Placarea cu tuf calcaros


Intr-una din plimbarile pe care le-am facut cu ceva vreme in urma, in nordul Olteniei, am descoperit un material mai putin cunoscut si utilizat in constructii si amenajari (placarea cu tuf calcaros). Nici eu nu il cunosteam si am fost placut surprins de aspectul acestuia. Initial am vazut placarile realizate cu materialul respectiv si apoi, din intamplare, am avut norocul sa vad o echipa de mesteri ce executa o lucrare cu acest material. A fost primul contact cu materialul ce poarta numele tuf calcaros.

Fiind incantat de materialul descoperit, am cautat cateva informatii si am gasit urmatoarea descriere:

  •  tuful calcaros este o piatra naturala, de natura sedimentară, formată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase, o forma de calcar de varsta jurasica medie si superioara (100-150 mil. ani). Datorita acestui fapt tuful prezinta urme de frunze, melci, crengi, cam tot ce depune apa prin sedimentare, avand un aspect unic si deosebit.
  • culoarea este crem deschis pana la alb stralucitoare, uneori rosiatica sau slab verzuie in functie de oxizii pe care ii contine

 Caracteristici fizico-mecanice

Densitate    –    1500 kg/mc

Porozitate   –   32,75  %

Rezistenţa la    compresiune  –   1,74    N/mm2

Absorbtia   de   apa  –   21,83   %

Conductivitate termica in  stare uscata  –  0,55  W/mK

Este un material poros si puternic absorbant  ceea ce ii ofera calitati excelente in cazul in care este utilizat in zone cu umiditate ridicata, poate absorbi si disipa apa prin porii sai cea ce face ca suprafetele sa se usuce rapid, metoda de tratare a igrasiei.

Se comercializează sub forma de placaje cu forme neregulate cu grosimi intre 2 – 7 cm, blocuri de diferite forme si dimensiuni pentru lucrari de peisagistica, adaos pentru mortare si betoane sub forma de praf livrat la sac sau in vrac .

Placarea cu tuf calcaros – poate fi folosita atat la interior cat si la exterior, pentru placare pereti, şeminee, socluri, garduri, beciuri, etc..

Cum se face placarea cu tuf calcaros ?

Ca orice tip de placare, la placarea cu tuf calcaros avem nevoie de un adeziv potrivit. Lipirea placilor din tuf se face direct pe stratul suport utilizand un adeziv flexibil pentru piatra naturala. Adezivul poate fi atat alb, caz in care se poate colora pentru a fi in ton cu nuanta tufului calcaros, eliminand necesitatea de umplere a rosturilor cat si adeziv clasic, gri. In acest al doilea caz trebuie fasonate rosturile pentru a nu se observa culoarea adezivului, mai ales daca rosturile sunt mai mari.

Deaorece tuful calcaros este absorbant, adezivul se prepara ceva mai fluid astfel incat sa nu traga toata apa din material si sa permita intarirea corecta a adezivului. Debitarea materialului se poate realiza, acolo unde este necesar, utilizand un polizor de colt.

 Am gasit placaje cu tuf calcaros pe soclul Manastirii Tismana cat si la o pensiune din zona, arata foarte bine iar pentru interior se poate finisa suprafata cu lac pentru piatra.



6 Comments on "Placarea cu tuf calcaros"

  1. Volodea Branzaniuc C-tin | 25 februarie 2013 at 17:16 | Răspunde

    buna ziua,

    .. nu e prima oara cind intru pe blog, si desi de fiecare data am apreciat continutul acestuia, doar acum materializez intentia de a o scrie.

    Felicitari inca o data!
    Volodea

  2. Foarte interesanta ideea, arata foarte bine

  3. buna ziua
    unde se gaseste in oltenia acest tuf calcaros?
    aveam impresia ca este o piatra de origine meditaraneana
    multumesc
    cosmin

  4. Eu l-am identificat prima data in zona Runcu – Tismana. Ulterior l-am regasit in zona Arieseni.
    Se gaseste in zonele montane din tara noastra.

  5. Interesant articolul. Felicitari pentru blog.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*