Protectie solara ferestre


Dincolo de schimbarea tamplariei la casele si apartamentele noastre, utilizand tamplarie din PVC cu geam termoizolant, indiferent ca discutam de pachete cu 2 sau 3 foi de geam, in anumite situatii constatam ca nu este suficient pentru a avea un confort interior bun. Alegerea tipului de profil si pachetului de sticla reprezinta o conditie necesara dar nu si suficienta. Putem alege geam de tip low-e, reflexiv, colorat in masa, geamul 4S sau orice alte variante dezvoltate de furnizorii de tamplariei in ultimii ani, luind in considerare amplasarea ferestrelor fata de punctele cardinale .

Dincolo de criteriile de alegere a tamplariei, mai ales cand discutam de ferestre orientate pe partea de sud sau vest, vom constata ca este necesara asigurarea unei protectii sporite fata de radiatia solara. In termeni de specialitate, discutam de tehnici de protectie  solara si solutii de umbrire.

Multi dintre cei care au instalat etapizat ferestrele, au constat diferente de calitate intre generatiile de profile PVC sau pachete de sticla.  Din prisma protectiei solare, constatam de multe ori ca o fereastra expusa pe perioada mare radiatiei solare se incalzeste destul de mult, asa cum este si cazul din exemplul urmator: un pachet standard la nivelul anilor 2004, profil cu 3 camere si sticla 4-16-4 low-e, cu argon. O astfel de fereastra orientata spre sud-vest, expusa ore bune soarelui, se incalzeste destul de mult si transmite catre interiorul camerei o cantitate importanta de caldura. La o simpla atingere a sticlei, cu mana, se simte gradul de incalzire. Utilizam un aparat de masura a temperaturii cu laser pentru a vedea la ce valori poate ajunge o fereastra, in conditiile in care afara sunt circa 31°C. Ei bine, dupa cum se vede in foto, pe sticla se ajunge la 40-41°C.

 Repetam masuratoarea pe o alta fereastra avand aceeasi orientare insa aceasta are o latime injumatatita, geam de tip reflexiv si plasa de insecte. Temperatura masurata are de aceasta data valoarea de 33,4 °C.

In cazul primei ferestre, ca mai simpla tehnica de umbrire consta in aplicarea unui rulou exterior din PVC.  Cu ruloul tras pana la jumatate, pe portiunea superioara a gemului ferestrei inregistram o temperatura de circa 31°C, valoare apropiata de temperatura exterioara. Daca ruloul ar fi fost tras de tot, valoarea temperaturii regasita pe fata interioara a geamului ar fi fost si mai mica. Oricum, diferenta de circa 10°C este foarte mare si influenteaza drastic confortul interior.

In multe locuinte se utilizeaza cu precadere jaluzelele interioare, fie ca sunt orizontale din plastic sau aluminiu, fie ca sunt jaluzele verticale sau rolete din diferite materiale. Nici o protectie  de acest gen, realizata pe interior, nu reuseste sa aiba randamentul unei protectii solare realizate pe exterior, mai ales daca aceasta este o solutie de umbrire. Oprirea trecerii luminii naturale a soarelui este un aspect iar umbrirea vine sa o completeze. Cum fiecare solutie are avantaje si dezavantaje, ramane ca fiecare sa aleaga solutia ce i se potriverste cat mai bine, alegand varianta optima pentru cazul respectiv.

Ca si solutii recomandate de umbrire si protectie solara regasim cateva produse pe care le recomand cu incredere. In primul rand este vorba de obloanele sau rulourile din lemn. Sunt o varianta ce satisfac atat aspectele tehncie cat si cele de ordin estetic, reusind sa se incadreze cu usurinta intr-o nota de design premium. Necesita in schimb o intretinere periodica pentru a pastra finisajul in conditii bune, insa nu ar trebui sa fie o problema cu produsele existente la aceasta ora pe piata.

Varianta de pe locul secundar il reprezinta rulourile din aluminiu cu termoizolatie interioara. Sunt destul de scumpe dar prezinta o durabilitate foarte mare. O solutie derivata din aceasta solutie este ruloul din aluminiu fara termoizolatie sau varianta ieftina din PVC, despre care am discutat mai sus.

In afara de protectia solara si umbrirea oferita de aceste produse, in ultimii ani au fost dezvoltate si alte solutii de protectie solara. Este vorba de folii de protectie solara: folii conventionale, folii reflexive, folii duale etc. Aplicarea acestora se realizeaza atat pe partea interioara a pachetului de sticla cat si pe cea exterioara, in functie de tipul foliei. Ca si ordin de marime a pretului, gasim produse de la 5 Eur/mp pana undeva la 20 Eur/mp, in functie de tipul, calitatea si marca produsului. Probabil in viitorul apropiat vom vedea cum se monteaza si comporta o astfel de folie montata pe un geam termopan. Sunt deosebit de utile pentru proetctia solara acolo unde ruloul nu poate fi instalat, spre exemplu pe tamplaria balcoanelor, reducand efectul de sera creat. Despre aceasta vom vorbi la momentul potrivit, intr-un articol dedicat.

Pana atunci, va recomand sa alegeti o tehnica de umbrire daca doriti sa aveti un confort interior influentat la minim de comportarea ferestrei fata de radiatia solara. Avantajele solutiilor de umbrire sunt atat in planul economiei de energie (vara si iarna), cat si al protectiei antiefractie (prin constituirea unui strat suplimentar descurajant pentru infractori), la care se adauga protejarea tamplariei fata de actiunile mediului exterior: radiatie UV, praf, precipitatii, zapada etc.


10 Comments on "Protectie solara ferestre"

 1. Negulescu Corneliu | 24 iulie 2013 at 22:02 | Răspunde

  Ce parere aveti despre conceptul „dual protect extreme” ? El presupune atat impiedicarea caldurii sa iasa, iarna, cat si sa intre, vara. A-plast il vehiculeaza.

 2. Este una din variantele avansate de protectie solara fara a utiliza tehnica de umbrire. Nu am vazut efectiv cum lucreaza in practica dual protect extreme insa sunt convins ca nu are cum sa egaleze o solutie ce presupune umbrirea ferestrei. Acum, in functie de necesitatile efective ale ferestrei respective, data in primul rand de orientare si marime, se poate alege varianta optima, cu sau fara umbrire, mizand pe protectia solara oferita de pachetul de sticla.

 3. Sunt foarte bune rulourile, reduc si zgomotul exterior

 4. Folia se monteaza pe exterior, daca este aplicata pe interior in timp crapa sticla pe care este instalata si poate duce si la pierderea gazului din geamul termopan.Testat practic la o cladire unde unele geamuri au fost instalate sa fie fixe si folia a fost montata pe interior.La geamurile care se puteau deschide, folia a fost montata pe exterior si nu au aparut probleme.
  Folia este o solutie practica deoarece se poate utiliza una cu grad mai mare de atenuare a luminii( ca cele auto, mai fumurii)si sunt unele combinate anti-efractie care retin cioburile in cazul unui impact.

 5. Conteaza si ce fel de folie a fost aplicata pe interior, sunt produse si produse.

 6. Ce parere aveti despre plase de umbrire (solar screen) ?

  Eu unul as opta pentru plasele de umbrire ca optiunea perfecta, dar bineinteles ma astept ca pt. o amarata de plasa sa nu depaseasca jumate din pretul unui rulou, si sa-l pot rula ca pe o plasa de tantari.

  Aveti idee daca cineva produce in Romania, si daca nu, de ce oare?

  • Pe piata noastra nu am vazut efectiv, singurele ce au fost zarite prin prezentari ar fi rulourile exterioare pentru ferestre de mansarda, cu folie din PVC.

 7. Am avut ambele tipuri: folii de protectie solara pe interior si pe exterior. Cele de interior au filtrul UV in interiorul casei, chiar in adezivul cu care se lipesc pe geam. O sticla clara orientata catre vest si acoperita cu astfel de folie ajungea si la peste 50 de grade C, aproape 60C. Au durat 5-6 ani, moment in care au inceput sa se decoloreze putin.

  Recent am trecut la foliile de protectie de exterior. Acestea au si calitati reflexive iar filtrul UV este chiar in material, nu in adeziv. Se aplica mai usor decat cele de interior pentru ca nu au adeziv deloc. Dar sunt mai scumpe deoarece sunt mai durabile in conditii de intemperii din exterior, atunci cand sunt garantate 5-7 ani. Am luat 5 ml x 1.5m cu aprox 900 de lei.
  Efectul este incomparabil (energia solara transmisa in interior este de 11% – nu dau numele ca sa nu se supere cineva). Sticla are pe foaia din interior temperatura camerei 25C daca bagheta distantier este de 16 mm.

  • Interesanta experienta. Poti sa specifici fara probleme numele foliei si firma producatoare. Intrebare, dupa deteriorarea foliei, se curata greu sau usor geamul?

   • Bine. Folia pe care am instalat-o acum pe exterior este Bruxsafol AX-20.

    Foliile de interior pe care le-am avut inainte erau produse de Gila. Energy Savings, cred ca Titanium, oricum se laudau cu respingerea a 70% din caldura solara. Ceea ce se poate sa fi fost adevarat. Cu foliile de interior, radiatia solara nu mai incalzeste mobilierul, peretii, etc din camera, se poate ca 60-70% sa fie respinsa, dar restul nu mai ajunge pe obiecte ci se transforma in caldura pe fata interioara a geamului. Este mult mai bine decat fara nimic. Dar avantajul celor exterioare este ca transforma radiatia in caldura in afara camerei, in exterior. Daca sticla este de calitate si bagheta distantier de 16 mm, in interior nu patrunde deloc. Am pus folie de exterior si la o sticla cu bagheta de 10mm si caldura patrunde cat de cat: temperatura pe foaia de interior a geamului ajunge la 35-38C. Oricum mai bine decat >50C la folia aplicata pe interior.

    Cand am dat jos folia Gila, foaia de geam de pe interior a fost foarte murdara. Adezivul a ramas pe geam si inca era lipicios. Nu l-am putut curata decat cu praf abraziv de curatat vase si am frecat mult dar si cu grija.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*