Montare priza modulara


Odata cu realizarea traseelor electrice si finalizarea lucrarilor de tencuire si gletuire a peretilor casei, ori atunci cand este necesara refacerea unor circuite electrice in cazul amenajarilor existente, ajungem la momentul in care trebuie sa intregim instalatia electrica prin montarea dozelor de derivatie sau a celor de aparat (priza modulara). Este clipa cand visam la finalizarea vopsitoriilor si la montajul prizelor si intrerupatoarelor, un pas care intregeste amenajarea locuintei ce aproape a prins contur. In domeniul aparatajului electric exista o gama extrem de bogata de produse, de la intrerupatoare si prize simple, la variante modulare sau cu diferite tipuri de ornamente. Mai mult, astazi gasim si aparataj cu comanda la distanta, fara fir sau tactile. De aceasta data icnercam sa ramane la abecedarul dozelor si prizelor, o varianta standard modulara pe care o vom explica in cativa pasi pentru cei mai putin initiati in domeniu.

Alegerea este reprezentata de o doza modulara, cu 6 module, pentru montarea prizelor in varianta pe tencuiala. Montarea dozei se face in mod clasic, utilizand ipsos adeziv sau chiar adeziv poliuretanic. De aceasta data am fixat priza cu adeziv poliuretanic pentru ca este incastrata in polistiren extrudat iar la final am reparat pe marginea acesteia cu ipsos adeziv dupa ce s-a spacluit si armat polistirenul de pe zona de soclu respectiva. Cota finala a gletului va trebui sa fie la fata dozei pentru a se aseza perfect rama ornament.

Se achizitioneaza celelalte elemente necesare: rama decorativa, priza simpla incastrata modulara – 2 si rama suport. Sunt trei (3) elemente ce alaturi de doza pe tencuiala modulara compun priza modulara. Fiecare doza va fi echipata cu cate trei prize simple, ocupand astfel toate cele sase (6) module. In functie de necesitatile fiecaruia se pot echipa cu modul priza tip 1, modul priza tip 2, modul USB, modul priza TV, modul priza LAN sau capac pentru pozitie nefolosita

Doza este montata, componentele sunt achizitionate, peretele este vopsit cu lavabila si astfel putem trece la montajul definitiv. Se aseaza rama suport pe pozitie si se vor insuruba cele patru suruburi ale acesteia cu ajutorul unei surbelnite.

Se realizeaza legaturile la primul modul si intre celelalte trei (3) module de priza. Vom folosi acelasi tip de conductor si le vom fixa pe rand in cele doua locasuri disponibile pe spatele prizei. Faza si nulul sunt in colturi opuse la aceasta marca iar la mijloc este impamantarea.

Dupa ce ne asiguram ca am strans bine fiecare surub iar conductoarele de legatura nu sunt exagerat de lungi (altfel nu vor avea loc in spatele modulelor si va fi greu sa le introducem in rama suport), pozitionam si impingem fiecare modul pe pozitie, in doza.

In momentul in care ajung la pozitia corecta vor ramane fixate datorita acelor proeminente laterale. In acesta faza priza noastra modulara este aproape finalizata, va urma doar montarea ramei decorative

Pozitionam rama decortiva pe rama suport si o impingem usor in cele patru colturi pentru a clipsa pana la pozitia finala. In acest moment trebui sa observam asearea perfecta pe perete, fara spatii goale, daca acesta a fost finisat corect. Daca se alimenteaa priza cu energie electrica, proba ne va dovedi ca totul este in regula. O priza modulara se monteaza simplu si este mult mai aspectoasa decat una normala, fiind mult mai eleganta si mai putin masiva. Au avantajul ca pot fi instalate mai multe module astfel incat sa folosim mai multi consumatori si pot fi facute diverse combinatii pentru distributie energie electrica, retea LAN, TV sau alte semnale, dezavantajul fiind pretul mai mare.


Be the first to comment on "Montare priza modulara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*