Tapitare scaun


Acum vreo 3 ani am achizitionat scaunele pentru bucatarie, niste scaune modeste realizate din otel cromat si tapiterie dintr-un fel de piele. In aceasta perioada sezutul ce este cusut pe contur s-a deteriorat, in zona din fata s-a crapat/rupt pielea exact pe langa cusatura. Mai mult, cele maro au pielea ceva mai casanta. Acestea fiind zise am hotarat sa incerc improspatarea tapiteriei. Am cautat piele artificiala (dermatina) in comert si am gasit cateva culori si calitati. Vom tapita cele 4 (patru) scaune schimband putin culorile. Pentru sezut vom utiliza o dermatina neagra iar pentru spatar una crem. Scaunul din poza este unul dintre inculpati, sa il macelarim.

Sa trecem la treaba, deoarece sezutul este fixat cu ajutorul a patru (4) suruburi cu cap imbus ne va fi usor sa il demontam.

Tapitare scaun pas cu pas.

Cu un cutter taiem tapiteria si avem sa constatam modul cum este realizat sezutul, o bucata de placaj cu o anumita forma si un burete de 5mm.

Pentru ca sezutul era destul de lat in partea din fata si deranja la introducerea sub masa, am debitat cate 1,5 cm din fiecare laterala, cu ajutorul unui ferastrau pendular.

Pentru a face sezutul mai prietenos cu obiectul ce va sta pe el, am suplimentat stratul de burete. Decupam o bucata din buretele achizitionat si apoi croim bucata de dermatina neagra ce va reprezenta noua tapierie.

Fixam in cateva puncte buretele cu prenandez pe sezut apoi aplicam acelasi adeziv si pe intradosul sezutului, pe contur cat si pe zona corespondenta de pe dermatina.

Dupa 10 minute, cat adezivul s-a uscat, incepem lipirea si fixarea dermatinei pe intrados. Dupa lipirea lateralelor si partii din fata, s-a pliat partea din spate ce va imbraca tot intradosul, mascand toata suprafata lipita anterior. Pentru fixarea acestei ultimei portiuni am utilizat cuie pentru tapiterie.

Intindem cat mai bine dermatina, indoim marginea si o fixam pe tot conturul intradosului, din aproximativ 5 in 5 cm.

Remontam sezutul pe scaun cu ajutorul celor patru (4) suruburi si trecem la spatar. Pentru acesta am cumparat o dermatina crem pe care o pregatim  in prealabil. Avem nevoie de ajutorul unei masini de cusut, apelam cineva care se pricepe si care ne realizeaza cei 4 sacuti necesari.

Nu mai desfacem spatarul ci doar introducem sacutul creat, sta ca si turnat.

Asamblam in acelasi mod spatarul, fixandu-l cu cele doua suruburi cu cap de imbus. Din punctul meu de vedere a iesit destul  de bine, sa vedem ce durata de viata vor avea. Important este ca am redus dimensiunea sezutului, am scapat de partile rupte ale materialului vechi si probabil la urmatoarea tapitare voi incerca si stofa de tapiterie, avem timp sa ne informam pentru ca de aceasta data am facut totul fara a studia cate ceva din tainele tapiteriei.

Si uite asa am tapitat cele patru scaune, o recapitulare a materialelor utilizate:

– dermatina neagra 2,3 m, cost 60 lei

– dermatina crem 2 m cu, cost 60 lei

– cuie tapiterie – 100 bucati, cost 1 leu

– burete grosime 2 cm – 20 lei

– prenandez, 2 tubulete, cost 5 lei

Timpul total de munca pentru fiecare scaun a fost de circa 30 minute.


4 Comments on "Tapitare scaun"

  1. dumitru george | 12 iulie 2014 at 21:30 | Răspunde

    salut, de unde ai cumparat cuiele de tapiterie ?

  2. Ce ideie buna mi-ai dat. Am scaunul de la calculator la care s-a rupt sezutul. Mai trebuie doar sa gasesc dermatita asta 🙂

  3. Multumesc pt idee nu stiu daca reusesc dar ca tot omul incerc si eu ,daca arata super trimit poze, daca nu arata bine nu pozez nimic stau cuminte . Cu respect

Leave a comment

Your email address will not be published.


*