Sapa egalizare


Sapa de egalizare reprezinta stratul de mortar de ciment ce se aplica pe pardoseala. Aceasta se poate face in mod direct pe stratul suport, cu sau fara aderenta sau pe un strat intermediar de termoizolatie. Rolul sapei este de a nivela si egaliza intreaga suprafata a planseului pentru a permite asezarea optima a urmatoarelor straturi. In acelasi timp ar rolul de a prelua incarcarile si a le repartiza structurii cladirii. Se obtine prin amestecul nisipului spalat cu liant sau ciment, in santier, se poate comanda la statia de beton sau se poate cumpara direct din comert, sub forma de mortar predozat, ambalat la saci.

Exista mai multe criterii de alegere a unei sape, principalele aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere sunt:

– amplasamentul pardoselii, interior sau exterior;
– grosimea maxima necesara pentru stratul de sapa;
– rezistenta si umiditatea impuse de tipul de finisajului;

O sapa de egalizare se poate turna manual sau mecanizat. Varianta mecanizata este net superioara din punct de vedere al rezistentei, rapiditatii in executie dar si gradului de finisare. Din diverse motive, exista situatii cand nu se poate turna o sapa de egalizare decat manual.

Grosimea de turnare a unei sape standard este de minim 3cm. Exista situatii cand trebuie sa turnam o sapa cat mai subtire si aceasta sa nu fie varianta autonivelanta. Cautand prin magazinele de constructii, gasim o sapa de egalizare ce poate fi turnata de la grosimi de minim 20mm. Este o solutie ce poate fi utilizata cu succes in aplicatii interioare.

Sa vedem cum putem turna o astfel de sapa de egalizare!

Primul pas, ca in orice lucrare, este curatarea stratului suport de orice materiale lipsite de rezistenta, murdarie, substante neaderente etc. In cazul nostru maturam cu simt de raspundere placa de beton. Pentru a obtine aderenta  la stratul de beton este necesara amorsarea cu un grund potrivit. Sapa in cauza (Weber D10) recomanda utilizarea grundului de amorsare GR 100. Dat fiind ca pe anumite zone nu a ajuns grundul, s-a utilizat grundul de profunzime Ceresit CT 17. Pe langa aderenta, grundul de amorsare stabilizeaza stratul suport si reduce gradul de absortie. Daca grundul CT17 nu necesita preparare, varianta GR 100 se prepara cu apa, fiind necesara omogenizarea pentru a impiedica sedimentarea solutiei.

Dupa pregatirea stratului suport si prepararea grundului de amorsare trecem la aplicarea efectiva a acestuia din urma. Pentru aplicarea grundului utilizam o bidinea. Asteptam minim 2 ore de la aplicare (daca conditiile de temperatura permit uscarea acestui strat) apoi se poate trece la turnarea efectiva a sapei de egalizare.

Turnarea sapei

Turnarea sapei presupune stabilirea unui anumit nivel, cota. Stabilirea acestuia trebuie facuta fie cu ajutorul furtunului de nivel, fie cu o nivela laser tinand cont de toate straturile ce se vor aplica pe pardoseala si cotele pe zonele de acces. Aceste masuratori ne vor da grosimea necesara pentru sapa, corelat cu planeitatea stratului suport. Dupa stabilirea cotei sapei, pentru a o putea turna pe suprafata noastra avem doua variante: realizam fasii din mortar de sapa la nivelul impus sau utilizam profile metalice. De aceasta data am utilizat doua tevi rectangulare pentru a putea trage sapa la nivel.

Asezarea acestor profile se face la cota impusa si in acelasi plan. Pentru prepararea sapei putem utiliza o betoniera, incepem turnarea efectiva. Preparam mortarul de sapa, il asezam pe pardoseala si il nivelam cu un dreptar din aluminiu cu o lungime de 2m. Turnarea sapei se poate face cu usurinta daca sunt minim 2 lucratori.

Utilizam profile de ghidaj

In functie de accesul pe suprafata si posibilitatile de interventie, profilele metalice se pot scoate la un interval scurt de timp dupa turnare, urmand sa umplem spatiul ramas cu mortar. Cu cat se poate face repararea cand mai repede, cu atat apar mai greu fisurile pe zona respectiva, datorita prizei mortarului. Sapa poate fi stropita cu apa in conditiile in care este o temepratura ridicata, aceasta pentru a impiedica uscarea rapida. Daca finisarea nu se poate face suficient de bine in prima faza, o usoara umezire prin pulverizare si driscuirea suprafetei este recomandata. Uscarea sapei si acoperirea este recomandata dupa maturare, adica cel putin 14 zile de la turnare.

Aceeasi solutie se poate aplica pentru nivelarea treptelor unei scari. Se observa noul strat turnat, umezirea repetata este recomandata in primele 7 zile. La inceput sapa o sa fie putin rugoasa insa dupa ce se circula pe suprafata acesteia se vor reduce asperitatile. Important este ca sapa sa nu crape si sa pastreze aderenta.


22 Comments on "Sapa egalizare"

 1. Am cumpara o mini betoniera – 120 litri-, care ma va ajuta sa torn bordura in jurul casei.
  O recomandare pentru cantitatile de nisip, pietris, ciment, timpul de mixare si ce mai este necesar.
  Cu respect, Vasile

  • Pentru trotuare se foloseste beton tip B100 sau B150. Se poate face cu balast si ciment, grosimea de turnare ar trebui sa nu fie foarte redusa si sa aveti panta la trotuar. Un trotuar gros de 8-10cm poate fi in regula. Reteta B150 ar fi ciment ~280kg, balast 2000kg, apa 190 litri reglabila dupa cum este umiditatea balastului. Echivalent lopeti: ciment 66, balast 439 sau un raport ciment-balast de 1/7.5 lopeti. Toate datele sunt aproximative.

 2. Buna ziua.Am cumparat o casa cu mansarda ,nu are placa de beton are pusi capriori de brad de 10*10 cm peste care au pus scandura de 5 cm ,peste scandura au pus folie ,plasa tip buzau si au turnat beton de 8 cm.Nu ma pricep la constructii dar nu stiu in timp daca v-a rezista planseul ,ce ma sfatuiti sa fac cum sa intaresc planseul.Va multumesc

  • Daca acele grinzi sunt destul de dese si exista ziduri de sprijin la distante relativ mici, nu ar trebui sa fie probleme. La prima vedere par destul de subtirele grinzile de 10x10cm pentru un planseu spr emansarda. De, economia de piata…!

 3. Sapa de egalizare=greutate adaugata constructiei. Exista sanse ca sapa de egalizare sa afecteze negativ etajul unei case noi? care este limita?

  • Nu trebuie sa afecteze etajul casei si nu are cum. Planseul unei case este calculat si tine cont inclusiv de gretutatea straturilor ce se mai adauga in constructia casei.

 4. Imi puteti spune va rog, care varianta ar fii mai buna intre sapa predozata la sac sau cea preparata in statiile de betoane ? Diferenta financiara este mare intre cele doua ? Precizez ca unele persoane m au sfatuit s-o aleg pe cea predozata iar altii pe cea de la statiile de beton. Va multumesc !

  • Cu siguranta o sapa la sac este mai scumpa ca una de la statia de betoane sau una preparata la fata locului. Evident ca legat de sapa de la statie pot fi aspecte variabile legate de cantitate si transport. depinde ce sapa trageti si pe ce suprafata. Pentru o sapa rezidentiala, recomand sapa mecanizata,preparata la fata locului.

 5. Bună seara! Se poate turna la un apartament o șapă de egalizare de 12 cm sau este foarte groasă??? părerea unora este ca la grosimea acesta ar crăpa…si nu s-ar turna mai mult de 7-8cm…

  • Teoretic se poate dar exista destule alternative pentru a evita grosimea excesiva prin adaugare izolatie sau alta umplutura, reducand grosimea sapei.

 6. O şapa intre 5 si 10 cm grosime, plus izolatie cu carton bituminat, cat ar costa mp la preturile actuale? Mentionez ca zona de executie a lucrarii e in jud. Neamt. Multumesc

  • Sapa mecanizata pleaca de la circa 10 lei/mp. La aceasta se adauga costul cu nisipul si cimentul, plus aditivi si banda perimetrala.

 7. Am cumparat recent un apartament de 85 metri patrati, dar nu gasesc nici o firma care sa se deplaseze pentru executia sapei de egalizare mecanizata (Bucuresti). Invoca faptul ca este prea mica suprafata.
  Ma puteti indruma catre cineva ce se incumeta (la un pret decent)?
  Multumesc.

  • Nu este mica si oricum pretul ti-l face pe 100mp. In Bucuresti nu te pot ajuta, dn pacate, in Oltenia as putea. Cauta alti mesteri, sunt destui.

 8. Intr-un apartament unde diferentele de nivel din sufragerie pana la baie sunt de 2 cm chestiunea se poate rezolva cu o șapă autonivelantă? In sonele mai ridicate, unde șapa are 1-2 mm nu se crapă?

  • Daca este o sapa care permite turnarea la aceasta grosime, nu apar probleme. Nu orice sapa se toarna la aceste grosimi, consultati fisa tehnica a sapei pe care doriti sa o utilizati.

 9. Va salut ,
  Îmi puteți spune va rog în situația aplicării pe planșeul casei, 85 mp, a polistirenului xps 50 sau 70, grosime 50 mm, apoi underlay 10mm și mocheta 10mm, sunt șanse mari ca tot xps sa mi se lase datorita greutății mobilierului, canapelei etc?
  Varianta sape nisip/ciment nu se poate lua în calcul.

 10. buna ziua. vreau sa izolez un balcon, sa pun polistiren extrudat gros de 5 cm peste care sa torn sapa.
  1. care este dimensiunea minimi a sapei care se poate turna peste polistiren?
  (ajuta daca adaug mai mult ciment ,de ex. proportie 50/50 de nisip si ciment)
  2. cu ce pot sa o armez (plasa sudata de 4mm, ochiuri 10×10, plasa pentru sapa cu ochiuri 6×6 si sarma de 1.7mm, plasa din fibra de sticla sau altceva) pentru a rezista cat mai bine ?

  peste sapa vreau sa pun gresie.

  Multumesc.

  • 1. se poate turna de la 30mm in sus, nu ajua ciment mai mult decat reteta de sapa. Daca ti se pare mai usor, gasesti sapa la sac, doar adaugi apa si este foarte buna.
   2. Plasa sudata de 4mm sau plasa subtire 1.7mm pentru sapa, se gaseste la magazine de bricolaj, este mai usor cu plasa subtire. Se poate arma si cu fulgi de polipropilena. In general o sapa pe balcon nu necesita conditii speciale, oricum se placheaza ulterior cu gresie, presupun.

 11. Ce recomandati pentru egalizarea unor trepte la scara exterioara? Am diferente intre 0.3-2.2cm pe o treapta si nu ma pot ridica prea mult fiindca pun travertin de 2cm pe scari si risc sa acoper tocul la usa. O sapa normala am vazut ca se recomanda de la 2-3 cm in sus si evident ca nu o pot face de 3-5mm iar pe de alta parte o sapa autonivelanta este doar de interior?

  • Grosimea sub 1cm se trateaza cu adeziv, ce este peste si corelat cu necesarul de reparatie al scarilor se poate trata cu adeziv si mortar. Aplici adeziv, umplere cu mortar si adeziv pe placa astfel incat sa ai nivelul dorit.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*