Dupa finalizarea termosistemului si celorlalte elemente sau inchideri la nivelul fatadei (fesestre, usi) va fi necesara aplicarea stratului decorativ. Ultimul strat al termosistemului este reprezentat de masa de spaclu sau stratul de tinci , acestea fiind sensibile la umezeala si nu este recomandata expunerea indelungata la factorii atmosferici, mai ales la cei specifici iernilor. Fiind straturi foarte absorbante, cu o grosime mica, umezirea este rapida iar odata cu sosirea inghetului este garantata aparitia microfisurilor in prima etapa. Ulterior, daca umezeala sau inghetul persista, se pot adanci fisurile si chiar desprinde bucati din masa de spaclu. Prin urmare, dupa realizarea termosistemului este recomandata aplicarea stratului decorativ in acelasi an. Perioada septembrie – noiembrie, corespunzatoare toamnei, este una din cele mai bune perioade de timp in care putem executa lucrarile, atat la nivelul termosistemului cat si la aplicarea stratului decorativ reprezentat de vopseaua lavabila decorativa sau solutia mai bune – tencuiala decorativa.
Sa vedem cateva sfaturi practice despre realizarea acestei operatiuni.
Tencuiala decorativa casa – tipuri
Tencuiala decorativa este de mai multe tipuri, vom gasi pe piata 5 categorii de tencuieli: acrilice, siliconico-slicitatice, silicatice, siliconice si mozaicate. Conform specificatiilor si clasificarilor de la producatori, cu exceptia tencuielilor mozaicate care sunt destinate zonelor de soclu, calitatea celorlalte tencuieli pentru fatade respecta enumerarea anterioara. Se poate spune ca o tencuiala acrilica este varianta de baza, solutia optima, tencuiala siliconico-silicatica este foarte buna iar celelalte doua sunt excelente.
Dupa tipul texturii, toate aceste tencuieli decorative oferta doua tipuri de aspect: scoarta de copac si praf de piatra. O alta caracteristica este granulatia tencuielilor, sunt disponibile granulatii de 1.5, 2, 2,5, 3 mm sau alte valori cu ordine asemanatoare de marime. Cu cat granulatia este mai mare, cu atat marimea granulelor din tencuiala decorativa este mai mare.
Culoarea este poate unul din cele mai „grele” aspecte atunci cand beneficiarul ajunge in fata paletarelor. Daca arhitectul nu a definit exact o anume culoare, vom ajunge inevitabil la magazinul ce furnizeaza tencuiala decorativa si va trebui sa analizam paletarul, eventualele mostre si fotografii ale unor fatade iar in final sa alegem o culoare sau o combinatie de culori (nu mai mult de 2-3) pentru a nu face din fatada o sorcova.
Pentru a exemplifica, in cele ce urmeaza o sa vedeti diferentele de nuanta intre mostre, galeata de tencuiala colorata si fatada cu tencuiala aplicata, mai uscata sau mai umeda. Asadar dupa analiza repetata a paletarelor trebuie sa alegem o nuanta, de aceasta data am ales Florida 2.
Discutam de o tencuiala siliconico-silicatica cu granulatia de 1,5mm,aspect praf de piatra. Ajunsi la furnizor cu necesarul minim pregatit (calculat la maxim 10kg/galeata adica circa 2,5kg/mp), indicam nuanta si acesta o va prepara in masina de dozare si amestecare. Operatiunea dureaza cateva minute pentru fiecare galeata. Nuanta noastra arata acum astfel, prima foto mostrele pastrate de furnizor pe un caiet si a doua galeata preparata. Legat de caietul cu mostre, este bine sa aveti in vedere analiza nuantelor acestor mostre care au fost realizate de-a lungul timpului pentru diversi clienti, pot fi mai aproape de adevar decat mostrele furnizate de producatori.
Inainte de aplicarea efectiva a tencuielii pe fatada, este obligatorie amorsarea suprafetei cu un grund specific tipului de tencuiala si nuantei acesteia. Pentru anumite culori se poate utiliza un grund alb, asa cum este culoarea standard, in celelalte cazuri se va naunta grundul la o nuanta asemanatoare tencuielii si acest lucru va fi ales de catre furnizor pe baza recomandarilor producatorului. Pentru exemplul nostru avem un grund alb, aplicat cu minim 24 ore inainte de tencuiala cu un trafalet. Consumul de grund este de circa 1 galeata (16 litri/25kg) la 70-80mp.
Aplicarea tencuielii decorative se face cu ajutorul gletierei. Echipa de lucru trebuie sa fie suficient de numeroasa astfel incat sa poata lucra simultan pe toata inaltimea fatadei, fiecare perete trebuie lucrat fara a face pauze sennificative. In caz contrar, la imbinarea zonelor unde s-a asteptat prea mult si deja s-a tras tencuiala, este inevitabila aparitia darelor, diferentelor de nuanta si de aici un aspect neplacut. Dupa ce tencuiala se intinde pe suprafata, o alta persoana vine sa driscuiasca suprafata ( la circa 5-10minute) cu o drisca din plastic, executand miscari circulare si indepartand surplusul de tencuiala. Evitati aplicarea finisajului in bataia directa a soarelui, se va reduce timpul de uscare pana la driscuire si riscul este unul maxim. Daca nu se poate lucra pe zonele umbrite natural, asezati o prelata pe fiecare zona unde se aplica tencuiala decorativa, cel putin pana la finalizarea driscuirii.
Utilizarea benzilor de mascare este obligatorie pentru a proteja suprafetele adiacente si a delimita cat mai bine zonele cu tencuiala fata de alte elemente ale fatadei. O banda de mascare cu latimea de 50mm se va aplica pe sageac, pe conturul tamplariei,festrelor si usilor etc. Vom imbraca glafurile si ferestrele intr-o folie de protectie. In general tencuiala decorativa se curata usor cat este proaspata. Asezati o folie sub schela, pe latimea acesteia pentru ca este inevitabila caderea materialului si se va curata mai usor cu aceasta folie. Indepartarea benzii de mascare se face numai incepand cu a doua zi, pentru a nu afecta marginile mai putin uscate. La fel, colturile pot sa fie cu mai mult material, se poate taia usor cu un cuter surplusul de tencuiala.
Tencuiala se va usca complet in cateva zile si poate sa isi schimbe culoarea dupa cum cade lumina soarelui pe fatada. Recomand tencuiala cu aspect de praf de piatra in detrimentul sortimentelor de tip scoarta de copac, acolo unde suprafata finala este mai putin aglomerata cu granule de tencuiala, ceea ce o face mai putin rezistenta si expusa.
se poate aplica tencuiala decorativa peste vopsea lavabila?
Numai daca se razuieste/slefuieste cat mai mult si se aplica amorsa pentru tencuiala. Conteaza cum sta lavabila pe perete, cate straturi sunt etc.
buna ziua!Imi puteti recomanda o marca de tencuiala decorativa?Multumesc!
Ceresit, Baumit, Caparol….cele medii
Buna ziua!Ce imi recomandati,tencuiala decorativa sau vopsea lavabila ?
Daca discutam de fatada casei, prima optiune este tencuiala decorativa.
Bună ziua!Puteți Să îmi spuneți cât timp trebuie să nu plouă pt a nu fi afectată tencuiala decorativă Sto?
De regula perioada minima pentru a rezista la ploaie este de 24 ore dar depinde de factorii atmosferici.