Termoizolare case


   Termoizolare case, comparatii intre materiale termoizolante si recomandari


    Oricine si-a facut o noua casa, sau a simtit nevoia sa termoizoleze un apartament, si-a pus intrebari normale cu privire la grosimi, dispunerea si natura materialelor termoizolante.  In acest articol vom puncta pe scurt cateva caracteristici cheie legate de performantele acestora.

    Materialele termoizolante au capacitatea de a diminua in mod considerabil transferul de caldura dintr-o zona mai calda catre una mai rece, astfel: iarna mentin caldura in interior, iar vara limiteaza caldura exterioara sa intre in interiorul ce se doreste a se pastra mai racoros.

   Pentru a ne da usor seama cum se prezinta prin comparatie doua materiale din piata, din punct de vedere al capacitatii termoizolante, trebuie comparata valoarea indicelui lambda ce se regaseste pe ambalaj sau in fisa tehnica a producatorului.  Lamda (λ) reprezinta coeficientul de conductivitate termica. Cu cat lambda este mai mic, cu atat se transfera mai putina caldura intr-o unitate de timp, deci cu atat materialul e mai bun termoizolator.


Exemple de valori lambda (w/mk) la materiale uzuale (mai mic mai bine):


Beton armat (de 2500kg/mc)                     λ=1.74

Caramida plina                                            λ=0.8

Caramida Porotherm (Phorotherm 30)    λ=0.25

BCA Ytong (Basic)                                        λ=0.11

Polistiren expandat normal                         λ=0.038

Polistirenul expandat grafitat                      λ=0.032

Polistirenul extrudat  normal                       λ=0.035

Vata bazaltica Rockwool (Frontrock)          λ=0.039

Vata minerala normala                                λ=0.041

Vata de sticla normala                                λ=0.041

Lemn (brad) (perpendicular pe fibre)         λ=0.17


   Daca facem o comparatie intre polistiren expandat cu λ=0.038 si caramida Porotherm cu λ=0.25 constatam:

      – 1cm grosime de polistiren expandat  este de 6,5 ori mai termoizolant fata de un centimetru  grosime de caramida Porotherm  sau,

      – 1 cm grosime de polistiren expandat  este echivalentul a 6,5 cm grosime de caramida Porotherm (in mod strict teoretic) sau,

      – o placa de 5 cm grosime de polistiren expandat mentine caldura la fel de bine ca un zid de Porotherm de 30cm.

   Din punct de vedere al materialelor recomandate, trebuie sa tinem seama atat de durata lor de viata cat si de coeficientul de permeabilitate la vapori  µ. Acest coeficient ne indica cat de usor se poate regla in mod natural umiditatea dintre exterior si interior. Ideal, acest coeficient ar trebui sa aiba valoarea cat mai apropiata de 1 (valorile sunt de la 1 in sus).


Exemple de valori µ la materiale uzuale (mai mic mai bine):


Beton Armat                                            µ =21

Caramida plina                                        µ =6

Caramida Porotherm                               µ =intre 5 si 10

BCA Ytong (Basic)                                  µ =intre 5 si 10

Polistiren expandat normal                    µ = intre 30 si 60 (in functie de densitate)

Polistiren extrudat  normal                     µ =150

Vata bazaltica Rockwool (Frontrock)     µ =1

Vata minerala normala                           µ =  intre 1 si 2 (in functie de densitate)

Vata de sticla normala                            µ =  1

Lemn (brad) (perpendicular pe fibre)     µ =  11


   Daca analizam valorile, la un polistiren normal, coeficientul de permeabilitate la vapori este µ= 30, fata de cel de la caramida Porotherm, unde avem µ= 5. Putem face raportul 30/5=>6, adica se poate aproxima ca polistirenul expandat opune de 6 ori mai multa rezistenta migratiei vaporilor fata de zidaria de caramida.

   Daca insa am inlocui polistirenul expandat cu o vata bazaltica, care are aceleasi capacitate termoizolanta (λ=0.039), am avea parte de valoarea µ = 1, adica vaporii ar migra natural catre exterior (de 30 de ori mai bine fata de polistiren). Migrarea vaporilor se poate face si in mod organizat prin deschiderea ferestrelor in mod regulat, insa este de dorit si este sanatos ca acest fenomen sa se faca in mod natural. In plus, o termoizolatie cu un indice µ mic permite uscarea rapida a straturilor de beton sau zidarie in cazul acumularii de umiditate in urma variatiilor de temperatura si umiditate ambientala sau a eventualelor infiltratii.

   De aici pot aparea concluzii interesante cu privire la ce grosimi sa comandam la materialele termoizolante, in ce proportii, in functie de costuri si de caracteristicile lor fizice. Se pot face economii importante in santier daca, inca din faza de proiect, apelati la un consultant de specialitate.

   Firma Reflex Architecture va poate oferi consultanta in proiectare pentru evaluarea dimensionarilor optime de materiale necesare pe elementele exterioare ale cladirilor, si prin intermediul unui certificat energetic, act obligatoriu la receptie (cel mai bun pret din piata), puteti avea o estimare la nivel de consum energetic, in functie de specificatiile propuse in proiect.


11 Comments on "Termoizolare case"

 1. Buna ziua,

  Pentru izolarea cu vata minerala bazaltica Rockwool mai este necesara bariera de vapori cand se izoleaza un perete exterior? Sau bariera de vapori se aplica doar cand se izoleaza planseul spre pod?

  Intreb pentru ca m-am uitat la Rockwool in instructiunile de montaj si acolo nu se zice nimica de bariera de vapori, ei chiar lauda ca „Panourile ROCKWOOL Frontrock MAX E sunt
  permeabile la vapori şi permit trecerea vaporilor de apă
  din interior spre exterior prevenind astfel condensul.”

  Multumesc anticipat!

  • Panourile Frontrock sunt destinate izolarii la exterior, termosistemelor in aderenta si de aceea nu se face referire la bariera de vapori. utilizarea barierei de vapori se face in sistemele de izolare interioara.

 2. Buna seara!Imi puteti recomanda un adeziv bun pentru polistiren expandat?MULTUMESC!

 3. Adezivul weber p39 max pentru polistiren este ok?

 4. Bună ziua. Vă cer un sfat cu privire la finalizarea unei termoizolații. Am realizat termoizolație pe exterior la o casă mai veche, la un perete al acesteia, cu vată bazaltică termositem de la knauf (FKDS Thermal), peretele casei având și tencuială veche de var cu nisip. Am aplicat cu pieptenul adeziv, am lipit placa de vată bazaltică fără folie, am lipit plasa cu același adeziv pe care l-am folosit la lipirea plăcii (Styrokleber extra de la Knauf), apoi am dat cu tinci (acesta este faza in momentul de față). în condițiile în care s-a uscat tinnciul, ar fi mai bună varianta de a zugrăvi peretele cu o vopsea lavabilă care respiră (am auzit că există așa ceva), sau care ar fi recomandarea dumneavoastră, având în vedere că peretele respectiv se află între două case iar pe acesta nu cad razele soarelui (ci numai pe acoperiș)?
  Menționez faptul că cca 50-60 cm de la sol este o centură de beton pe zid, care a fost vopsită cu ceva ca un bitum (cred că Disporbit) pentru a nu pătrunde apa pe zid (iar între cele două case este tot ciment pe sol), după care urmează un mic spațiu generat de faptul că între acesta și tabla care am montat-o sub vata bazaltică (un suport al acesteia, de lățime cât vata) există un mic spațiu de cca. 3-4 cm. Îmi recomandați să îl acopăr cu tencuială (var, nisip sau și ciment) sau să îl las pentru ventilație? În mod normal, apa nu ar putea pătrunde acolo având în vedere faptul că grosimea izolației este cu cca. 4-5 cm mai mare decât cea a centurii de ciment.
  Vă mulțumesc.

  • In mod normal termosistemul se finiseaza cu tencuiala decorativa. Daca aspectul nu conteza intre case, puteti opta si pentru vopsea lavabila doar din considerente financiare. Alt avantaj nu are in acest caz.
   Spatiul respectiv poate sa ramana asa numai sa nu intre vietati pe acolo.

  • Bună ziua am și eu niște întrebări legate de termoizolarea casei în momentu de fata casa este izolata cu polistiren de 10 p exterior lipit direct pe bca la interior este tencuita clasic gletuit și lavabil încălzire pe centrala de gaz în permanenta 21.5 grade,pe la colțuri în partea de jos puțin mucegai când pun mana pe perete în zona aia este foarte rece, la fel pe toată lungimea peretelui la partea de jos, as vrea sa izolez prin interior cu rigiterm lipit direct sau cu vata minerala structura metalica și rigips mai ușor ar fi pentru mine cu rigiterm… Ce părere aveți și ce sfat îmi dați mulțumesc.

   • Soclul casei este izolat? Pot fi zone neprinse corect de izolatie sau ceva incorect in realizarea acesteia, in mod normal nu ar fi trebuit sa fie probleme. Este la fel de posibil sa traga umezeala dinspre fundatie.
    Daca nu sunt probleme legate de umezeala dinspre fundatie, se poate aplica o izolatie interioara cu placile de gipscarton cu izolatie pe ele. Este mai usor decat sa lucrati in sistemul cu vata minerala, mai rapid si nu pierdeti spatiu mult.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*