Profil etansare toc tamplarie PVC


Odata cu montarea tamplariei termoizolante, ne gandim sa termoizolam casa si evident o zona care necesita mai multa atentie este cea a spaletilor fi glafurilor. Daca pe fatada utilizam o izolatie din polistiren expandat calitate EPS 80, vata bazaltica pentru fatada sau placi din pluta expandata cu grosimi de 5cm, 8cm, 10cm sau chiar in unele cazuri 15-20cm, pentru zona spaletilor si glafului va trebui sa utilizam o placa de izolatie mai subtire. Pe aceste zone, cea mai utilizata metoda de izolare si inchidere a fatadei este aplicarea unor straifuri din polistiren extrudat cu grosime de 2cm, 3cm… dupa cum s-a lasat spatiul necesar la montajul tamplariei. Este de evitat acoperirea excesiva a tocului tamplariei cu izolatie, greseala intalnita in multe cazuri deoarece nu s-a tinut cont la masurarea golului de viitoarea izolatie. Din punctul meu de vedere, o izolatie pe spaleti va trebui sa acopere maxim 5mm din toc, aproximativ atat cat este distanta intre marginea tocului si marginea foliei de protectie a tamplariei. Finisarea recomandata a termosistemului peste masa de spaclu armata consta in aplicarea unei tencuieli decorative. Se aplica pe toc o banda de mascare pentru protejarea tocului si se aplica amorsa si decorativa dorita. In functie de acoperirea mai mare sau mai deloc a tocului din PVC cu izolatie, de regula apare o microfisura la contactul intre tocul din PVC si finisajul termosistemului, aderenta pe PVC fiind redusa. Daca la exterior nu se observa foarte tare aceste defecte pe zona de contact, la interior unde avem glet si lavabila, fisurile sunt mai accentuate si se observa mai usor. O varianta de evitarea a fisurilor in aceste zone este aplicarea unui cordon de etansant elastic ce se poate vopsi, de exemplu un cordon de acril. Nu este o varianta garantata intotdeauna si de aceea vom vedea alternativa mai buna pentru zona de finisare la imbinarea cu tocul din PVC. In fotografia ce urmeaza se poate observa profilul dedicat pentru a rezolva problemele. In esenta este un profil din plastic plasa din fibra de sticla ce are adaugate doua zone de etansare, una din burete autoadeziv si o garnitura de cauciuc, ambele pozitionate pe latura mica a profilului.

Vazut invers, profilul pentru finisarea pe rostul de montaj al tamplariei, se observa ganitura alba din cauciuc ce va etansa direct pe tocul tamplariei si o parte ce se desprinde la montaj (cea ridicata in sus in foto).

O alta vedere asupra profilului, partea detasabila prevazuta cu banda galbena are rol de protectie pe perioada de montaj. De aceasta zona detasabila care se indeparteaza numai la final, se fiseaza banda de mascare sau o folie de protectie pe intreaga fereasta pe perioada de finisare a termosistemului, fara a lipi pe toc niciun fel de adeziv. De ce? Pentru simplul fapt ca ca o banda de mascare sau orice alt tip de scotch nu poate fi lasata pe profilul din PVC mai mult de cateva zile in soare fara a avea problema cu uscarea si impregnarea adezivului in PVC, facand curatarea un calvar.

Montajul profilului este simplu, se realizarea cu ajutorul adezivului pentru polistiren. Tragem o mana de masa de spaclu pe spalet, aplicam latura cu banda adeziva pe toc si in acelasi timp banda de cauciuc va presa usor tocul. Tragem masa de spaclu peste plasa profilului de mascare.

A doua mana de masa de spaclu va finisa corect zona si se va putea trece la finisarea termosistemului. In acest caz s-a indepartat marginea detasabila a profilului pentru a finisarea nu s-a realizat imediat ci doar dupa cativa ani.

Profilul se poate utiliza in mod similar si la interior, putand fi inglobat in stratul de glet sau tinci, dupa cum finisam la interior. Este o solutie usor de pus in opera si ce da rezultate foarte bune, trecerea de la tocul tamplariei la finisajul fatadei sau peretilor interiori facandu-se fara riscul de aparitie a fisurilor, garnitura aplicata pe toc fiind fina si elastica, aproape invizibila.


3 Comments on "Profil etansare toc tamplarie PVC"

  1. Foarte util articolul. Multumim

  2. Foarte util articolul. O indrumare de unde putem achizitiona acest profil?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*