Repararea betonului


De multe ori se lucreaza cu beton facut manual pe santier iar in loc de sorturi de nisip si pietris se lucreaza cu balast. De aici si pana la momentul cand decofram structurile din beton (stalpi, centuri, plansee) nu mai este decat o chestiune de timp. Nu de putine ori avem surpriza sa constatam o preparare defectuoasa a betonului, fie nu a fost vibrat, fie a fost vibrat prea mult, fie a fost prea zemos si s-a scurs apa ramand balastul la vedere, fie armatura nu a fost pozitionata corect fata de cofraj etc. Acest rezultat al turnarii betonului, mai putin dorit, poate sa ne conduca la decizii radicale ce presupun demolarea structurii respective si returnarea ei, sau putem apela la solutii de reparare a defectelor in cazul in care acestea nu sunt foarte insemnate si nu pun in pericol rezistenta structurilor.

In afara acestor situatii cand avem o turnare slaba, armatura iesita din plan – vizibila sau exista segregari pe suprafete relativ mici, mai intalnim diferite situatii cand structurile din beton sunt afectate de mediu, de exemplu ploaia, inghetul sau substantele chimice din aer, care in combinatie cu un beton de o calitate scazuta si cu defecte de structura pot determina, in timp,  deteriorari majore .

Pentru acest gen de lucrari, exista produse dedicate si nu se poate utiliza o simpla tencuiala sau un mortar standard. In cazul in care trebuie sa efectuati lucrari de acest gen, exista pe piata doua tipuri de produse ce pot fi gasite in magazinele de bricolaj: un adeziv expoxidic bicomponent Sikadur 31 si un un mortar monocomponent rapid Mapei MAPEGROUT RAPIDO. Exista o diferenta considerabila de pret intre cele doua produse, mortarul bicomponent circa 60 lei la cantitatea de 1,2 kg (exista si ambalaj mai mare, 6kg, pretul este undeva la 300 lei) iar mortarul monocomponent costa 150 lei sacul de 25kg.

Cum vorba multa nu este de ajutor, achizitionam mortarul monocomponent din comert si trecem la treaba. Acesta ar fi sacul de mortar bicomponent, sac de polietilena, vidat.

 Primul pas este curatarea zonelor ce se vor repara. Se indeparteaza orice urma de material antiaderent, se curata resturile de ciment, se indeparteaza rugina etc. Pentru aceasta folosim o perie de sarma.

Dupa curatarea mecanica se umezeste puternic zona. Mortarul se aplica pe o suprafata umeda dar zvantata in prealabil.

Preparam mortarul, alegem sa preparam cate putin in canciog pentru ca timpul de intarire este destul de scurt si este pacat sa il aruncam la cos. Se intareste in circa 10 minute. Poate fi preparat mai moale daca este necesar sa aplicam un prim strat de amorsare. Se poate aplica la o grosime de maxim 25 mm pe strat, cand este necesara o grosime mai mare se aplica straturi multiple, la intervale de 15 minute.

Cu o mistrie, cu un spaclu sau o spatula, aplicam mortarul pe zona ce necesita reparare.

Umplem intreaga zona si avem grija sa nu se usuce foarte repede. Nu este indicat sa bata soarele direct pe zona reparata cu mortarul monocomponent si trebuie pastrata zona umeda cel putin cateva ore, recomandt 24 ore acoperit cu o folie daca este cazul.

Aceasta a fost mica reparatie a betonului, mai precis acoperirea armaturii prost pozitionate. Continuam sa petecim toate zonele cu urme de segregare sau armatura neacoperita. De notat ca nu poate fi aruncat foarte usor cu mistria, fiind un produs tixotropic, pur si simplu se lipeste pe mistrie sau pe spaclu. Curatati uneltele imediat dupa fiecare utilizare.

Inainte de final, puteti utiliza mortarul monocomponent Mapei MAPEGROUT RAPIDO pentru:

– repararea elementelor degradate din beton, a muchiilor stalpilor, grinzilor si a balcoanelor, datorita corodarii barelor de armatura;

– repararea rapida a pardoselilor industriale din beton;

– inchiderea fisurilor superficiale in beton si in tencuieli pe baza de ciment;

– finisarea rapida a defectelor de suprafata la turnarea betonului, a segregarilor, a rosturilor de contractie, a gaurilor, a barelor de armare etc.;

– asamblarea tuburilor de beton si repararea marginilor acestora etc.


7 Comments on "Repararea betonului"

 1. Gogu cel batran | 18 august 2014 at 17:22 | Răspunde

  Reparatia asta e ca un bandah aplicat pe un picior de lemn. Exista dar nu este de folos.

 2. Gogu cel batran | 18 august 2014 at 22:27 | Răspunde

  Este mai bine ca sa avem grija ca armatura sa nu ramana neacoperita de beton. Orce reparatie ulteriora este ca un petec care in cele mai multe cazuri nu rezista.

  • Este mai bine sa nu facem nimic atunci, macar nu avem o grija! Cand discutam despre ceva ne raportam la o referinta , in acest caz cateva mici defecte de armare/turnare beton. Ele sunt subiectul articolului si nu cum ar fi trebuit facut corect de la inceput. Sunt sigur ca aceste „petece” nu vor ceda, este totusi un material special, cu anumite proprietati.

   • Sunt perfect de accord cu reparatiile de acest gen, daca sunt executate cu materiale special concepute pentru asa ceva. Mortarul de reparatii beton de la Rust Oleum sunt sigur ca face treaba buna.

 3. Foarte bun articolul, merita citit!

 4. constructii-renovari-consolidari-case | 4 martie 2016 at 19:26 | Răspunde

  Sunt mai multi producatori de mortare pentru repararea greselilor.
  Mai bine este sa se lucreze cu grija si sa nu fie nevoie de reparatii.
  Daca totusi este nevoie de reparatii este bine sa se ia legatura cu proiectantul si acesta sa dea o solutie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*