Scara intrare


Alexandru a fost pus in situatia de a confectiona o mica scara exterioara, din beton, la intrarea in casa (scara beton). A dorit sa ne impartaseasca experienta sa, fiind unul din cei care isi executa singur lucrarile necesare atunci cand este posibil.

Este o lucrare cu grad de dificultate redus, usor de realizat de catre oricine doreste sa faca putina miscare si evident are nevoie de 1-2 trepte pe care sa intre in casuta. In cateva cuvinte si fotografii, sa vedem detaliile si modul de constructie a scarii din beton.

Dimensiunile scarii au fost adaptate la necesitati si limitele spatiului:

-fundatia are dimensiunile 2900 x 820 x 500 mm

– prima treapta are dimensiunile 2400 x 250 x 80 mm

– a doua treapta are dimensiunile 1900 x 250 x 170 mm

– ultima treapta are dimensiunile 1400 x 400 x 170 mm

Pasii efectuarii acestei scari din beton 

1. Masurarea si impartirea treptelor si contratreptelor conform schitei realizate la fata locului;

2. Trasarea scarii;

3. Saparea fundatiei si curatarea temeliei de pamant;

4. „Ancorarea” viitoarei scari de constructia existenta (conexpanuri), nevand lasate „mustati de fier din temelie”, cu titlul de a fi cat de cat prinsa de fundatie. Odata efectuata sapatura s-a umplut o parte din aceasta cu piatra de rau. Se poate observa inceputul de armatura cu fier beton, s-au dat niste gauri in temelie s-au batut niste fier striat de care s-a legat  fierul beton, asta in partea de jos iar in partea de mai sus s-au folosit conexpanuri de 12mm de care s-a legat alt fier beton pentru legatura scarii de fundatie (nu se pot observa legatura cu conexpanuri in poza). S-a preparat betonul la fata locului utilizand o betoniera, in prima faza pana la nivelul solului.

5. Pregatirea scandurilor pentru cofrag (masurare, debitare), efectuarea cofragului, suspendarea si ancorarea acestuia.  Pietrele au fost asezate in interiorul treptelor fara a se atinge pentru a permite betonului sa intre intre ele si fara a atinge marginea cofragului pentru a nu avea surprize la decofrare.

Un alt detaliu este legat de profilele CD care sunt prinse in beton si folosesc la suspendarea cofragului. Dupa decofrare vor fi taiate cu flexul la suprafata, restul ramanand in beton fara nici un incovenient. Daca se folosea lemn era acelasi lucru numai ca in timp lemnul putrezeste in beton ramanand gaura dar nici asta nu este un aspect foarte negativ scarile urmand sa fie placate. De asemenea treapta a doua a fost ancorata pentru mai multa rezistenta in doua locuri, de conexpanurile pentru armare, cu sarma de 4 folosita uzual la legarea cofrajelor, dupa decofrare sarma ramane in beton.

6. Umplerea treptelor, compactarea betonului si nivelarea

La final se va astepta cel putin pana a doua zi pentru decrofrare, avand grija sa protejam betonul daca ploua sau impotriva accesului eventualelor animalute din curte (caini, pisici etc.).

Lucrarea a durat aproximativ o zi, realizata de doua persoane, s-a inceput la 8 dimineata si la ora 16 era gata.

Compozitia betonului am adoptat-o de la o cunostinta. Betonul fiind facut cu betoniera, la 10 L de apa, am pus o galeata de 10L de ciment la care adaugam nisip si pietris pana la obtinerea vascozitatii dorite.

 Consumuri aproximative scara beton

-ciment 4 saci a cate 40 kg , 80 lei

-apa in jur de 150L

-nisip si pietris

-piatra din zona

-scanduri, cuie, profile, conexpanuri, fier beton … de asemenea de prin curte.

-mana de lucru – nepretuita

Scule folosite

-rindea electrica, fierastrau pentru ajustarea scandurilor

-bormasina cu acumulatori

-bormasina cu percutie pentru conexpanurile prinse

-betoniera

– si nu in ultimul rand lopata, cazma, tarnacop, roaba, mistrie, ciocan,etc.


11 Comments on "Scara intrare"

 1. Multumim pentru articol! Ceea ce eu as vrea sa adaug, din proprie experienta, este faptul ca inexistenta unei legaturi din fier-beton intre fundatia casei si scara va duce, cu timpul, la aparitia unei crapaturi, a unei fante, intre scara si pragul casei. Senzatia e ca scara se „departeaza ” de casa. Probabil ca asta chiar se si intampla!

  • Acea crapatura este poate normala atat timp cat nu exista o aderenta intre cele doua zone, turnate diferite. Fiind oarecum legata cu armatura, ar trebui sa nu se departeze ci poate doar sa apara o fisura minora (separatie) ce poate fi tratata odata cu placarea ulterioara. Blocul de beton cu piatra este destul de solid.

 2. Florin Muresan-Grecu | 13 martie 2014 at 15:15 | Răspunde

  Din orice nou articol cred ca avem cate ceva de invatat.

 3. Mutumim de tutorial ff binevenit mai ales ca de acum se incalzeste afara si ne mai apucam de construit pe langa casa .Documentatie foarte buna si imagini asemenea .

 4. Tocmai m-am apucat si eu de modificari ale casei mele. Articolele din acest blog ma ajuta enorm, mai ales ca experienta mea e minima.
  Mersi frumos de ajutor

 5. Totusi daca se dadea niste gauri si se baga niste ancore de fier beton care sa inlocuiasca asa zisele mustati care trebuiau lasate din fundatie nu cred ca se mai deplaseaza nimic desi aici sunt multi factori ,…terenu moale ….etc….dar e bine si asa dar se putea si mai bine!!!!

 6. Foarte bun articolul. Cautand solutii despre proiecte de scari exterioare am dat peste el. Acesta este un exemplu foarte bun de cum se poate executa o scara exterioara dupa realizarea casei, in conditiile in care nu s-au lasat mustati din structura initiala.

  • Buna tuturor.Nu vreau sa supar pe nimeni sau sa o fac pe interesantul dar nu mi se pare un articol atat de important avand in vedere ca majoritatea romanilor folosesc pietre de rau in constructii.Vreau sa aflu si eu care e ideea.Cred ca o folosesc pentru a economisi din ciment sau ca e mai rezistenta stiu eu constructia sau se copie ideea(a facut vecinul sa fac si eu).De stiut e ca piatra de rau nu are aceasi densitate cu betonu deci oricand poate sa se fisureze sau sa crape.In concluzie e munca de geaba si calitate proasta de 2bani.Iar in beton sa nu lipseasca fierul.Cat?asta depinde de la caz la caz.Cautati sa va informati pe cat puteti inaite de a incepe ceva.Urmariti avantaje si dezavantaje.Decizia este a voastra!!!

   • Pe acest blog nu conteaza cat de important crede fiecare ca este un articol. Ideea este de a prezenta experiente reale si a ne informa. Articolul poate fi util doar pentru o singura persoana, cea care are nevie de o anumita informatie.
    Nu este nici o suparare daca nu va place dar sunt convins ca majoritatea romanilor folosesc betonul si nu piatra de rau.

 7. constructii-renovari-consolidari-case | 4 martie 2016 at 19:30 | Răspunde

  Nefiind o legatura intre cele 2 corpuri este normala acea fisura.
  Ea se poate repara cu mortare speciale.

 8. bombi_cel -rau | 30 iunie 2016 at 20:25 | Răspunde

  foarte util , multumesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*