Placa Nervometal


   În orice campanie de marketing găsim câteva elemente ce sunt prezentate ca avantaje ale produsului sau sistemului recomandat, identificând cu uşurinţă aspecte cum ar fi timp de execuţie redus, uşurinţă în manipulare, costuri reduse etc. (plasa armare). Probabil aici este farmecul vieţii şi al meşteritului, la un moment dat avem de ales între diversele soluţii existente raportându-ne la particularităţile construcţiei pe care o realizăm, gradul de cunoaştere al fiecăruia, posibilităţile de aprovizionare efectivă, alte aspecte mai mult sau mai puţin obiective şi poate cel mai important aspect costurile generate de acea soluţie raportate la rezultatul obţinut.

   In zilele noastre un produs sau o soluţie este analizata din cât mai multe puncte de vedere, contează atât caracteristicile tehnice şi efectele induse: izolare termica, izolare fonica, reacţie la foc etc., dar şi gama de aplicaţii în care pot fi folosite, alături de anumite avantaje privind efectiv execuţia în şantier. De aici si ideea pentru care doresc sa va prezint un material care pare sa fie inspirat din anii in care romanul utiliza ca metoda de tencuire a caselor de pământ, vestita reţea metalica realizata din cuie şi sârma, ulterior ceva plasa metalica.

   Ca sa nu lungim vorba şi să trecem la aspecte ceva mai practice, specifice VYS Blog, sa vedem ce putem face cu produsul Nervometal, produs de aproape un secol dar încă puţin utilizat la noi.

   Denumirea este extrem de sugestiva, vorba romanului: „un metal cu nervi”, Nervometal este o placa de oţel, galvanizat, plană, formând nervuri longitudinale de aproximativ 1 cm de înălţime, separate unele de celelalte de o zona cu lăţimea de 10 cm, realizată ca un grilaj de celule si nervuri transversale in forma de os de peste.

   Produsul este livrat sub formă de foi având dimensiunile standard de 600 x 2500 mm, grosime de 0.5mm (se fabrica si la grosimi mai mici, de 0.35mm sau 0.4mm), un pachet conţine 20 plăci, adică o suprafaţă de 30mp.

   Aceste caracteristici ii conferă o capacitate auto-portanta faţă de orice alt tip de plasă cu ochiuri, dar având o greutate redusă, intre 1,2 si 2 kg/m2. Produsul este extrem de maleabil, uşor de debitat, îmbinarea realizându-se uşor cu şuruburi, sârmă, nituri etc.

  Principalele avantaje oferite de Nervometal (plasa armare) sunt legate de proprietăţile menţionate anterior: maleabilitatea îl face uşor de fasonat, putem obţine o multitudine de forme mai ales in zona arhitecturală, greutatea redusă ne permite manipularea uşoară şi depozitarea fără consum mare de spaţiu (450 mp  ocupă circa 2 mc), pierderile de material sunt aproape inexistente putându-se refolosi orice bucata de material rămasă de la eventualele debitări, poate fi folosit ca ARMATURA COFRAJ în funcţie de aplicaţie, însoţit de armare suplimentara cu oţel beton sau nu, fiind un metal contribuie la creşterea rezistenţei la foc a construcţiilor.

Utilizarea materialului

   Gama de aplicaţii este extrem de mare, practic il putem utiliza pentru obţinerea oricăror forme geometrice în cadrul diverselor lucrări arhitecturale pe faţade, suprafeţe interioare (tavane de tip cupolă, scafe etc.), amenajarea de structuri la nivelul gardurilor, elemente prefabricate inclusiv decorative, suport pentru realizarea tencuielilor la pereţi, închiderea şi egalizarea planşeelor din lemn sau metal, etc.

   Fiind un element de tip cofraj fixat pe structura de rezistenta, rămâne în interiorul structurilor şi contribuie la rigidizarea structurilor, elimină posibilitatea de apariţie a fisurilor pe straturile de acoperire şi egalizare,

   Se poate spune ca pentru scafe sau alte forme arhitecturale putem utiliza materialele noi, placi gipscarton, placi pe baza de ciment, placi compozite sau alte tipuri de placi din materiale sintetice. Este adevărat, pot fi utilizate aceste sisteme însa la o casa tradiţională, la una cu istorie, reuşim doar sa ştirbim din farmecul epocii in care a fost construită, depersonalizând-o. In plus, costurile cu materialele şi accesoriile acestor sisteme moderne nu sunt chiar reduse iar în multe cazuri durabilitatea este destul de redusă raportat la durata de viaţă a construcţiei.

   Realizarea unui planşeu din lemn la care grinzile au rămas aparente iar spaţiul dintre grinzi a fost prelucrat sub formă curbă ori dreaptă, cu ajutorul plaselor de tip Nervometal, tencuite si apoi finisare cu glet si vopsea lavabilă. Nervometal poate fi utilizat doar pentru realizarea zonei dintre grinzi, pe tavanul respectiv sau poate fi utilizat ca o armatura cofraj la turnarea planşeului peste aceste grinzi, facilitând ambele operaţiuni – armare planşeu şi suport finisare tavan.

  Realizarea formelor arhitecturale, un alt exemplu de utilizare a plăcilor Nervometal în trei paşi importanţi: fixarea şi modelarea plăcilor după forma dorită, tencuirea şi egalizarea suprafeţei cu mortar de ciment, finisarea şi vopsirea acesteia. In cazul acestor structuri arhitecturale, stratul suport trebuie sa fie solid si suficient de rezistent pentru a permite fixarea placilor Nervometal (plasa armare) dar si sustinerea greutatii finale a elementelor realizate. de aceea trebuie acordata o atentie deosebita tehnicilor de fixare si elementelor de rigidizare.

Nervometal pentru lucrări interioare la pereţi şi tavane, în cazul de faţă o cupolă şi un tavan fals.

 Nervometal pentru lucrări pe faţada, acoperisuri şi ghene.

 O alta aplicaţie importantă a produsului Nervometal (plasa armare) este închiderea şi egalizarea planşeelor din lemn, metal dar şi din grinzi de beton. Pentru aceasta aplicaţie vom prezenta în continuare mai multe detalii de execuţie.

Pornim de la stadiul iniţial, avem un planşeu realizat din grinzi de lemn peste care se va amenaja viitorul spaţiu locuibil.

    Distanţa maxima dintre grinzile planşeului, conform specificaţiei producătorului, este conform celor prezentate in tabelul următor. Daca aceste distante sunt mai mici, cu atat mai bine pentru rezistenta solutiei, de exemplu la 50cm distanta se poate merge cu o grosime de 5cm sau la 70cm se poate merge cu o grosime de 3cm.

    Prinderea efectivă a plasei Nervometal (plasa armare) pe planşeul din lemn se realizează cu ajutorul scoabelor ce se vor bate cu ciocanul.

Un aspect important este modul de circulaţie pe planşeu, păşirea se poate realiza doar pe zonele corespunzătoare grinzilor şi nu pe spaţiul dintre acestea, evitând astfel deformarea plăcilor.

   Aşezarea plăcilor de Nervometal se va face prin suprapunerea longitudinală conform indicaţiei de mai sus, de asemenea se vor suprapune şi capetele plăcilor pe cealaltă direcţie. Plăcile sunt întotdeauna amplasate în așa fel încât vârful nervurilor sunt orientate spre presiunea de beton. Se poate aşeza o folie sub plăci sau nu, depinde cât de vârtos este materialul utilizat.

 Aşezarea betonului sau mortarului de ciment se aplica pe suprafaţa aferentă grinzilor apoi se întinde până la umplerea completă ă spaţiului dintre grinzi, acoperind în totalitatea plăcile Nervometal.

  Aşezăm betonul/mortarul pe suprafaţa închisă cu Nervometal şi urmărim egalizarea corectă a acestuia. Pentru trasarea nivelului se pot utiliza profile metalice aşezate al cota necesară şi neapărat în acelaşi plan.

   Pe cealaltă parte a planşeului, placa Nervometal asteapta doar stratul de incărcare si finisare dar aceasta dupa terminarea celorlalte lucrări.

   Am prezentat o mică parte din aplicaţiile Nervometal şi câteva exemple practice de utilizare. A se reţine că utilizarea acestui produs este multiplă în construcţii, iar pe lângă avantajele menţionate la începutul articolului, un astfel de planşeu este o varianta mai avantajoasă din punct de vedere al necesarului de izolare (termică şi fonică) prin natura sa compactă, rezistentă ridicată şi etanşeitate.

  Tipul cel mai potrivit de material pentru egalizare este un beton marca C16/20 – B250. În ceea ce privește dimensiunea particulei este recomandată folosirea agregatelor ce nu trebuie să depășească dimensiunea de 20 mm pentru plăci cu strat de egalizare de 5 cm.

   PRODUS: Nervometal
   Produs de firma certificata ISO 9001, certificator Applus nr. EC-7905/13
   Marcat CE conform UNE-EN 13658-1 si UNE-EN 13658-2
 
   MATERIA PRIMA
   OTEL Calitate DX51D+Z conform EN 10346
   CARACTERISTICI: Rm=270-500 N/mm2
   CERTIFICAT conform UNE EN 1024:2006
 

9 Comments on "Placa Nervometal"

 1. Florin Muresan-Grecu | 27 ianuarie 2015 at 15:37 | Răspunde

  Interesant articol. Este prima data cand aud de aceste placi.

 2. Am cumparat si eu anul trecut. La prima vedere sunt foarte flexibile dar dupa ce le am montat sunt ff rezistente si am in casa un dizain clasic si frumos.. merita

 3. O intrebare se pot folosi ca placa interioara pt o casa cu mansarda locuibila?

 4. Da se poate,dar trebuie indeplinite cateva criterii:sectiunea grinzilor sa fie de minim 10×15 cm, deschideri de maxim 5 m fara reazemz,interax de 38-40 cm.

 5. care sunt toate straturile/materialele care se pun intre tavan parter si stratul de beton(cu nervometal) si peste stratul de beton pana la podeaua de la mansarda ?

 6. Straturile sunt urmatoarele,dupa ce avem o structura rigida, grinzi de minim 10×15 cm asezate pe cant,interax de maxim 50 cm, deschideri de maxim 5 m fara reazem.
  1.FOLIE PLASTIC
  Peste grinzi,deasupra lor se monteaza o folie de plastic subtire care ulterior dupa turnarea betonului se taie, rorul foliei este provizoriu,deoarece la turnarea betonului grinzile se pot murdari.
  2.COFRAJ NERVOMETAL
  Nervometal este un cofraj de aderenta ce face legatura betonului cu structura de lemn a planseului.
  Prinderea efectiva a cofrajului Nervometal pe planseul din lemn se realizeaza cu ajutorul scoabelor de 3/5 cm ce se vor bate cu ciocanul din 10 in 10 cm pe lungimea grinzilor in nervurile cofrajului,scoabele vor face legatura cofrajului cu structura de lemn a planseului
  3.BETON
  Tipul cel mai potrivit de material pentru egalizarea planseului Nervometal este un beton marca C16/20 – B250.
  În ceea ce priveste dimensiunea particulei este obligatoriu folosirea agregatelor ce nu trebuie sa depaseasca dimensiunea de 20 mm pentru a permite unirea betonului cu nervurile cofrajului
  Grosimea betonului nu trebuie sa depaseasca 5 cm strat de egalizare.
  Suprafata planseului nervometal dintre grinzi la un interax de 50 cm rezista la o greutate de 1870 kg
  4.TERMOIZOLATIE SI FONOIZOLATIE
  Recomandarea noastra pentru planseul Nervometal indiferent de finisaj cu (grinzi aparente sau placat cu rigis) este ca termoizolatia si fonoizolatia sa se faca peste planseu cu vata bazaltica rigiga de minim 2cm ce are rol termoizolant si fonoizolat amortizand zgomotul la impact,peste acestea planseul se va finisa cu parchet , in bai se va monta polistiren plus plasa se armare si autonivelanta, ulterior gresie.
  Dupa cum stiti tavanele din rigips placate pe structura din lemn CRAPA in proportie de 90% datorita lemnului ce lucreaza .
  Daca se alege varianta clasica cu placarea tavanelor cu rigips Planseul Nervometal este LIDER in rigidizarea structuri planseelor din lemn deoarece Nervometal este un cofraj de aderenta prins de grinzile din lemn din 10 in 10 cm, cofrajul nervometal face legatura betonului cu structura de lemn a planseului, astfel se formeaza o placa COMPACTA,RIGIDA si fara VIBRATII ce se poate finisa cu un tavan rigips fara grija ca va crapa.

 7. deci placa de rigps se prinde direct de grinzile de lemn si nu vor crapa in timp deoarece sistemul nervometal rigidizeaza tavanul?

  • Plăcile de rigips se vor monta respectând tehnologia de placare a tavanelor de rigips cu toate cele necesare….Nu doar plăcile de rigips montate peste lemn,se va placa normal cum se placheaza un tavan rigips cu strucura aferenta, respectând cotele și nivelul, va imaginați ca grinzile din lemn nu sunt chiar așa de drepte, egale și nici montate perfect la aceiași înălțime peste centura casei.

 8. Daca doresc acoperirea grinzilor (ca sa nu mai fie aparente) si pun vata bazaltica și jos, intre ele, cu ce se poate placa? Rigips pe profilele e singura variantă? E necesara si o folie anticondens inainte de placare (aplicata pe grinzi)?
  Pt baie va rog sa mai repetati odata straturile. La ce pret este nervometal si transportul gratuti pt ce cantitate e valabil? Multumesc.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*