Renovare Baie


Iata ca incepe sa se manifeste spiritul DIY si cu siguranta unii dintre noi il au transmis pe cale ereditara. Se poate face o intreaga discutie despre granita dintre amatori si profesionisti insa discutand la scara personala nu cred ca avem nevoie neaparat de serviciile unui profesionist pentru a repara si inlocui o serie de finisaje si instalatii.

Intre noi fie vorba, echipele de mesteri ce efectueaza lucrari de amenajari interioare sunt formate din persoane carora le poti pune cu usurinta la indoiala pregatirea, indemanarea sau simtul practic. Nu este vorba de o generalizare insa daca sti ca poti face singur ceva, nu ezita sa o faci – nimic nu poate egala satisfactia lucrului facut de mana ta. Nu este usor insa cu o pregatire teoretica (acum internetul ofera mai mult decat o simpla informatie) si stabilirea unui plan de efectuare a lucrarilor se poate duce la bun sfarsit operatiunea.

Este important sa ai acces la un minim de scule pentru ca altfel toata munca devine un calvar, greu de controlat cu prea multe improvizatii.

Revenind la scopul articolului, am inceput documentarea cu cateva luni de zile inainte de a purcede la munca. Sursele de informare au fost paginile de internet ale diversilor producatori din domeniu sau forumuri, aici trebuie sa mentinez forumul Misiunea Casa dedicat amenajarilor si constructiilor, de unde poti obtine un sfat sau o alta parere despre problema cu care te confrunti.

Am realizat lista estimativa cu materialele necesare, le-am achizitionat inainte de fiecare etapa de lucru pentru a esalona cat de cat cheltuielile.

Baia in discutie are o suprafata de aproximativ 2,2 x 2,2m si trebuie sa recunosc ca am avut oarece indoieli (putina teama) atunci cand am hotarat sa o renovez integral, de unul singur. Zis si facut, am inceput demolarile avand dorinta de a scapa de finisajul existent, mostenit de la vechiul proprietar al apartamentului.

Avand in dotare un ciocan rotopercutor din gama hobby, am inceput sa decopertez peretii de vechea ceramica.

Faianta cade usor de pe pereti fiind aproape desprinsa de pe adezivul ce fusese utilizat la placare, cu ani buni in urma. Am constatat ca peste peretii de BCA placi (10cm) a fost aplicata o tencuiala (cu grosime de 1-2cm) inainte de aplicarea faiantei. Am indepartat mamaligile de adeziv ramase pe perete cat si tencuiala.

Baia arata ca dupa razboi, molozul adunat a fost strans in vreo 15 saci de rafie si nu a fost deloc placut sa ii evacuez din baie. Am demolat ghena de instalatii dar si ghena de ventilatie pentru ca acesta din urma nu functiona deloc bine (circulatia aerului era dinspre exterior spre interior iar in mod normal trebuia sa fie invers). Norocul meu a fost ca am avut un ajutor de nadejde – Bubu.

Gresie era aplicata direct pe stratul de mozaic. Deocamdata am lasat pardoseala asa cum s-a aflat, am spart decat plinta realizata din acelasi mozaic, de catre constructor. In zona ghenei de instalatii se pot observa straturile existente pe pardoseala: placa beton, carton bituminos, sapa si mozaic. In a doua poza se vede o cutiuta de plastic negru – era scurgerea de la nivelul pardoselii catre sifonul aflat intre etaje, realizat din conducte de PVC. Am renuntat la aceasta scurgere pentru ca prezinta un zgomot enervant si am considerat ca nu este necesar doar pentru siguranta in cazul unor evenimente accidentale – spargeri tevi apa. In acelasi timp, lipsa acestei scurgeri ne obliga sa reducem drastic cantitatile de apa prezente pe pardoseala iar efectul benefic este dat de scaderea contributiei la cresterea umiditatii interioare, reducerea efectului negativ asupra finisajelor etc., chiar daca sunt luate masuri de speciale  de protectie. Consider ca este doar o chestiune de mentalitate in exploatarea unui astfel de spatiu.

Prima operatiune efectuata dupa curatarea peretilor (inclusiv largirea zonelor cu fisuri) a fost amorsarea integrala cu grundul de profunzime Ceresit CT17. Acesta este un grund de profunzime care reduce gradul de absortie, stabilizeaza praful superficial si mareste aderenta la stratul suport. Am optat pentru o varianta alternativa la tencuirea peretilor inainte de a lipirea faiantei, solutia consta in aplicarea masei de spaclu de la termosistem, aplicare adeziv pentru polistiren si armare suprafata cu plasa de fibra de sticla – similar modului in care se spacluieste polistirenul in cadrul termosistemelor. Tencuirea ar fi insemnat o pierdere de timp, mult material, timp de uscare mai mare etc.  Asadar am aplicat cu o gletiera cu dinti de 10mm adezivul Ceresit CT85 si am inglobat in masa de spaclu, plasa de fibra de sticla cu greutatea de 145 g/mp.

Am tratat astfel toti cei patru pereti ai camerei de baie. Rezultatul final se poate vedea in foto.

Am reconstruit ghena de ventilatie dupa modelul celei demolate, utilizand sistemul cu profile metalice si gipscarton insa nu inainte de a repara iesirea catre terasa blocului, acele neetanseitati (inclusiv cele cu canalul de ventilatie ce facea legatura cu vecinii de la etajele inferioare) aveau ca efect o circulatie incorecta a aerului prin ghena de ventilatie, adica oricum dar fara a realiza evacuarea aerului din interior catre exterior.

Ulterior aveam sa constat ca lasarea mozaicului pe pardoseala avea sa ma incurce la finisarea pardoselii. Cu toate acestea am mers mai departe si am inchis ghena de ventilatie cu gipscarton rezistent la umiditate (are culoarea verde).

Odata terminata ghena de ventilatie, am hotarat sa ma ocup de pregatirea pardoselii. Am masurat in linii mari diferentele de nivel si am concluzionat ca mozaicul nu imi permite realizarea unei lucrari corecte, in care intentionam sa nivelez pardoseala. La mijloc aveam o diferenta de circa 4cm. Nu am mai stat pe ganduri si am eliminat cu ajutorul ciocanului rotopercutor intreg stratul de mozaic turnat pe sapa.

Mozaicul fiind indepartat am masurat din nou diferentele de nivel si am calculat necesarul de sapa de egalizare. Sapa pe care am gasit-o in comert si pe care am utilizat-o a fost Baumit Estrich, ambalata la saci de 40kg, pret de circa 10 lei sacul. Mai greu a fost cu urcatul sacilor la etajul patru.

Turnarea sapei a fost alta provocare, era prima data cand faceam acest lucru. Am stabilit nivelul la care trebuie sa ajung functie de grosimea gresiei si nivelul existent pe hol, am aplicat o rigla de lemn pentru ghidare impartind spatiul in doua si am udat bine suprafata. Turnarea a fost mai usor decat m-am asteptat iar rezultatul se vede in foto.

A doua zi am putut calca pe sapa insa pana la uscare au mai trecut cateva saptamani. In primele 4 zile am udat usor sapa pentru a preveni uscarea rapida. In acest timp am cumparat gresia si faianta, am stabilit modul de placare avand grija sa ajung la tavan cu o placa intreaga. Am calculat manual, pe hartie, tinand cont de inaltimea placii de faianta, marimea rostului dintre placi si denivelarile tavanului. Au mai existat portiuni unde circa 5mm nu se putea acoperi exact suprafata – in acele zone am umplut cu glet dat fiind ca o tragere in plan a tavanului nu se justifica iar faianta din zona superioara avea sa fie de culoare alba, la fel ca tavanul. In zona inferioara a peretelui s-a fixat la boloboc o scandura dreapta ce constituia baza de plecare in lipirea faiantei, la nivelul celui de-al doilea rand de faianta. In sfarsit primele placi de faianta aveau sa fie lipite pe perete, dupa amorsarea peretelui cu aceeasi amorsa CT17 si prin utilizarea adezivului pentru ceramica ceresit CM11. Rostul dintre placi s-a realizat utilizand distantiere din plastic cu grosimea de 2mm.

Avand stabilit nivelul de plecare pe intreg perimetrul spatiului, a fost usor sa plachez fara a respecta continuitatea placarii intre pereti. Intre timp, am stabilit si dimensiunea ghenei de instalatii pe care am realizat-o cu profile metalice tip CD, UD si gipscarton rezistent la umiditate, de 12,5mm. Am avut in vedere dimensiunea cadei din acryl si pozitia de montaj a acesteia.

Pozitionarea bateriei pentru cada a fost inca un lucru mai delicat, in conditiile in care am dorit sa pastrez aproximativ aceeasi pozitie de montaj insa putin inclinata, pentru a avea o cadere corecta a jetului de apa in cada. Suportul a fost confectionat dintr-un profil de otel, fixat intre perete si profilul CD al ghenei de instalatii. Coltarele pentru fixarea bateriei au fost fixate de suportul metalic cu suruburi M4 cu saiba si piulita avand grija sa am acces pentru montarea tevilor de pexal. Toate racordurile pentru pexal au fost din cele ce permit demontarea ulterioara in caz de nevoie, deci fara racorduri fixe.

A urmat inchiderea ghenei de instalatii cu placile din gipscarton. Am omis sa spun ca inainte de realizarea ghenei s-a refacut partea de ventilatie a canalizarii, conducta ce duce pe terasa blocului si s-a renuntat la vechea conducta de PVC de apa rece care mergea la bazinul initial am vasului WC. Pentru inchiderea conductei din PVC de apa rece am utilizat o cupla rapida cu strangere prin compresiune, de 20mm, pevazut cu dop. Dupa finalizarea ghenei am intregit placarea cu faianta pe peretele din fata. La colturile exterioare ale ghenei au fost montate baghete rosii din PVC.

Singurul perete nefinalizat a ramas cel cu usa de intrare. Usa celulara veche nu mai merita sa fie reconditionata datorita calitatii slabe si am decis inlocuirea. Am achizitionat o usa din MDF produsa de Benati, la pretul de 350lei iar montajul l-am efectuat singur (eram la a doua experienta si aveam o anume siguranta). Am curatat si largit putin golul de usa (peretii de BCA au permis efectuarea usoara a acestei operatiuni).

Montajul usii s-a realizat doar cu ajutorul spumei poliuretanice insa una cu densitate mai mare pentru a fi sigur de rezistenta fixarii. Dupa fixarea definitiva s-a continuat placarea cu faianta. Aveam alaturi acelasi ajutor de nadejde.

 

Usor, usor lucrarea incepea sa prinda contur si mai era doar un pas pana la final. Placarea pe sapa noua a fost extrem de usoara datorita planeitatii bune. Dupa aplicarea gresiei s-a finalizat placarea prin aplicarea primului rand de faianta.

Zona dintre ultima placa de faianta si tavan (varia intre 2 si 5mm) a fost retusata cu glet si ulterior vopsita cu lavabila alba, ca si tavanul.

Bubu in actiune!

Chituirea rosturilor a schimbat total aspectul peretilor. Am utilizat chitul impermeabil, aquastatic, Ceresit CE40 avand culoare alba.

Dupa fasonarea si curatarea peretilor de urmele ramase de la chitul pentru rosturi, am realizat pozitionarea si fixarea cazii de baie. De la bun inceput am optat pentru fixarea cazii pe un suport metalic achizitionat din comert – pret suport ~ 180 lei. Prinderea cazii pe suport am realizat-o prin lipirea la colturi a unor bucati de lemn cu ajutorul adezivului de montaj. Astfel, fixarea celor 4 holtzsuruburi s-a realizat perfect. Fixarea definitiva a cazii pe suport s-a realizat dupa reglarea piulitelor din zona inferioara si prinderea in 2 holtzsuruburi pe pardoseala.

Cada de acryl cu dimensiunea 150 x 70 cm a fost fixata si pozitionata la locul ei, s-a realizat racordarea la canalizare montand un sifon la ventilul de scurgere. In capatul de la ghena, cada a intrat perfect, spatiul fiind dimensionat exact iar in capatul opus am realizat prinderea pe pardoseala a celor doua picioare ale suportului, utilizand doua dibluri de 8mm pentru a nu permite deplasarea ansamblului.

Ultima operatiune a constat in fixarea obiectelor sanitare inclusiv toate accesoriile necesare. Inchiderea cazii de baie s-a realizat cu masca de PVC achizitionata din Praktiker, au fost montate dpua panouri, unul frontal si celalalt lateral.

Operatiunea RENOVARE BAIE a reusit si ne bucuram cu totii de noul aspect, mai mult decat incitant, al spatiului ce este destinat cu precadere fetelor din familie.


166 Comments on "Renovare Baie"

 1. florin muresan-grecu | 29 august 2008 at 10:19 | Răspunde

  Felicitari pentru lucrare,dar mai ales pentru super-ajutorul de nadejde Bubu !

 2. Multumesc pentru comentariu Florin.
  Incerc sa transpun fotografiile stranse in acesti ani si oarecare cunostinte acumulate pentru ca pot fi de ajutor si altor amatori de DIY.
  Bafta!

 3. Felicitari ptr blog.
  Foarte explicit.
  Imi da incredere ca o sa pot si eu sa ma apuc de o lucrare asemanatoare.

 4. Daca ai nevoie de vreun sfat, in masura in care iti pot raspunde, poti apela cu incredere.

 5. Iti multumesc frumos.
  O sa am nevoie de mai multe sfaturi.
  Un prim pas, de la ultimul mail l-am facut.
  Mi-am pus gresie de exterior pe o terasa afara.
  Nu stiu ce parere ar avea un profesionist, insa atat eu personal, cat si cei din casa au fost deosebit de incantati. Avand in vedere ca nu am mai facut asta niciodata si ca nu am nici in clin nici in maneca cu meseria asta, pot spune ca a iesit f bine.
  Am citit tot ce se putea citi pe net si din ghidurile de la Baumax si m-am apucat de treaba. In cautarile mele am dat si peste blogul tau, pe care personal in consider drept o idee f buna.
  Nu stiu ce profesie ai, adica nu stiu daca lucrezi in domeniu, insa te felicit pentru blog.
  Mie personal mi-ai dat incredere ca pot sa fac singur si sa economisesc niste bani cu mana de lucru. Ideea e ca mi-a si placut 😉

 6. Intentia mea este sa arat celor interesati ca se poate si altfel. Decizia de a efectua singur anumite lucrari sau a angaja un mester/profesionist apartine fiecaruia dintre noi si nu vrea sa comentez prea mult acest aspect. Daca ai ceva indemanare si iti place sa mesteresti, cu ceva informatii puse cap la cap, se pot rezolva multe. Probabil se economisesc ceva bani insa nu asta este ideea de baza pentru ca te omoara timpul si sculele (asta daca nu ai cate ceva prin casa). Ceea ce conteaza la sfarsit este satisfactia! Profesia mea nu are nici o legatura cu informatiile pe care le gasesti pe acest blog, este doar o placere.
  Saptamana viitoare va aparea un nou articol despre un dormitor pentru copii. Sper sa fie peste ceea ce exista acum pe blog.
  Bafta si spor la treaba!

 7. Multumesc si Felicitari !
  Excelenta si lucrarea si prezentarea ! O poza face cat 1000 de cuvinte ! (super raport calitate pret – cu adaos de munca bineinteles, dar satisfactie maxima !)

  V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde la cateva intrebari (de novice):
  – De ce a fost necesara refacerea ghenei de aerisire din rigips? Nu era separata de ale celorlalti de dedesupt ?
  – Nu s-ar fi putut folosi un ventilator cu capac pentru asigurarea circulatiei dinspre interior si nu invers, si eventual pusa faianta direct peste peretii ghenei vechi in cazul asta ?
  – (pentru articolul Dormitor 1): Stiu ca e o chestiune de gust, dar nu era o optiune renovarea parchetului vechi din lemn masiv – raschetare+slefuire+chituire+lacuire ?

 8. Pentru guguletz,
  -ghena de ventilare – functionarea ghenei era defectuoasa, in sensul ca in loc sa existe circulatia aerului din interior spre exterior, mai ales in momentele cand afara era putin vant, aerul din exterior era adus in casa si o data cu el ajungea si praf. Am hotarat sa vad ce se afla in interiorul acesteia si la o prima decopertare am constatat modul defectuos in care era construita – bucati de BCA, lemn, ziare etc. In plus, nu exista o etansare intre canalele de ventilatie (al meu si cel de la vecinii de la etajele inferioare) si nici iesirea spre terasa nu era separata bine. Asadar, pentru a nu avea suprize dupa renocare, am hotarat demolarea si refacerea ghenei pentru a fi totul OK.
  -ventilatorul cu capac este destinat evacuarii aerului din alte spatii decat baile si nici nu gasesti la dimensiuni mici. Chiar daca avea capac tot ajungea praful in spatele lui si de aici era doar un pas pana la patrunderea inbaie sau supra-murdarirea ventilatorului. Avand o circulatie corect dup arefacerea ghenei, un ventilator nu era absolut necesar ina pentru a avea o oarecare posibilitate de inchidere a canalului de ventilatie am montat un ventilator cu jaluzeze – aceste jaluzele sunt inchise in momentul in care nu functioneaza ventilatorul. La pornire, se deschis intr-un interval de circa 20 secunde si se inchid automat dupa oprire – ventilatorul are si o temporizare, momentan setata la 3 minute iar actionarea o fac cu un intrerupator separat de cel al iluminatului din baie.
  -pentru dormitor – nue vorba de gust ci de faptul ca vechiul parchet (montat de proprietarul anterior prin 1995) avea niste rosturi mari intre lamele si era pe alocuri dezlipit de pe sapa. Suprafata lui nu era deteriorata dar ideea de a il demonta si remonta sau a umple rosturile nu am considerat ca este benefica atat din pdv. financiar, al sculelor necesare (asta presupunea gasirea unui mester care sa fie dispus sa piarda timpul cu mica mea suprafata) cat si al timpului necesar de efectuare a lucrarii. Asadar am renuntat la el si am montat un laminat insa nu din cel ieftin – am preferat un laminat clasa Kronotex 8 mm, clasa 32-AC4. Pana acum sunt multumit de modul in care se comporta laminatul si este si mai cald fata la atingere. Nu se merita sa pun masiv sau sa il reconditionez pe cel existent raportat la suprafata dormitorului.

 9. florin muresan-grecu | 27 octombrie 2008 at 10:54 | Răspunde

  Salutare,VYS !
  As mai avea o intrebare legata de amenajarea baii : cum se comporta in timp solutia aleasa de tine,aceea de a folosi adezivul CT85 armat cu plasa in loc de tencuiala? Mi se pare interesanta solutia,avand in vedere ca (probabil) anul viitor trebuie sa cam fac si eu cu baia mea ce ai facut si tu.
  Toate cele bune!

 10. Salut,
  Baia din articol a fost facuta la sfarsitul lui 2006 si deocamdata nu sunt nici un fel de probleme cu peretii/placarea. Aceeasi solutie s-a aplicat si la baia de serviciu, la inceputul lui 2005 – nici acolo nu sunt probleme.
  Ce o fi sub faianta nu am de unde sa stiu, probabil voi vedea peste vrea 10-15 ani.
  Totul este ca in prima zi de dupa renovare.

 11. Salut. Interesant blog, cu multe informatii utile. Iar cu realizarile tale s-ar putea mindri orice mester. Felicitari.
  In alta ordine de idei, as avea o propunere pt tine, asa ca te-as ruga sa ma contactezi ori de pe blogul meu http://www.calcul-termic.blogspot.com/, ori la adresa de mail aurel.grama@gmail.com.
  Toate cele bune.

 12. Ma simt onorat de vizita dvs. pe micul meu spatiu virtual, domnule Grama.
  Multumesc pentru aprecieri, eu sper ca acest blog sa fie un punct de informare pentru cei care au nevoie.

 13. Felicitari pentru curaj,rabdare si pricepere!DAR ai gresit-o cu alegerea culorilor.Oltean alb-rosu!?!?
  Forza Stiinta!

  • Partea feminina a familiei are influente din zona Bucurestiului. Oricum merge combinatia pentru a ne aminti ca a fost odata o echipa cu aceste culori. hi hi hi . Sa speram ca ai nostri vor fi mai buni decat anul trecut.

   • Care este va rog rolul panoului despartitor din mijlocul ghenei de ventilatie?

    • Un canal este corespunzator coloanei de ventilatie de la etajele inferioare, fluxul etajului curent se intalneste cu a doua coloana la etajul urmator si asa mai departe. Altfel ar fi o problema cu circulatia aerului intre etaje.

 14. salut!in primul rand felicitari pentru curaj si rabdare dar in acelasi timp si pricepere.Te-am contactat pentru ca ma aflu la inceputul lucrarilor in baie si cand am gasit blogul tau chiar am prins curaj si sunt convins ca pot duce la bun sfarsit aceasta lucrare.lasand aceasta paranteza, vreau sa te intreb daca se poate aplica faianta pe peretii din beton avand in vedere faptul ca i-am curatat,asa cum ai facut si tu si arata foarte bine?pot aplica amorsa dupa care pot incepe aplicarea faiantei?apropo de mozaic,ar trebui sa-l scot si eu avand in vedere ca am si o scurgere in pardoseala dar care mi-e cam teama s-o modific pentru ca as putea sa comunic cu vecinul de sub mine si totusi nu mi-as dori asta sau pot aseza gresia direct ?
  Multumesc si numai bine!

  • Pe un perete de beton se poate placa direct cu faianta, dupa ce amorsezi, daca nu ai probleme cu denivelarile, planeitatea etc.
   Eu am optat pentru scoaterea mozaicului din mai multe cauze, de exemplu era umflat pe sapa iar panta existent aera atat de mare incat placarea cu gresie devenea o problema.
   Daca nu se impune scoaterea mozaicului se poate aplica gresia peste acesta insa ti-as recomanda un adeziv flexibil, gen CM16 sau CM17 de la Ceresit. Inainte de placare se spala bine suprafata pentru a indeparta mizeria ce poate afecta priza. Daca gasesti o amorsa speciala pentru mozaic (exista dar sunt greu de gasit) este bine sa o folosesti.
   Daca sti ca poti gestiona problema cu renovarea DIY, atunci iti doresc spor la lucru si daca mai ai nelamuriri, iti raspund cu mare placere daca ma pricep.

 15. Foarte utile informatiile, doar ca acum sunt pus pe ganduri cu sistemul meu de fixare al cazii de baie. Al meu pare muuuuult mai instabil si nu gasesc nicaieri de vreo doua saptamani incoace un sistem similarcu cel prezentat aici. Imi puteti da oare niste indicatii spre vreun magazin din tara fiindca nu mai stiu pe unde sa mai rascolesc.
  Multumesc si succes in amenajarile ulterioare.

 16. Din pacate nu iti pot da nici o referinta pentru vreun sistem de fixare similar. Si eu l-am gasit cu mult noroc, dupa ce am batut toate magazinele de profil din Craiova.
  Chiar daca pare mai instabil al tau, ma gandesc ca se poate intari in punctele slabe, pana la urma nu este decat o confectie metalica din teava patrata, niste tije filetate si cateva suporti de plastic.

 17. felicitari! stiu ce inseamna satisfactia DIY dar deocamdata la un nivel mai mic!
  acum am decis sa renovez complet baia si as vrea un prim sfat. care este ordinea lucrarilor? vreau sa pun tavan fals(tavanul este fooarte denivelat), sa schimb cada, wc, chiuveta, gresie, faianta, usa. mai mult as vrea sa mut wc in alt colt al baii dar trebuie intai sa vad sub masca tevilor daca exista posibilitatea racordarii scurgerii. Numai bine si sper sa ai timp de raspuns pentru ca eu sunt pregatit!

  • Articolul a respectat ordinea lucrarilor mele. Cand faci singur ai o libertate mai mare de miscare in alegerea momentelor si succesiunii operatiilor.
   Impotant este sa iti faci un plan cat mai detaliat de la bun inceput si sa ti cont de cat mai multe constrangeri pe care cu siguranta le vei avea.
   Fara a sti particularitatile spatiului tau si ale obiectelor sanitare este destul de greu de evaluat situatia.
   Daca ai alta baie pentru utilizare pe durata lucrarilor atunci e mai usor.
   Cum vad eu lucrurile:
   -demontare obiecte sanitare si instalatii
   -decopertare pereti si pardoseala
   -repararea suprafetelor, pregatire pana la stadiul de placare cu ceramica sau alt finisaj
   -efectuare modificari la instalatiile de alimentare cu apa si canalizare
   -configurare ghene de tevi si ventilatie
   -realizare structura tavan fals
   -inchidere structuri, premontaj instalatii,
   -aplicare ceramica
   -inlocuire usa (daca nu ai facut-o pana acum) – se poate face de la inceput sau mai tarziu, inainte de finalizarea placarii cu ceramica
   -finisare zone superioare
   -chituire rosturi ceramica
   -montare obiecte sanitare
   -alte maruntisuri …

   Pentru mutarea vasulu WC ar trebui sa inlocuiesti ramificatia existenta, rotind-o cum ai nevoie si functie de spatiu.

   • multumesc. imi dau seama ca am fost foarte evaziv. maine ma apuc de daramat gresia din jurul cazii si de pe la ghena de tevi, sa vad daca se poate schimba locul vasului de wc. din nefericiere nu am alta baie, ba mai mult am bebe de 1 an care necesita utilizarea baitei frecvent. voi vedea cum pot sa impac si capra si varza. revin, la nevoie. multumesc inca o data. respect.

 18. Va fi mai dificil de lucrat singurel insa nu imposibil.
  Trebuie sa lucrezi pe zone si sa lasi obiectele sanitare absolut necesare pe pozitie.

 19. din nefericire nu merge sa schimb pozitia vasului wc decat daca intru pe la vecinul de jos ceea ce este exclus. singura parte buna este ca voi putea sparge masca total si sa o refac din gips carton pentru a castiga spatiu. ai idee cum se face un sistem rezistent pentru sustinerea chiuvetei pe un cadru de rigips?? sau imi ramane singura varianta sa aleg mobilier sub chiuveta? merci anticipat.

 20. Ai idee ce prindere va avea lavoarul?
  Va fi cu picior sau fara?
  Este bine sa te hotarasti de la bun incepiut asupra tipului de lavoar, cele cu mobilier au avantajul utilizarii spatiului de sub lavoar.

 21. as prefera cu semipicior. e putin spatiu intre cada si chiuveta si nu as vrea sa mai ocup cu dulap. desi inteleg ca asta e cea mai solida sustinere as vrea sa fac un intaritor la cadrul de rigips de la bun inceput. azi am daramat toata coloana. hehe ce de saci de carat :((

 22. He He .. imi amintesc partea cu molozul, destul de urata.
  Ai nevoie de patru puncte de prindere:
  -2 pentru lavoar
  -2 pentru semipicior
  Nu cred ca este mare problema, poti ,merge pe varianta:
  -montezi un profil orizontal CD unde va fi prins lavoarul
  -montezi alte doua profile CD, verticale, acolo unde se va face prinderea piciorului.
  Pentru a intari structura, in interiorul profilelor se pot monta o rigla de lemn, un straif de PAL etc.
  Va sustine fara probleme lavoarul.

 23. 1. ce cadru fac mai intai, coloana sau tavan?
  2. la tavan care e diferenta in constructia cadrului?
  3. trebuie sa folosesc ceva bariera termica la tavan? am geam de aerisire care isi face bine treaba plus izolatie exterioara pe tot apartamentul.

 24. Poti face intai ghena si apoi faci constructia metalica pentru tavan.
  Presupun ca le faci din profil CD cu bride iar perimetral utilizezi profil UD.

  Daca la tavan vei avea izolatie termica (vata minerala) este necesar sa aiba bariera de vapori.

 25. as vrea cat mai simplu tavanul. profilul prins direct de el si apoi rigips. prinderea profilului se face de pereti sau de tavanul vechi?? elementele de rezistenta tot din CD sau din UD? cat despre gips-carton….imi spunea cineva ca in loc lui sa caut placi de bentonita. e mai buna solutia asta?

 26. Profilul UD va fi perimetral, pe conturul camerei.
  Profilele CD vor fi amplasate pe tavan, prin intermediul unor bride metalice.
  Nu am avut curiozitatea sa caut acele placi de care spui insa nu cred ca este cazul sa te complici astat timp cat ai gipscartonul verde la indemana.

 27. salut .felicitarii a iesit superb.daca ai facut instalatia de apa calda cu pexal ?
  ai sa regretii.dupa 4 ani

  • Cel putin experienta proprie imi arata ca nu voi regreta dupa 4ani.
   In baie de serviciu am acelasi Pexal, cumparat si pus de mana mea (evident doar legaturile de la robineti la obiectele sanitare). Am pexal de circa 6 ani si este OK.

 28. Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

 29. buna
  am o intrebare la dvs
  ce tip de gresie si faianta ati luat
  multumesc mult

 30. Salut Viorel !

  Poti sa ma ajuti cu niste sfaturi ?
  Am in curte o conducta de canalizare de 110. Vreau sa ma leg la ea cu o ramificatie tot de 110.
  Tu cum ai proceda in locul meu ?

 31. PVC .
  Practic trebuie sa sectionez conducta nu pot sa ma leg in capatul ei.
  Exista ramificatii in Y cu ointrare si o iesire in linie ?

  Ma ingrijoreaza modul in care o sa introduc ramificatia intre capetele tevii pe care o sa o sectionez.

  • Y are o intrare, o iesire si o laterala aflata sub un anumit unghi pentru noua teava pe care o introduci in circuit. Aceasta poate fi redusa sau normala (diametrul ramificatiei).
   Tevile actuale se pot misca stanga, dreapta?
   O varianta este utilizarea ramificatiei impreuna cu o mufa.

 32. Nu prea se pot misca, sunt ingropate la 1.2 m. Nu pot sa pun un teu la 45 ?
  Ca si forta majora eventual sap mai mult in lungul conductei ca sa-mi permita o deviatie pentru ramificatie in Y.
  Se poate introduce mai usor ramificatie in Y decat T-ul la 45 ?

  • Pai teu la 45 grade sau ramificatie la 45 grade tot aia este. Termenul teu nu se foloseste la aceste instalatii, ma rog este doar e chestie de exprimare.

 33. Este teu la 45 de grade si ramificatie in Y. Sunt doua lucruri diferite.
  se pot folosii la canalizare orizontale mansoane cu garnituri ?

  • Nu stiu ce intelegi tu prin teu insa la canalizari sunt ramificatii, de 88 grade, 67grade sau 45 grade pentru ca intodeauna racordarea/scurgerea se face sub unghi pentru a reduce rezistentele si a avea o curgere corecta.
   Se pot folosi si mansoanele iar teava ta presupun ca are o mica panta de cateva grade, nu este perfect orizontala.

 34. Da are panta. In manson intra ambele tevi, nu eram sigur daca nu se poate infunda chiar in manson.

  Acum am vazut in catalogul de la Valrom -mansonul de vare vorbeam eu se numeste de fapt ” mufa canal PVC ”

  http://www.valrom.ro/index.php?page=produse&category=103

  La aceasi chestie te refereai si tu ?

 35. Deci e valabila imbinarea cu mufa respectiva ?

  Eu la ramificatie Y i-i spun de fapt la ” Ramificatie dubla „Y” 60 grade ” din
  http://www.valrom.ro/index.php?page=produse&category=120

 36. Multumesc !
  Aseara mi-a confiscat juniorul mouse-ul !

 37. frumos lucrat

 38. Salut Viorel !

  La baie, coturile cu picior in care vin fixati robinetii pentru alimentare apa rece/calda WC si lavoar trebuie sa fie la nivel cu faianta sau mai in interiorul peretelui ?

 39. Trebuie sa fie montati oarecum in perete pentru ca a nu ramane vizibili in spatele bateriei.
  La un perete cu faianta este imposibil sa ii ingropi in perete, numai sa faci o masca peste ei.
  Asa ceva am facut in cealalta baie insa acolo era posbilila mascarea usoara utilizand ceva bucati de faianta. http://vyorel.wordpress.com/2010/01/20/baie-serviciu/

 40. placarea faiantei pe gips-carton cu ce adeziv ai facut-o ? sau se poate face si cu ceresit CM 9 fara adaos de aditivi?

 41. Foarte interesant postul si in special blogul.
  De mult caut bloguri de asa natura.
  Si eu vreau sa pun asa ceva pe blog dupa ce imi fac casa …
  deocamdata am pus cum se face un pat din pal.

 42. am si eu nevoie de ajutor pentru renovarea unei bai. O idee pentru pozitionarea boiler ghiuveta cada etc.
  ma puteti ajuta si pe mine?dimensiuni.L=3.10,l=1.80pe latura lunga se afla cam la jumatate usa de acces..va multumesc anticipat

 43. Cada poate fi aplasata in unuldintre capetele de 1.8m si poti utiliza una de 1.7m, se incadreaza bine.
  Restul se pot incadra oarecum usor, depinde de restul amenajarii, lavoarul undeva la mijloc sau putin stanga-dreapta, pe latura opusa usii.

 44. am uitat sa precizez ca pe partea opusa usii se afla geamul iar in dreapta coltul departat este hogeacul..pentru boiler

 45. salut
  am si eu o intrebare
  am renovat baia, am facut ghena dar unde intra tevile spre vecinu de jos nu stiu cu ce sa izolez vine un miros urat taree.
  as putea sa torn o sapa? daca da din ce materiale?
  multumesc

  • Eu am inchis zona respectiva cu bucati de gipscarton, am etansat cat de cat pe contur si pe langa tevile ce strabat ghena apoi am turnat mortar ramas de la sapa.
   Astfel am inchis zona de comunicatie dintre etaje, la nivelul placii de beton.

 46. Am o baie care doresc a fi renovata. Peretii de beton au doar vopsea si gletul pe ei, ii voi curata, dar am pereti de BCA cu huma, pe acestia vreau aplicat acel CT 85. Cate informatii daca se poate despre cum se aplica acel CT85
  multumesc

  • Unde ai peretii cu huma? Cum doresti sa ii finisezi, tot cu faianta? Daca imi dai mai multe detalii voi incerca sa iti raspund la solicitare insa trebuie sa intelegem exact situatia.

 47. Situatia in fapt:
  O baie – 2 pereti beton cu hupa peste care evopsea pe baza de ulei/diluant pana la un nivel
  – 2 pereti bca de 10 cu huma peste care a fost aplicata vopsea pe baza de ulei ..diluant pana la un nivel
  Doresc sa aplic faianta pe toti 4 peretii, sa schimb usa, geam termopan de baie. As vrea sa stiu daca pot folosi CT85 pe BCA dupa ce sunt curatati ca apoi sa pun faianta cu adeziv. De asemenea cum sa aplic CT85, ce grosime si cu ce gletiera.. cu zimti ?

  • Dupa cum ai vazut mai sus, eu chiar asa am facut. Se poate utiliza adezivul pentru polistiren CT85 pentru aceasta aplicatie, cureti peretele pana la BCA, amorsezi, repari zonele precum gaurile, urmele lasate de spalcu etc. cu acelasi adeziv apoi aplici cu gletiera cu dinti de 10mm un strat de adeziv. Vei ingloba plasa de fibra in masa de adeziv si lisezi suprafata. Aceasta operatiune nu va reusi sa traga in plan peretele, daca ai acest gen de problema ci numai sa confere un strat plan necesar pentru aplicarea faiantei si sa elimine eventualele fisuri induse de zidarie. Ai poze despre aceasta operatiune mai sus.Grosimea stratului final de adeziv armat cu plasa este undeva la 2-3mm.

 48. Peretele nu are probleme dpdv al planului. Ma apuc de treaba ..revin cu intrebari. multumesc

 49. o scurta intrebare: pe un perete de bca e foarte mult ipsos. o solutia pentru a il da jos mai repede va rog aveti ? ca la spaclu mor

 50. Bat la el 5 luni si tot nu reusesc sa il dau jos, chiar e gros. Deoarece se afla doar pe peretele cu usa pe o portiune de 50 de cm si pe toata inaltimea ma gandesc sa folosesc rigips.Este o solutie buna sa il prind direct pe perete?

 51. Deci.. ori mor cu dalta in mana… ori rigips cu profile si faianta… ori pana la urma rigips simplu fara faianta

 52. Am trimis mail !

  • Am vazut pozele, se pare ca nu mai ai foarte mult de curatat si trebuie sa termini. Pare ca aderenta gletului tras este foarte buna, utilizeaza un spaclu din cele mai putin flexibile ca sa poti curata mai usor si incearca sa zgarii stratul de glet cu coltul spaclului pentru a usura procesul de curatare. Rabdare si perseverenta.

 53. Pai doar gaura de forma Italiei (oarecum) e ceea ce am curatat. Dar multumesc pentru incurajare. Voi continua pana la urma si sper intr-o zi sa termin.

 54. Cand se da masa de spaclu.. plasa de fiba se aseaza cum la imbinari cu tavanul si ceilalti pereti de beton? Aproape de limita sau sa depaseasca putin ?

 55. Din nou, felicitarile mele. Nu am sa intreprind in viitorul apropiat vreo lucrare dar cu siguranta a fost informativa!

 56. Alexandrina Preda | 23 martie 2012 at 10:11 | Răspunde

  Am gasit acest blog si sper din tot sufletul sa ma ajutati si pe mine.
  Am o casa din 2005 cu fosa septica. De ceva timp se simte un miros foarte urat in doua bai aflate pe aceeasi coloana. Sotul meu a curatat sifoanele din pardoseala, chiuvetele nu sunt infundate, am lasat intredeschis capacul de la fosa si cu toate astea mirosul persista.
  Sfatuiti-ne ce sa facem.
  Multumesc!
  Am rugamintea sa-mi raspundeti pe mail: aderp2007@yahoo.com intrucat nu prea stim sa intram tot timpul pe blog. Suntem mai in varsta.

  • Din 2005 nu au fost probleme pana in prezent? S-a schimbat ceva in aceasta perioada la instalatiile de canalizare sau prin curte?
   Aveti conducta de ventilare a canalizarii, spre acoperis?

 57. Buna ziua ! poate nu sunt singura care are probleme cu o cada de baie din acril
  ,cumparata in urma cu 6 luni de la firma Romstar din Buc.,care emana un miros urat si puternic de acril, deja ma doare capul si am o usoara ameteala cand sunt in preajma ei, asteptam un nepotel si imi este frica sa nu fie toxic pentru bebit, va rog cu respect ajutati-ma cu un sfat, multumesc!

  • Doamna, nu am intalnit o astfel de cada pana acum. Sigur mirosul este de la cada atunci nu aveti decat sa discutati cu furnizorul,aflandu-va in perioada de garantie. Va pot spune doar ca am o cada Martplast, simpla, are vreo 5 ani si nu prezinta vreo probleme.

 58. Genial ! Super ,super, super a iesit ! Am si eu o baie asemanatoare. Este placa si facuta cu lambri PVC, bloc din 80 cred. Peretele cu usa este facut numai din PVC, ghena tevilor la fel, si coloana de aerisire la fel. Cum se intra in baie, peretii stanga si dreapta sunt BCA si placati cu acest lambriu. As dori sa scot lambriul de pe acesti 2 pereti si sa ii plachez direct cu faianta pana sus. Cel din fata, care este cel cu ghena de tevi , doresc sa refac masca din profile gipscarton, si placata tot cu gipscarton verde. Iar peretea din stanga ghenei sa o plachezi gipscarton pe profile, pentru ca se afla bateria cazii. Desigur, voi renunta la cada in favoarea unei cabine de dush. Ce parere aveti ? Astept un raspuns de la Dvs. pe adresa mea askandrei@gmail.com . Va multumesc anticipat.

  • Nu pot decat sa iti urez spor la treaba!. Renuntarea la cabina de dus este cu cantec, poate vreodata iti vine chef sa te tolanesti in apa fierbinte si nu vei avea unde. Dus poti face in cada dar baie nu poti face in cabina de dus. Pentru zona cu bateria, nu este obligatoriu sa alegi solutia gipscarton, integral. Exista si varianta de mascare locala, este de analizat.

 59. Felicitari pentru blog!
  Problema mea este cu racordul de la vasul WC la teava de scurgere:racordul cu cot de la vasul WC este din portelan si etanseitatea cu teava de scurgere din PVC a fost realizata cu ciment si nisip. Datorita umiditatii cimentul din partea de jos a cazut si datorita faptului ca neetanseitatea este in partea cea mai de jos nu reusesc sa refac aceasta etanseitate si este destul de nasol.Cum as putea sa rezolv aceasta problema? Va multumesc mult!

 60. De ce nu schimbi racordul de portelan cu unul din plastic cu garnitura de etansare?
  Poti incerca sa utilizezi si alte materiale de etansare, in functie de marimea spatiului sau o combinatie a lor. Acum multi ani cand nu se gaseau etansanti, se utiliza chiar chit de geam. Alte variante: garnituri cauciuc daca gasesti, mastic, silicon sau alti etansanti.

 61. Buna seara, felicitari pentru longevitatea blogului!
  Am citit raspunsurile dar imi persista o nelamurire. Este vorba tot despre renovarea unei bai de bloc. Cladirea este din 1965 si este buna. Un perete din beton al baii, nu cel de la cada ori chiuveta a fost initial vopsit in ulei. Vopseaua nu este cojita ori altfel degradata mecanic. Vreau sa plachez peretele cu faianta. Este suficient sa aplic peste vopseaua respectiva un adeziv CM17, sau trebuie razuita total vopseaua.
  Baia este inchisa si ce am citit aici pe blog despre diluant ori suflanta cu aer cald ma face… sa mai intreb odata!
  In asteptarea raspunsului dumneavoastra, va urez o vara agreabila.

 62. Chiar daca poate fi o munca ceva mai grea, recomand sa se curete cat mai mult din vopseaua in ulei. Aceasta pentru ca suprafata lucioasa a acesteia poate pune probleme de aderenta si evident ca afecteaza durabilitatea lucrarii. Se poate incepe cu metode mecanice in functie de cat de bine sta vopseaua pe perete. Ar mai pytrea fi utilizat un razuitor montat intr-un flex insa iese praf la greu iar ca ultime solutii s-ar putea utiliza un arzator sau substante speciale chimice pentru decapare. Exista si varianta matuirii vopselei, aplicarii unei amorse speciale si apoi tragerea unui strat de adeziv flexibil dupa care sa placam direct.

 63. Am inteles ce este de ales si de facut, inca o data va multumesc, pentru detaliere si promptitudine.
  M-ati prins: imi puteti preciza un nume comercial al „amorsei speciale” pentru matuirea vopselei care, in cazul meu, pare a fi una cu betonul?
  Succes, on/offline!

 64. Un exemplu este „Amorsa speciala Ceresit CN 94”

 65. Multumesc

 66. Buna ziua!
  Apelez si eu la bunavointa dvs pentru a-mi da un sfat.
  Vom ridica de la zero o baie la casa. Suprafata va fi de vreo 9 mp. Avem deja cada, e din acril, model pe colt, cumparata de la cineva acum vreo 4 ani. Problema e ca n-are niciun fel de suporti de prindere. Ce sfat imi dati, cum s-o amplasam? Ni s-a spus ca se pune pe pat de nisip (cea de la baia de la apartament asa a fost pusa, acum 13 ani), dar am citit ca nu se mai recomanda amplasarea pe pat de nisip, fiindca se taseaza in timp. E drept, cea de la apartament nu s-a tasat pana acum, dar sotul meu are acum 95 de kile si…:))
  Va rog sa-mi dati o idee cum s-ar putea amplasa mai bine, eventual daca aveti idee de unde se pot cumpara suporti metalici speciali, sau ce alta solutie exista. Va multumesc anticipat si felicitari pentru baie, rosul si albul arata superb!

  • Ar trebui sa cautati un suport metalic pentru cada in magazinele specializate,inclusiv cele de bricolaj. Stiu ca exista insa ar trebui vazut totusi cat de solide sunt inainte de a le cumpara. Daca nu gasiti, puteti incerca executia unui suport conform modelului prezentatmai sus, evident adaptat la forma vanei dvs. insa aceasta presupune sa gasiti un mester priceput. Eu am cumparat suportul si dupa cei 5 ani pot spune ca se comporta perfect.

 67. Buna seara!Mi-a placut mult tot ce ati prezentat,sunteti una dintre acele persoane care lucreaza cu simt,care da importanta la detalii.Ca multi altii,va cer si eu un sfat,o parere.Am in baie o bucata de gresie (33x33cm),crapata.Trebuie sa o inlocuiesc neaparat pentru ca nu este deloc placuta la vedere.Operatia de care imi este frica,care este riscanta,este scoaterea placii crapate,fara sa afectez deloc placile vecine.Va rog sa imi spuneti cum ati proceda dumneavoastra in acest caz.Multumesc mult!

  • Nu este foarte greu de scos placa, totul depinde de cat de bine este lipita si ai nevoie de putina atentie.
   Incepe prin a inlatura chitul de rosturi de pe conturul acestei placi, in felul acesta vei fi sigur ca scoaterea bucatilor de gresie se face usor, fara a deranja placile invecinate.
   Incearca sa spargi sau sa faci o gaura in mijlocul placii deteriorate apoi loveste usor cu un ciocan zonele invecinate pentru a scoate bucata cu bucata gresia respectiva. Poate merge usor sau mai greu, in fucntie de cat de bine adera placa de gresie la adeziv si acesta din urma stratul suport. Nu iti trebuie decat un ciocanel, o dalta sau o surubelnita mai sanatoasa (atentie sa nu ii spargi manerul) si multa atentie.

 68. Multumesc pentru raspuns si pt.timpul acordat!

 69. Buna seara,

  felicitari pt. acest blog profesionist! L-am gasit cautand in disperare o solutie pt. reconstruirea ghenei de aerisire. Pe scurt, cu cca. 15 ani in urma am amenajat baia, aflata la ultiml etaj al blocului. „Meseriasii” au desfiintat ghena de aerisire,iar eu dupa ce mi-am revenit din lesin, le-am cerut sa faca ceva pt. ca aerisirea sa nu fie intrerupta,si au montat un tub de plastic.Mentionez ca aveam infiltratii, inundatii chiar, in special la dezghet, si cu ghena din constructie, dar si apoi cu tubul (probabil prost montat, la repezeala, cu nepricepere)apa ajungan uneori si la vecinii de mai jos. Vazand cum ati facut dv. am inteles ca se poate reconstrui si m-am mai linistit. Problema care ma preocupa acum este la cine as putea apela pt. o astfel de lucrare. La parintii mei a lucrat un meserias, de care au fost multumiti si care a zugravit, a facut instalatii de apa si electrice. O astfel de persoana credeti ca este potrivita? Orice sfat este binevenit, pt. ca aceasta problema ma strezea de mult timp si vreau neaparat o rezolvare. Multumesc anticipat pt. eventualul ajutor.

  • Buna,
   In principiu nu este mare filosofie sa repari ghena sau sa o reconstruiesti. Important este sa se identifice cauza infiltratiilor respective, sa se etanseze corect si sa se intregeasca caile de ventilatie. Din ce spuneti dvs. se pare ca problema este la iesirea spre terasa, acolo unde aveti o problema cu etansarea/hidroizolarea zonei de strapungere catre terasa. Este dificil sa presupun ce este la fata locului insa o discutie cu persoana respectiva ar trebui sa va lamureasca daca stie despre problema respectiva si sa va ajute.

   • Va multumesc f. mult pt. raspunsul prompt. M-ati ajutat enorm pt. ca acum stiu ce sa cer si cum sa pun problema.
    Mentionez ca blocul a fost „anvelopat”, terasa este terminata dar lucrarea nu este receptionata pt. ca nu au facut fatada. Iarna trecuta, cand a fost multa zapada nu am avut nicio problema, dar acum a reaparut.Inteleg ca este de datoria mea sa efectuez lucrarea de etansare/hidroizolare in zona de strapungere, intrucat am umblat la coloana de aerisirea (chiar daca nu am intentionat, dar s-a intamplat…). O sa incerc sa gasesc persoana competenta pt. acesta lucrare, dar recunosc ca, pe baza experientelor anterioare, am mari indoieli.
    Multumesc pt. informatiile pretioase (am salvat blogul la favorite)si va doresc succes in tot ceea ce intreprindeti.

    • Despre datoria cui este sa faca lucrarea, este de discutat. Daca modificarea exista la data anveloparii si s-a lucrat in zona respectiva, este posibil sa fie vina mesterilor si nu a dvs. Cert este ca problema va afecteaza locuinta si trebuie sa discutati cu administratorul si firma respectiva pentru a clarifica situatia.

     • Multumesc, inca o data, pt. timpul si atentia acordate.La data anveloparii exista modificarea. Nu doresc neaparat evitarea unor cheltuieli, ci refacerea corecta a ghenei de aerisire. Am vazut pe blog ca aveti firme partenere,dar numai in Craiova, eu fiind in Bucuresti. N-as vrea sa abuzez, dar totusi indraznesc sa va intreb, daca aveti vreo recomandare si pt. Bucuresti. Toate cele bune!

     • Din pacate nu va pot ajuta cu recomandari in zona Bucurestiului deocamdata. Nu este vorba de evitarea cheltuielilor ci de suportarea lor de catre cine trebuie, ar fi pacat sa platiti pentru greseala celor care au afectat zonele in discutie. Aveti in vedere ca nu este obligatoriu sa refaceti ghena daca ea functioneaza corect, ci doar sa rezolvati problema infiltratiilor de apa.

 70. Multumesc pt. toate informatiile, imi sunt de mare folos.Va urmaresc in continuare cu interes. O seara placuta!

 71. Sa presupunem ca preturile de azi sunt aceleasi din momentul realizarii proiectului. Ati putea realiza un total estimativ pe parte financiara?

  • Cum toate sunt relative pentru ca fiecare baie are o anumita suprafata acoperita cu finisaje si particularitati specifice, cred ca s-a cheltuit in jur de 5000 lei.

 72. Sal, ce marca ai ales bateriile sanitare. Felicitari pentru munca.

  • Aici m-ai prins, nu iti pot spune ce marca sunt pentru ca nu scrie pe ele. Stiu ca le-am luat din magazinele de bricolaj si au fost unele medii din pdv. al pretului, cred ca undeva la 150-200 lei la acea data (2007), daca imi amintesc bine. Sau comportat foarte bine pana acum.

 73. Frumos…felicitari pentru lucrare o sa postez si eu baia mea cam aceiasi munca am facut si eu:))

 74. Domnul meu , mare pomana ti-ai facut cu acest subiect pe blog, am mesterii in casa si am convenit pe exact aceleasi lucrari ca ale dv. , mi-am scos notitze si sa vezi ce mi ti-i verific la singe ,stiind eu acum ce trebuie facut , ca doar au inceput azi , si eu eram in ceata vis-a-vis de niste chestii de meserias ! Felicitari pentru pricepere si arta . Sanatate !

  • Dn.ul Teo, daca v-au facut treaba buna instalatorii si sunt meticulosi, ii vreau si eu.Am de refacut toata instalatia sanitara , dupa o renovare de mantuiala facuta pentru a vinde o „Babuta” retusata.Ma puteti contacta la e-mail macyvery@gmail.com .Va multumesc.

 75. M-am mutat de 1 an de zile intr-un bloc nou si acum cateva zile m-am trezit cu foarte multa apa in baie deoarece tevile folosite la instalatii sunt de calitate foarte proasta. Nu va recomand sa achizitionati apartament in blocurile noi.

 76. Buna ziua, As dori sa aflu care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg pentru a face o baie.Nu am mai facut asa ceva niciodata si nici nu am v?zut pe cineva lucrând.Peretii sunt facuti din ciment de un mester, sunt aproximativ drepti, dar nu sunt netezi.Tavanul este din pl?ci de pal l?cuit prinse direct pe grinzi ?i a? dori s? pun pl?ci de rigips verde.?evile de scurgere sunt instalate în pardoseala din beton.Alimentarea cu ap? doresc s? fie în exterior, nu în perete. Baia are 1.40 pe 4 m.
  -Cu ce material s? netezesc/s? îndrept peretii?(am cumparat un adeziv Ceresit CM9 pentru faian?? ?i gresie)
  -cu ce s? încep cu tavanul, cu faianta, cu gresia sau cu montarea
  obiectelor sanitare(Wc,cada dus etc.)
  Mul?umesc.Toate cele bune!

 77. Buna ziua, As dori sa aflu care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg pentru a face o baie.Nu am mai facut asa ceva niciodata si nici nu am vazut pe cineva lucrand.Peretii sunt facuti din ciment de un mester, sunt aproximativ drepti, dar nu sunt netezi.Tavanul este din placi de pal lacuit prinse direct pe grinzi si as dori sa pun placi de rigips verde.Tevile de scurgere sunt instalate în pardoseala din beton.Alimentarea cu apa doresc s? fie montata in exterior, nu în perete. Baia are 1.40 pe 4 m.
  -Cu ce material sa netezesc/sa îndrept peretii?(am cumparat un adeziv Ceresit CM 9 pentru faianta si gresie)
  -cu ce s? încep cu tavanul, cu faianta, cu gresia sau cu montarea
  obiectelor sanitare(Wc,cada dus etc.)
  Multumesc.Toate cele bune!Scuze am scris cu caractere romanesti.

 78. Poti incepe prin decopertarea zonelor ce necesita acest lucru. Nu stiu ce inseamna ciment pe acei pereti. Tavanul se poate reface prin utilizarea gipscartonului verde, montat pe o structura metalica din profile CD si UD. Daca este nevoie, se va monta un strat de izolatie termica din vata minerala cu bariera de vapori.
  Urmatoarea etapa ar trebui sa fie modificara instalatiilor sanitare, conform necesitatilor.
  Abia la sfarsit poti sa montezi faianta si apoi gresia, montajul obiectelor sanitare fiind ultimul pas. Evident ca efectuarea lucrarilor trebuie sa tina cont de pozitionarea obiectelor sanitare (WC, cada dus etc.).

 79. Peretii ziditi din caramida cruda au fost acoperiti cu plasa de sarma, apoi tencuiti cu un mortar facut din var, nisip ?i ciment,in urma cu 7 luni iar acum vad ca nu sunt perfect drepti si au purozitate mare,Cu ce pot sa-i indrept ca dupa aceia sa ma apuc de pus faianta.Pentru faianta am cumparat Ceresit CM 9.Va multumesc.

  • Daca este tencuiala,indiferent de porozitate, granulatie etc., se poate placa direct cu faianta dupa amorsarea suprafetei ce ar trebui sa fie destul de absorbanta. Depinde cat sunt abaterile peretilor, daca este nevoie de o incarcare de maxim 10 mm s epoate prelua din adezivul de placare. Eu as fi optat pentru CM11, dar ar trebui sa fie in regula si CM9.

 80. As dori si eu un raspuns, vreau sa imi renovez baia totull din cauza ca au murit soareci pe ghena si se aude la mine in tavan soareci .. tavan fals este corect sa iti lucreze in felul asta incat sa iti intre soareci in tavanul fals ..? si intrebarea este care este mai bun ghena din rigips sau cea din caramizi?
  Precize ca miroase in baie si hol a mortaciune de la soareci cred ca s-a imbibat in tavan.

  • Trebuie intervenit pe ghena existenta pentru inlaturarea eventualelor urme ramase de la respectivele rozatoare. Se poate curata locul afectat si dispare mirosul, la final chiar cu o solutie antimcuegai. Daca se reconstruieste ghena de instalatii, va recomand sa inchdeticalea de comunicatie cu vecinii de la etajele inferioare si superioare. In acest fel evitati patrudnerea diveselor „animalute”, prafului etc. Nu are nici un rost sa va ganditi la o zidarie din caramida pentru ghena, este o solutie depasita, cu greutate foarte mare si greu de realizat macar din punct de vedere al neecsitatilor de aprovizionare si timpului alocat. Se poate face din gipscarton fara nici o probleme, daca odoriti mult mai rezistenta decat cea din foto, se poate face o placare dubla cu gipscarton si structura mai solida. Eu nu vad nici o justificare pentru o ghena super solida.

 81. Sunt hotarata sa imi renovez baia, dar nu sunt lamurita care este diferenta dintre o ghena cu gipscarton si cea cu caramida … daca as opta pentru cea cu caramida 70cm lat si ingust lateral este cam de 25 cm si inaltime baii este de 3 metri probabil sau 2.5 metri, asa… estimativ pentru caramida ma costa mult ?

  • O varianta pe caramida implica un spatiu ceva mai mare decat una din gipscarton. La un calcul estimativ de caramida aveti nevoie de circa 200 de bucati, adica circa 200 lei. Se adauga mortarul de zidarie plus timpul de ridicare a zidariei.
   Pentru gipscarton va trebuie cateva profile metalice si 1 placa de gipscarton (1 dimensiuni normale si 1 format mai ingust),plus ceva accesorii. Cu siguranta nu este usor sa cari caramida la bloc si se face multa mizerie la ridicarea zidariei.

 82. Da !se face mizerie.. dar daca ii explici sa nu faca peretii varza unde tine materialul… se rezolva .. ca nah doar suntem intelegatori .. cand termina totul atunci zici da s-a meritat! Multumesc mult si imi cer scuze ca v-am deranjat. O zi placuta va doresc.

 83. Am revenit Buna ziua. cand aveti timp imi puteti trimite cateva modele de interior bai pentru 6 metri … si ati putea sa imi spuneti cat ar costa estimative manopera faianta gresie .. si / cu toate incluse chiuveta cada pus la punct .. ca sa stiu la ce pret ma ridic? dar asta cand o sa aveti timp .. ca eu sper sa ma informez pana la sfarsitul lunii ca sa o pot face in septembrie .. trebuie sa imi caut niste oameni care lucreaza perfect la milimetru sa fiu multumita fara nici o fisura si daca totul este explicat pe pagina principal o sa dau un print sa le stiu si eu … cum sa imi faca

 84. buna dimineata. as vrea sa-mi fac un blat suspendat pentru chiuveta, pe care sa-l imbrac in faianta. aveti idee ce materiale ar necesita asa ceva? ma gandeam la o rama din cornier si plabanda din otel, apoi puse BCA-uri mici foarte bine fixate… ce parere aveti?

  • Atat timp cat faianta este lipita cu un adeziv hidroizolant, puteti sa il faceti din placa fibrolemnoasa, PAL sau alt tip de placa pe baza de lemn. Deasemenea, chitul de rosturi va fi unul impermeabil. Partea de sustinere trebuie dimensionata pentru a nu se incovoia blatul, dar depinde ce dimensiune va avea.

   • Blatul ar avea 120x50cm, pt ca am placi de 40×25, deci 6 placi sus, cred ca si dedesubt, plus marginile imbracate. Aici e problema, cu sustinerea, pentru ca vine si lavoarul pe blat, bateria, sifonul de scurgere (din inox sa se vada frumos)… Asta nu stiu, cum ar trebui facut scheletul metalic? MULTUMESC mult.

    • Cel mai simplu ar fi sa zidesti pentru a sprijini blatul pe pardoseala. O poti face atat cu BCA subtire, caramida sau cu structura metalica pentru gipscarton. Daca vrei prindere in consola, ppe care sa ii poti ancora pe acel perete. Mi se pare mult mai interesanta prima varianta, putand amenaja sub blat si mici locuri de depozitare (chiar deschise).

 85. Buna seara,
  Am citit cu interes articolele de mai sus si va felicit pentru profesionalismul si altruismul de care dati dovada.Eu doresc sa construiesc un dus fara cadita,in baia de la etajul-mansarda al casei mele.Mesterul care se ocupa de gresie si faianta mi-a spus ca nu a mai lucrat asa ceva si nu stie ce materiale se pot folosi.Imi este teama pentru ca daca nu se face izolatie buna risc sa am probleme cu infiltratii de apa.Ma puteti ajuta cu un sfat sau cu cateva idei? Meseriasul a auzit ca se poate folosi CM 17 si la imbinari o banda adeziva.Oare este suficient?Va multumesc mult.

  • Cheia succesului este realizarea unei bune hidroizolari pe zona de cadita si pe peretii viitorului dus. Acest lucru nu se face cu un adeziv asa cum ati mentionat ci cu materiale dedicate. Este nevoie de o hidroizolatie la nivelul sapei sau in structura viitoarei cadite, se va utiliza o hidroizolatie cu membrana bituminoasa. Ulterior, dupa zidirea caditei si inainte de a aplica finisajul din gresie si faianta, se va realiza o hidroizolare cu mortar hidroizolant in pat subtire. Gasiti astfel de produse la majoritatea firmelor de profil, vezi Ceresit, Sika etc. Impreuna cu aceste mortare se foloseste o banda de etansare pe zona muchiilor. Ulterior se poate placa cu gresie si faianta utilizand un adeziv flexibil de interior sau chiar CM17 daca doriti neaparat.

 86. Emil Alexandru Barb | 18 ianuarie 2014 at 1:45 | Răspunde

  Buna ziua,
  As dori sa-mi spuneti va rog daca puteti cum sa izolez 2 pereti de langa cadita.

  Practic am cadita pusa la unirea celor 2 pereti. Un perete este din beton, cel pe care vine instalatia, iar celalalt perete este din BCA. Tin sa precizez ca in acelasi perete de BCA este si aerisirea care din pacate nu mai functioneaza cum trebuie.

  Nici unul din peretii baii nu este placat cu placi ceramice. Zidaria este veche de cand a fost facut blocul(30 de ani).

  Pardoseala este compusa din mozaic turnat.

  Cum sugerati sa izolez cei doi pereti de langa cadita de dush? Multumesc!

  • Izolatia zonelor respective trebuie vazuta in contextul in care se renoveaza baia. Intentionati sa montati faianta pe acele zone sau doriti doar sa protejati peretii de apa de la dus? Se intentioneaza utilizarea unui paravan de dus?

 87. Domnule Stanculescu, aveti o sansa sa va iert ca pana la ora asta pe terenul dvs. nu ati construit nimic. Sa-mi spuneti, in ideea ca s-ar gasi lambriu PVC la o culoare convenabila, ce e bun si ce e rau in a face masaca pentru conducte din asa ceva ?
  Pare mai simplu, mai ieftin, se poate demonta in caz de nevoie.
  Multumesc !

  • In primul rand renunta la apelativul „domnule”. Nu e nimic rau, se poate executa o masca inchisa cu lambriu din PVC daca va place materialul. Povestea cu accesul este adevarat dar nu aceasta este justificarea, o masca bine facuta, cu instalatii corect executate si cu o usa de vizitare bine pozitionata, scuteste ideea accesului invocat. Evident ca desfacerea lambriului este mult mai usor de facut si cu minim de deranj fata de alte variante. Am vazut o astfel de masca.

 88. Am o problema la baie,si nu stiu cum sa o rezolv ??Cind fac dus,apa se scurge pe langa perete si cada,si intra sub cada,mereu trebuie sa las deschis geamurile,ca sa aerisesc sa se usuce sub cada.Exista vre-o solutie de lipit ?ca sa nu mai treaca apa dintre cada si perete ??Astept raspuns.

  • Exista mai multe solutii pentru etansarea rostului intre perete si cada. Alegerea uneia dintre acestea depinde de marimea rostului existent. Daca acesta nu este mare, cativa mm, se poate izola cu silicon sanitar.

 89. Buna ziua,
  Intentionez sa renovez baia prin schimbarea gresiei, faiantei si montarea unei cadite + cabina dus pe colt. 2 pereti vor fi in interiorul cabinei de dus. Doresc sa va intreb: trebuie facuta hidroizolatie la peretii respective si sub cadita de dus? Cum se face fixarea caditei? (ea are niste suporti dedesubt, dar cum o fixez de pereti?
  Va multumesc!

  • Este posibil ca acei suporti sa aiba suficiente puncte de prindere pentru a sta fixa. Este recomandat sa hidroizolezi cei doi pereti expusi apei, inainte de a face placarea cu faianta. Utilizeaza un chit de rosturi impermeabil si etansare cu silicon pe zona de muchii/colturi. Subcadita nu este necesara hidroizolarea.

 90. Ziua buna! Am o baie comunista faiantata pana la jumatate. Dupa indepartarea faiantei si a adezivului ramane o diferenta de aprox. 2cm fata de restul peretelui. Acum ori dau jos restul tencuielii ca sa egalizez, ori va trebui sa umplu cu un mortar. As prefera a doua varianta. Imi puteti recomanda un mortar pe care sa il pot aplica in grosime de 2cm+ si pe care sa pot aplica apoi adeziv si faianta? Ar trebui sa fie rezistent si la umiditate. Cu stima, va multumesc!

  • Mortarul de tencuire nu trebuie sa fie rezistent la umiditate. Gasiti in comert tencuiala de interior sau de exterior, la sac. O amestecati cu apa si poate si aplicata pe pereti. Ulterior se aplica faianta si daca este nevoie se executa o hidroizolare inainte de lipirea faiantei.

 91. Multumesc pentru raspuns! Tencuiala de deasupra faiantei a fost data cu o vopsea pe baza de ulei in cateva straturi, care se dovedeste foarte greu de dat jos. Credeti ca ar fi mai bine sa dau jos tencuiala cu totul si apoi sa refac complet peretii? Ma gandesc acum si la faptul ca ar putea sa apara ceva probleme daca o sa aplic faianta pe un perete facut din doua tencuieli diferite…

  • Exista varianta de curatate a vopselei in ulei, adevarat ca poate fi o munca titanica dar se poate. Alternativa este practicarea unor striatii, amorsare suprafata si spacluire in strat subtire apoi placare cu faianta.
   Tencuiala noua peste cea veche nu recomand.

 92. Foarte documentat articolul si explicit.
  Se vede „mana de meserias”.
  Apreciez oamenii intreprinzatori si care se pricep.

  Bravo!

 93. Buna ziua,
  De curand ne-am achizitionat un apartament ce are holul placat cu placi de ipsos vopsite cu vopsea in ulei. „Meseriasul” nu vrea sa le dea jos si spune ca aplica adeziv cm 17 peste. Credeti ca va prinde acel adeziv pe placi aplicat direct?
  Multumesc!

  • Nu stiu ce placi sunt acelea insa este gresita o astfel de abordare, din punctul meu de vedere. Vopseaua in ulei este o suprafata dificila, placile de ipsos se pot desprinde etc. Meseriasul doreste varianta cea mai usoara, in detrimentul calitatii si durabilitatii.

 94. Buna ziua,
  Vreau sa imi montez o cabina de dus intr-o baie care are deja gresia si faianta pusa; nu stiu daca a fost facuta hidroizolare sub faianta dar plec de la ideea ca nu a fost facuta.
  Intrucat la dimensiunile care am nevoie nu am gasit o cabina de dus inchisa, as vrea sa ma orientez catre o cabina care se monteaza pe colt si care are doar doi pereti. Problema mea este hidroizolarea in zona cu faianta; ce as putea face ca sa hidroizolez aici, avand in vedere ca faianta este deja pusa?

  • Nu aveti o optiune la indemana care sa poata fi realizata pe o suprafata asa mica. Nu aveti decat sa montati cabina asa cum este, fara o protectie suplimentara a peretilor. Daca baia este aerisita, nu ar trebui sa fie probleme legate de condens si mucegai sau infiltrarii in pereti.

 95. Buna ziua,

  Sper din suflet sa mai raspundeti la intrebari privind renovarea bailor :). Sunt in plina renovare a baii mele, iar mesterii au demolat (deși poate părea incredibil, au facut-o fara acordul meu), coloana de aerisire care trecea prin baia mea, spunand ca vor face una putin mai ingusta, dar la fel de eficienta, din gips-carton. Am vazut ca si dvs ati facut una din gips-carton, ceea ce m-a mai linistit. Intrebarea mea este urmatoarea: va fi, intr-adevar, la fel de eficienta aerisirea daca va fi mai ingusta? Nu as vrea sa le creez probleme vecinilor de jos (eu stau la ultimul etaj) si nici sa am altfel de probleme cu administratia blocului.

  • Sigur, daca mesterii stiu ce fac …. O ghena reconstruita cu gipscarton va economisi spatiu si va asigura ventilatia daca se pastreaza configuratia interioara.

   • Mii de multumiri pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns.Ati putea sa imi spuneti in ce anume consta configuratia interioara? Am observat in fotografiile dvs. ca ati pus un profil de aluminiu un mijlocul cadrului, mentinand doua camere? Am vazut bine? In aceasta consta pastrarea configuraiei? Fiindca eu vad ca aerisirea veche avea ceva in genul a doua compartimnte. Va multumesc mult inca o data pentru lamuriri. O seara buna!

    • Depinde cum a fost realizata la dvs. In cea descrisa mai sus, sunt dou acanele verticale, unul vine de la etajele inferioare, al doilea in zona inferioara este de la etajul inferior iar canalul etajului curent se racordeaza pe zona superioara. Ideea este ca circulatia de la fiecare zona sa se influenteze reciproc, sa existe tiraj si sa circule aerul liber doar ca diferenta de presiune. In acest fel de evita patrunderea aerului viciat de la un apartament la altul. Nu stiu daca a fost o explicatie prea clara dar si ghena dvs. avea o configuratie si trebuie respectiata.

     • O sa le arat maine mesterilor raspunsul dvs. cu riscul sa-i supăr, fiindcă din explicațiile lor nu părea să țină cont de cele două canale, voiau sa faca o singura cameră de rigips. Da, si aerisirea originala a băii mele avea doua canale verticale, unul mai ingust si unul mai lat. Trebuie facuta vreo fereastra in peretele dintre cele doua canale? Promit ca este ultimul lucru pe care va rog sa mi-l mai clarificati.

     • Al doilea canal este separat pe inaltime in doua parti. Partea superioara, circa 1/3, este aerisirea dvs. care urca sus, cealalta parte aflata sub separatia orizontala comunica cu primul canal cat nai sus, unindu-se.

 96. Am o rugaminte pentru un sfat.
  Este normal ca intr-un bloc nou sa se puna faianta si ulterior sa decupeze gaura prevazuta pentru ventilator?
  Multumesc

 97. Felicitări pentru meticulizitate!

  E cam urâțel roșu ăla..nu era regula aia, cum că la băi nu se folosesc culori tari?
  Că intri în ea pentru curățire fizică și relaxare psihică, nu să ieși ca un taur încins.

 98. Buna seara, vreau sa va intreb daca acea cutie neagra din pardoseala (sifon) are doua urechi laterale prinse in zidarie? Pentru ca la mine s-a infundat si vreau sa-l scot si sa refac cu o teava mai mare si drept in scurgere(teava originala are un cot la 90 de grade) si sa stiu cat sparg. Teava se scoate usor din coloana sau trebuie incalzita ceva? Multumesc

  • Da, acela era un sifon de perete. Acesta nu se infunda decat undeva intre etaje, fiind un sifon realizat din teava de scurgere, formeaza o bucla de la gura de scurgere pana undeva la 30cm sub cota pardoselii. Acolo jos se infunda, unde este baza formei „U”. Fiind teava de scurgere din PVC se poate inlocui cu una mai mare dar trebuie sa ai acces la zona si mai ales in jos, acolo unde se face racordarea la coloana de scurgere principala de 110mm.

 99. Buna domnu Vys,
  urmeaza sa montez o masca suspendata cu lavoar Ikea. Baia bunicilor arata foarte asemanator ce ce vad aici, cel putin blocu e din ’90. Problema cu 10 cm strat BCA am aflat-o abia sapt. trecuta, Ce surub / dibluri recomandati pt combinatia BCA/ciment? Mobilieru nu vine montat pe masca sanitara!! (Cabinetu are 2 sertare, si in desriere, scrie ca ar fi 38kg.) Eu pana acum eram sigur ca peretele e 100% ciment fiind de sustinere.

 100. Salutare, stau la etajul 4, doar ce m`am mutat…si vreau sa fac baia, cei care au stat aici…au daramat toata masca aia prin care treceau teviile acelea, problema e ca vreau cumva sa astup teava de scurgere de la WC, se poate sa fac cumva o masca mica sau ceva de genu ? ai vre`o ideee? observ ca si la tine a ramas asa teava aia de 110 de la scurgere

 101. Celui care a facut acest blog este un oma onest si sincer ma bucur ca am gasit ce-mi trebuia.Felicitari pentru postare si nu mai spun de sfaturi .Multrumesc om bun ca pentru noi ai stat si ai redactat acest blog.

 102. Buna ziua, nu imi dau seama daca mai functionati ca vad ca tema acum multa vreme postata si comentata. totusi, salut ideea realizarii unui articol asa de complex despre renovare. e folositor ca sa vada toti care sunt pasii si deranjul cand vine vorba de o renovare completa. eu mai citesc din cand in cand articole usoare si informative pe teme de renovare pe o revista online . Renovarea apartamentului mi-am facut-o cu o firma recomandata de ei si a iesit foarte bine. mi-au pus si usi, parchet si calorifere.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Renovare baie serviciu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*