geamul pe pozitie avand grija sa fie centrat si montam baghetele orizontale apoi pe cele verticale (mai lungi). Se fixeaza baghetele la cele doua capete apoi se clipseaza de la capete spre mijloc. Atat cat este posibil se apasa cu mana altfel vom utiliza un ciocan de plastic, cauciuc sau lemn. Eu nu am avut la indemana nici unul din aceste ciocane, am apelat la ciocanul de fier din dotare, asa cum fac vechii geamgii, daca se lucreaza cu atentie si ciocanul va fi permanent paralel pe sticla nu sunt probleme, altfel se va fisura sticla si nu este deloc in regula.

Geamul fix este montat, se poate vedea modul in care arata noua bagheta (termopan).

Dat fiind ca nu am terminat toate geamurile (termopan) intr-o zi, am avut ocazia sa fac o mica comparatie intre performantele celor doua tipuri de sticla, la miez de noapte am putut constata ca sticla veche produce ceva condens, chiar daca nu este mult se simte diferenta atat ca izolare termica cat si ca izolare fonica.

A doua zi continuam montarea sticlei si pentru partea finala lasam cele 3 cercevele. Demontarea si montarea sticlei o facem cu geamul inchis pentru ca avem o oarecare teama ca nu putem cala corespunzator. Dupa scoaterea baghetelor observam modul de calare al cercevelei, cate doua cale in colturile de la balamaua inferioara si coltul aflat pe diagonala. Se urmareste centrarea geamului si vom pastra pozitiile de montaj ale calelor initiale. Pentru centrarea geamului va fi nevoie de o lopetica de plastic pe care nu o avem, o vom inlocui cu o surubelnita lata iar intre surubelnita si geam intercalam o bucata de plastic (cala subtire) pentru a nu ciobi sticla. Avem noroc si reusim fixarea si reglarea geamului pe fereastra (termopan) fara a afecta pozitia acestuia.

La final, daca este nevoie reglam putin feroneria din surubul aflat pe foarfeca cu un imbus de 4 mm si strangem suruburile manerelor de comanda cu o surubelnita dreapta. Este recomandat ca verificarea suruburilor de la manere sa se realizeze anual.

Am ajuns la sfarsitul articolului, am reusit sa ducem la bun sfarsit aceasta lucrare care a necesitat ceva mai multa transpiratie, in mare parte datorita problemelor de aprovizionare insa pana la urma totul a decurs bine. Pentru ca la inceputul articolului am amintit de pretul ofertat de primul furnizor, tin sa precizez ca lucrarea a ajuns la 1200 lei, deci sub 50% din acea oferta – suna altcumva totusi !


24 Comments on "Schimbare sticla tamplarie PVC"

  1. Florin Muresan-Grecu | 1 februarie 2012 at 17:52 | Răspunde

    Frumoasa lucrare, Viorel, te felicit pentru „curajul” de a o face (mie mi-e cam frica atunci cand e vorba de manipulat sticla).
    Am o intrebare : avand in vedere ca noile geamuri sunt mai grele decat cele vechi, profilul suporta aceasta greutate suplimentara?

    • Suporta foarte bine pentru ca este gandita sa poata fi echipat cu sticla de maxim 40mm grosime. Am trecut peste mica teama si am reusit sa imi rezolv problema cu minim de deranj si cu stres maxim. Acum mi se pare „floare la ureche”!

  2. Foarte bine lucrat, bravo.
    As vrea sa fac si eu aceeasi schimbare, cel putin la dormitorul copilului, ai putea sa-mi trimiti si mie datele de la firmele de unde ti-ai luat baghetele si geamul tripan ?
    Multumesc frumos.
    o zi frumoasa.

  3. Ai explicat foarte bine, felicitari pentru lucrare:)

  4. Nu cumva cei 2500 de lei includeau transport si manopera? Chiar si in cazul profesionistilor era vorba de cel putin 2-3 ore de munca.

    Oricum, felicitari. Si eu de multi ani vreau asa ceva, am profilul suficient de gros si este de aluminiu, dar este montat demult, acum 10 ani si nu am niciun fel de referinte, nici marca. Cel mai teama imi este de baghete. Credeti ca este „misiune imposibila”?

    • Valoarea includea tot, sticla, baghete, montaj, intr-un cuvant tot.
      Oricum era o diferenta mare intre cele doua valori. Cel mai probabil profilul pe care il aveti nu are adancimea necesara pentru a monta un pachet de sticla ceva mai gros. Daca gasiti bagheta, restul este doar distractie.

  5. Din nou, felicitari pentr curaj si pricepere!
    Dau cu tunul dupa garniturile de cauciuc de la geamuri si de la rama si nu gasesc. Nu vreau o cantitate mare, 30-50 m, dar toti cad aud spun ca nu au.
    Ai vreo idee?
    Multumesc.

    • Incearca la un depozit materiale pentru tamplarie, nu la cei care vand tamplarie. Eu am comandat si garnituri dar inca nu le-am schimbat, tot cei de la Hidroplasto m-au ajutat, totul prin curierat.

  6. vrajeala
    oricat de bine dadeai cotele si, respectiv iti taiau baghetele ramaneau rosturi, prea multe denumiri si prea multe detalii ai dat, mai smechere tu esti mana in mana cu vanzatorii, daca nu chiar esti pe statele de plata, fiti cu bagare de seama.

    • Stai linistit, nu sunt pe mana cu nimeni. Atunci cand gasesti persoane care sunt dragute si te ajuta sa iti rezolvi problema, merita numite.

  7. Am o intrebare legata de baghetele-distantier: par a fi putin „decalate” (una mai sus decat cealalta). Este normal sa fie asa? Nu ar fi trebuit sa fie la acelasi nivel?

  8. Foarte explicit, felicitari!

  9. Felicitari
    Intrebare : -Dimensiunea de latime/grosime era gata fabricate (la baghete), existente in depozit, sau au fost fabricate la comanda, dupa dimensiunea ceruta de situatia aparuta dupa demontarea sticlei vechi ?

    • Nimeni nu fabrica la comanda loturi mici. Tipul baghetei era disponibil in stocul distribuitorului. O parte au fost livrate la dimensiune dorita, alta comanda a fost livrata brut si s-a debitat l afata locului, operatiune usor de executat si fara scule deosebite.
      Producatorii de profile PVC au o gama de baghete pentru diferite grosimi posibile ale sticlei. Intr-o carte tehnica de la producator vom gasi aceste informatii.

  10. de unde ati comandat baghetele?

    • Au trecut ceva ani, important este sa gasiti un distribuitor local care sa furnizeze baghete pentru profilul existent sau unele care sa se potriveasca, chiar daca nu sunt de la producatorul initial.

  11. BOTEZATU DUMITRU | 5 iulie 2020 at 21:13 | Răspunde

    FELICITARI PENTRU MODUL EXPLICIT PE CARE IL FOLOSESTI IN DESCRIERE! PUTINI SANT CEI CARE AU AMABILITATEA SA AJUTE CU CUNOSTINTELE LOR PE CEILALTI! CU STIMA , BOTEZATU

  12. Bună ziua. Merită schimbat un pachet de geam de 32 mm cu unul de 40 mm din punct de vedere al confortului termic/fonic câștigat? Mulțumesc frumos

  13. Bună,mă confrunt și eu cu aceiași problemă.
    Pot să am un număr de contact pentru bagheta?
    Vă multumesc anticipat!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*