Termoizolare mansarda (I)

Izolarea termica a fost, este si va ramane un punct foarte important in procesul de ridicare al unei constructii, fie ca este vorba de segmentul rezidential sau nu (termoizolare mansarda). Chiar daca citim la tot pasul despre impactul unei izolatii de slaba calitate, de cele mai multe ori nu acordam o importanta deosebita si rezultatele se vor simti atat in confortul interior cat si in complicatiile legate de o eventuala refacere a solutiei aplicate, aceasta insemnand costuri multiplicate inutil, ca sa nu zic risipa.

Izolarea mansardei poate fi facuta in diverse feluri, variante exterioare daca se gandeste solutia odata cu realizarea acoperisului, variante interioare sau variante combinate ale celor doua. Din punct de vedere al materialelor folosite, avem deasemenea cateva variante, de la cele aplicabile mecanizat la cele ce pot fi realizate in spiritul DIY (Do It Youself).

In acest articol vom vedea cum putem izola cat mai bine o mansarda utilizand ca material izolator vata minerala. Recomandarea normativului de profil este legata de o anume rezistenta termica minima necesara pentru acoperisul mansardei sau ultimul planseu al casei, ce are o valoare de minim 5 mpK/W, aceasta insemnand circa 20 cm de izolatie la un coeficient de transfer termic (lambda) de 0,04 W/mpK. Plecand de la aceste date, va recomand sa calculati cu mare atentie necesarul de izolatie pentru care optati si sa evitati prodosele din vata minerala universale – ieftine.

Sa trecem la aspectele practice ce tin de termoizolarea mansardei. Odata realizat acoperisul peste mansarda, in aproape orice situatie vom avea o structura cu urmatoarea configuratie:

-invelitoare – tigla de tabla, tigla ceramic sau din beton;

– cele doua straturi de rigle cu membrana spoecifica pentru acoperis;

-astereala;

-capriorii din lemn.

Dimensiunile capriorilor si mai ales distanta intre ei au diferite valori, valorile cele mai des utilizate fiind capriorii de 10 x 10cm montati la o distanta de 60 cm unul de altul. Avem structura realizata, sa trecem la lucrarile pregatitoare. Aceste lucrari constau in indepartarea eventualelor urme de mortar ce pot exista pe astereala sau pe capriori ca urmare a tencuirii la interior, eliminarea oricaror cuie, suruburi sau altor resturi de materiale ramase din diverse etape de construire a casei, indepartarea prafului si a altor urme de mizerie.

Este foarte important ca lemnul utilizat la realizarea acoperisului sa nu aiba pe el scoarta copacului. Aceasta este locul ideal sub care se dezvolta daunatorii lemnului – cari si nu numai. Asigurati-va ca orice urma de scoarta, chiar si uscata, este indepartata de pe scandura si de pe capriori. Daca a ramas scoarta si a trecut ceva timp, o sa constatati ca sub aceasta se afla lemn ros, un praf galbui. Dupa indepartarea scoartei si curatarea suprafetelor, trebuie facut un tratament pentru lemn, acesta va realiza o protectie a lemnului impotriva ciupercilor, insectelor, cari cat si o protectie minima impotriva focului. Cele mai ieftine produse pleaca de undeva de la 20 lei/litru, pentru o mansarda de 50mp avand nevoie de 2-3 5 litri de solutie. Aceasta se dilueaza intr-un anumit procent cu apa si se aplica pe structura din lemn in minim 2 straturi, utilizand de exemplu pompa de stropit pomii. De mentionat ca structura se va colora in verde, in maro-roscat sau alta culoare conform nuantari produsului de catre producator – deci o structura tratata astfel isi va schimba culoarea.

 Am efectuat operatiunile premergatoare realizarii izolatiei, structura este suficient de curata si protejata, sa trecem la executia lucrarilor de baza. Sunt necesare cateva masuratori si trasarea nivelului pentru viitorul tavan al mansardei. Acest lucru se va face utilizand un furtun de nivel, o nivela cu laser , un dreptar etc. Stabilirea nivelului va permite montarea profilului perimetral al tavanului, profilul UD specific inchiderilor cu gipscarton, corelat cu grosimea izolatiei ce se va utiliza.

Pentru montarea profilului perimetral avem nevoie de: profil UD, banda de etansare, dibluri rapide 6x40mm, ciocan, masina de gaurit cu burghiu de 6mm, foarfeca de tabla, cutter. Banda de etansare este obligatorie, aceasta se va lipi pe spatele profilului UD. Pozitionam profilul pe nivelul trasat, efectuam gaurirea si introducem diblurile. Teoretic este necesara o prindere din 800mm in 800mm insa pentru o fixare mai buna va recomand prinderi mai dese, sa spunem 600 mm.

Mare parte din accesorile si sculele utilizate pentru realizarea lucrarilor de izolare a mansardei.

Dupa fixarea profilului perimetral UD, se va trece la prinderea profilelor principale – profilele CD60. Prinderea profilelor CD se realizeaza la capete prin introducerea in profilele UD iar in campul tavanului se pot utiliza bride pentru profile CD sau ancore pentru profile CD. Alegerea unui tip de brida sau ancora se va face corelat cu grosimea izolatiei aplicate, existand piese care pot permite amplasarea unui strat de izolatie din vata minerala mai mare sau mai mic. Bridele permit o grosime a stratului secundar de izolatie de maxim 10cm iar ancorele permit amplasarea unei grosimi a izolatiei secundare cuprinsa intre 10 si 20cm.

Cum in acest exemplu se va utiliza o grosime de izolatie de 25cm pe anumite zone si 30cm pe altele, solutia utilizata va fi cu ancore pentru profile CD, cu o lungime de 27cm. Acolo unde este cazul, cu o foarfeca s-a ajustat din lungimea piesei de ancorare.

Introducerea bridei pe profil se face extrem de simplu, aceasta clipsand prin impingerea usoara a profilului CD. Asezarea profilelor CD se va face in acelasi plan, piesele de ancorare se fixeaza pe fiecare caprior, distanta intre profilele CD va fi de maxim 500mm iar prinderea ancorelor pe lateralul capriorului se face cu suruburi de lemn cu cap plat 4,2 x 35mm. Ne mai trebuie un dreptar, o masina de insurubat si autoforante pentru fixare profile in zona de imbinare cu perimetralul.

Vata pentru termoizolare mansarda

In urma calcului rezistentei termice a stratului total de izolatie, se pot utiliza mai multe tipuri de produse dar toate avand ca destinatie de utilizarea termoizolarea acoperisului – termoizolarea mansardei. Cum spuneam, avem zone cu izolatie de 25cm si zone cu izolatie de 30cm, impuse de inaltimea minima la care poate sa ajunga tavanul mansardei, am ales doua produse diferite pentru primul strat de izolatie. In primul caz se va utiliza o vata minerala semirigida VPG 10 (0,034W/mpK) iar in al doilea caz vata minerala Terra 76P (0,038W/mpK).

Acolo unde este necesar, placile din vata minerala se vor taia cu ajutorul unui cutit obisnuit, lama lunga si bine ascutit. Cine doreste poate achizitiona un cutit special pentru vata insa va asigur ca merge la fel de bine cu orice cutit bine ascutit. Debitarea se face mai usor cu cat placa de vata este mai densa. Inainte de a incepe manipularea placilor de vata, asigurati-va echipament minim de protectie constand din manusi, masca praf, ochelari de protectie si caciula. Spre exemplu din sortimentul VPG10 cad foarte multe particule de vata si va vor irita cel putin cateva ore., mai ales cand o asezati pe pozitie, deasupra capului. Celalalt sortiment, Terra 76P este mult mai prietenos la „iritare”. Asadar taiem placile de vata dupa cum avem nevoie sa umplem spatiul dintre capriori.

Asezam placile de vata intre capriori. Debitarea pentru sortimentul semirigid s-a facut la o latime mai mare cu 1cm fata de spatiul existent intre capriori, pentru a realiza o fixare buna.

Continuam asezarea primul strat de vata, este necesar sa acoperim in mod continuu si fara a lasa goluri intreaga suprafata. Vata se aseaza fara a fi presata, cat mai natural si uniform. Aceeasi tehnica se foloseste si pentru zona cu vata Terra 76P, aceasta fiind mai putin rigida. Aici putem majora latimea de taiere la +2cm sau putem adauga fasii suplimentare de vata unde este cazul.

Dupa asezarea intregului strat de vata primar este obligatorie realizarea unui strat de sustinere de siguranta. In multe cazuri am vazut ca este preferata o retea de sarma. Nu agreez sarma in interiorul izolatiei si am optat pentru o retea realizata cu sfoara din polipropilena, o rola avand 200m iar pretul este de 10lei. O rola ajunge la circa 25mp de acoperis, depinzand de cat de dese sunt prinderile. Fixarea retelei de sustinere se face in zig-zag, utilizand capse sau cuisoare de tapiterie.

Realizarea structurii pentru viitorul tavan al mansardei este finalizata, avem amplasat primul strat de izolatie termica (pentru termoizolare mansarda) si realizat spatiul pentru restul izolatiei. Va urma amplasarea staturilor secundare de izolatie termica, a barierei de vapori si inchiderea tavanelor cu placi din gipscarton. Aceasta etapa va fi prezentata intr-un nou articol pe VYS Blog.


15 Comments on "Termoizolare mansarda (I)"

 1. Florin Muresan-Grecu | 5 martie 2015 at 16:35 | Răspunde

  Ma bucur ca din fiecare articol nou publicat aici am cate ceva de invatat (si sunt convins ca nu sunt singurul).

 2. Foarte documentat articol si pe intelesul tuturor. Asta nu inseamna ca e usor, dar nu mai cred ca e imposibil.

 3. Sunt deacord cu dvs. Chiar inveti sa faci si acasa singur una alta.

 4. Mai trebuia un rand de vata perpendicular peste cel aplicat

  • Mai trebuie inca doua straturi intr-o solutie mai buna dar acest lucru va fi prezentat intr-un articol viitor. Acest articol trateaza doar prima parte a izolatiei mansardei, izolatia intre capriori. Dupa cum se vede, structura metalica este realizata doar ca nu s-a montat vata minerala.

 5. salut
  imi poti spune de unde pot cumpara bridele ancora asa de lungi sau de cine sunt produse , in magazinele de profil gasesc doar de 15cm produse de rigips. multimesc anticipat

 6. iti multumesc pnt info
  ma interesaza zona bucuresti

 7. revin cu o rugaminte imi poti da un furnizor pnt bridele de 27 cm de la knauf doresc sa le comand prin cutierat. multumesc!

 8. Buna ziua. Am nevoie de sfatul specialistului, intrucat muncitorii de la casa sunt in dilema cu izolarea planseului. Am o casa parter, deasupra caruia este un pod neizolat. Intre capriori am pus vata minerala de 10 cm in 2 straturi, in total 20 de cm. Deoarece am mai discutat cu unii altii care si-au pus 30 de cm de vata, in punctul in care suntem azi, podul fiind podit atat deasupra cat si dedesubt, am coborat cu profilele de aluminiu tavanul cu 10 cm, distanta in care am bagat vata bazaltica pt mansarda. Acum, folia de aluminiu ar trebui lipita cu banda dublu adeziva pe structura, peste care ar veni gips cartonul. Baietii spun ca in varianta asta, folia va transpira, iarna urmand a se vedea liniile profilelor, datorita umezelii care s-ar acumula. Ei spun ca ar fi trebuit sa pun intai folia de aluminiu, apoi vata, apoi gips cartonul (in acest caz eu nu mai vad functionalitatea acestei folii, caldura urcand prin cei 10 cm de vata pana la folie). Va rog ajutati-ma cu un raspuns pana nu pun gips cartonul, in cazul in care am procedat gresit pana acum, sa pot remedia fara a strica materiale f multe. Va multumesc anticipat!

  • Etansati bariera de vapori la nivelul profilelor. Rostul acestei bariere de vapori este tocmai sa previna condensul, in aceasta pozitie de montaj nu se intrunesc conditiile de aparitie a condensului si nu se umezeste gipscartonul. Daca ati montat cum aveati dvs. parerea, totul este in regula.

 9. Foarte bun articolul. Dar am o nelamurire. Intr-o poza din acest articol se arata ca profilele CD sunt fixate de profilul perimetral UD cu doua autoforante. Din alte surse (inclusiv documentatia Rigips) am citit ca nu ar trebui fixate, pentru a permite dilatarea profilului. Cum este corect? Eu am o structura simpla cu piese de suspendare de tip ancora.

 10. Dacă au montat deja rigips fara bariera de vapori pot pune vată minerală direct pe el si profile?o soluție provizorie cel puțin pana la vara cand intentionez sa dau rigips-ul jos si sa il pun corect(cu bariera de vapori)?

  • Se poate pune vata direct dar exista riscul ca in anumite conditii sa apara condens in izolatie. Totul depinde de incarcarea cu vapori din spatiul interior, iarna. Daca este o solutie provizorie, nu este o problema, se poate monta astfel.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*