Renovare dormitor


Dupa renovarea realizata in baia mare a venit randul dormitorului mare. Acesta beneficiaza de un balcon pe tot peretele si o latime de circa 1,1 m, pozitionare fiind defavorabila, pe nord. Planul facut inainte de renovare a cuprins: inchidere balcon cu tamplarie termoizolanta, izolare termica balcon, eliminare tamplarie actuala si inglobarea spatiului in camera, schimbarea parchetului masiv original care este degradat cu unul laminat, schimbare usa, zugravire si mobilare camera.

Suntem din nou in fata unei provocari destul de complexe. Lucrarile debuteaza cu amenajarea balconului a carui pardoseala era finisata cu mozaic. Apelam la sculele necesare in orice demolare: ciocan rotopercutor, ciocan, dalta si nelipsitii saci pentru caratul molozului. Prima operatiune incepe in forta cu indepartarea plintei si mozaicului.

Curatarea suprafetelor si eliminarea molozului sunt operatiuni absolut necesare.

Pentru termoizolarea parapetului, realizat din placi de beton cu grosimea de 4cm, se opteaza pentru o varianta combinata, BCA de 10cm grosime si izolatie cu vata minerala de sticla. Aceasta varianta a fost aleasa pentru ca dublarea parapetului initial va asigura suportul pe care se va fixa noua tamplarie termoizolanta.

Primul rand de BCA a fost fixat in golul ramas intre placa de beton si parapet cu sapa de egalizare ramasa de la baie. Incepe operatiunea de zidire a blocurilor de BCA.

Incepand de la al doilea rand de BCA, zidirea s-a realizat cu mortar pentru tencuire in strat subtire de la Elpreco, un material asemanator cu adezivul pentru ceramica, aplicat cu gletiera cu dinti de 10mm. Pentru o mai buna fixare a blocurilor de BCA s-a aplicat mortar si pe spatele blocurilor de BCA astfel incat sa fie oarecum fixate de parapetul initial.

Dupa ridicarea noului parapet, spatiul ramas gol intre zidarie si placa de beton a fost umplut cu sapa de egalizare – Baumit Estrich.

Fiind un balcon deschis, dimineata soarele ar fi putut sa usuce rapid sapa. Din acest motiv a fost acoperita cu o folie si udata usor in momentul in care se vedeau semne ca se usuca prea repede.

A urmat o perioada de cateva zile in care s-a comandat si montat tamplaria termoizolanta, profil cu 5 camere.

Zidaria si sapa sunt deja uscate, tamplaria a fost montata, este timpul sa trecem la demontarea tamplariei vechi de la camera.

Achizitionam cateva placi de polistiren extrudat pentru a termoizola pardoseala. Din pacate nu s-a putut alege un polistiren extrudat cu o grosime mai mare de 2cm pentru ca pardoseala din camera ar fi ramas mult prea jos fata de cea din balcon. In aceste conditii, diferenta finala intre cele doua suprafete va fi in jur de 15 mm iar trecerea va fi preluata de un prag pentru diferenta de nivel, acesta se va monta dupa aplicarea parchetului.

Lipirea placilor de polistiren extrudat s-a realizat cu adezivul pentru polistiren Ceresit CT85, aplicat pe toata suprafata placilor.

Urmatorul pas, termoizolarea tavanului in sistemul cu gipscarton si vata minerala de sticla. Structura metalica specifica gipscartonului s-a realizat din profile UD si CD. In capatul dinspre tamplarie, profilele CD au fost fixate cu ajutorul bridelor. Ulterior montarii stratului de izolatie s-a aplicat un profil UD pe capatul liber al  profilelor CD, dinspre tamplarie.

Structura metalica a tavanului este gata, trecem la aplicarea stratului de izolatie. S-a utilizat o vata minerala de sticla la rola, compusa din doua straturi de 5cm care s-au desfacut si taiat corespunzator structurii. O rola are 18mp la grosimea de 5cm si a costat circa 80 lei. Grosimea izolatiei aplicate a fost de 5cm. Pentru usurinta montajului, pe lungime, vata a fost sustinuta de o sfoara (3 bucati).

Odata aplicata izolatia, cu ajutorul unei benzi dubluadezive s-a fixat folia de polietilena cu grosimea de 0.14 mm, aceasta are rol de bariera de vapori, etansata perimetral cu banda adeziva.

Izolatia tavanului s-a incheiat, a ramas de fixat placa de gipscarton (12,5mm) cu suruburile autofiletante de 25 mm.

Tavanul necesita doar finisarea rosturilor la placa de gipscarton insa aceasta operatiune se va realiza unitar, odata cu finalizarea celorlalte suprafete. Urmeaza aplicarea stratului de spacluire armat peste placile de polistiren extrudat. Operatiunea se realizeaza la fel ca la termosistem, prin inglobarea plasei de fibra cu densitatea de 145g/mp in masa de spaclu aplicata cu gletiera cu dinti de 10cm.

Cat timp se usuca masa de spaclu putem incepe lucrarile in interiorul camerei. Peretii interiori ai camerei erau placati direct cu gipscarton, operatiune exeutata de mesteri platiti, acum 5 ani. Problemele suprafetei placate au necesitat un mic efort pentru curatarea lavabilei aplicate pe placi, aceasta se cojea foarte usor (la vremea respectiva nu a fost utilizata o amorsa inainte de aplicarea lavabilei), se cunosteau cateva capete ale diblurilor de fixare a placilor, cateva zone ale rosturilor de la imbinarea cu tavanul aveau fisuri minore. Partea mai dificila a fost curatarea lavabilei insa cu un spaclu nou si rabdare s-a reusit operatiunea. Rosturile dintre placi si pereti/tavan au fost refacute complet, din motive de siguranta. In foto se vede placa curatata de vopseaua lavabila veche de 5 ani.

Pentru calorifer s-au realizat suporti noi, conceptie proprie, un numar de 3 bucati pentru sustinerea caloriferului.

Stratul de spacluire de pe polistirenul extrudat se uscase, s-a mai turnat un strat de sapa autonivelanta de circa 5 mm pentru a conferi o rezistenta mecanica buna si un suport plan pentru parchetul laminat. Ulterior uscarii sapei autonivelante s-a realizat si izolarea parapetului de BCA utilizand aceleasi profile UD si CD. In partea superioara, profilele CD au fost prinse cu bride pe parapet si apoi s-a aplicat un profil UD in capatul liber al profilelor CD pentru a putea inchide partea de glaf cu straif de gipscarton.

Aceeasi bariera de vapori a fost aplicata si peste izolatia parapetului.

Inchiderile cu gipscarton erau terminate, s-a trecut la finisarea rosturilor cu banda de armare din fibra de sticla si pasta de rosturi de la Rigips. Totdata s-au reparat parapetul si restul zonelor ramase libere, acolo unde s-a demontat vechea fereastra cat si partea din balcon a peretelui exterior. Partea de zid exterior a fost gletuita cu CT126 de la Ceresit dupa ce a fost amorsata cu amorsa de perete de la Policolor.

Intre timp s-a achizitionat noua usa din panouri Kraft, produsa de Benati, pret circa 400 lei.

Dupa repararea rosturilor pe peretii placati cu gipscarton, a fost aplicat ca ultim strat un glet de finisaj pe baza de ciment alb – Ceradez,  s-a amorsat suprafata si s-a dat prima mana de vopsea lavabila nuantata computerizat – Iris de la Policolor.

Avand in vedere ca pe un perete va fi aplicat tapet, am optat pentru gletuirea integrala a acestuia deoarece la o eventuala eliminare a tapetului nu voi avea probleme cu dezlipirea acestuia sau deteriorarea placilor de gipscarton. Deja am aplicat al doilea strat de vopsea lavabila si am lipit tapetul. Pentru tapet am utilizat o solutie cumparata din Praktiker produsa de Henkel. Se obtine o pasta cu o vascozitate ridicata, un fel de gelatina, care s-a aplicat atat pe tapet cat si pe suprafata de gipscarton gletuita. Am aplicat solutia pe tapet, am impaturit tapetul si in acest timp am aplicat solutia si pe zona unde lipeam fasia de tapet. O atentie sporita este necesara la lipirea pe perete pentru a nu ramane bule sub tapet. S-a utilizat un trafalet mic pentru fixarea corecta a tapetului si o carpa usor umezita pentru a sterge eventualul surplus de adeziv. Detalierea procedurii de lipire a tapetului poate fi vazuta in articolul Renovare dormitor Bubu.

S-a montat caloriferul pe noii suporti numai dupa ce a fost vopsit cu email alchidic si s-a uscat. A urmat montarea usii, operatiune destul de simpla deoarece montasem inca 2 bucati si capatasem o oarecare de deprindere.

Partea murdara a lucrarii era aproape de sfarsit, s-a facut curatenie in camera, s-a reparat local sapa existenta din camera si am inceput montajul parchetului laminat de 8mm. Montajul a inceput din coltul din stanga, de langa usa, dupa ce in prealabil am fixat placile de izolatie de 3mm specifice laminatului. Perimetral s-a lasat un rost de circa 8mm fata de pereti pentru a permite dilatarea parchetului. Suportii noi ai caloriferului si modalitatea de decupare a lamelei de parchet in aceasta zona.

Bubu nu s-a lasat de vechile obiceiuri de ajutorarea familiei, drept urmare m-am trezit cu inamicul public impreuna cu trusa de mester, pe parchet.

Era prima experienta in montajul lamiantului, a iesit foarte bine si pot spune ca este o lucrare usor de realizat in regim DIY. Va recomand sa incercati si dvs.

Directia de montaj din camera nu a putut fi respectata si pe balcon datorita latimii acestuia care era sub lungimea unei placi de parchet laminat. Nu am avut de ales si am  placat pe directia perpendiculara pe cea utilizata in camera.

In linii mari acestea au fost operatiunile principale efectuate la renovarea dormitorului si inglobarea balconului in spatiul camerei. Am sarit prezentarea glafului exterior de la balcon, glaf ce a fost realizat din placi de faianta albe lipite cu adezivul de exterior, Ceresit CM11, etansat pe zona de imbinare cu tamplaria cu silicon sanitar Ceresit CS25. S-a mai montat plinta parchetului utilizand sistemul cu cleme de plastic fixate pe pereti cu dibluri de 6mm. Nu am fost foarte incantat de sistemul de fixare insa deocamdata este OK avand in vedere ca perimetrul este acoperit cu mobila in cea mai mare parte. S-a fixat si pragul intre parchetul din camera si cel din balcon. Blatul de pe parapetul de la calorifer si glaful interior din PVC alb s-au montat ulterior, ca de altfel si placarea lateralelor cu MDF alb. Pe coltul dintre tavan si perete s-a plicat bagheta subtire de polistiren lipita cu silicon sanitar.

A urmat achizitionarea mobilierului si intrarea in normalitate.

Completare – Suportul pentru prinderea televizorului.


SFARSIT

114 Comments on "Renovare dormitor"

 1. Pe balcon ai fi putut foarte bine sa pui parchetul in continuarea celui din camera.Nu inteleg cu ce te-a incurcat faptul ca-i placa mai lunga decat latimea balconului!!!Mare ti-e gradina…si plina cu taietori de parchet!

 2. FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!
  Pe acest blog ar cam trebui sa se uite toti cei vor sa faca ceva DIY.
  Nu este usor , dar asa cum ai spus si tu, marea majoritate a asa zisilor „meseriasi” au invatat meseria dupa ureche, nu-si dau interesul si mai mult te enerveaza sa le tot explici ca tu vrei intr-un fel, iar ei iti raspund ca „stiu ei mai bine, ca nu este prima lucrare pe care o fac”.
  Inca o data FELICITARI atat pt lucrarile propriu zise, cat si pt blog.
  Succes in continuare cu toate proiectele pe care poate doresti sa le mai pui in practica!
  Numai bine,
  Valeriu.

 3. cristi,
  Am considerat ca sunt numai dezavantaje daca pastrez pozitia de montare:
  -nu se mai realiza teserea placilor de parchet ceea ce ar fi facut oarecum instabila pardoseala
  -numar mai mare de taieturi
  -piederi mai mari
  Nu a fost un dezavantaj si nu deranjeaza.

  „Mare ti-e gradina…si plina cu taietori de parchet!”
  Aceasta exprimare nu ne face cinste insa e parerea ta.

 4. Salut!
  Eu unul apelez la specialisti.
  Cred ca e mai ok sa faci un lucru foarte bine, decat sa fii mediocru sau acceptabil in toate.Daca n-ai pretentii si nu dispui de bani, poti locui si poti fi fericit ca ai un apartament ca acesta. De fapt multumirea sufleteasca conteaza in viata
  E de luat in considerare ca ai atata timp de stat pe forum, si de „aranjat apartamente”..
  Multa bafta in continuare.

 5. Pentru vyorel,
  E alegerea fiecaruia daca apeleaza la specialisti (cu sau fara ghilimele).
  Partea cu acceptabilul sau mediocritatea o pot interpreta in mai multe feluri insa nu vreau sa intru in amanunte si presupuneri – asa ca las la o parte eventualele aspecte ascunse. Nu face obiectul micului meu blog.
  Depind ce intelegi prin pretentii! Daca vrei lux intr-o casa normala (bloc) nu cred ca este subiectul ce ma intereseaza pe aceasta lume – e suficient sa fie curat si sa ma simt bine. Partea cu banii nu are legatura cu placerea personala de a-mi rezolva acest gen de necesitati. As putea foarte bine sa angajez pe cineva insa sunt sigur ca trebuie sa imi fac mai multe griji cu ei decat cu mine. Inteleg ca esti un forumist iar daca faci parte din cei care au ceva personal cu timpul, placerile sau orice altceva ce tine de persoana mea, te rog sa nu intreci masura si ar fi bine sa ma ocoleiti. Nu o spun cu rautate insa nu vreau sa discut despre niste lucruri pe care dvs. nu puteti decat sa le presupuneti, in necunostinta de cauza. Culmea este ca mai si muncesc in acest timp!
  „Va doresc numai bine!”
  Viorel Stanculescu

  P.S. Daca am inteles gresit mesajul dvs. imi cer scuze anticipat iar partea cu mediocritatea se poate aplica numai unor persoane calificate, un amator in domeniul DIY nu poate fi mediocru.

 6. Felicitari ! Mult succes in continuare !
  Foarte utile articolele, mai ales ca sunt insotite si de poze. Am vrut mai demult sa ma apuc de izolat balconul dar desi am citit zeci de sfaturi, o poza face cat o mie !
  Sunt sute de lucruri „marunte” de facut intr-o casa si nu pentru toate poti chema un specialist, pentru simplul fapt ca „nu-l poti deranja doar pentru atat”. Desi consider ca am un salariu peste mediu pentru Ro., banii vin in transe, doar la sfarsitul lunii, si mai trebuie si sa-i impart in 100 de directii astfel ca bricolez si de nevoie dar si de placere.
  Raspunsul dvs pt. dl. vyorel e doar o particica de adevar, eu zic mai mult, ca tocmai pentru a ramane cu bani pentru a face dintr-o locuinta normala -apartament, una si mai interesanta, nu de lux, trebuie ca multe lucruri sa le faci singur oricati bani ai avea (daca nu esti cumva patron de firma de success, varianta in care pregatirea profesionala in Romania nu prea coincide cu situatia descrisa, ci invers, acestia sunt „norocosii castigatori ai unui concurs de imprejurari”) !
  Munca e platita de obicei cam cat materialele (in Bucuresti), si la un pret dublu fata de un material mediu calitativ poti obtine efecte cel putin interesante daca nu spectaculoase. Doar lipsa de informare si imaginatie a d-lui vyorel a putut naste un asemenea comentariu.
  Are idee oare dl vyorel cat costa un medalion de intarsie parchet, metrul patrat de onyx, mozaicul de travertin, mobila cu intarsii ? Cine o sa-mi zica ca nu se potrivesc cu un apartament, inseamna ca n-a vazut variantele moderne de amenajare cu astfel de materiale. Si daca la final tragi linie si aduni si vezi ca a iesit 400 de euro metrul patrat amenajarea si mobila 15 de mii, va inchipuiti oare cum or fi in New York unde a ajuns la 4000 mp. de amenajare si mobila la 100.000 – moderna, nu clasica- ?
  Dar daca locuiesti intr-un apartament intr-un bloculetz de pe Primaverii coltz cu Herastrau sau la Unirii care costa cat 2 case dintr-un cartier normal (nu e cazul meu, fireste), merita sa pui faianta si gresie de 150 mii lei vechi metrul patrat ? Eu merg pe varianta de raspuns ca nu, si atunci daca nu esti macar un patron de restaurant, mai bine inveti sa bricolezi bine !
  Acum o sa ma pot apuca si eu de lucru, dar cu materiale putin peste medie care sunt in categoria optima de raport calitate/pret. Multumesc inca o data, si pun site-ul la favorites !

 7. E deosebit de util, pentru ca nefiind un site afiliat la o emisiune sponsorizata ca „Misiunea Casa”, puteti spune aici nume de firme, materiale folosite, etc, altfel cand ajung in fata supermarket-ului de constructii raman blocat ca nu stiu ce sa cer, cu tot avantul si increderea data de „Misiunea Casa” – de exemplu.

 8. guguletz,

  Sunt multe lucruri pe care nu ai de unde sa le sti atunci cand vrei sa cumperi ceva. Din pacate, lipsa de informare si uneori dezinteresul de a vedea dincolo de un nume mai mult sau mai putin comercial, ne face sa aflam aceste lucruri ulterior achizitionarii. Nu as vrea sa leg prea tare forumul de Misiunea Casa insa nu pot nega faptul ca forumul MC a fpost, este si va ramane foarte util multora dintre noi. Sunt convins ca cine stie cum sa puna problema, poate utiliza si nume de produse sau firme pe forumul MC. E doar o chestiune de abordare. Ma bucur daca articolele mele pot aduce un plus de informare si incredere.
  Bafta!

 9. Multumesc pentru aprecieri … fac ce pot si sper sa am puterea de a continua. Intentionez sa fac din acest Blog, mai mult decat se poate vedea acum. Daca cineva doreste sa publice vreun articol, poate sa imi trimita mesaj si vom publica informatiile. Nu exista interes nici un interes comercial/financiar pe acest Blog.

 10. Felicitari pt. articol, explicatiile si imaginile la obiect sunt binevenite.
  Ese bine ca mai sunt si oameni ca dvs. care impartasesc din cunostiintele lor (si care isi sacrifica timpul pt. a publica toate astea) si altora care mai invata cate ceva astfel.
  Un blog util si plin de lucruri interesante….sper sa continue si mai departe.
  Mult succes.

 11. Esti foarte tare, imi place la nebunie, incerc sa fac si eu o bucatarie singur si fara prea mari cunostinte de tamplarie sa vedem ce poate iesi. Oricum m-ai ambitionat cu ce ai facut, daca ai facut singur toate acestea.

 12. Singur, singur nu poti face orice lucrare. Trebuie sa recunosc ca in anumite moment am avut un oarecare ajutor de la o persoana din cadrul familiei pentru ca unele operatiuni. Lasand la o parte modestia, pot considera ca totul este gandit si realizat de mine.

 13. Poti sa-mi spui cu ce materiale ai finisat imbinarile dintre placile de gips-carton ? Eventual pasii, distanta dintre placi (daca exista) si daca au aparut probleme (crapaturi).

  Am o mare dilema legata de banda de armare: de care sa aleg ? Plasa din fibra de sticla, banda neteda din fibra de sticla, banda de hartie ?…

  Poate ma poti ajuta cu aceste informatii…

  Multumesc.

 14. Distanta intre placi nu am avut si nici nu trebuie sa fie la un montaj corect al placilor de gispacrton. Singurele rosturi de cativa mm au fost la imbinarile cu tavanul si peretele neplacat.
  S-a utilizat numai banda de fibra de sticla (neteda cum ii spui tu) si pasta de rosturi Super Rigips.
  Peste imbinarea placilor s-a aplicat un strat de pasta de rosturi, s-a aplicat banda de fibra si apoi inca un strat de pasta de rosturi. In mod normal, asa cum a fost facut prima data, se mai aplica inca un strat de finisar, recomandat cu o pasta de rosturi mai buna. Eu am aplicat un strat subtire de glet de finisaj acolo unde am lavabila. Crapaturi la imbinarile placilor de gipscarton nu am avut niciodata, nici inainte de renovare – 4ani , nici acum – doar 1 an. Singurele locuri unde au aparut cateva fisuri (inainte de renovare) a fost zona de imbinare gipscarton-tavan insa erau foarte micute, aproape nu se observau.

 15. Salut Sorin,
  Din pacate o discutie pe aceasta tema ar putea fi facuta pe baza unei schite/poze si a mai multor detalii constructive.
  Aoperirea la care ai facut referire este probabil panoul sandvish care poate fi OK daca este executata corect. Nu este o solutie prea estetica si cred ca are si un cost destul de marisor.
  Pentru a putea discuta despre problema ta, te sfatuiesc sa postezi problema pe Forumul Misiunea Casa unde putem discuta mai la obiect si ai putea avea mai multe pareri decat pe micul meu blog.
  Vedem poze/schite si mai discutam ce ai putea face functie si de bugetul pe care il ai disponibil.

 16. Salut,
  Am si eu o problema numita balcon, insa e mult mai complicat…
  1. Nu am alt balcon deasupra;
  2. Balconul este in „L”, deci „acoperisul” ar avea 2 ape…

  Marii producatori nu au decat solutii „facile”, de genul „va punem o placa izolanta, pe care o imbinam cu silicon…O prostie, mai ales ca si eu vreau sa extind camera (ca si tine)…

  Are cineva o solutie, ati mai auzit de cineva in situatia mea?

 17. Felicitari.Mi-a placut cum ai dat explicatii,poze…Super.Asa da.

 18. Referitor la sapa autonivelanta – nu e prea gros un strat de 5 cm, nu au aparut efecte nedorite ?

  Felicitari pentru lucrare !

 19. Scuze, a fost o greseala de redactare. Am modificat, doar 5mm.

 20. Pentru fixarea barierei de vapori pe profilele metalice, folie polietilena in cazul meu, am utilizat o banda dubluadeziva – pret circa 3 lei rola de 2-3m parca (nu mai stiu exact).
  Pentru o etansare cat de cat pe perimetrul foliei am utilizat banda adeziva normala – scotch.

 21. Pentru lipirea foliei anticondens pe contur ai folosit banda dublu-adeziva lipita pe profilul perimetral UD ?
  Te rog indica-mi un tip de banda de calitate. Daca se poate si un pret.

  Multumesc anticipat !

 22. OK !
  Multumesc !

 23. Voi incerca sa fac un articol pe aceasta tema. Pana atunci, bolta se poate realiza cu profilul UD – structura metalica. Se cresteaza si modeleaza in forma dorita. Identic si pentru gipscarton.

 24. salut domnul vyorel este o lucrare super si iti doresc bafta in continuare imi place ca ai dat poze sa vada lumea ca cum se lucreaza,pe mine mar interesa cum se face o bolta semi rotunda,in locul unde a fost o usa daca,poti sa imi dai cateva indici cu asa ceva?

 25. Da, asa vreau sa fac pe structura metalica dar vreau sa vad poze cum se face structura de la inceput asta imi este mai greu ca in rest ma descurc, daca ai mai multe imagini cu structuri metalice poti sa mi le trimiti daca te rog si modele pe tavan,si pe pereti atat mi mai greu pana fac doua sau trei ca in rest ma descurc ,va multumesc anticipat
  Poti sa intri pe adresa mea daca vrei si mai discutam mai multe, teo_mihai2002

 26. Te-as invita sa atunci o privire pe forumul Misiunea Casa ( http://www.misiuneacasa.ro/forum ), gasesti detalii despre arcada ta la sectiunea de gipscarton.

 27. bravo!

 28. home sweet home | 20 mai 2009 at 1:52 | Răspunde

  Am urmarit cu atentie pozele si vreau sa te felicit pentru momunca facuta mai bine decat „specialistii” de la noi!
  Totus am niste mici amendamente sau daca as fi planificat lucrarea pt.mine le-as fi gandit-o altfel.
  1.As fi demolat si acel parapet care a mai ramas din vechiul zid!Este nu numai inestetic si inutil dar face spatiul din balcon aproape inutilizabil.
  2.Caloriferul il mutam pe zidul lateral sau chiar il schimbam cu unul mai jos si il montan in fostul balcon sub ferestre.
  3.Renuntam la piciorusele de sutinere si il montan cu sutinerea pe zid.E practic,estetic si usor de aspirat sub el.

  In rest imi place mult cum ai lucrat.E o lucrare de calitate!
  Multa baffa cu viitoarele proiecte!

 29. Inainte de a aplica o solutie am analizat si aceasta varianta insa nu am considerat ca ma avantajeaza, sa si argumentez:
  1. Nu am dorit sa renunt la un calorifer de fonta de care sunt foarte multumit – sunt pe termoficare
  2. Nu am nevoie sa utilizez spatiul balconului pentru alte activitati decat un fotoliu pentru cititul unui ziar sau locul unde pot depozita o floare sau o bicicleta de gimnastica – chiar asta este destinatia actuala alaturi de admirarea peisajului. In dormitor nu stau decat seara (dupa ora 22) asa ca nu simt nevoie de mai mult spatiu decat exista.
  3. Mutarea caloriferului in balcon (chiar daca il schimbam) consider ca aduce un consum suplimentar de energie si nu realizeaza acea perna de aer cald intre balcon si camera. Pe timp de iarna, se simte ca este putin mai rece in balcon pentru ca se creaza acea perna de aer de la calorifer deoarece exista o grinda de beton ce separa spatiile
  4. Cu suporturile noi ale caloriferului exista spatiu suficient pentru aspirare sub calorifer
  Mai sunt si alte lucruri marunte pentru care nu am spart si parapetul insa la o viitoare renovare este posibil sa reluam analiza acestei optuni.
  Nu exclud o analiza mai profunda a solutiei la o viitoare renovare.

  O zi buna si multumesc pentru comentariu.

 30. Nu tot ce este frumos este si sanatos!
  Ca o paranteza, mascarea inseamna spatiu pierdut si pierdere de randament.

 31. Frumos. Un punct in minus pentru radiatorul care arata foarte urat. Voi poate sunteti obisnuiti cu el dar trebuie schimbat sau mascat intr-un mod elegant.

 32. Daca nu doresti sa renunti la el fa-i o rama din lemn, deasupra pune ceva lati , iar in fata cu furniruri de diferite feluri si cu ceva lati va arata super sincer ca „gzarie la ochi” si e pacat.

 33. NEGULESCU CORNELIU | 5 octombrie 2009 at 23:10 | Răspunde

  Daca vecinul de sus a facut in balcon cam ce ai facut tu aici si ca atare incalzeste iarna balconul, respectiv il raceste vara cu AC, mai are rost sa izolez tavanul balconului ? Eu cred ca nu dar astept parerea ta si argumente ! Multumesc !
  In locul tau n-as raspunde unora. In cazul unor astfel de lucrari nimic facut cu bani nu iese ca ceea ce faci cu mana ta pentru tine !

  • Da, este de preferat sa fie izolat integral pentru ca lipsa izolatiei pe tavan duce la pierderea unei anumite cantitati de energie in favoarea vecinului sau exteriorului. Placa de beton comunica in exterior in timp ce vecinul de deasupra a izolat pentru a pastra caldura la el in balcon – implicit placa de beton mai rece.

   Raspund tuturor, nu imi propun sa judec diversi oameni si evit sa le dau apa la moara. Trec peste cuvintele lor mai mult sau mai putin „ortodoxe” si imi vad de drum.

 34. NEGULESCU CORNELIU | 8 octombrie 2009 at 18:42 | Răspunde

  Buna !
  Din cate am vazut eu nu a fost nevoie sa tai blocurile de BCA, sau poate mi s-a parut ! Cam ciudat ca s-au brodit la fix dar asta e ! Daca ar fi nevoie sa le tai (n-am eu norocul ala sa fi la fix!), cu ce se face operatiunea?

  • Nu am taiat pe lungimea pentru ca s-a nimerit bine la dimensiune insa ceva tot am taiat pentru a se incadra pe lungimea balconului si la unghiurile de 45 grade.
   Aveam un ferastrau pentru lemn prin casa si l-am utilizat pentru aceasta operatiune. BCA-ul se taie usor.

 35. Negulescu Corneliu | 9 octombrie 2009 at 10:10 | Răspunde

  La tavanul balconului, UD-ul dinspre tamplarie s-a pus dupa ce ai pus vata ? De ce nu inainte ? Nu inteleg deasemeni de ce nu l-ai pus inainte de montare bridelor cu care ai fixat CD-urile. L-ai fixat cu suruburi autofiletante de CD-uri ? Care este distanta inter ax dintre CD-uri? E la fel si la parapetul balconului ?

  • Initial nu am intentionat sa montez acel profil UD spre tamplarie. Pe parcursul montajului am considerat ca ar fi bine sa adaug UD-ul pentru a avea o margine de sprijin unde sa mai fac cate o prindere a placii pe profil. Acest UD este prins doar pe capetele libere ale profilelor CD cu autofiletante. Inainte de prinderea bridelor nu aveam cum sa il aplic pentru ca nu avea CD-urile montate. Distanta interax intre profilele CD a fost undeva in intervalul 40-45 cm, depinde cum s-a incadrat.
   Identic si la parapet.

 36. NEGULESCU CORNELIU | 16 octombrie 2009 at 17:39 | Răspunde

  Cum e mai bine sa fixezi UD-ul in beton, cu autoforante sau cu gaura, diblu, surub ?

 37. Este suficient diblul rapid specific sistemului.
  Proflul UD este doar un profil perimetral ce nu va fi solicitat foarte mult de sistemul cu gipscarton, doar inchide suprafetele si ofera o zona de prindere pe contur.

 38. NEGULESCU CORNELIU | 17 octombrie 2009 at 8:57 | Răspunde

  Pai inseamna ca trebuie un fel de „prelungitor pentru ciocan, ca a cam critic sa-l bati printre laturileUD-ului !

 39. NEGULESCU CORNELIU | 17 octombrie 2009 at 12:26 | Răspunde

  Cam la ce distanta sunt montate cuiele astea in UD ? Bridele pentru CD sunt la gata in magazin?

  • Gasesti bride pentru CD in comert, au diferite lungimi (3-6cm; 6-9cm; 9-12cm) in functie de cat de departe montezi CD-ul de perete/tavan.
   Sa stii ca nu am masurat niciodata distanta intre prinderile UD, daca nu gresesc gaurile existente pe UD sunt ceva mai departate, asta daca au pentru ca unele profile UD nu au realizate aceste gauri – depinde de producator. Oricum eu am dat gauri suplimentare, ochiometric la 60 cm am mers cu prinderile pe UD.

 40. NEGULESCU CORNELIU | 17 octombrie 2009 at 14:38 | Răspunde

  Din cate am citit ai folosit doua straturi de vata minerala a cate 5 cm, total 10 cm.
  1.Ai comprimat-o sau ai calculat montajul UD-ului asa incat marginea de jos a lui sa fie la cca 10 cm de sus.?
  2.De ce suport s-a lipit folia adeziva, simpla sa inteleg, la etansarea perimetrala a foliei de plastic de sus?
  3.Ai taiat un pic mai mic (cat?), ca sa ramana spatiu fata de margine si ai lipit de sus, de UD ? 4.De ce nu s-a folosit banda dublu adeziva la chestia asta?
  5.E mai scumpa ?
  Vreau sa fac si eu ce ai facut tu d-aia te pisez cu intrebari. Daca te plictisesc spune-mi si incetez !

  • S-a cumparat vata de 5+5cm insa s-a pus in opera doar un singur strat de vata, de 5cm. Distanta reala a gipscartonului (fata exterioara a UD) fata de perete a fost undeva la 45mm ceea ce a dus la o usoara presare a izolatiei.

   2.A fost aplicata doar ca o „intaritura” si sa mentina cat de cat marginea foliei mai bine.
   3. si 4. Nu am inteles ce vrei sa spui. Detaliaza te rog.
   5.Ce sa fie mai scumpa?
   Poti intreba ce vrei si iti voi raspunde cat stiu. Nu este nici o problema.

 41. NEGULESCU CORNELIU | 17 octombrie 2009 at 16:37 | Răspunde

  2 si 3.Ai taiat folia de plastic (bariera de vapori) asa incat intre marginea ei si perete sa ramana un spatiu pentru a lipi banda adeziva jumate pe folie, jumate pe UD sau ai lipit banda adeziva jumate pe folie, juma pe peretele vertical ?
  4.De ce nu ai facut asa: Banda dublu adeziva lipita pe extremitatea dinspre perete a UD-ului si peste aceasta banda lipita folia taiata pana in perete.
  5.Cred ca mi-am raspuns deja. Comparatia se referea la banda dublu adeziva si scotch. Banda dublu… e MULT mai scumpa decat scotch-ul ?

  • 2 si 3. In mod normal se etanseaza imbinarea dintre bariera de vapori si perete/tamplarie etc. cu un mastic special. Neavand la dispozitie asa ceva, doar am lipit cu acea banda adeziva folia pe perete/tamplarie atat cat sa stea bine fixata la montarea placilor de gipscarton. Folia vine pana undeva aproape de fata data cu var a placilor de gispcarton. Ulterior s-a aplicat un cordon de silicon alb pe contur.
   4.Sincer sa fiu nici nu m-am gandit ca as putea fixa pe contur folia cu banda dubluadeziva. Evident ca este mult mai scumpa insa nu era atat de mare cheltuiala cu 2-3 role de dubluadeziva. Nu stiu cat de utila este ideea avand in vedere ca este esentiala etansarea barierei de vapori ceea ce aceasta dubluadeziva nu poate realiza.
   Deocamdata pot spune ca nu am o problema cu aceasta etansare pe contur si nici nu cred ca vor fi, spatiul fiind mic si destul de putina umiditate.

 42. Ce materiale ai folosit pentru realizarea stratului de deasupra placilor de polistiren extrudat din balcon ?

  Polistirenul trebuie sa aiba o densitate minima pentru a oferi suportul necesar parchetului ?

  Multumesc.

  • Am spacluit cu adeziv de polistiren armat cu plasa de fibra de sticla apoi am turnat o sapa autonivelanta, Thmosit DA parca. Polistirenul extrudat este unul standard, cred ca a avut densitatea 28 kg/mp, este cea mai mica densitate la care se fabrica.

 43. – Ce grosime minima trebuie sa aiba stratul de adeziv armat cu fibra de sticla ?
  – Dar sapa ?
  – Cum se procedeaza la imbinarea sapei si polistirenului cu peretii ? Se lasa spatiu ? Cat ?

  Multumesc.

  • Grosimea pe care o poti scoate din gletiera, maxim 4mm in cazul cel mai bun. Am turnat undeva la 5 mm pentru ca atat era suprafata si am evitat sa mai iau inca un sac de autonivelanta. Poti merge spre 10mm fara probleme. Eu nu am lasat nici un spatiu intre pereti si polistiren pentru ca este o suprafata mica. Ce aplicatie ai?

 44. NEGULESCU CORNELIU | 21 noiembrie 2009 at 9:46 | Răspunde

  Perdea, jaluzele ? Ca n-am observat !
  Intre UD-uri si beton ai pus banda izolatoare ? Ca iar n-am observat !
  Multumesc !

  • Toate profilele care sunt incontact cu zidaria, tavanul sau pardoseala, inclusiv spatele bridelor au fost prevazute cu banda de etansare.
   Jaluzeaua verticala (in doua culori) a fost montata ulterior si de aceea nu apare in foto, urmareste conturul balconului si a fost singura solutie pe care am gasit-o cat de cat potrivita. Daca nu exista soare soarele de dimineata probabil nu o montam, era mai frumos sa vezi cerul cand stai in pat … o priveliste incantatoare.

 45. Felicitari domnule Viorel pentru lucarile efectuate. As avea cateva intrebari daca nu deranjez:
  1. nu exista o foto cu „profilul UD aplicat in capatul liber al profilelor CD pentru a putea inchide partea de glaf cu straif gipscarton”?
  2. ai pus ceva intre straiful de gipscarton si tamplaria PVC – ai incarcat direct cu pasta de rosturi?
  3. glaful PVC cum s-a montat ?

  Multumesc,
  Toate cele bune!

  • 1. Asa cum se vede in poze, pe capetele libere ale profilelor CD de la parapet s-a aplicat profilul UD cu deschdierea U in jos. S-a fixat de CD cu autofiletante si gata.
   2. Pe toata suprafata straifului de gipscarton de sub glaf a fost aplicata pasta de rosturi, odata cu banda de fibra de sticla de la imbinari/muchie. Se vede in poza.
   3. Glaful de PVC a fost lipit cu adeziv de montaj.

 46. NEGULESCU CORNELIU | 1 decembrie 2009 at 11:24 | Răspunde

  Acum, la ceva vreme de la terminarea lucrarii, cu experienta capatata intre timp, avand in vedere eventualele noutati aparute, daca ar fi s-o luati de la capat, ce ati face altfel ?

 47. Ce noutati au aparut legat de acest subiect? Eu nu vad sa fie vreo noutate. Sper ca la primavara sa rezolv si celalalt balcon unde probabil voi mari putin izolatia si voi folosi tripan. Am timp toata iarna sa imi fac planul in amanunt.

  • NEGULESCU CORNELIU | 1 decembrie 2009 at 16:12 | Răspunde

   Tripan ? Parca am auzit dar nu stiu ce e ! Termopan cu trei foi ? Scuze !

  • NEGULESCU CORNELIU | 2 decembrie 2009 at 16:43 | Răspunde

   Sa inteleg ca, daca ar fi sa faceti acum lucrarea, ati face-o exact la fel ? O „minte a romanului de pe urma”, ceva…? Scuzati-ma ca va pisez, dar la primavara voi face ceva aproape identic si as vrea sa fiu cat mai la moda si mai informat. Ori nu e profesor mai bun ca experienta !

   • Ca solutie tehnica aplicata as respecta-o pentru ca nu este cazul sa schimbam ceea ce se dovedeste ca este OK. Singurele schimbari pot interveni la dimensionarea anumitor elemente (grosime polistiren, vata minerala) in masura in care va fi posibil ca urmare a altor constrangeri ale amenajarii. In afara de ceea ce am spus mai sus ar mai putea intra discutie amplasarea caloriferului in balcon daca s-ar renunta la parapetul de sub tamplaria de la camera si ma mai gandesc la amplasarea unor placi de polistiren de 2 cm intre BCA si parapetul actual al balconului.

 48. NEGULESCU CORNELIU | 2 decembrie 2009 at 18:44 | Răspunde

  Ce semnifica „parapetul de sub tamplaria de la camera” ?

 49. La mine este BCA in acea zona, nu stau in bloc de beton.
  Referitor la polistiren, da, la celalalt balcon ma gandesc sa fac dublarea parapetului din placi de beton de 4 cm cu: polistiren 2 cm, BCA 7.5 sau 10 cm, vata de 5cm.

 50. NEGULESCU CORNELIU | 6 decembrie 2009 at 14:06 | Răspunde

  1.Nu e pericol de mucegai la polistiren ? Sa fie suficienta folia antivapori ? Sau se mai face ceva impotriva fenomenului ?
  2.Cum e facut blatul de pe zidaria de sub fosta fereastra ?
  3.Daca va sacai cu intrebarile va rog sa-mi spuneti sau nu-mi mai raspundeti, realizez eu !
  Multumesc !

  • 1.Nu vad sa fie vreun pericol atat timp cat bariera de vapori de la interior va fi OK.
   2. Am nivelat cu mortar si finisat cu un blat de 3 cm peste el, lipit cu adeziv de montaj.
   3. Nu este nici o problema, daca doream sa stau in pestera mea nu mai faceam acest mic Blog.

   • NEGULESCU CORNELIU | 13 martie 2010 at 14:34 | Răspunde

    1.Adica pe placile de beton ale parapetului se va aplica adeziv pt. polistiren apoi din nou adeziv (sau masa de spaclu armata cu plasa de fibra ?), bca, vata, etc. ?
    2.Blatul din ce material e ? Pare ceva din material lemnos ! Ce parere aveti daca-l voi face din granit sau marmura ?
    3.Am inteles, sa traiti (bine!) !

 51. E o prezentare excelenta. Apreciez atat dorinta de a face un lucru de foarte buna calitate cat si altruismul tau.Felicitari.

 52. NEGULESCU CORNELIU | 13 martie 2010 at 14:40 | Răspunde

  In perspectiva reabilitarii termice a blocului (polistiren pe exterior) facuta gratis dar vai de mama ei de primarie intr-un interval neprecizabil, ce ma sfatuiti in legatura cu termoizolatia interioara ? Se merita s-o mai fac ? Daca se va face candva lucrarea exterioara de primarie nu am aruncat banii ?

  • Se poate spune si asa. Daca speri sa se faca termoizolatia exterioara nu as mai face una interioara. Acum depinde cat te incurca in planurile actuale, mai tarziu poate nu vrei sa mai faci deranj.
   Referitor la celelalte intrebari,pentru ca nu pot continua sa raspund acolo:
   1.Doar un strat de polistiren lipit, fara plasa si stratul de masa de spaclu, BCA, vata, etc.
   Acum reevaluez situatia, tocmai am inceput curatarea zonei pentru demararea lucrarilor si incerc sa pun 5cm de izolatie pe exterior, direct din balcon. Sa se incalzeasca inca putin si trecem la treaba.
   2.Este o bucata debitata din blat clasic, din cel de bucatarie. Merge si granit sau marmura daca iti place si se asorteaza cu amenajarea.
   3.Asemeni

 53. am si eu o intrebare:
  de ce nu se mai izoleaza pe interior daca se izoleaza pe exterior. ma refer la apartamente.
  dupa parerea mea este o dubla izolatie, deci transferul termic mult mai redus.
  sau ma insel? nu sunt un cunoscator in domeniu este doar o parere.

 54. daca nu te superi mai am ceva nelamuriri:
  am cumparat un apartament si il renovez de la zero
  pentru un dormitor care sunt pasii
  ma refer dupa demontarea pardoselii si a tamplariei ce se face pe etape?
  1. montarea tocurilor usilor si a ferestrelor
  2.placarea peretilor cu rigips pe profil unde peretele este denivelat si aplicat direct acolo unde denivelarea este nesemnificativa, finisarea si vopsirea
  3.montarea parchetului?
  daca montez ultima data parchetul de un stiu ce dimensiune la usa sa iau? se monteaza tocul si dupa ce se pune parchetul se taie din foaia de usa? zic asa pentru ca eu am demontat parchetul vechi pentru ca nu era plana pardoseala si vreau sa torn o sapa autonivelanta si nu stiu ce spatiu mai am sub foaia de usa dupa nivelare.
  MS MULT ANTICIPAT
  am incredere in sfaturile tale
  esti tare si in teorie si in practica daca nu te superi putem vorbi pe adresa de mail mary84lena@yahoo.com abia acum ma apuc de treaba si am multe lacune

  • Este suficient daca se izoleaza pe exterior, bine. Referitor la renovarea ta gasesti in articolul meu ordinea respectata de mine.
   In primul rnad decopertezi ceea ce este necesar si apoi treci la treaba, dupa ce stabilesti ordinea de abordare
   Urmeaza schimbare ferestrelor si refacerea planeitatii pardoselii.
   Dupa aceasta poti aborda placarea peretilor si pregatirea lor pentru vopsire.
   Cu aceste lucrari realizate, alegi usa la marimea potrivita si pregatesti golul de montaj. Ti cont sa pozitionezi usa astfel incat sa poti instala parchetul fara a avea probleme in zona cu usa, se monteaza usa si se vopsesc peretii.
   Ultima operatiune este montarea parchetului.
   Usa are luft de 10 mm intre toc si foia de usa, luft care trebuie sa ramana dupa montarea laminatului.
   Cam asta ar fi in cateva cuvinte. Pentru detalii prefer sa discutam pe blog.

 55. ms pt raspuns
  1. ce fel de CD si UD folosesti? este de mai multe feluri sau lungimi?
  2. care sunt mai bune? tu la balcon nu ai pus cd in ambele parti la un capat ud l-ai fixat in cd si in alta parte l-ai fixat cu niste bride
  de ce?
  la ce distanta se monteaza ud-ul? 60cm
  3. cd si ud se taie cu flexul? dar acestea se pot inadi sau trebuie sa fie dintr-o bucata sau se gasesc pe diferite lungimi?
  4. la balcon intre ud si tavan ai lasat loc? sau cum ai putut fixa vata minerala? cand folosesti vata trebuie sa ai o protectie spaciala? pt corp sau fata?
  5. sapa autonivelanta se usuca greu? sub parchetul ala la care tu ai renuntat(eu m-am hotarat sa il reconditionez cica 30 mp de remontat si tratat cu lac sau cu ce se face) se pune polistiren extrudat sau pal?sau lipit direct de sapa? daca denivelarile sunt mari in coltiri sa pe mijlocul podelei se toarna tot autonivelanta?
  pana la ce grosime poate ajunge?
  6. parchetul este mai bine sa fie fixat in cuie sau lipit?
  7. centrala se monteaza inainte de rigips? daca se monteaza rigips pe schelet dupa aceea se poate da gauri in pereti pentru centrala?
  ms frumos anticipat

 56. 1. Nu exista decat CD60 si UD 30. Lungimile pot fi de 3 sau 4m
  2. Prima data se fixeaza UD si apoi CD-urile. UD este profil perimetral iar cu CD faci structura interioara. CD necesita obligatoriu bride pentru ca nu este profil portant.
  Distanta intre profilele CD este de maxim 60cm
  3. Se taie cu foarfeca de tabla, se pot inadi la nevoie cu sau fara piese speciale de legatura dar este bine sa eviti.
  4. Eu am lasat undeva in jur de 50cm pentru a avea distanta cat de cat egala intre profile. Circa 1 cm este spatiul intre profile si tavan. Vata a fost pur si simplu aplicata intre profile. Daca esti sensibil trebuie sa te protejezi, eu nu am facut-o si am supravietuit mancarimii usoare provocate de vata.
  5. Se usuca mai repede ca una de egalizare. Nu intotdeauna poti reconditiona parchetul, daca poti sa il desfaci fara sa rupi imbinarile lamelelor poate fi OK. Daca vrei sa pui izolatie sub el, trebuie sa adaugi si un strat de OSB sau alt placaj pentru a putea monta parchetul. Altfel se poate pune si pe sapa autonivelanta dar slefuita si amorsata. Daca sunt foarte mari, peste 2-3 cm, nu poti turna autonivelanta si oricum la aceste grosimi costul cu autonivelanta este foarte ridicat.
  6. Ambele metode se practica, acum mai mult lipit.
  7. Se monteaza ultima data, se poate gauri in prealabil sau dupa finisarea peretilor. Daca este nevoie se intareste structura gipscartonului, functie de greutatea centralei.

 57. ms mult

 58. pai daca plachez tavanul cu rigips si cu profil si camera are 5,15 m lungime si 3,5 latime nu trebuie sa inadesc pe latura de 5 iar pe latura de 3,5 tai din bara de 4 m si deci restul de 0,5 m se pierde daca barele nu se inadesc.

 59. coltarii peste placajul de rigips i-ai pus cu plasa sau fara plasa?

  • In lucrari trebuie sa existe si pierderi altfel am avea farmacie ceea ce nu se poate. Evident ca trebuie minimizate pierderile insa trebuie sa pui in balanta daca pierzi 0.5m din profil sau platesti ceva in plus pentru imbinarea profilelor CD cu piesa specifica. Important este sa fi estructura OK, pierderile sunt in plan secundar la suprafata redusa din discutie.
   La colturi nu am folosit coltare pentru ca nu am considerat zonele expuse.

 60. As dori sa stiu daca peste polistirenul extrudat pe care l ati montat pe balcon se putea pune direct gresie?

  Multumesc

  • Teoretic se poate, practic trebuie avuta in vedere marirea aderentei pe suprafata polistirenului. Cel mai indicat este cu strat intermediar.

 61. Buna ziua. Cu ce firma ati inchis balconul? Adica, ce termopane ati pus?
  In rest, ce sa spun, munca titanica, dar foarte frumos.

 62. Salut !
  Frumos realizat si explicat. Am facut ceva asemanator insa, din motive ,,de graba” mi-a iesit altfel nefiind izolat corespunzator deoarece tavanul nu l-am mai izolat iar vecinul de deasupra nici macar nu are balconul inchis. In primavara lui 2011 o sa-l izolez insa caci se simte acum, iarna, acest lucru.
  Intrebarea mea este cum asiguri planeitatea profilelor? Poate ca tavanul nu este perfect plan si prinzand bridele si apoi profilul CD, se urmareste conturul acestuia. Exista posibilitate de reglare sau, pur si simplu se mai introduce, pe ici pe colo, cate un adaus sub profilul CD.
  Multumesc !!

  • Montarea profilelor CD in acelasi plan se realizeaza prin reglarea pozitiei de prindere a bridelor pe profilele CD. Bridele sunt reglabile intr-o anumita plaja, de exemplu cele utilizate de mine permit reglarea distantei intre 3cm si 6 cm.

 63. Multumesc pentru raspunsul prompt. Poti sa-mi specifici, exact, ce fel de bride ai folosit, ce fel de profile (ma refer la dimensiunile acestora), deoarece am vazut pe net tot felul de asemenea materiale cu diferite dimensiuni.

  • Bridele poti sa le vezi in celelalte Articole de pe Blog.
   Profilele utilizate:
   -profilul CD este unul singur, nu ai cum sa il incurci, are dimensiunile 60x27mm
   -profilul perimetral UD, la fel este un singur tip dimensional, 30x27mm

 64. buna dimineata!
  aveti 2 imagini cu reteaua de profile montata pe „plafonul” balconului, dupa care urmeaza 2 poze cu vata minerala montata intre profile. ma intereseaza cum ati reusit sa introduceti vata minerala in interiorul profilului? (ati folosit alt material montat anterior???)…va intreb asta intrucat urmeaza sa fac acasa exact acelasi lucru.
  multumesc!

  • Am taiat vata minerala la o latime de circa 6 cm si am introdus-o in spatele profilului, pe o parte saualta, prin spatiul dintre marginea profilului si tavan. Exista si posibilitatea de a umple structura cu materialul de izolatie inainte de montaj, fie vata minerala, fie polistiren, alegerea va apartine. Mie mi s-a parut mai simplu sa utilizez bucati de vata pentru a nu lasa spatiul din spatele profilului neizolat.

 65. multumesc

 66. Buna ziua,
  Felicitari pentru tot ce ati facut! O munca extraordinara.
  As dori cateva sfaturi pentru o prima lucrare care doresc sa o fac singur.
  Doresc sa ridic un zid de rigips pentru a face dint-o sufragerie enorma o camera de zi si un hol! in ceea ce priveste zidul nu este o problema…ci doar a modificarii/reamplasarii a prizelor si intrerupatoarelor de pe peretii vechi pe cel de rigips. cum procedez? Plafoniera am desfiintato, dar….ce fac cu cablajul existent in tavan? (nu mai doresc nici un fel de plafoniera sau lustra in acea camera).

  • Va multumesc mult pentru ajutor si mult spor in continoare in amenajari si deco!

  • Trebuie sa gandesti circuitele inainte de a finaliza inchiderea noilor ziduri de compartimentare. Circuitele ce nu se vor utiliza se pot anula, in principiu ar trebui sa pleci de la dozele de ramificatie, de acolo poti anula circuitele dezafectate si sa pleci cu noile circuite daca acestea nu necesita trasee ce ar trebui sa fie duse pana in tablou. Nu stim configuratia circuitelor tale de priza si iluminat dar cam aceasta este ideea. Noile circuite se pot pozitiona foarte usor in structura metalica a peretilor despartitori, utilizezi doze pentru prinderea pe gipscarton si totul va fi in regula.

   • exista vreo problema daca eu fac inaditura profi direct la fosta priza si fostul intrerupator dupa care fac un capac de protectie si merg prin peretele de rigips cu cablurile pana unde am nevoie?
    Imi cer scuze ca poate par aberant cu intrebarile dar sunt destul de tanar si ma inham la o lucrare destul de complexa.
    Incastrarea usii in peretele de rigips se face la fel cum ati procedat dvs. la usa de bucatarie?

    • Daca doar muti acea priza/intrerupator ,prelungind un traseu catre noul perete este posibila realizarea conexiunilor in dozele de aparataj vechi avand in vedere ca poate insemna scurtarea unor trasee. Daca vor fi puncte de consum suplimentare ar trebui vazut daca se poate merge pe acelasi circuit. Incastrarea usii pe o structura de gipscarton se face realizand, la nivelul structurii metalice, un schelet din profile de tip UW+CW daca nu sunt usi foarte grele sau cu deschidere mare. Usa se monteaza conform specificatiei producatorului de usi, fie doar cu spuma, fie adaugand o prindere suplimentara mecanica pe toc daca exista gauri prevazute in acesta.

 67. Sa-ti traiasca familia si sa fii fericit! Daca din ce in ce mai multi romanasi ar pune osul la treaba pentru prosperitatea familiei lor,Romania ar fi departe…

 68. Salut, frumos tare blogul si felicitari pentru lucrarile efectuate. Cat de curand trebuie sa ma apuc si eu de balcon, identic cam ce ai facut tu plus ca trebuie sa ridic si un zid, si ce vreau eu sa te intreb, nu ai scris nimic de hidroizolare podea, parapet, cand ai zidit primul rand de BCA ai aplicat o hidroizolatie pe stratul suport sau ai zidit direct? ca am auzit tot felul de pareri ca ar trebui sau ca nu ar trebui, si nu mai stiu pe cine sa cred. Stau la etajul 1 si sub balconul meu nu mai este nimic. Deasemenea am actualmente turnat mozaic in balcon, si o panta deranjanta de 7 cm diferenta, ce ma sfatuiesti sa il scot si fac exact ca tine sau il las si incerc sa il mai incarc un pic si gata, cu toate ca balconul dupa reparatii va deveni bucatarie.

  Cu stima,

  • Sa iti raspund pe rand insa inainte de acest lucru vezi te rog ca mai este un balcon realizat similar, cel din articolul http://www.vysblog.ro/2010/03/24/balcon-sufragerie/

   1. Hidroizolatia nu este necesara pentru un balcon inchis ce nu are probleme dinspre exterior, iar in interior nu exista sursa de apa.
   2. Parapetul este plin, nu patruden apa prin el si deci nu este necesara nici o hidroizolatie. S-a ziditi direct, dupa cum se vede in foto.
   3. Un perete de bloc, bacon etc. nu are nevoie de nici o hidroizolatie, apa se scurge pe acesta si nu are cum sa patrunda in interior. Fiind la etajul 1, trebuie sa termoizolezi balconul pe exterior, atat pe parapet cat si sub placa balconului.
   4. Mozaicul interior poate ramane asa sau daca este necesar sa faci anume lucrari, sa corectezi vreopanta, se va scoate. Mozaicul nu se poate incarcata. Trebuie gandita solutia de finisare a pardoselii pana la finisajul viitor. Ulterior vezi daca se incadreaza in solutie sau nu. Panta data de o diferenta de 7cm este destul de mare pe latimea balconului ce presupun ca nu are decat in jur de 1m si ceva. Deranjeaza sa raman balconul mai jos ca nivelul din camera? Chiar si daca izolezi exterior, eu as adauga si un strat de izolatie la interior,pentru a nu avea podeaua chiar rece apoi as face solutia din articolul cu balconul aferent sufrageriei, alegand un parchet pentru bucatarie.

 69. Observ ca tamplaria are niste „unghiuri”. Cum s-a realizat imbinarea acolo ? Ca daca pe dinafara golurile, cele in forma literei „V”, nu au fost umplute cumva, pierderile de caldura sunt foarte mari!

  • Imbinarile tamplariei pe acele zone sunt facute cu asa numitele „bile” – profile de imbinare rotunde, cu camere de aer. Evident ca nu sunt la fel de preformante ca profilele din PVC dar nu sunt probleme din cauza lor.

 70. NEGULESCU CORNELIU | 3 mai 2014 at 13:30 | Răspunde

  1.Ce parere ai despre ideea de a monta lambriu in loc de placa gipscarton, atat pe tavan, cat si la parapetul balconului ?
  Pare mai usor de montat si mai ieftin !
  2.Dupa unii autori daca as pune tripan pe lungimea balconului greutatea lui, sensibil mai mare decat a termopanului, ar determina curburi si alte fenomene nedorite. Ce parere ai ? Mai ales ca asa vrea sa pun si jaluzele telecomandate odata cu tripanul, deci pe el cumva.

  • 1. Vad ca ai un fix cu lambriul 🙂 ! Nu il iubesc asa tare insa nu l-as recomanda pentru un dormitor. Cu atat mai putin pe tavan unde eu unul sunt adeptul albului. Cam prea mult plastic vrei sa bagi in casa, limteaza-te la ghena de instalatii.
   2. Depinde de tipul balconului insa nu cred ca se poate curba placa de beton. In cel mai fericit caz cade toata dar nici asta nu am vazut. Acum fie vorba intre noi, vrei jaluzele telecomandate dar si lambriu. Putin constrast totusi! Fara sa stiu detaliile balconului, nu cred ca se poate intmpla nimic catastrofal.

 71. VYS nu te preocupa cu acei putini „domni” de mai sus, care vin aici sa critice lucruri care sunt facute perfect de tine. Tu finisezi incaperi comuniste „vechi” la nivel contemporan. E ca la carte, nu inteleg ce vor ei sa faca mai bine. Ei angajeaza „specialisti” pe bani putini si vor minuni, de aceea traiesc in jeg, si vin aici sa critice :)) Deci ei habar nu au ce inseamna imbinare de materiale, Ei ar fi fericiti sa poata face ei, dar talentul, si inspecial rabdarea si priceperea nu se invata. Plus ca inainte sa vada de la tine, nu stiau nimic. Bafta!

 72. Curiozitatea mea este, unde gasesc acele glafuri, parapete profil „U” pt inlocuirea celor vechi de pe marginea balconului? Pe Dedeman aparent nu gasesc sau gresesc denumirea?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*