Termoizolare mansarda II

Continuam discutia despre termoizolarea mansardei prezentat in articolul http://www.vysblog.ro/termoizolare-mansarda-i/ ,  cu partea a doua in care vom adauga celelalte straturi de izolatie si vom inchide suprafata tavanelor. Daca in precedentul articol am montat primul strat de izolatie, din vata minerala de sticla, acum vom vedea cum montam celelalte 1-2 straturi de izolatie ce sunt necesare pentru realizarea unui tavan de mansarda bine izolat.

Inainte de a prezenta cei cativa pasi absolut necesari pentru o lucrare de calitate, doresc sa atrag atentia inca odata asupra sortimentelor de vata folosite. Pe piata gasim o multitudine de sortimente de vata minerala sau alte materiale izolatoare. Exista sortimente universale ce reprezinta cel mai slab produs de termoizolare existent in gama fiecarui producator, acesta are cel mai mic pret (40-50 lei rola) si nu este indicat pentru termoizolaera mansardei sub nici un fel. Spun aceasta pentru ca pe langa efectul termoizolator mult diminuat fata de necesitatile aplicatiei, este aproape imposibil sa reusesti aplicarea unor straturi multiple pe tavan, nu se autosustin si efectiv pierdem timpul chinuindu-ne. Fiecare producator are sortimente dedicate aplicatiilor, fie ca sunt pereti de compartimentare, fie ca sunt mansarde sau pardoseli. Analizati bine optiunile de la producator, analizati oferta pietei si cautati variantele cele mai bune pentru a obtine rezultate maxime in aplicatia dvs.

In foto urmatoare o sa vedeti doua sortimente de vata pentru termoizolarea mansardei, este vorba de Ursa SF38 – produsul galben si Knauf Unifit 035 – produsul maro. Diferenta izolatiei oferite este cu circa 10% in favoarea Unifit, la un pret cu minm 20% mai mare. Aparent diferenta de pret este semnificativa, dar odata ce o sa lucrati cu sortimentele veti constata ca aceasta este perfect justificata. Daca observati grosimea materialelor dupa desfacerea rolei, densitatea lor, veti observa usor ca produsul Unifit este net superior. Are autoportanta foarte buna, genereaza mai putin praf, este mai usor de taiat, se aseaza mai bine pe structura si cel mai important lucru – izoleaza mai bine.

Asadar pentru straturile de izolatie de 10cm, optam pentru produsul Unifit 035, desfacem rola, lasam materialul sa expandeze si il debitam la lungimea necesara. Utilizam acelasi cutit obisnuit, bine ascutit.

Pentru minimizarea taieturilor si o asezare optima a straturilor de vata, debitam vata pe lungime la o grosime corelata cu spatiul dintre ancore, plus 1-2cm. Chiar daca asezarea nu este perpendiculara pe primul strat de izolatie, prin pozitionarea ancorelor in lateralul capriorilor se acopera atat partea de lemn cat si imbinarile stratului primar de izolatie. Vata este introdusa cu usurinta in spatiul oferit de profile, asezam fasie dupa fasie, aranjand cu atentie zona de imbinare a acestora, cat mai compact si nepresat.

 Continuam si pe zona superioara a tavanului, acolo unde spatiul disponibil este mai mare. Daca doriti, se poate umple mai mult golul respectiv unde ramane aer, dar nu este obligatoriu.

Am ajuns la ultimul strat de izolatie ce va avea o grosime mai redusa tinand cont de constrangerile de spatiu, 5cm de vata Ursa SF34. Punctez si aici calitatea sortimentului de vata, structura compacta, densa, incomparabila cu sortimentele universale, ieftine. De aceasta data asezam bucata de vata de sticla intre profilele CD, fasia de vata se autosustine foarte usor.

Urmeaza sa acoperim intreaga suprafata cu al treilea strat de izolatie.

Acolo unde avem straturi de 30cm de izolatie, multiplu de 10cm, ne permitem sa asezam cele doua straturi din vata Unifit.

Dupa asezarea izolatiei urmeaza, in mod obligatoriu, aplicarea unei bariere de vapori. Este stratul necesar pentru a evita aparitia problemelor generate de eventualul condens ce ar putea sa apara in stratul de izolatie. Aplicarea barierei de vapori se face astfel incat suprafata sa fie perfect etansa. Prinderea barierei de vapori pana la asezarea placilor din gipscarton se face cu banda dublu-adeziva. De calitatea acestei benzi depinde usurinta si rezistenta fixarii. Asezam bucati de banda dublu-adeziva si lipim bariera de vapori realizata din folie de polietilena, armata, marca EJOT.

Atat pentru montaj cat si pentru o etansare a barierei, aplicam un cordon de acril pe intreg perimetrul camerei. Apasam bariera de vapori si aceasta se va fixa corespunzator. Latimea barierei de vapori este de 1,5m, prin urmare vom avea zone de imbinare ce se vor realiza prin suprapunerea fasiilor si etansarea cu o banda adeziva, simpla, din aluminiu etc.

Dupa asezarea corecta a barierei de vapori se trece la fixarea placilor de inchidere a tavanului, placi din gipscarton de 12,5mm. Pentru fixarea placilor este nevoie de minim 2 persoane, daca nu chiar 3 insa cu putin ajutor din partea unor sisteme de fixare improvizate, reusim sa prindem prima placa pe pozitie.

Dupa fixarea tuturor placilor din gipscarton se taie perimetral bariera de vapri ce depaseste marginea placilor si se trece la chituirea rosturilor dintre placi si imbinarilor cu peretii. Utilizam banda de armare din fibra de sticla, autoadeziva. Se aplica prima mana de pasta de rosturi, iar dupa uscare inca o mana. Tot doua straturi de pasta de rosturi aplicam si pe capetele autofiletantelor. Finisarea tavanului se poate face direct cu amorsa si lavabila, sau se poate aplica un strat de glet de finisare, alegerea apartine fiecaruia.

La sfarsit nu imi ramane decat sa va urez spor la lucru si lucrari de calitate pentru confortul dvs.! Nu uitati ca o izolatie termica bine realizata se face cu materiale de calitate si alegand o solutie solida, corect dimensionata la specificul constructiei, nu faceti rabat la calitate pentru ca de cele mai multe ori confortul va fi afectat si va cost amai mult sa reluati lucrarea de la zero.


22 Comments on "Termoizolare mansarda II"

 1. Ce faceti cu portiunea din stinga a geamului? In pozele postate de dvs. se vede cum, la deschidere, coltul loveste plafonul de rigips, nu?
  Multumesc.

 2. Vata ursa SF38 100mm este 10.35 lei/mp in timp ce knauf Unifit o35 100mm e aprox. 18.5 lei/mp. Diferenta e mai mare de 20%, nu?

  • De apreciat atentia la detalii insa preturile difera dupa furnizori, referinta mea pentru acestea este astfel: SF 38, 84 lei rola iar Unifit 035, 110 lei rola. Evident ca sunt niste calcule aproximative, dincolo de acestea nu as recomanda SF38 pentru apreciez calitatea superioara a Unifit-ului 035.

 3. Dar care este diferenta intre SF34 si Unifit 035 ?

  • Sunt oarecum similare. SF34 am gasit doar in variata 2x5cm,, ceea ce este altceva decat un strat de 10cm. Discutia este legata si de posibilitatile de aprovizionare.

 4. Obiectiv,mansardarea podului. -tabla faltuita -astereala -grinzi 8*8 Cum ar trebui sa fie executata continuarea lucrarii avand in vedere ca nu exista posibilitatea (financiara )de a modifica cele 3 elemente de mai sus Va multumesc anticipat!

  • Inainte de toate trebuie vazut cat de mare este podul (inaltime la coama, inaltimi pe laterale) si posibilitati de compartimentare a spatiului, structura planseului dintre parter si pod. In functie de aceste elemene se poate face o analiza mai exacta, dincolo de structura si izolatia acoperisului. Sunt mai multe elemente de analizat.

   • Inaltime la coama=2,50 ;h laterale 1m ;latime la planseu =3,70m ;planseu de beton. posibilitati de compartimentare= 0.

 5. Ziua buna
  pentru termoizolarea podului
  recomandati spuma poliuretanica sau vata minerala ?

 6. Buna as dori un sfat pentru izolarea mansardei.Grosimea capriorilor 15 cm iar a clestilor 20cm .Am cumparat vata de sticla placi semirigide gecsaterm(sf35) si ursa gemini(sf34)la rola.Cum sa procedez pentru o izolare eficientă.Multumesc.

  • Depinde, ideea este ca tavanul mansardei sa aiba un minim 20cm de izolatie, dar as recomanda mai mult, sa spunem un 30 pentru rezultate mai bune. Nu stiu cu ce te pot ajuta efectiv, ai vreo neclaritate punctuala?

 7. Bună ziua. Am făcut o baie în prelungirea casei, îl locul unei sandramale(kiler), la o casa bătrâneasca. Care are acoperișul oblic, în prelungirea acoperișului casei.
  As avea câteva intrebari:
  1) căpriorii sint de 10 cm și înălțimea băii nu permite folosirea unei izolații mai mari decât căpriorii, poate încă max 5 cm. Ce fel de vata sa folosesc în acest caz pt a izola mai bine? La sul, placi, și ce marca?
  2) trebuie vata cu aluminiu spre baie, sau vata simpla și folie antivapori?
  3) sub tabla vine astereala care nu e continua, se mai vede și tabla, pt ca nu am făcut alt acoperiș, l-am lăsat pe cel vechi. Oare nu se va face condens între tabla și vata în anumite perioade? Ar trebui și aici sa pun o folie antivapori, sau vata cu strat de aluminiu?
  Va mulțumesc pt un eventual ajutor

  • Chiar dacă nu ați avut timp să-mi răspundeți, va mai deranjez cu o intrebare, am uitat de ea:
   4)baia am făcut-o din bca somaco. Cam ce grosime la polistiren e necesara sa izolez la exterior Baia?

  • 1. Avand in vedere ca nu aveti posibilitatea de a utiliza o grosime de minim 20cm de vata pe tavan, aplicati doua straturi 10+5cm. Vata sa fie cu lambda cat mai mic, 0.032 -0.035 W/mK, sunt sortimente de vata de sticla care au aceasta capacitate de izolare mai buna si astfel compensati reducerea de grosime. Gasiti sortimentele SF de la Ursa si altele la Knauf Unifit.
   2.Bariera de vapori intre gipscarton si vata, folie separata.
   3.Nu poti pune o folie cum sub asteriala pentru ca nu va avea orice urma de condens sa se scurga, poate pe fiitor adaugi alta tabla peste cea existenta sau se modifica cel existent. Daca nu ai infiltratii prin tabal, se poate lasa asa, nu ai cale de intors pentru o solutie fara a interveni la acoperisul actual.

   • Va mulțumesc mult! Și referitor la izolația băii? Un polistiren de 5 e suficient?

    • De preferat un 10cm de polistiren expandat.

     • Am înțeles, mulțumesc mult. Totuși, referitor la vata de sub tabla, dacă totuși o sa mai procure când ploua, nu se va deteriora vata? Nu merge o folie între vata și tabla, chiar dacă nu are unde sa se scurgă apa?

     • Apa din ploaie nu are cum sa ajunga in mod normal sub invelitoare. Daca ajunge sau se produce condens, poate fi afectata vata. Din pacate asta este situatia la dvs., fara alte lucrari nu puteti avea o varianta sigura.

 8. Am vazut ca unii recomanda amplasarea de polistiren extrudat sub astereala apoi continuat cu vata bazaltica. E ok?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*