Finalizarea acoperisului si termoizolarea fatadei sunt lucrari in urma carora iese in evidenta zona dintre acestea, zona ce se numeste in termeni populari „streasina”, tehnic discutand le vom regasi sub forma termenilor: pazie si sageac. Este o zona foarte importanta ce leaga functional si decorativ fatada cu acoperisul. Functional este importanta pentru ca inchiderea va asigura protectia la vant, la precipitatii, fata de accesul pasarilor iar decorativ pentru ca prin forma inchderii si vopsirea intr-o nuanta potrivita va schimba total aspectul casei, punand in valoare acoperisul si fatada casei..
Sageacul reprezinta asadar elementul orizontal care inchide streasina fiind prelungirea podului pe capetele iesite in afara ale grinzilor/capriorilor sarpantei. Pazia este elementul vertical montat pe capetele grinzilor/capriorilor ce va fi acoperit partial de jgheabul pentru colectarea apei de pe acoperis, fiind ca o bordura ce acopera capetele grinzilor/capriorilor .
Exista mai multe posibilitati de montare a sageacului, in functie de dorinta si referintele beneficiarului si specificul casei. Pentru case cu aspect rustic sau constructii din lemn, exista posibilitatea de a monta scandura de la asteriala din lemn finisat, astfel incat fata interioara dinspre sageac sa fie vizibila si sa fie in acelasi timp finisata, capriorii ramanand aparenti. Toat acest ansamblu necesita insa o atentie deosebita pentru a asigura prelucrarea superioara si finisarea inca din faza de realizare a acoperisului.
Cele mai multe variante de realizare a sageacului sunt realizate invarianta clasica, prin inchiderea orizontala sau urmand inclinatia capriorilor, din diverse materiale. Acestea pot fi lambriul din platic, lambriul din lemn, inchiderea cu OSB si fnisarea similara fatadei sau elemente metalice din tabla vopsita. Fiecare din aceste variante sunt caracterizate de anumite cerinte privind structura de fixare pe capriori, realizarea stratului de decorativ si de protectie si de o anumita durata de viata. In cazul variantelor din lemn, protectia decorativa este limitata in timp si depinde de calitatea lemnului utilizat si calitatea vopselei decorative. Daca lemnul este uscat si bine finisat, un sistem decorativ cu lazura poate rezista fara intretinere pana la 8 sau 12 ani, in cele mai bune cazuri.
Sageacul metalic este o varianta mai recenta si pare sa fie o varianta castigatoare din punct de vedere al calitatii si durabilitatii, dar cu un pret ceva mai ridicat. Are deasemenea avantajul ca poate fi realizat in nuante similare sau identice cu acoperisul din tigla.
MONTAJUL sageacului etalic este foarte usor si rapid, se uilizeaza suruburi autoforante pentru lemn (~4.8/35)pentru prinderea pe structura sarpanetei si din metal (~4.8/20) pentru fixarea partilor metalice intre ele.
Elementul de inchidere orizontal al sageacului este realizat din tabla cutata si repezinta cea mai mare suprafata a acestuia.
Pentru mascarea capetelor grinzilor de la frontoane sunt necesare profile sub forma de „U”, cu laturi egale sau inegale. Acestea se livreaza la lungime standard si se debiteaza la fata locului.
Elementul pentru pazie este realizat tot ca un element finit, cu o lungime data, avand o latura ce va inchide tabla cutata de pe sageac, realizat astfel o margine a sageacului ce acopera capatul tablei cutate, permitand si fixarea mecanica. Acelasi tip de profil se foloseste si pe zona de imbinare cu peretele casei.
Inchiderea sageacului este recomand sa fie facuta dupa realizarea termosistemului dar inainte de a aplica tencuiala decorativa din doua motive: izolatia trebuie dusa cat mai sus pentru a imbraca toate elementele anvelopei iar tencuiala decorativa trebuie sa acopere micile imperfectiuni in zona de prindere a sageacului pe perete. Se va avea in vedere protectia cu banda de mascare pe perioada de aplicare a finisajelor pe fatada.
La final, lucrarea de realizare a sageacului si paziei in varianta metalica, asteapta doar stratul decorativ pentru fatada. Aceeasi culoare pentru streasina si acoperis ofera o solutie simpla si eleganta.
Asadar, o solutie metalica poate fi de ajutor pentru multi dintre noi, daca dorim sa avem zona de streasina finisata altfel decat clasic, sa eliminam grija intretinerii ce poate fi necesara in cazul solutiei cu lemn, atat pentru ca va fi nevoie de schela si lucru la pozitie cat si pentru ca durabilitatea este mai redusa.
Buna ziua, am cateva intrebari. Cu ce recomandati sa fie prins profilul in perete, tinand cont ca peretele este deja izolat cu polistiren 100mm? Profilul in forma de U pentru capetele grinzilor de unde l-ati cumparat? Multumesc
Profilul „U” este furnizat de acelasi producator. Se poate face o prindere peste polistiren, fie cu rigle din lemn, fie cu profile UD-UW pentru gipscarton de 0.6mm.