Comportarea imbinărilor și deschideri în condiții de incendiu
Îmbinările și deschiderile (golurile din diverse suprafete sau structuri ) sunt părți mici ale unei structuri a clădirii, dar acestea pot provoca prăbușirea acesteia în condiții de incendiu dacă nu sunt proiectate adecvat (protectia rosturilor impotriva incendiilor).
Prin termenul de îmbinare pot fi descrise două elemente diferite astfel: o legătură între două elemente structurale (ferme și grinzi) sau un element flexibil care este interpus între două elemente de separare (perete sau tavan).
În primul caz, îmbinările sunt proiectate pentru a asigura legătura dintre două sau mai multe elemente ale unei structuri, cum ar fi, de exemplu, o grindă și alta grindă/fermă. În general, acestea au capacitatea de a transmite forțe și momente între cei doua elemente. Pe de altă parte, ele determină, de asemenea, o discontinuitate structurală, care este deosebit de evidentă în cazu structurilor din oțel. Acestea pot fi realizate prin îmbinarea a două plăci cu șuruburi, printr-un proces de sudare sau printr-o combinație a celor două. În fiecare caz, comportamentul lor în caz de incendiu trebuie analizat cu atenție. De fapt, o grindă sau o legatura poate fi protejată împotriva focului până la punctul de joncțiune al acestora, dar dacă aceasta nu este protejată, pot apărea deformări mari și prima consecinta deosebit de grava este ca structura se poate prăbuși rapid. Standardul EN 1993-1-2: 2005 impune evaluarea întregii structuri, inclusiv imbinările. De asemenea, oferă câteva ecuații si criterii pentru analiza rezistenței îmbinărilor la foc (a se vedea Anexa D).
Plăci rezistente la foc sau acoperiri intumescente?
Protejarea acestor tipuri de piese se poate face prin adoptarea acelorași soluții disponibile pentru protecția împotriva incendiilor a structurilor: prin plăci rezistente la foc sau prin acoperiri intumescente. Alegerea uneia dintre dintre cele două solutii depinde de spațiul dipsonibil și de poziția imbinarii față de foc. Dacă se așteaptă ca focul să se aprindă în imediata apropiere a îmbinărilor, acestea trebuie protejate cu bariere și panouri. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că temperatura în imbinari este în general mai mică decât cea a elementelor structurale principale datorită raportului lor mai scăzut între zona expusă și volum (raportul A/V).
Protectia rosturilor impotriva incendiilor, dincolo de recomandare.
Cuvântul imbinare se poate referi și la un spațiu gol între două elemente de separare. Este, în general, cazul a doi pereți sau a unui perete și a unei plăci de tavan. Mișcările și deformările reciproce ale celor două elemente, datorate expansiunii termice sau cutremurului, nu ar trebui să provoace acțiuni neașteptate asupra celor două părți, prin urmare ar trebui lăsat suficient spațiu între ele. Dacă aceste două suprafețe constituie un compartiment pentru incendiu, această deschidere poate conduce fluxul de căldură, fum și gaze dintr-un compartiment în celălalt. Prin urmare, este necesar să se asigure protecția spatiului dintre compartimente. Ca regulă generală, îmbinările ar trebui să aibă aceeași rezistență la foc ca a celor două părți alăturate, dar ar trebui să aibă și flexibilitatea necesară pentru a se adapta la deformările celor două elemente. Există diferite soluții disponibile pentru rezolvarea problemei, pentru golurile mai mici de 20 mm se adoptă un etanșant acrilic, în timp ce golurile de până la 50 mm pot fi umplute cu spume. Golurile mai mari necesită panouri semirigide din lână de piatră fixate cu etanșanți ignifugi.
Be the first to comment on "Protecția rosturilor și deschiderilor împotriva incendiilor"