Racordare calorifere – teava PEX


Despre cum sa realizam ieftin si bine lucrarea de racordare calorifer cu teava PEX.

Sistemul de incalzire al casei poate fi considerat inima proiectului de instalatii iar frumusetea acestuia este ca poate fi realizat in foarte multe variante. Cunoastem sistemul clasic ce utilizeaza calorifere si tevi de distributie aparente, dar putem adauga componente de distributie radiala, tevi ingropate in sapa sau pereti iar pentru cei mai pretentiosi putem lua in calcul incalzirea prin pardoseala. Alegerea unui sistem de distributie poate fi corelata cu utilizarea anumitor materialele si spatiul disponibil pentru pozare traseelor care transporta apa calda in sistemul termic.

Pentru sistemele ingropate in sapa de egalizare pot fi utilizate diverse tipuri de tevi, de exemplu PPR (polipropilena), Cu (cupru) sau cele cateva tipuri de teava PEX (-a, -b, -c ). Fiecare din ele au avantaje si dezavantaje, multi preferand sa utilizeze teava PPR pentru ca este ieftina (inclusiv fitingurile) si usor de pus in opera. Din pacate avantajul pretului nu este cel mai important aspect pentru ca vine la pachet cu un diametru mai mare la exteriorul tevilor si o durata de viata mai scazuta la temperaturi ridicate. In plus, sudarea fitingurilor nu este usor controlabila ceea ce poate duce la obturari, iar riscul unor deformari ulterioare este real.

Cupru este o varianta foarte buna insa pretul este poate cel mai mare din toate variantele si necesita lipituri de calitate plus izolarea atenta a conductelor. Varianta teava de cupru preizolata la colac este mai greu de utilizat pentru ca se lucreaza foarte greu si teava nu este chiar rotunda, lasand la o parte pretul exagerat.

Teava PEX este o optiune care merita luata in calcul, este accesibila ca pret si usor de lucrat cu ea din punct de vedere al manoperei. Despre o astfel de teava o sa discutam in continuare. Ei bine, incadram sistemul nostru de incalzire la categoria sisteme mixte (incalzire pardoseala la parter si etaj/mansarda cu calorifere). Daca la sistemul de pardoseala circuitele din teava PEX sunt clare, fiecare serpentina are o anumita lungime si este conectata cu racorduri PEX direct la distribuitor, pentru sistemul de legatura la calorifere va trebui sa gasim variante de executie. Este recomandat ca distributia catre calorifere sa fie realizata in sistemul radial, avand un distribuitor pozitionat cat mai central si cate un tur si un retur pentru fiecare calorifer. Teava PEX se pozeza pe placa de beton intr-un tub de protectie dedicat, cu diametrul de 25mm pentru teava PEX de 16mm sau 17mm. In cazul de fata teava a fost ingropata in sapa dupa ce au fost taiata canale, acesta pentru ca sapa era trasa la momentul executiei sistemului de incalzire.

Asadar, avem teava PEX trasa in santuri si va trebui sa gasim o solutie de racordare a caloriferelor care nu sa nu devina o cheltuiala exagerata. Mentionez acest aspect pentru ca exista anumite tipuri de racorduri dedicate insa atunci cand acestea costa cat caloriferul poate fi o problema, nu numai de logica.

Sa vedem cum facem aceasta racordare calorifer!

Ca sa evitam racordurile de compresiune (exista riscul ca strangerea sa cedeze in timp), am identificat coltare pentru PEX ce se monteaza prin sertizare (in jur de 20 lei) . Toate bune si frumoase, am identificat coltarele dar cum le sertizam? Am aflat ca sertizarea se poate face cu un cleste special, acesta putand fi manual sau electric. Norocul ne surade, distribuitorul de unde cumparam coltarele (marca Emmeti) ne poate pune la dispozitie acest cleste (gratuit) dar teama primei experiente in sertizare tot este prezenta.

Fata in fata, coltarul si clestele de sertizat, reusim sau nu?

Fara alt dispozitiv la indemana, ne asiguram ca avem o taietura curata cu clestele pe capatul tubului PEX si calibram (mai degraba umflam capatul) pentru a putea introduce teava in cot. Prin orificiile de pe inelul albastru al inelului de sertizare se va observa introducerea corecta, pana la nivelul acestuia.

Odata introdusa teava in mufa de sertizare va trebui sa efectuatm efectiv sertizarea cu clestele manual. Pozitionam cupla potrivita pentru teava de 16mm in cleste si asezam mufa de sertizare.

Asiguram inchiderea cuplei si ne pregatim sa manevram clestele.

Avem emotii … reusim racordare calorifer!

Cateva strangeri si eliberari ale celor doua manere ale clestelui asigura realizarea operatiunii de sertizare.

Ne oprim din manevrarea clestelui si desfacem cupla pentru a vedea ce am reusit. De mentionat ca desfacerea culpei se face manual, cu clestele pe pozitia desfacut si eliberand parcgia cuplei. Eliberam cotul din cupla si constatam ca exista doua inele pe mufa de sertizare, semn ca presarea este realizata si ar trebui sa avem o imbinare etansa.

Mai departe, filetam pe cotul de sertizare un prelungitor cu lungimea necesare pentru a ajunge la pozitia de fixare a robinetului de pe calorifer avand grija ca teava PEX in tubul de protectia sa fie pozitionata corect in santul ei. In acest fel s-a realizat racordare caloriferelor la tevile de distributie din PEX 16mm cu un minim de costuri. In urma probei de presiune (rece si cald) totul a fost in regula, s-au astupat santurile si s-au realizat finisajele. Un avantaj al tevilor PEX in tub de protectie pote fi schimbare usoara fara a deteriora finisajele prea mult, mai ales daca schimbarile de directie se realizeaza la unghiuri portivite. In aceste conditii, tragerea tevilor PEX se poate face relativ usor, putand sa le schimbam cel putin fara eliminarea parchetului.


Racordare calorifer, simplu si rapid!

4 Comments on "Racordare calorifere – teava PEX"

 1. Salut,

  Îmi poți spune ce ai folosit din cot și până în calorifer?
  O prelungire ceva?

  Mulțumesc

 2. santul de la distribuitor/centrala la calorifer e facut in sapa sau in placa de beton?

  se poate face in placa de beton? presupun ca e 2-2.5 cm adancime?

  • In acest caz a fost facut in sapa si doar cativa mm in placa pentru a prelua din grosimea tubului. Tubul gofrat de protectie este de 25mm. Se poate sparge putin si din placa insa nu trebuie sa ajungi la armatura, aceasta inseamna ca poti sparge maxim 2cm teoretic. Nu ai sapa, care este cazul tau?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*