Placarea directa cu gipscarton


Operatiunea este cunoscuta sub numele de „tencuiala uscata” si presupune lipirea placilor de gipscarton pe diferite suprafete cum ar fi pereti, spaleti, glafuri etc. Este o solutie care se preteaza atat pentru finisarea locuintelor noi, ca o alternativa la executarea tencuielilor interioare, cat si pentru renovare. Cu toate acestea, va recomand sa aveti ca prima optiune pentru locuintele noi realizarea unei tencuieli minerala, manuala sau mecanizata.

Placarea cu gipscarton in lucrarile de renovarea se preteaza foarte bine pentru repararea unor pereti de compartimentare care prezinta defecte greu reparabile prin alte solutii, indreptarea unor pereti cu abateri, acoperirea unor suprafete care ar necesita lucrari greoie utilizand metodele clasice etc. Personal, am utilizat aceasta metoda de placare pentru peretii de compartimentare din BCA, placi subtiri de 10cm, care prezentau fisuri multiple sau pentru finisarea unor zone unde tencuiala existenta era fisurata. Pot spune ca dupa 8 ani de la punerea in opera a primelor pereti, acest sistem se comporta excelent.

Sa vedem cum se poate realiza placarea cu gipscarton, prima operatiune este pregatirea stratului suportului

 In vederea executarii unei lucrari de calitate, durabile, trebuie sa avem in vedere pregatirea stratului suport pe care se vor lipi placile din gipscarton. Aceste suprafete trebuie sa fie uscate, fara substante antiaderente, fara crapaturi care inca lucreaza, fara elemente cu rezistenta slaba etc.

Pentru reducerea gradului de absorbtie si stabilizarea urmelor de praf ale suprafetelor se va aplica o amorsa, se poate utiliza orice amorsa de perete, la fel ca si in cazul gletuirii.

Cu acest sistem de placare putem prealua abateri de planeitate de maxim 30mm doar din stratul de adeziv. Pentru abateri mai mari se pot utiliza straifuri de gipscarton lipite in prealabil.

Ce adeziv utilizam ? 

Pentru lipirea directa a placilor de gipscarton se va utiliza ipsosul adeziv, exista produse dedicate la fiecare firma ce produse gipscarton dar se poate utiliza si gletul de umplere si nivelare pe baza de ipsos, produs pe care il gasim la alti producatori de mortare. Dezavantajul este ca gletul de umplere este ceva mai scump ca ipsosul adeziv. Doua exemple de adeziv pe care il gasiti pe piata: Rifix de la Rigips si Perlfix de la Knauf.

 Ca la orice preparare a unui mortar, vom utiliza un vas din plastic in care adaugam praful de ipsos peste cantitatea de apa specificata pe ambalaj. Asteptam circa 1 minut si amestecam cu ajutorul unui mixer pana la omogenizare. Vom obtine o pasta consistenta, de culoare gri, pe care o putem pune in opera circa 30-40 minute, eventual se va dilua cu putina apa daca este necesar.

Lipirea efectiva a placilor de gipscarton

Pentru placare pot fi utilizate atat placi din gipscarton de 12,5 mm cat si placi de 9,5 mm, acestea se debiteaza intotdeauna cu circa 20 mm mai putin decat inaltimea suprafetei ce va fi placata pentru a ramane un spatiu de ventilare in vederea uscarii adezivului.

Putem placa atat suprafete verticale cat si orizontale, zone mici sau pereti intregi, glafuri, spaleti au ferestrelor sau usilor etc. Placile se debiteaza in prealabil la marimea necesara, pentru aceasta se traseaza placile cu sfoara de trasat sau cu alte scule si apoi se debiteaza cu un cutter. Nu uitam sa sanfrenam capetele taiate (neprofilate) ale placilor.

Atentie! Nu este nevoie sa ramana spatiu in zona de imbinare a doua placi de gipscarton, indiferent de metoda de placare cu gipscarton.

Aplicarea adezivului se poate face in doua moduri, fie pe spatele placii din gipscarton fie  pe suprafata suport. A doua varianta are avantajul ca permite pregatirea stratul suport doar in zona unde se va aplica adeziv, astfel reducem semnificativ partea de lucrare cu timpul alocat pregatirii integrale a stratului suport – efortul este semnificativ in cazul in care avem diverse finisaje pe suprafetele de placare existente.

Adezivul se aplica pe spatele placii sau pe perete, longitudinal pe trei randuri, la o distanta egala intre ele pe latimea placii de gipscarton; transversal se va aplica adeziv doar in partea inferioara a placilor. Putem opta pentru cordoane continue pe marginile placilor sau putem aplica doar turte daca suprafetele sunt mai putin expuse, eventual aplicam turtele la distante mai mici.

Distanta dintre punctele individuale pe fiecare rand trebuie sa fie de circa 30 – 35 cm iar grosimea zonelor de adeziv va fi cuprinsa in intervalul 10 – 40 mm.

Se vor aseza placile din gipscarton pe suprafata suport avand grija sa le sprijinim in partea inferioara pe un suport cu o grosime de ~ 10 mm, putem utiliza chiar bucati de gipscarton. Asezam placa orientand-o corect fata de verticala si orizontala apoi apasam (batem usor) pe placa pentru a o aduce in plan, la aceasta operatiune vom avea nevoie de nivela. Se va continua lipirea placilor pana la acoperirea integrala a suprafetelor, se va verifica la ficare pas asezarea placilor pe pereti si una fata de alta. 

Atentie! Nu amplasati placile astfel incat sa se formeze cruci din rosturile placilor, vor reduce rezistenta imbinarilor si vor apare fisuri.

Acolo unde suprafetele au abateri prea mari, se pot utiliza straifuri de gipscarton lipite in prealabil si astfel ajungem la cota necesara, obtinand planeitatea corecta.

Odata lipite toate placile de gipscarton vom astepta intarirea adezivului, de regula 24 – 48 ore, numai dupa aceea vom trece la finisarea rosturilor dintre placi sau cele perimetrale. Despre chituirea rostului vom discuta intr-un articol viitor.

Timpul de executie si costurile sunt reduse, se poate executa placarea efectiva a unei camere in cateva ore in functie de priceperea si indemanarea mesterilor. Este o lucrare pe care o putem realiza cu usurinta atat datorita simplitati cat si necesarului redus de scule si unelte.

Sculele si materialele necesare pentru executia lucrarii

       –  Placi din gipscarton
       –  Amorsa
       – Ipsos adeziv
       –  Chit de rosturi si banda de armare
       –  Mixer si masina de gaurit
       –  Bidinea sau pensula lata
       –  Nivela
       –  Galeata de plastic
       –  Cutter, ruleta si creion, eventual sfoara de trasat
       – Gletiera, spaclu lat, mistrie
 
 
Consumuri specifice
    –  Placa de gips carton         1 mp
    –  Ipsos adeziv                 4 kg
    – Chit rosturi                0,3 kg
    – Banda de armare rosturi      0,8 m
 
 
 

Vor urma si alte articole pe tema gipscartonului  …

 

 


266 Comments on "Placarea directa cu gipscarton"

 1. Felicitari pentru articol. Este un articol foarte util. Urmaresc cu interes blogul si de abia astept sa vad ce mai apare nou.

 2. Dumitru Bogdan | 10 ianuarie 2013 at 9:08 | Răspunde

  Multumesc!

 3. la fel ,,,un articol ff,,bun.

 4. Multumesc si eu. Un articol de mare ajutor. Simplu si practic.
  Felicitari!

 5. Intr-una din imagini apar placile de gips carton prinse cu negrese. E necesar acest lucru? In articol nu vorbiti de asa ceva.

  • In acea zona nu este o placare directa ci este executata placarea pe structura metalica. Este o zona adiacenta celei unde s-a lipit gipscartonul.

 6. Doua intrebari: 1. Pentru a lipi placile de rigips pe un perete, pe care inainte se afla tapet, dupa indepartarea tapetului, trebuie curatat peretele pana la paca?
  2. Lipirea se va face in puncte sau se poate si uniform, pe toata suprafata placii? Multumesc.

  • 1. Trebuie curatat pana la stratul care permite lipirea placilor pe perte, poate fi tencuiala sau alt strat, trebuie sa fie solid si rezistent.
   2. Lipirea se face in puncte, acele trei randuri verticale discontinue si cel transversal inpartea inferioara. In nici un caz pe toata suprafata placii.

 7. placa nu poate fi primsa si cu dibluri ?

  • In mod normal nu este necesara o prindere suplimentara, mecanica (cu dibluri). Totusi, daca se doreste o astfel de fixare, se poate realiza utilizand dibluri rapide (de exemplu 6x40mm) dar numai cu prindere pe zonele unde avem ipsosul adeziv pe placa. Baterea se va face cu atentie pentru a nu strapunge placa cu diblul.

 8. Multumesc!

 9. Felicitari pentru blog, este foarte util! Am si eu o intrebare: cum pot lipi intre ele si de perete niste fasii de gipscarton daca doresc sa maschez niste tevi aflate pe un perete?

  • Trebuie sa faci un mic schelet din profile UD sau combinate cu CD, apoi fixezi placile din gipscarton. Cat de mare trebuie sa fie masca respectiva, ce dimensiuni?

 10. salutare ! …am si eu o nelamurire …imi construiesc o casa cu pereti din caramida iar la exterior izolez cu polistiren de 10 fara a tencuii peretele de caramida, in interior peretii de caramida vor fi placati cu rigips dupa care o mana de finisaj si var lavabil. fara a tencui peretii intre rigips si caramida. Ma intreb daca acest lucru nu va duce la umiditatea ridicata in casa si implicit aparitia mucegaiului …fie el intre rigips si caramida sau chiar in interiorul casei pe varul lavabil aplicat. va rog sa mi dati un sfat pt a preveni aparitia umezelii si a mucegaiului tinand cont ca asa se vor face peretii..multumesc!

  • Umezeala trebuie sa aiba o sursa pentru a face probleme iar aceasta nu poate fi cauzata de modul de finisare interioara a peretilor. Pentru peretii exteriori, pe interior se poate alege varianta de izolare cu 5cm de vata minerala si bariera de vapori, evident utilizand o structura metalica specifica. Este o optiune mai buna pentru peretii exteriori si ofera eficienta maxima.

 11. marianirlanda@yahoo.com | 29 iunie 2013 at 7:55 | Răspunde

  am facut casa nouo din bca,exteriorul l-am tencuit finalizat cu tinci,si acum trebe sa incep interioarele.vreau sa plachez peretii cu regips pe mamaligi de ipsos sa nu mai bag bani si in profilele metalice si sa o fac mai repede.intrebarea mea este daca plachez cu regips si dau cu glet la imbinari imi este frica sa nu se faca igrasie ,ce parere aveti?

  • In nici un caz nu poti face igrasie doar pentru ca plachezi peretii cu gipscarton, indiferent ca se vor utiza profile metalice sau nu. Igrasia are la baza prezenta permanenta a umezelii.

 12. se poate lipi o placa rigips fonic direct pe un perete pe care este lavabil (vechi de 2-3 ani)utilizand metoda „”mamaligi” dupa cum imi spune mesterul cu rifix ? sau trebuie pregatit perete in prealabil, si daca da cum ?!

  • De ce utilizezi rigips fonic? Lipirea trebuie facuta pe o suprafata care sa permita aderenta, ceea ce poate fi problematic in cazul lavabilei pentru ca exista riscul sa se desprinda adzivul de pe lavabila. Recomandarea este sa cureti zonele unde se va executa lipirea, amorsezi si apoi lipesti in siguranta placile, pe perete.
   Nu este un mare avantaj sa lipesti rigips fonic pe perete daca doresti izoalre fonica.

   • rigips fonic se va lipi pe un perete comun cu bucataria unei vecine intr-o camera si in alta camera pe perete comun cu holul scarii pentru izolare fonica, si nu montez cu profile deoarece nu vreau sa micsorez prea mult din dimensiuniile camerei si asa prea mici;

    • Efectul scontat se obtine doar pentru montarea pe structura independenta si nu prin lipire pe perete. Adaugarea unui strat de vata minerala este deasemenea recomandata. In caz contrar, doar rigipsul fonic nu va ajuta prea tare.

 13. daca peretii sunt dati cu var,merge sa lipesc gipscartonul dupa ce dau in prealabil cu amorsa ?

 14. M-am gandit sa prind placile (pentru mai multa siguranta) cu dibluri sau negrese mai lungi.
  Este ok ?
  Placile de gipscarton a trebuit sa le tai pe jumatate ca sa le pot transporta cu masina personala,este vreo problema la placare ?
  Orice sfat este binevenit!
  Va multumesc!

  • Var clasic.
   Daca era lavabila ce trebuia sa fac ? Nu se stie,poate ma lovesc de asa ceva in timp

   • Trebuie sa curatati varul de pe zonele unde se efectueaza lipirea efectiva. Amorsati suprafata si dupa uscare se poate efectua lipirea. Nu trebuia sa taiati placile, va fi mult mai greu de finisat rosturile si se vor cunoaste aceste zone. Acum daca le aveti taiate, e dificil sa mai spun ceva. Se pot cara placile cu masina si fara sa le taiati. Daca lipiti placile cu ipsos adeziv, de exemplu Rifix, nu vor fi probleme legate de siguranta placarii. Nu este nevoie de op rindere mecanica suplimentara.

 15. cineva mi-a zis sa pun plasa cu Polifix peste gipscarton si sa incarc cu tinci sau glet peste.
  Este bine ?

  • Placile din gipscarton se pot gletui integral insa nu are nici un rost sa le armezi cu plasa si sa aplici tinci. Este ilogic sa lipesti placi pentru a obtine o suprafata plana si neteda, apoi sa le incarci cu tinci si alte minuni.

 16. multumesc mult pentru sfaturi !

 17. buna ziua,am si eu o casa construita din bca si as vrea sa o plachez pe interior cu rigips .intrebarea mea este:pot sa dau o mana de adeziv pentru lipire cu gletira sa il intind pe bca pt a acoperi golurile si apoi sa trag cu un piptene cu dinti ca si la prinderea faiantei si sa lipesc rigipsul?

  • Categoric nu pentru aceasta solutie. Rosturile dintre blocurile de BCA se fasoneaza inainte de lipirea placilor de gipscarton. Lipirea se realizeaza doar prin intermediul fasiilor de adeziv pentru ca planeitatea zidariei nu este perfecta, existenta acelei grosimi de adeziv ajuta la asezarea in plan si preluarea abaterilor de planeitate. Rosturile zidariei le poti umple cu mortar de tencuire, zidarie sau cu spuma poliuretanica daca sunt mai adanci.

 18. va rog puteti sa-mi spuneti, daca folosesc profile CD pentru fixarea rigipsului pe peretii ce dau in exterior, ce izolatie sa folosesc: vata minerala sau placi de polistiren extrudat de 2-3 cm? eu m-am gandit la polistiren…
  mai sus ati raspuns cuiva „izolare cu 5cm de vata minerala si bariera de vapori”. la ce va referiti prin bariera de vapori, cumva la praf de var presarat pe vata? va multumesc.

  • Polistirenul de 2-3cm este prea subtire pentru a avea un efect acceptabil al sistemului de izolatie realizat pe interior. Bariera de vapori este un strat ce nu permite transferul vaporilor din aer, catre izolatie si peretele izolat. Se realizeaza din folie dedicata de aluminiu, polietilena sau alte materiale similare. Se aplica intre izolatie si gipscarton.

 19. Multumesc pentru informatii. In privinta polistirenului, eu ma refeream la cel extrudat, nu cel expandat. Maine merg la cumparaturi, ce ziceti sa aleg extrudatul sau vata minerala si ce grosime sa aiba aceasta din urma.

 20. Vata minerala de sticla cu grosimea de 5 sau 10cm este suficient pentru ceea ce doriti sa faceti.

  • Buna ziua,
   As dori sa lipesc de un perete de caramida, în baie, gips verde cu mamaligi de Rifix. Va tine sa-l plachez cu faianta ? Trebuie sa-l mai fixez( întaresc)în prelabil cu ceva gen sipci de lemn, puse din loc în loc între caramida si placa? Am optat ptr. rigips, ptr. ca am dat tencuiala jos(de 3 cm) si ar fi fost cam mult de încarcat. Unul din pereti de la exterior, nu va face igrasie între placa si perete ?

   • Nu iti recomand sa faci placarea pe peretele lipit pe zidarie. In timp se va desprinde si va cadea cu tot cu faianta. A prelua 3cm doar din stratul de ipsos adeziv este prea mult. Recomandarea este sa montezi gipscartonul pe o structura metalica cu distanta intre profilele verticale de 40cm. Daca ai izolatie exterioara nu ar trebui sa fie probleme cu mucegaiul. Daca vrei sa ai siguranta sporita, in structura de metal se poate umple structura cu izolatie cu vata de sticla cu bariera de vapori, doar pe peretele exterior.

 21. buna ziua .as dori sa intreb ce e mai bine sa tencuiesc pereti interiori clasic sau sa plachez direct
  peretii din blocuri ceramice cu gips carton ,in prealabil sa astup rosturile dintre caramizi,
  NU EXISTA RISCUL SA APARA IGRASIE ,LA PERETII EXTERIORI.daca folosesc rigips.

  • Cel mai „sanatos” este sa tencuiesti peretii.Chiar daca utilizezi gipscarton, igrasia nu poate sa apara din aceasta cauza, ea fiind generata de existenta unei surse de umiditate permanente.

 22. buna ziua ,as dori sa aflu cum se masoara planeitatea in plan orizontal in momentul in care plachezi peretele cu rigips prin lipire.multumesc.

 23. Buna seara,

  Am folosit pentru placarea pretilor interior placi de gipscarton si la imbinarea placilor am folosit plasa de armare peste care am aplicat tinci si dupa aceasta operatie am folosti glet. Am procedat gresit?

  • Tinciul nu are ce cauta in ecuatia rosturilor dintre placi. Nu s-a folosit deloc pasta de rosturi? Tot ce se poate intampla este sa va crape imbinarile. Se pot reface la nevoie, singura problema adevarata putand fi vopsirea suprafetei.

   • Nu am folosit deloc pasta de rosturi ca nu m-am documentat inainte cum trebuie. Sper sa am noroc sa nu se intample nimic rau. Multumesc pentru raspuns.

   • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2013 at 19:09 | Răspunde

    Salut, Viorel!
    Legat de pasta de rosturi, as vrea sa spun ca prin 2006, dupa ce am urmarit mai multe emisiuni MC si am cerut sfaturi pe forumul MC, mi-am facut (in premiera)un perete despartitor (de fapt o nisa) intre hol si baie, din gipscarton pe schelet metalic. La acea vreme nu auzisem de pasta de rosturi, asa ca am procedat exact cum au aratat specialistii la emisiunea MC : banda din fibra de sticla inglobata in glet CT126. Dupa uscare am aplicat pe toata suprafata un nou strat de CT126 urmat de CT127. In aceste conditii pot sa spun acum „cu inalta mandrie patriotica” ca lucrarea mea de incepator, dupa 7 ani de la executie, nu are nicio fisura la imbinari.
    Concluzia mea este ca solutia cu gletul CT126 este la fel de buna ca pasta de rosturi.

    • Salut Florin,
     CT126 este mult mai bun decat un tinci, fiind un ipsos. Este destinat atat gletuirii de umplere cat si lipirii placilor de gipscarton pe perete, fiind un fel de ipsos adeziv. Din aceasta cauza rosturile tale sunt in regula.

 24. In primul rand felicitari pentru blog. Explicatii pertinente, folositoare si la obiect. Eu sunt in situatia in care am casa constructie noua izolata cu polistiren de 8 plus decorativa, practic la gata pe exterior. La interior am avut de ales ca noi toti intre solutia clasica glet sau rigips. As alege rigipsul. In prezent pe interior o am tencuita cu multibat, dar lucrarea este de foarta proasta calitate, in sensul ca daca dai cu mana pe perete se ia, cade, nisipul-se faramiteaza sa zic asa – meseriasii, si singurii pe care i-am avut de fapt nu au bagat destul multibat in material. Am abateri de cam 1o m si as vrea sa pun rigips cu adeziv. Am discutat cu niste prieteni meseriasi si m-au speriat ca o sa am probleme cu condensul in spatele rigipsului – asta prima problema. Stiu ca pare absurd. Pe scurt:
  1. din experienta dvs vor fi vreodata asemenea probleme ?
  2. ca sa prinda adezivul pe „tencuiala minune” ce trebuia sa fac ? merge doar amorsa?
  3. la parter am compartimentarea tip open-space bucatarie si living. se recomanda rigips de umiditate sau rigips cu bariera (am inteles ca ar fi si asa ceva)
  Scuze la eventualele probleme de tastare – am scula de laptop.
  orice alte detali sunt binevenite.

  • 1. In conditiile mentionate de tine, nu exista nici un risc sa apara probleme legate de condens inspatele gipscartonului. Gipscartonul nu are cum sa provoace condens iar conditiile din fata placilor sunt aceleasi ca cele din spatele acestora. Din punctul meu de vedere poti face linistit aceasta lucrare.
   2. Obligatoriu amorsarea tencuielii.
   3. Pentru spatiile umede se recomanda gipscarton rezistent la umiditate insa cum spatiul este open space, slabe sanse sa ai umiditate ridicata in tot spatiul. Poti utiliza gipscarton normal sau pe cel rezistent la umiditate, fara probleme. Nu exista notiunea de gipscarton cu bariera.

 25. Ianculescu Victor | 26 decembrie 2013 at 1:14 | Răspunde

  Bun? ziua,
  Este primul articol util, cu postari efectiv folositoare.
  Va rog sa ma luminaai si pe mine într-o privinta!
  Vreau sa renovez complet un apartament de bloc cu 4 camere. Blocul este pe structura de grinzi din beton armat, iar majoritatea peretilor sunt din BCA. Una din probelemele cele mai mari este forma peretilor. Când am constatat cât de strâmbi sunt am simtit cum ma înteapa inima. As vrea sa-i îndrept dar habar n-am ce solutie sa aleg. Parerile sunt împartite…Eu unul aa opta pentru placarea directa cu gips carton, dar întîmpin o gramada de neclarittîi:
  1. Pentru placarea cu gipscarton peretele pe care se aplica placa trebuie îndreptat în prealabil? (anumiti amatori asa opinau…dar daca îndrept peretii înainte ce rost mai are sa pun placa de gips?. Pot placa pere?ti direct cu rigips fara sa mai fac nimic înainte?;
  2. Eu personal as vrea sa lipesc placa direct pe perete, ca sa economisesc spatiu, dar daca solutia de a o monta pe structura de metal e mai buna, atunci ar putea fi o varianta?…
  3. Ma gândesc totodata ca si îndreptarea cu glet ar putea fi o varianta, dar nu cred ca este la fel de precisa ca cea cu placi si probabil ocupa mai mult timp…în schimb bugetul este destul de limitat…oricum prefer sa renovez trepatat dar sa fie o lucrare calitativa.
  Mentionez ca peretii sunt zugraviti momentan cu vopsea lavabila, care daca tin bine minte a fost aplicata direct peste zugraveala cu var. Ce ma sfatuiti? Multumesc!

  • Inainte de a lua o decizie trebuie sa se masoare cu exactitate starea peretilor, ce inseamna acele denivelari si cat de strambi sunt acestia. Placarea cu gipscarton este o solutie ce poate fi realizata, indiferent ca se poate face prin lipirea directa sau pe structura metalica. Daca nu se poate placa direct, sigur se poate utiliza structura metalica ceea ce poate presupune o pierdere de spatiu de minim 4 cm. In general se poat eprelua fara probleme o abatere de 2cm fara probleme, spre zona superioara a acestei valori putandu-se utiliza straifuri din gipscarton pentru diminuarea cantitatii de ipsos adeziv. Daca sunt pereti exteriori, este d eluat in calcul si varianta cu structura metalica pentru a izola in structura acesteia, in caz ca este nevoie, realizand doua lucruri deoadata.
   Asadar, intai masuratori precise apoi se alege solutia exacta.
   Nu stu cat de pretentios sunteti dar o indreptare perfecta a peretilor, sa spunem ca un colt are ungiul de 87° in loc de 90°, nu e chiar musai sa fie facuta inttodeauna daca pretul necesar lucrarilor este nejustificat si poate nu deranjeaza efectiv.

 26. goddert claudia | 4 februarie 2014 at 17:09 | Răspunde

  Imi construiesc o casa noua din caramida so vroiam as stiu daca imi izolez peretii exteriori cu polistiren de 10 mai este necesara vata minerala dintre caramida so rigips?
  Multumesc si astept in raspuns.

  • Teoretic nu este necesara dublarea izolatiei la interior daca izolatia exterioara este corect realizata. Se poate tencui clasic la interior si ar trebui sa nu fie probleme.

 27. goddert claudia | 5 februarie 2014 at 9:03 | Răspunde

  VA MULTUMESC PT RASPUNS.DACA IZOLATIA SE FACE PE EXTERIOR CU POLISTIREN DE 10 LA INTERIOR SE POATE PLACA CU RIGIPS DIRECT PE CARAMIDA CU MAMALIGI IN LOC DE TENCUIALA OBISNUITA?EXISTA RISCURI DE IGRASIE?VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS

  • Placarea cu gipscarton nu are nici o legatura cu eventualele cauze pentru care apare igrasia si mucegaiul. Daca apare pe gipscarton, poate sa apara si pe o tencuiala. Sigur, se poate tencui interior, se poate placa direct cu gipscarton , nu este nici o problema. Este de amintit un singur lucru, durata de viata a unei placari cu gipscarton este mai mica decat a unei tencuieli clasice, bine realizate. Nu am idee sa existe vreo placare mai durabila de 15 ani si va pot spuen din experienta proprie ca o placa de gipscarton se deterioreaza in timp. Eu am placat apartamentul cu gipscarton in anul 2003, deocamdata este inr egula dar unele zone desfacute la interventii ulterioare mi-au aratat ca miezul placilor de gipscarton se degradeaza. Probabil peste vreo 10 ani trebuie schimbate, zic eu.

 28. goddert claudia | 5 februarie 2014 at 10:50 | Răspunde

  VA MULTUMESC PT RASPUNS

 29. Buna ziua, renovez o camera veche construita din paianta, intrebarea mea este daca pot lipi placile de gipscarton pe tencuiala de lut, multumesc

  • Nu iti recomand o lipire directa pe tencuiala din pamant. Daca era din ciment se putea altfel nu ai decat alternativa cu structura.

 30. Multumesc de raspuns. in cazul asta schimb planu, plasa si tencuiala

 31. Am o casa veche din lut. Pe pereti au inceput sa apara fisuri, in unele locuri sa se umfle varul, iar pe la cateva crapaturi chiar sa cada.

  Un tip, care are si o firma de constructii, a fost in seara asta la mine acasa si a zis ca, decat sa risc sa dau cu spaclu pe acolo pe unde este fisurat si sa cada bucati mai mari din var si tencuiala, sa pun rigips verde pe toti peretii interiori. Sa le lipesc cu „mamaligi” si sa le intaresc si cu dibluri, direct pe perete, fara nici un fel de structura suport.

  Va tine treaba asta, macar pentru cativa ani, pana sper ca voi reusi sa ma mut intr-o casa noua ?
  Banuiesc ca nu este nici investitia atat de mare si nici nu necesita un timp indelungat „reparatia” asta. Nu dispun de bani si nici nu ma vad traind aici peste cativa ani, pentru a face o investitie capitala.

  • O reparatie superficiala, fara utilizarea placilor din gipscarton este mult mai ieftina si poate fi suficient de rezistenta o perioada limitata. A placa utilizand placi din gipscarton nu este chiar ieftin si daca peretii sunt cu probleme, pot sa apara fisuri la imbinarile placilor. Cea mai ieftina varianta pentru dvs., lasand la o parte problemele ce au generat crapaturile, este reparatia tencuielii pe fiecare zona deteriorata, eventual gletuit si apoi zugravit.

 32. Buna seara. Am o casa mai veche din caramida cruda si tencuiala are fisuri, asa ca as vrea sa pun rigips pe pereti. Problema e ca am si igrasie mai ales pe peretii dintre camere, care in unele locuri se ridica si la 40-50cm de la podea. Care ar fi solutia cea mai buna: sa pun rigips de 9,5 pe schelet metalic, sa lipesc placi de rigips+polistiren (am vazut ca a aparut si asa ceva) sau sa lipesc polistiren extrudat de 8-10 peste care sa lipesc rigips de 9,5? N-as vrea nici sa pierd prea mult spatiu, daca nu e nevoie. Multumesc.

  • Atat timp cat ai acele probleme ci igrasia, nu izola deloc si nu aplica nici un gipscarton. Trebuie sa identifici problema legata de igrasie si apoi se poate si izola daca este nevoie. Casa trebuie izolata pe exterior, de regula.

   • Toti vecinii au igrasie, cei care stau in deal chiar mai rau decat cei din vale. Problema e ca, probabil in timp, izolatia casei(hartie gudronata, asta era pe vremuri) s-a strapuns si se infiltreaza apa in pereti. Ce as putea face?

    • Investigatii amanuntite si refacut stratul de rupere capilaritate de sub zidarie. Acum exista solutii pentru refacerea acestuia strat, de exemplu injectia de solutii de silicatizare sau alte variante. Ulterior, dupa rezolvarea problemei cu umiditatea, va puteti gabndi si la alte lucrari de izolatie. Acoperirea acestor zone pline de umezeala, cu izolatie, inseamna DEZASTRU.

     • Salutare,am o casa cu mansarda și as vrea sa o fac interior cu placi rigips pe profile și interior vata! Fără tencuiala iar exteriorul as vrea sal fac cu polistiren de 10 ar fi ok?

     • Se poate face placarea directa sau pe un sistem de profile metalice insa inainte de acest lucru ar trebui sa ai in vedere inchiderea tuturor rosturilor zidariei. Grosimea izolatiei pe zona peretilor exteriori, acolo unde va exista termosistem, nu ar trebui sa aiba o grosime mai mare de 5cm. Pe tavan este o alta discutie si va trebui sa folosesti o izolatie mult mai groasa si un sortiment superior de vata minerala, va fi necesara utilizarea barierei de vapori. Cu placile din gipscarton vei scapa de tencuire si vei adauga ceva izolatie pe interior. Poate fi mai bine din punct de vedere termic insa mai slab din punct de vedere al rezistentei finisajului interior. Nu vei scapa de gletuirea interioara si va fi necesara o atentie sporita la imbinarile placilor pentru ca pot sa apara fisuri. Pentru exterior, recomand tencuire inainte de termosistem.

 33. Felicitari pentru blog!Transform o camera in baie intr-o casa de lemn cu interioarele de caramida cu tencuiala de var cu nisip.Am citit mai sus ca nu se poate lipi gipscartonul pe perete deci sa pun profile dar asta mi-ar diminua din spatiu (2m/4m cu 2 pereti de lemn si 2 de caramida).Ce ma sfatuiti, sa dau incarcatura veche jos si sa pun gipscarton sau sa pun plasa si sa tencui cu multibat sau mai exista alta metoda??.Am omis sa va spn ca pe peretii din lemn este cercuiala(grilaj de stinghi din lemn.Nu este igrasie.Va multumesc!

  • Trebuie neaparat sa montati gipscarton? Daca se vor utiliza profile, se poate pierdde 3cm pentru profil si 1 cm pentru placa de gipscarton, in varianta minima pe fiecare perete ce va fi placat.

  • Nu as tine neaparat sa pun gipscarton dar din ce am citit asa am crezut.Eu initial am zis sa dau incarcatura jos, sa pun plasa rabit sau de Buzau si sa incarc cu multibat.Pe pereti o sa pun faianta dar cred ca nu o sa pun in toata baia(o parte o sa dau cu lavabila speciala pt.baie)fiinca aproape toate obiectele o sa-mi vina pe 2 pereti.Ce ma sfatuiti?? De tavan ce ziceti sa pun rigips sau…???Tavanul este podit cu blana groasa(dulap)intre grinzi apoi cercuit si incarcat tot cu nisip cu var.Va multumesc mult si astept sa ma indrumati.

   • Tencuiti, retencuiti sau doar reparati zonele deteriorate, dupa cum este cazul. Va complicati cu gipscartonul. Acolo unde este posibil sa ajunga apa din belsug, hidroizolati tencuiala inainte de placarea cu ceramica. In rest, spor la lucru si lucrare reusita!

 34. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul dvs avizat.La o casa in zona Otopeni-Ilfov construita din caramida si izolata in exterior cu polistiren de 5cm la interior pot folosi rigips verde direct pe caramida? Recomandarea dvs este de a finisa la interior cu tencuiala-glet-var lavabil? In loc de solutia lipit rigips-var lavabil?Multumesc anticipat pt raspuns si timpul acordat.

  • Termosistemul este insuficient pentru un cofort sporit si economie de energie. Daca se doreste se poate suplimenta termosistemul.
   Se poate placa direct cu gipscarton insa eu va sfatuiesc sa optati pentru solutia clasica, tencuiala si glet. O consider cea mai indicata pentru o casa.

 35. salut…am o intrebare…iarna apare in colturi sus si jos mucegai..cat si in spatele plintei..paretii pe afara sunt placati la interior este cald…se aeriseste..si totusi apare aceasta problema..care ar fii cauza si ce as putea face?

  • Exista zone de influenta termica la exterior, neacoperite prea bine de izolatie iar la interior circulatia aerului in acele colturi este deficitara, umiditatea din aer gasind locul prielnic pentru a condensa.

 36. Se poate aplica rigips pe o scara de interior din beton?
  Ma refer la placarea cu rigips a contra-treptei.
  Merge cu Rifix?
  Suprafata scari nu este perfecta.

  Multumesc!

  • Practic este posibil sa se lipeasca gipscarton pe contra-treapta insa aceasta solutie nu va rezista prea mult. Gipscartonul are rezistenta mica la lovituri mecanice si se va deteriora rapid.
   Daca tot vrei o placare de acest gen, macar opteaza pentru alte tipuri de placi, de exemplu cele pe baza de ciment.

 37. Buna, as dori sa stiu daca placa de rigips se mai poate lipi si cu alti adezivi de exemplu: polifix, mersi anticipat.

 38. Am și eu rugămintea să mă ajutați cu niște explicații. Locuiesc la garsoniera, la parter. Blocul nu are subsol. Locuiesc pe colt și acum câțiva ani am pus termopane… De acolo au început problemele. Egrasie de curge apa pe peretele exterior. Doar iarna. Iar parchetul parcă este acum din carton. Am umezeala 70%în casă. Ce se poate face? Noi ne gândeam să facem o hidroizolație să punem osb și pe urma parchet. Iar la pereți sa luam vata minerala cu aluminiu și să punem rigips.

  • Rezolvati problema cu un dezumidificator electric, el va reduce umiditatea astfel incat sa nu mai aveti condens. Probabil cauzele sunt multiple si nu stiu cat le putem percepe exact asa cum sunt la fata locului.

 39. Buna seara,

  Vreau sa plachez o camera cu ajutorul „mamaligilor”.In acest moment pe perete este var.
  1. Trebuie spalat/indepartat varul de pe pereti?
  2. Trebuie buceardat peretele?
  3. Trebuie data amorsa,in cazul in care raspunsul este da, ce fel de amorsa ar fi indicat sa folosesc,dupa cat timp „aproximativ” pot lipi placile?

  Multumesc anticipat

  • 1. Cel mai sigur este sa se indeparteze finisajul, vopseaua si eventual gletul, lipirea facandu-se pe un strat suport solid si stabil;
   2. Cel putin curatarea mentionata la punctul 1 in zona de lipire;
   3. Poti utiliza orice amorsa de perete, de exemplu amorsa de perete de la Policolor.

 40. Ati spus intr-un comentariu ca nu recomandati intinderea adezivului pe toata suprafata placii. Motivul este doar posibila abatere de planeitate existand astfel riscul sa ramana portiuni de placa ce nu se lipesc de perete? Sau exista si alti factori?

 41. Motivele sunt atat de ordin tehnic cat si economic. Pornim de la recomandarile producatorilor, ele fiind lucrul de baza de la care trebuie plecat intotdeauna. Daca vrei sa faci ceva, intai citesti ce recomanda producatorul si numai apoi alegi o alta cale, raportandu-te la referinta corecta.
  Sigur, scopul placarii este indreptarea peretilor si acest lucru nu se poate face decat aplicand ipsosul adeziv in cordoane. Altfel nu se poate atat timp cat placa de gipscarton are o dimensiune mare. Practic, chiar daca ai peretii drepti, nu vad cum sa aplici adeziv pe placa atfel decat se recomanda, cu gletiera nu merge pentru ca ar insemna sa fie nevoie de timp, grosimea materialului scade si ne putem trezi cu o parte deja intarita pana ajungem la celalalt capat. Placile de gipscarton au o anume flexibilitate si nu am putea sa le asezam in lipsa unor cordoane consistente de ipsos adeziv. De ce intrebi totusi, ai alte idei sau necesitati in placarea cu gipscarton?

  • Va multumesc mult pentru raspuns. Nu am alte idei, dar voiam sa ma informez mai bine despre posibilitati intrucat urmeaza sa plachez si eu cu gipscarton peretii de BCA la casa si nu as fi vrut sa patesc vreo surpriza si sa imi cada placile de pe pereti sau sa le vad ca nu stau lipite cum trebuie. Intinderea adezivului pe toata placa mi se parea o posibilitate pentru a creste rezistenta placii si sa nu faca cineva vreo gaura in placa in caz ca nu mai vede peretele, dar vad ca sunt mai multe dezavantaje decat avantaje in cazul asta si nu este o idee buna.

   • Daca te referi la rezistenta lipiturii, aceasta este asigurata de ipsosul adeziv. Inainte de lipire amorseaza suprafata BCA daca lipirea se face direct. Nu au cum sa cada placile, poti sta linistit.

    • Multumesc mult pentru ajutorul si timpul acordat.

     • Vreau sa lipesc direct pe zidarie se poate

     • Teoretic este posbil dar nu stiu cat este de sanatos in cazul efectiv pe care il ai. Daca ne dai mai multe detalii despre pereti, izolatia exterioara, planeitatea lor etc., intelegem situatia mai clar si vedem daca merita sau nu.

 42. Construiesc o casa la munte din caramida de 38 si vreau sa stiu daca pe partea interioara a peretilor exterior merge sa pun structura pentru gips carton si izolatie de vata? sau sa tencuiesc
  pe exterior nu ixolez ci tencuiesc

  • Recomandarea este sa tencuiti interior. Daca nu izolati exterior, nu vad de ce ati izola la interior. Izolatia se poate face pe exterior, peste tencuiala, este de preferat sa izolati exterior dar alegerea va apartine.

 43. NEGULESCU CORNELIU | 29 ianuarie 2015 at 9:53 | Răspunde

  Salut !
  Nu am inteles ce vrei sa spui prin „…acestea se debiteaza intotdeauna cu circa 20 mm mai putin decat inaltimea suprafetei ce va fi placata pentru a ramane un spatiu de ventilare in vederea uscarii adezivului.”
  Te rog sa explicitezi. Multumesc !

  • Cifra aia de 20mm nu este batuta in cuie. Ideea este ca trebuie sa ramana un mic spatiu in ambele parti, sus si jos, sa nu fie placa exact cat inaltimea peretelui, sa existe o mica ventilatie a spatiului dintre placa si perete.

 44. NEGULESCU CORNELIU | 1 februarie 2015 at 12:10 | Răspunde

  Scrii in articol, referitor la taierea placilor : „…apoi se debiteaza cu un cutter”. Asta e cea mai indicata modalitate de taiere pentru a obtine un cant cat mai plat si plan ? In ideea de a finisa cat mai putin,comod si estetic cantul dupa taietura! Ce parere ai de un pendular sau de un circular ? Daca se taie cu un cutter, cum se face efectiv ?
  Multumesc !

  • Placile nu se debiteaza cu pendularul sau altceva. Se traseaza linia de taiere, se trege cu cutterul pe zona trasata, se loveste usor din cealalt parte pe zona corespunzatoare taieturii si dupa ruperea miezului se taie hartia ramasa, fata 2. Ulterior se finiseaza zona taiata. „Perfectiunea” se poate face cu un cutit special de debitat placi de gipscarton. Placile taiate sunt gandite sa fie acoperite pe acea zona cu pasta de rosturi si banda de armare.

 45. Buna ziua.
  Imi construiesc o casa din BCA,la exterior este izolata cu polistiren de 10 cm,iar la interior asi vrea sa plachez cu rigips.
  Ce amorsa trebuie sa folosesc..?

  Si mai am o intrebare,pot folosi rigips cu polistiren pe pereti care dau in exterior,sau doar rigips simplu?

  • De ce nu tencuiesti clasic? Daca vrei sa lipesti gipscarton direct pe stratul de BCA, poti utiliza orice amorsa de perete. Exemple: amorsa perete Policolor, grundul de profunzime Ceresit CT 17 etc.
   Poti sa utilizezi si acel sortiment de gipscarton cu izolatie.

 46. Renovez un apartament de 70mp din placi de beton(peretii sunt decojiti),si am auzit despre aceasta tehnica de imbracare pereti cu rigips prin lipire.In acest moment sunt confuz,nu stiu ce tehnica sa abordez,gandindu-ma pe termen lung la rezistenta placilor cat si in prezent la costurile placilor prin lipire cat si costurile prin gletuire.Care costuri sunt mai mici?

 47. Renovez un apartament de 70mp din placi de beton,si am auzit despre aceasta tehnica de imbracare pereti cu rigips prin lipire.In acest moment sunt confuz,nu stiu ce tehnica sa abordez,gandindu-ma pe termen lung la rezistenta placilor cat si in prezent la costurile placilor prin lipire cat si costurile prin gletuire.Care costuri sunt mai mici?

  • Placile rezista restul de mult, am placi montate acum 11 ani si nu au probleme, vizibile cel putin.
   Acum, o comparatie de pret o poti face doar daca pui in balanta costul celor doua variante. Pentru asta trebui sa stii ce inseamna sa tragi glet pe peretii actuali, daca este nevoie de umplere si nivelare sau doar finisare. Asadar, depinde de starea in care sunt peretii.

 48. as vrea sa stiu ,am la tavan scandura batuta,pot sa pun rigipsul direct pe scandura sau mai trebuie profil?

 49. buna ziua,as vrea sa ma ajutati cu un raspuns,am construit o casa cu bca,si as vrea sa tencuiesc pe interior imi ziceti va rog ce adeziv imi trebuie sau tinci ,glet,cum trebuie sa fac,multumesc

  • Tencuirea se realizeaza cu mortar de tencuire pe baza de ciment. Dupa tencuire se gletuieste sau se aplica tinci daca nu se doreste gletul.

 50. Buna seara. As vrea sa stiu daca pot lipii placile de rigips cu adeziv de faianta si gresie? Multumesc.

  • Nu recomand aceasta solutie chiar daca in unele cazuri se poate. Varianta optima este utilizarea ipsosului adeziv, acesta are o aderenta foarte buna atat la stratul suport cat si la placa de gipscarton.

 51. Buna seara. As avea si eu nevoie de parerea dumneavostra si eventual de recomandari in cazul acesta: https://imgur.com/a/Sf1JR . Cum ar fi mai bine sa procedez in situatia asta, (imagini in link) sa fac placare cu gipscarton sau sa repar cu mortar > ipsos > glet? Nu prea am experienta si mi se pare ca este mai usor cu gipscarton. In cazul acesta, pot placa direct peste abaterile mari (gauri) sau trebuie mai intai sa le acopar (si daca da, cu ce?). Si inca o intrebare: Pentru a pune coltare de aluminiu trebuie sa dau jos lavabila si pe partea cealalta si sa gletuiesc, cam ce suprafata ar trebui sa curat, cati cm de la colt? Multumesc pentru rabdare!

 52. Se poate in ambele variante: gipscarton sau reparare cu adeziv si plasa de armare plus finisare cu glet. Daca va este mai usor cu gipscarton, se poate face placarea fara probleme. Se poate placa direct peste zone cu abateri, diferentele respective se preiau de adezivul pe baza de ipsos ce va asigura lipirea placilor din gipscarton, doar asa putem indrepta suprafata. Pentru coltare trebuie sa curatati cu minim 1 cm mai mult decat latimea coltarului.

 53. Buna seara.
  Am citit in com mai sus la o constructie pe caramida cu izolatie exterioara polistiren de 10 ca se poate aplica direct pe caramida placarea in urma unei armosari.
  2 Exista sansa gandacilor sa se infiltreze pe sub placa de gips???
  3 iar la tavan, placare se face doar pe baza de amorsa, placa fiind din ciment??
  4 faianta nu am sanse sa aplic pe placile verzi??
  5 placa de poli se prinde tot in puncte(mamaligi) sau in „rama”?
  scz, dar auzim si noi din toate partile, pareri pro si contra@gips-carton
  Multumesc anticipat

 54. intrebare

  Anul asta am renovat baia, meseriasul a placat toata baia cu rigips verde de 4 mm cred , intrebarea mea este daca fac baie se poate darama peretele in timp?poate cadea faianta de pe perete?

 55. Buna seara.Sunt intr-o mare dilema si v-as ruga sa ma ajutati.Avem o casuta la rosu pe care dorim pe exterior sa o izolam cu vata bazaltica de 10,iar la interior nu stim cum sa facem peretii.Toata lumea are cate o parere si nu stim dupa care sa ne luam.Dilema este…tencuiala sau rigips?Rigipsul lipit pe perete sau montat pe profile?Care profile sunt recomandate tinand cont ca vrem sa pierdem cat mai putin posibil din suprafata locuibila?As opta pt rigips pt ca am observat ca e mai cald un perete cu rigips decat unul tencuit.Va rog ajutati-ne cu un raspuns.
  Am uitat sa intreb…se pot placa peretii interiori cu rigips direct pe caramida?

  • Tencuiti casa pe interior. Sigur, daca doriti neaparat gipscarton, se poate face dar este o solutie mai putin durabila din punctul meu de vedere. Se poate lipi direct pe caramida utilizand ipsos adeziv sau in varianta cu profile puteti utiliza sistemul de profile UD+CD. In acest ultim caz, spatiul interior pierdut pe fiecare perete este de minim 3cm structura plus 1,25 placa din gipscarton.

 56. Buna seara! Eram hotarat sa plachez o casa nou construita din ytong cu placi din rigips dar am observat ca pledati pentru tencuiala clasica. Ce parere aveti despre tencuirea cu ipsos gen Rimano Ten? Astept raspunsul dvs. Multumesc

 57. Buna ziua.
  Am tavanul facut din gips carton si am observat ca nu e perfect orizontal (diferenta 3 cm pe distanta de 2 m).Spuneti-mi va rog ce solutii am pentru a corecta aceasta diferenta.Multumesc.

 58. Demontarea gipscartonului si remedierea planeitatii structurii.

 59. Multumesc.

 60. dan stoichitoiu | 29 aprilie 2015 at 16:48 | Răspunde

  Buna ziua. Am de placat un perete cu rigips pe care e lipit tapet. Tapetul este foarte bine lipit as vrea sa nu il mai decojesc si as vrea sa stiu daca prezinta durabilitate in timp

 61. Buna seara,
  Ce variante imi recomandati pentru prinderea placilor de rigips pe polistiren extrudat.
  Multumesc

 62. salut,eu curand voi pune placi de rigips intr-o camera care este tencuita cu tinci…a fost tapet inainte si lam dat jos,problema e urmatoare…un perete se umezeste iarna,se uda asa in unele zone ca casa nu e izolata,asta se intampla doar la petetele dinspre afara,ceilalti pereti nu am probleme,la iarna cand se va intampla asta e posibil sa se dezlipeasca placile de rigips de pe acel perete din cauza umiditatii ?pentru ca pe voi lipi.multumesc

  • Dezlipirea placilor este un aspect, mai mult sau mai putin relevant. Partea prosta este ca acea umezire poate afecta inclusiv placile din gipscarton ce se pot degrada iar riscul de aparitie al mucegaiului este suficient de mare. Trebuie vazuta cauza acelei umezeli inainte de a finisa peretele, poate este nevoie si de alte lucrari.

 63. Buna ziua,

  Vreau sa plachez peretii unei case pe interior (casa este din BCA si nu este tencuita in interior) cu gipscarton. Casa este placata pe exterior cu poliester de 10mm. Am nevoie de mai multe informatii
  1 Placile de gipscarton care trebuie puse pe perete cu ce este mai bine sa fie fixate- cu Pofile sau prin lipire cu adeziv?
  2 Grosimea placilor de gipscarton sa fie de 9,5mm sau 12,5
  3 Asi dori mai multe informatii referitoare la placarea peretilor interiori.
  4 Care metoda este mai indicata – peretiii tencuiti sau placarea lor cu rigipscarton?
  Multumesc

  • 1. Varianta cu profile la care adaugati 5cm de vata cu bariera de vapori. Evident ca se poate face si placare directa (lipire) daca doriti.
   2. Placile de 12.5mm
   3. Nu stiu ce informatii sa va ofer pentru ca nu stiu ce nelamuriri aveti
   4. Recomand tencuirea clasica.

 64. Buna ziua, locuiesc intr-o casa care nu are pereti termoizolati si as dori sa izolez termic pe interior cu placi de rigips care au deja lipit pe ele polistiren. Cum se lipesc acestea pe perete , cu ce fel de adeziv, cel pt polistiren ? este nevoie suplimentar si de prindere mecanica ?Care este modul corect de punere in opera a acestor placi ?
  Multumesc !

 65. buna ziua,am de rezolvat o problema(spaleti exterior).s au montat ferestre termopan pe tocul vechi de lemn.ce solutii imi dati?

 66. salut! as vrea sa plachez un perete cu rigips dar peretele are un gol (burta interioara) dar in acel loc as dori sa stiu daca se poate pune mai mult ipsos pentru tragerea la drept a placii…?

  • Daca acel gol este pozitionat pe zona de lipire a placii pe perete, exista doua posibilitati:
   -preluare difereta din ipsosul adeziv daca grosimea cordonului de adeziv nu este exagerata;
   -lipirea prealabila a unor straifuri din gipscarton urmata de lipirea efectiva a placii.
   In caz contrar, daca golul este intre cordoanele de adeziv, poate ramane as acum este.

 67. salut. am cumparat un apartament si nu imi place faianta din bucatarie. e pusa pana sus, si e o suprafata destul de mare. se pot lipi placi de rigips peste faianta si eventual prinse mecanic de perete?
  care ar fi cea mai buna solutie?( in afara de decopertarea peretilor de faianta veche)

  • Lipirea gipscartonului peste faianta nu este recomandata si nici nu merge asa usor. Decopertarea este solutia optima dupa mine. Daca le prinzi mecanic, vei avea placile de gipscarton iesite din planul faiantei si nu arata deloc bine. Altfel se pot fixa pe rigle de lemn dar iar ies din plan, mai mult chiar.
   Decopertare, gletuire si lavabila, mi se pare mai sanatos.

 68. Vă salut! Tocmai ce au montat băieții termopane la bloc, reabilitarea vestită și aș dori să mă ajutați cu un sfat. Spațiu rămas până la termopan este de 18 mm,pe o latură și sus, 40 mm pe alta și variabil între 20 și 40 în partea de jos. Ce metodă este corectă și eficientă, vă rog frumos! Mulțumesc anticipat!

  • Depinde, se pot aplica mai multe variante, de exemplu lipire straifuri de gipscarton pentru zona cu 20mm sau lipire polistiren extrudat. De ce este acea diferenta de la 20 la 40mm nu stiu insa este posibil sa retencuiti partial daca a cazut ceva tencuiala veche la demontare.

 69. Buna ziua,

  As vrea sa ma ajutati si pe cu privire la cateva lucruri.

  Vreau sa plachez peretii unui dormitor cu rigips si am cateva nelamuriri:

  1.Pe peretele exterior, la baza, am ceva umezeala. Pe exterior am polistiren de 5 cm. Momentan am dat jos gletul/tencuiala afectata de igrasie si las sa se usuce cat de cat, dupa care as vrea sa plachez cu polistiren peste acesta venind cu placile de rigips.
  1. Nu as vrea sa folosesc profile dar nu stiu daca va tine placa de rigips direct pe polistiren. Ce adeziv sa folosesc si cum sa-l aplic: copci sau gletiera?

  2. E posibil sa am in continuare umezeala si sa apara din nou igrasie dupa aceste operatiuni?

  Multumesc anticipat!

  • 1.Identificati sursa de umezeala. Pana atunci nu se face nici o izolare interioara pentru ca se va compromite lucrarea.
   2. Este o solutie riscanta, nu o recomand.
   3. Da, este posibil, depinde de cauza umezelii.

   • Multumesc pentru raspunsul prompt!

    Voi opta pentru rigips + profile!

    Tocmai ce am fost intr-un magazine de bricolaj si mi s-a recomandat un produs Sika, cu rol de hidroizolatie (SikaTop seal -107 ). Asa cum v-am spus, casa este izolata deja pe afara. Cum as putea verifica/identifica aceasta sursa de umezeala!?…nu sunt expert in domeniul constructiilor si de aceea va intreb. Ar trebui umblat si la izolatia de pe exterior? Eu acum am dat jos tencuiala pana la caramida, insa cum as putea depista de unde vine aceasta umezeala, banuiesc ca sunt cause multiple!

    • Produsul Sika este pentru impermeabilizare tencuieli, beton etc. Nu stiu daca este chiar nevoie de asa ceva la dvs. atat timp cat nu stim daca este umezeala dinspre sol sau exterior sau condens. Pentru condens nu se preteaza materiale hidorizolatoare. In ce zona ar fi problema cu umezeala? Termosistemul exterior este oricum subdimensionat la 5cm, posibil sa aveti condens pe acea zona unde aveti problema, ca urmare a slabei izolatii termice. Caramida este uscata acolo unde ati dat jos tencuiala?

     • Buna ziua,

      Zona in care am probleme, e chiar intr-unul din colturile camerei. Doar tencuiala/gletul erau umede. Am ajuns la caramida si nu pare sa prezinte urme de umezeala. Azi am aruncat o privire, iar suprafata afectata a inceput sa se usuce(am decopertat de 2 zile). Nu voi placa cu niimic deocamdata, pentru ca as vrea sa vad cum evolueaza suprafata decopertata.

      Ca si o mentiune, in acel colt al camerei era intotdeauna umezeala, chiar inainte de izolarea pe exterior.

     • Este posibil sa traga umezeala dinspre fundatie?

     • Din cate stiu, cand s-a construit casa, pe fundatie s-a pus carton, cum era la vremea respective (casa este mai veche si renovate), insa tot ce e posibil…dar in situatia asta, ce rezolvare as avea?

 70. va salut,am si eu o intrebare la dv,am o casuta noua din caramida tip boltar,pe care intentionez sa o plachez cu polistiren de zece la exterior,iar la interior am placat cu rigips pe profil metalic fara a mai pune vata sau alt izolator,v-as intreba este de ajuns?mentionez ca la interior am placat doar bucataria si un dormitor,si as vrea sa va mai intreb in bucatarie si baie se poate placa gresie/faianta peste perete de gipscarton prins la randul lui pe structura metalica?va intrb aceste lucruri ca am auzit tot felu de idei si pareri si nu stiu cum sa mai procedez.va multumesc!

  • Se poate face placare pe un perete din gipscarton montat pe profile metalice. Conditia este ca structura metalica sa fie suficient de solida, cu distante mai reduse intre profile. Daca aveti boltari de ciment, izolatia realizata poate fi deficitara, ar fi fost util sa izolati si interior, in structura pentru gipscarton.

 71. buna seara ! am o camera cu tapet de acum 40 de ani pe care nu cred ca il pot da jos f.usor (cu mult chin am dat tapetul din 2 camere acum cativa ani si nu vreau sa repet experienta). cum pot renova camera ? pot pune gips-cartonul peste tapet, pot pune lambriuri, exista altceva … ? mi-ar placea o solutie simpla :o) multumesc anticipat

  • Se poate acoperi tapetul cu gipscarton daca utilizati structura metalica sau lambriu pe rigle din lemn. Altfel, tot mai sanatoasa este eliminarea tapetului, cu tot cu glet. Curatarea cu glet se poate face cu un razuitor cu coada lunga, destul de usor. Evident depinde de straea gletului de sub tapetu, daca exista sau nu, daca este „copt” etc.

 72. Va salut,cu tot respectu!Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi.
  Am terminat o casa la rosu din BCA,parter plus 1(unu)Etaj, bine nu eu, 3 meseriasi,eu doar am ajutat. Acum ca sa mai scutesc din mina de lucru care chiar costa,vreau eu cu fratele meu, sa facem ce putem la interiorul si exteriorul casei.
  Aici as vrea sa ma sfatuiti cum se face mai bine. Si anume: 1. La Exterior vreau sa pun izolatie cu polistiren de 10 cm,pun polistirenu direct peste BCA fara sa mai tencuiesc?E bine daca lipesc polistirenu direct cu spuma poliuretanica si nu cu adeziv? 2. La interior pe tavane, am sa pun rigips pe profile. Acum pe pereti nu stiu ce sa fac, sa tencuiesc (tencuiala clasica),s-au pot sa lipesc rigips direct pe BCA? Risc cumva sa ma trezesc cu mucegai daca pun rigips lipit pe pereti,cum ar fii mai bine? 3. La baie daca lipesc rigips verde pe pereti,faianta se lipeste pe rigips? Nu afecteaza cu nimic daca la baie am umiditate ? Va rog sa ma ajutati,Va multumesc mult!

  • Varianta superioara este cu tencuirea BCA si apoi termosistem montat la pieptene. Daca nu vrei si nu poti asa, merge si lipirea directa pe BCA. Daca ai planeitate buna, lipeste cuadeziv, mi se pare mai sigur pe BCA.
   Pe pereti doar tencuiala clasica, mai solid asa. Faianta nu se lipeste pe peretiplacatiprin lipire ci pe gipscarton structura metalica. Nu vor fi probleme cu umiditatea daca utilizezi gipscarton, dar montat cum trebuie.

 73. Buna ziua. Am o casa din caramida izolata la exterior cu polistiren de 10 cm,peretii la interior sunt tencuiti. Peretii interiori(despartitori) sunt facuti din rigips dublu placat pe structura metalica cu vata la interior). Practic in fiecare camera am 2 pereti tencuiti si 2 pereti din rigips. Am fost sfatuit sa placez si peretii tencuiti cu rigips pt a elimina fisurile care apar la imbinarea celor 2 tipuri de perete (in plus peretele este aproape finisat). Placarea sa o fac cu Rifix tras cu gletiera ca si cum pui faianta. E buna metoda sau trebuie sa folosesc procedeul clasic cu „mamaligi„. Va multumesc

  • Este o recomandare ciudata din punctul meu de vedere. Pentru a preintampina fisurile pe zonele de imbinare nu se placheaza restul peretilor. Tot ce trebuie facut este sa se armeze corect muchia dintre peretele cu gipscarton si peretele din zidarie. Daca benzile de armare oferite de producatorii de gipscarton nu sunt considerate suficiente, se poate apela la o plasa de armare din fibra, cea de la termosistem, inglobata in glet de ipsos.

 74. Buna ziua.
  Am lipit si eu direct pe un perete niste placi de rigips pt izolare fonica iar acum, dupa gletuire si finisare, cand se doreste a se aplica vopsea lavabila cu trafaletul se pare ca nu prinde pe rigips ul gletuit si smirgheluit in prelabil.
  Ce se poate face pe a se putea aplica stratul de vopsea in culoarea folosita in aceea camera? Multumesc.

 75. Alexandra Vulpeanu | 8 martie 2016 at 12:05 | Răspunde

  Buna ziua,

  Am citit articolul dvs,insa v-as ruga sa ma ajutati cu cateva nelamuriri in situatia pe care o am.
  Renovam bucataria, am dat jos faianta veche si s-a dus cu o mare parte din tencuiala. Ne gandeam sa punem rigips rezistent la umezeala in loc sa retencuim.
  Voiam sa stim cat este de rezistent in timp? Daca este ok sa punem peste el un brau de faianta si apoi sa fixam mobila – presupune si un corp suspendat. Am vrea sa economisim cat mai mult spatiu, este ok sa il lipim de tencuiala sau trebuie sa folosim profile metalice?

  Multumesc mult!

  • Daca doriti sa placaci cu faianta trebuie sa montati gipscartonul pe profile metalice. Din punct de vedere al rezistentei, va recomand sa nivelati peretele decopertat cu o tencuiala apoi se trage glet pe zona unde nu se aplica braul de faianta. Chiar daca poate se lucreaza mai greu, mi se pare mul tmai in regula si durabil asa.
   Daca totusi nu doriti tencuirea totala, mai este varianta combinata, mai putin utilizata: tencuire doar pe zona de brau cu ceramica si in rest lipiti gipscarton pe care il finisati cu lavabila. In acest caz atentie la diferenta de planuri dintre faianta si gipscarton, date de grosimea fiecarui strat.

 76. Alexandra Vulpeanu | 8 martie 2016 at 22:46 | Răspunde

  Va multumesc mult pentru raspuns. O seara buna!

 77. se poate placa un perete cu rigips prin lipire pe polistiren???

  • Teoretic se poate realiza operatiunea, doar exista placi din gipscarton care au pe ele izolatie din polistiren expandat – Rigitherm. La dvs., depinde ce polistiren este pe acel perete si cum este lipit.

 78. Mircea Teodorescu | 12 aprilie 2016 at 23:47 | Răspunde

  Buna seara,
  Am citit ca la placarea peretilor pe structura metalica cu gips carton se folosecs numai placi cu grosimea de 12,5 mm. De ce nu pot fi folosite si cele de 9,5?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  Cu stima
  Mircea T.

  • Se pot folosi si cele de 9.5mm dar structura metalica va trebui sa fie mai „deasa”. Depinde de aplicatia pe care o faceti, placile de 9,5 se preteaza mai bine la lipirea directa.

 79. Buna ziua,

  Magazinul de unde am cumparat usile (MDF) mi-au recomandat sa fac spaleti din tencuiala uscata pentru a nu se umfla tocul. Daca fac spaleti cand in poza dvs., acest adeziv nu este tot o compozitie umeda, care daca ar ajunge sa atinga tocul, l-ar umfla in timp???

  Multumesc

  • Tocul se umfla daca intra in contact direct cu apa sau materiale umede. Usile se monteaza pe suprafete uscate, indiferent ca au fost utilizate materiale preparate cu apa.

 80. Usa a fost montata pe suprafata uscata, dar spaletul nu vine facut dupa montajul usii? Eu am montat usa, am aplicat spuma, iar acum vreau sa plachez cu gips carton ceea ce a ramas din grosimea peretului (ptr. ca este toc fix), dar ma tem sa nu se umfle de la adezivul de gipscarton. Plus ca, ati observat vreo slabiciune structurala a spaletilor de rigips vs cei de tencuiala normala?? In sensul, sa apara crapaturi mult mai usor pe stratul de finisare pe suportul de rigips decat pe tencuiala normala??

 81. sal /vreau sa plachez cu rigips casa, interiorul fiind deja tencuit.cum este mai bine sa procedez,prin lipire pe mamaligi sau pe toata suprafata placii?in ambele cazuri care ar fi cantitatea de adeziv pe mp?multumesc.

 82. Buna seara,

  Va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Am o casa veche cu pereti din grinda de lemn umpluti cu lut cum se faceau pe vremuri. De multa vreme sunt portiuni care sunt umflate mai ales in partea de jos, trage umezeala. Este vorba de o bucatarie deci are si soba cu plita.Ce varianta este sa indrept peretii cat mai usor si desigur la costuri rezonabile. Am vazut ca ati rapsuns la cineva ca nu merge gips carton pe lut, mi se parea o varianta ieftina si fara sa razuiesc foarte mult peretii.
  Si va mai rog cu o problema. In aceeasi camera -bucatarie, acum 5 ani a fost pus parchet dar peste dusumea. Din diverse motive care nu mai au importanta, a fost pus pe dusumea. Acum e cu onduleuri si trebuie schimbat. Merge pus sapa de ciment? mi-a zis cineva ca la casele astea batranesti cimentul e „greu” ca trage casa, casa neavand structura de rezistenta, temelie de beton.Dupa ce aveam planul facut, acum…
  Multumesc.

  • Se poate reface integral pardoseala prin hidroizolare si turnare sapa de ciment. Nu trebuie ca aceasta noua pardoseala sa fie legata de pereti sau fundatie, asa ca nu va influenta semnificativ structura casei. Gipscartonul nu poate fi utilizat pe pereti cu lut in mod direct si nici nu este recomandat daca acesti pereti sunt umezi. Este posibil ca umezeala sa fie si de la pardoseala actuala, fara sa desfaceti si sa constatati este mai greu de spus. Daca se reface pardoseala, se poate placa cu gipscarton pe structura metalica. Depinde cat de mult se doreste a investi in lucrari. Peretii pot fi si tencuiti.

 83. Ce inseamna ca adezivul este un mortar uscat?? (de exemplu Knauf Perlfix: http://www.knauf.ro/outputFile.php?table=articole&title=FisaProdus&type=tipDocFisaProd&field=docFisaProd&id=1234)

  Si pentu o placa de gipscarton de doar 15 cm latime cum se recomanda aplicarea adezivului? In turte? sau o banda de sus pana jos pe mijloc?

 84. Buna ziua,
  La o casa construita din grinda de lemn de 120 mm, ce ma sfatuiti sa fac la peretii interiori. Casa e construita de 5 ani si locuiesc in ea, dar peretii interiori nu i-am finisat. Ne-am invatat cu (caldura) lemnului si parca nu-mi vine sa fac nimic. Totusi grinzile din care e constructia nu sunt finisate si nici planeitatea nu este chiar buna. Va rog sa-mi dati o idee.

  • Daca nu necesita dublarea peretilor pentru adaugare izolatie termica pe interior, nu trebuie decat tratati cu grund si vopsea de lemn (LAZUR). Mai exiosta varianta lambriu de lemn, semirotund sau drept iar in spatele acestuia se poate izola cuvata sau nu, dupa necesitati. Aceeasi metoda de vopsire.

 85. pe un perete finisat cu vechiul CALCIU {acel strat de strop de ciment alb aruncat cu bidineaua din plastic gros }, cum ar trebui sa procedez ?Banuiesc ca trebuie sa curat numai zonele unde se aplica adezivul sau in acest caz peretele poate ramane intact.

 86. Buna ziua. Foarte bun tutorialul. As dori sa intreb daca aceasta metoda (lipirea rigipsului cu adeziv) este posibila in conditiile in care peretii sunt vechi, zugraviti cu huma si in mai multe locuri au igrasie (din cauza infiltratiilor exterioare, probabil)? In aceste conditii va fi afectat rigipsul lipit? Va mai aparea igrasia?

  Nu ma pricep deloc in construcții. Doar caut o solutie cat mai buna pentru renovare.

  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • Nu lipiti gipscarton pe huma si nici pe zone afectate de infiltratii, igrasie sau alte probleme de aceasta natura. Nu va rezista o perioada indelungata.

 87. buna ziua
  va rog frumos sa imi spuneti care este solutia cea mai buna pt.o baie,am dat faianta jos, peretii nu sunt foarte drepti si am cumparat placi de faianta de 25/50 cm.va multumesc foarte frumos

  • Este importanta masurarea peretilor pentru a vedea care sunt diferentele, abaterile. De regula si cel mai sanatos este sa indreptati peretii prin tencuire, reparare cu mortar. Daca a fost faianta montata, presupun ca nu aveti abateri foarte mari.

 88. Buna ziua.
  Am o multime de fisuri neregulate în peretii interiori care sunt din BCA. Fisurile nu sunt mari dar sunt sesizabile cu ochiul liber.
  Ce solutie imi recomandati?
  Plasă de fibra de sticla sau placare cu rigips?
  Multumesc!

  • Fisurile sunt datorate materialului subtire, placilor de BCA. Placarea cu gipsacrton, prin lipire directa este o solutie ce da rezultate foarte bune si se realizeaza mai usor si mai curat decat solutia cu plasa de fibra.

 89. Buna ziua!
  Vreau sa plachez un hol, care are pereti din BCA si zugravit cu vopsea lavabila.
  Care ar fi solutia mai buna, cu mamaligi din ipsos sau cu negrese?

 90. Buna ziua!
  Am si eu mare nevoie de un sfat abilitat , vreau sa transform o bucatarie de apartament in dormitor (s-a marit familia) si peretii sunt imbracati cu faianta…voiam sa va intreb daca pot lipi rigips direct pe faianta (nu pot pe schelet din lipsa de spatiu).
  Multumesc!

  • Nu va sfatuiesc sa faceti acest lucru, chiar daca ipotetic s-ar gasi o varianta de executie.
   Corect mi se pare asa: eliminare faianta, curatat peretele, reparat unde este cazul si lipire gipscarton.

 91. Buna ziua as dori sa-mi spuneti dacă pot placa peretii din caramida cu rigips ,adezivul aplicindul cu gletiera cu dintâi pe toată suprafața placi de rigips.Mentionez ca peretii sunt destul de drepti diferența de 0,5 cm in planeitatea lor si as dori sa știu dacă rezista in timp plecarea cu rifix. multumesc

  • Placarea directa nu se face prin aplicarea directa a ipsosului adeziv cu gletiera ci cu ajutorul metodei recomandate de producator, in linii paralele de adeziv, pe 3 zone, longitudinal. In acest fel placa de gipscarton are contact suficient cu peretele si se poate prelua orice mica denivelare a peretelui. Chiar daca avem o zidarie aproape perfecta, tot asa se face si se poate reduce cantitatea de ipsos aplicata pe placa. Placarea rezista, daca vrei un exemplu personal am camere unde placarea a fost facuta in 2003, la locul lor si astazi.

 92. Buna seara.am placat casa direct pe bca cu polistiren de 5 cm(lipire cu spuma poliuretanica).inainte am facut proba de lipire.este foarte bun pt ca cand tragi se rupe bucati ni se rupe de la lipitura.acum sunt presat de timp pt finalizarea casei si as dori sa stiu daca pot lipi tot asa gips cartonul (rigitherm)la interior direct pe bca.este durabil si rezistent?Spuneti ca tencuiala clasica e cea mai buna pt o casa noua.fiind presat de timp tencuiala mecanizata este buna?si care este mai buna de ipsos sau ciment.multumesc mult

  • Daca ma intrebati de o sa aleg intre tencuiala si rigitherm, raspunsul este tencuiala. Aceasta din considerentul ca tencuiala inchide zidaria de BCA, creeaza un strat de nivelare solid si rezistent, peste care poti aplica orice doresti, chiar si rigitherm. Suprafata BCA este una sensibila la umezeala, daca se va produce in spatele izolatiei placilor rigitherm, va afecta BCA. Sigur, adezivul poliretanic tine dar nu este suficient pentru a fi o lucrare durabila si rezistenta. Intre tencuiala mecanizata si cea manuala, aleg tencuiala mecanizata, pe baza de ciment

 93. Multumesc de raspuns.cea de ipsos este mai mult pentru finisare cred.cea pe baza de ciment este si pentru rezistenta,nu?cate zile se lasa pana sa aplic tinci ul pe tencuiala?sau tencuiala mecanizata pe baza de ciment nu mai are nevoie de tinci.gletul o sa l dau la anu.intreb ca nu am incredere in meseriasii de azi.si daca incep prin 10 decembrie cu tencuieli si dupa aceea sapa este vreo problema cu vremea?nu o sa crape?multumesc mult

  • Minim 28 zile pentru tencuiala. In mod normal, daca este trasa bine, tencuiala nu necesita tinci. Se poate trece direct la glet de umplere si egalizare. Acest lucru se analizeaza dupa ce se observa cum este de rugoasa tencuiala.
   Nu este o problema, in sezonul rece crapaturile apar mai greu, se evapora mai incet apa. Ideea este sa nu lasi totul in curenti de aer puternici, fiindca mai trebuie si aerisit pentru a elimina din umezeala ce se acumuleaza.

 94. Buna seara,
  Intrucat atunci cand am turnat placa/tavanul n-am introdus tubulatura pentru instalatia electrica, am fost nevoit sa o fac la suprafata. Nu am abatere /diferenta mare. Acum as dori sa incerc cu rigitherm de 9,5+20 pentru a ingropa tubulatura in polistiren. Credeti ca adezivul producatorului este indeajuns ? Ce alta solutie mai economica si mai rapida, inafara de placarea clasica cu rigips pe profile ati mai recomanda ? Casa are parter si etaj si e vorba de plafonul parterului. Multumesc anticipat.

 95. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Construiesc o casa si sunt in stadiul in care trebuie sa finisez peretii. Deoarece este frig afara si gletuirea iese din dicutie mai ales ca nu este incalzita, am hotarat sa plachezcu rigips. Casa in interior este tencuita si peste tencuiala este dat tinci. Mentioez ca peretii sunt foarte drepti, abaterile fiind de maxim 2 mm. Intrebarea mea este daca trebuie sa lipesc placile prin metoda mamaligilor sau pot sa trec cu gletiera cu dinti sau spaclul cu dinti pe lungimea placilor pe margini si pe mijloc?
  Va multumesc,
  O seara placuta!

  • Intrebarea este de ce sa aplici gipscarton pe niste pereti cu tinci? Asteapta sa se incalzeasca putin si poti sa dai 2 maini de glet de ipsos si o mana de finisare, cat de subtire se poate.
   Daca totusi vrei gipscarton (cu toate ca nu vad de ce), se lipeste cu mamaligi si nu cu gletiera.

 96. Deoarece sunt presat de timp si apoi mai este si aspectul financiar. Sa dau glet ma costa aprox 8500 lei (materiale si manopera) pe cand placarea ma costa aprox 2700 lei doar materialele deoarece le pot pune eu. Si un plus mai este calitatea lucrarii deoarece peretii vor fi intradevar sticla cum spun meseriasii.

  • Daca iti spun ca gipscartonul ar trebui la randul sau gletuit?
   Nu poti sa lipesti gipscartonul daca nu ai conditiile de temperatura similare ca la glet.

 97. Si inca ceva…va rog sa-mi spuneti ce dezavantaje credeti ca sunt la placarea cu rigips fata de gletuire. Va multumesc mult si va felicit pentru acest blog, este foarte interesant.

 98. Referitor la caldura, pot baga o soba pe gaz si am in jur 12 grade, temperatura pe care o pot mentine cat timp se intaresc placile. Pe cand la glet, eu zic ca trebuie musai sa fie afara cel putin 15 grade ca sa se poata usca si smirgherui corespunzator. De ce este bine sa gletuiesc si rigisul? Nu este suficient sa pui banda de armare si sa finisezi imbinarile? Daca e forba de considerente estetice, nu se poate sa fie mai drept prin gletuire decat prin placare. Mai ale ca eu zic ca nu se pune problema de a crapa la imbinari, placile fiind lipite de perete, nu se compara cu placarea tavanului zic eu.

  • Imbinarile crapa la fel la placile lipite, ba chiar mai degraba pentru ca structura metalica preia anumite solicitari.
   Gletul peste placa de gipscarton se da subtire si nu trebuie, in mod normal, sa schimbe aspectul. Imbinarilenu se mai cunosc daca se gletuieste iar reparatiile ulterioare nu vor degrada suprafata placii, asa cum se poate intampla la vopsirea directa. Umezeala dininterior trebuie eliminata, fiind rece poate sa apara condens, eu zic sa mai astepti pana vor fi conditii meteo mai bune, va fi o lucrare de calitate si fara riscuri. Nu uita ca si peretii trebuie sa aiba o anumita temperatura, nu numai aerul interior.

 99. Buna ziua! Am construit anu trecut casa din caramida la rosu si as dori sa va intreb daca direct peste peretii de caramida, pe interior, se pot pune placi de rigips fara sa tencuiesti peretii inainte si daca placile de rigips au o „perioada de viata” dupa care trebuie schimbate. Va multumesc!

  • Ca orice finisaj,nu vor rezista o viata. Miezul placilor de autodistruge in timp. Nu am stat sa vad ce durata de viata specifica producatorul dar din experienta iti spun ca dupa 14 ani de la montaj, placile inca stau pe pereti fara a fi probleme. Cred ca durata de viata intr-o locuinta echilibrata si fara accidente care sa degradeze rapid placile, poate trece linistit de 20 ani iar de aici mai departe probabil discutia nu isi mai are rostul.
   Pentru casa ta din caramida, sfatul meu este sa tencuiesti. La urma, daca vrei sa gletuiesti sau sa pui placi din gipscarton, ai de ales. Optiunea mea este gletul.

 100. va multumesc pentru sfat! o zi buna va doresc!

 101. Buna ziua.
  Am construit casa in 2010.Peretii sunt din BCA,sau tencuit fara a se da tinci.S au gletuit cu plasa de armare din fibra de sticla,după care am dat lavabila trei straturi.Problema e că de trei ani mi au apărut multe fisuri pe vertical cat și pe orizontal și am descoperit că a crăpat tencuiala .
  Ce mă sfătuiți să fac???

  • Plasa ar fi trebuit sa impiedice fisurile, dar cine stie ce s-a intamplat. Ar trebui cautata cauza acelor fisuri, sa fie ceva legat de zidarie? Daca doriti sa acoperiti fara alte intrebari, varianta cea mai simpla este placarea cu gipscarton.

 102. Da sunt de acord la aceasta varianta mă gândisem și eu.Dupa părerea mea a greșit meseriașul compoziția tencuielii.Problema acum e priza adezivului de pereții zugrăviți.Sunt prea multi metri pătrați pentru a i putea curata până la tencuiala.Aveti vreo idee în acest sens fara prea mult deranj???. Mi a spus cineva despre fibra de carbon,dar am văzut că e foarte scumpa.Va mulțumesc mult.

  • Ar trebui sa verifici daca tencuiala suna gol. Nu trebuie sa cureti toata suprafata peretelui, niminul este pe zonele unde va fi realizata lipirea, 3 zone verticale cu o latime de 15-20cm. Sunt in comert razuitoare de pereti, cu maner, merg perfect. Mizerie se face putin dar este inevitabila. Se va curata cat cade de pe perete, nu chiar pana la tencuiala curata.

 103. Buna ziua…se poate monta rigips cu polistiren direct pe bca fara profile, mentionez ca este izolat pe exterior cu polistiren de 10…pot pune pe toata foaia adeziv pentru lipire…

  • Teoretic este posibila aceasta solutie. Nu se aplica adeziv pe toata placa, doar pe cele 3 fasii conform instructiunilor producatorului.

 104. Am la sufragerie un perete cu denivelări evidente. Îl pot placa cu gips carton? Menționez că construcția este din 1984 și pereți sunt din placi prefabricate. Peretele este curatat dar este sclivisit(lucios). Zugravul a recomandat placarea cu gips carton,deoarece trebuie încărcat peretele foarte mult.

  • Se poate face placarea dar depinde ce inseamna lucios, conteaza aderenta la acea suprafata pentru a nu avea probleme ulterior, dupa ce pleaca zugravul.

 105. Când atingi peretele este ca la gresie.Parca ar fi dat cu un strat de lac.

 106. Buna seara,

  Se da urmatoarea problema: baie renovata in sistem DIY de doi amatori entuziasti, placata cu RBI (placile au fost lipite cu Rifix, dupa ce peretele tencuit a fost hidroizolat in prealabil cu Ceresit CL 51+CL 152), placile fiind ancorate suplimentar (cu dibluri suruburi) si chituite.

  Acum urmeaza gletuirea si avand in vedere ca este un spatiu cu umezeala sporita, planul era sa folosim gletul de finisare Aplafill pentru exterior (pe baza de ciment alb), peste care sa aplicam vopseaua lavabila speciala pentru baie (faianta iese din discutie).

  Problema e ca in fisa tehnica a respectivului material nu scrie ca poate fi aplicat pe placile de gips carton.

  Rugamintea este sa ne ajutati cu un sfat – e necesar sa ne reorientam spre alte variante de glet (tinand, totusi, cont de mediul cu umezeala sporita)? Exista alti pasi intermediari care ar trebui urmati?

  Multumesc mult pentru rapuns!

  • Nu inteleg de ce ati hidroizolat sub placarea din gipscarton cand apa va afecta in primul rand chia rplacile de gipscarton. Se putea face hidroizolarea pe placi si beneficiati de o protectie corecta. Se poate utiliza gletul mentionat pentru a finisa placile. Nu uitati sa amorsati inprealabil pentru a nu ave aprobleme de aderenta.

   • Multumesc mult pentru raspuns si sfat!

    O seara buna va doresc. Si mult succes in tot ceea ce faceti – online si offline!

 107. Buna ziua. Am un perete exterior la un apartament ( parter, jumate e peretele cu casa scarii iar jumate in exterior) la care am dat tencuiala jos ( suna a gol). Sub tencuiala am gasit 2 placi la imbinarea carora este un stalp de beton; placile nu sunt imbinate perfect si tencuiala in zona respectiva avea 6-7 cm. Vreau sa repar peretele prin placare cu rigips, insa ma gandesc in cazul placarii pe mamaligi la posibilitatea aparitiei mucegaiului. Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog.

  • Daca sunt conditii sa apara mucegai, aceasta se va intampla cu sau fara gipscartonul lipit. Asadar nu aceasta este problema. In primul rand trebuie sa aveti un perete rezistent si solid, ar fi de dorit sa recaeti tencuiala, chiar daca se va face in strat mai subtire, apoi se poate lipi gipscarton.

 108. Revin cu o intrebare : daca montez in baie rigips prin aceasta metoda ce ar trebui sa folosesc pentru a putea placa cu faianta (amorsa, adeziv recomandat )?

  • Producatorul nu recomanda o astfel de solutie. In practica, gasim executii de acest gen dar ele trebuie caracterizate prin marimea spatiului placat, greutatea placarii etc. Ar putea fi realizata o placare daca se realizeaza o ancorare suplimentara a placilor lipite. Placarea ar trebui sa fie cat mai usoara.

 109. Salutare, am in baie 2 pereti de BCA pe care vreau sa-i plachez cu rigips (sunt foarte crapati) iar peste rigips sa pun faianta. E bine sa lipesc rigips cu ipsos adeziv sau e neaparat nevoie sa pun profile metalice (care maresc grosimea si ma incurca in zona usii)? Multumesc anticipat.

  • Recomandarea este sa fie montat gipscarton pe profile, cu spatiul inter-ax de 40cm. La usa se aseaza profilul astfel incat sa nu depaseasca tocul (cu tot cu faianta si gipscarton).

 110. Ciobanu daniel | 18 august 2017 at 22:09 | Răspunde

  Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu niste informatii daca sunteti amabil.
  Am o casa terminata doar la rosu, peretii exteriori sunt din bca de 40 cm grosime,iar cei interiori de 25 cm, pe exterior mai vin cu un termosistem de 10 cm, si va intreb care ar fi cea mai buna varianta sa fac peretii interiori,as merge pe rigips ca este mai ieftin ca am in jur de 1500 de mp de lucrat si banii sunt o problema deja,si va rog sa imi spuneti care ar fi pasii care trebuie urmati, ce fel de materiale imi trebuie pana la var si ce manopera ar fi aproximativ ptr placarea peretilor.
  MULTUMESC ANTICIPAT!!!

 111. Milostean Petru | 28 august 2017 at 11:34 | Răspunde

  Buna ziua.
  Trebuie sa renovez o casa de caramida veche care are peretii tencuiti si in partea de jos cu fainata.
  Care ar fi ordinea operatiilor pentru o palcare corecta?
  1 – indepartare faianta si curatare perete
  2 – indepartare zugraveala veche de preferinta pana la tencuiala
  3 – amorsare suprafata
  4 – aplicare placi rigips
  5 – rostuire placi rigips
  6 – aplicare culoare
  Multumesc anticipat

  • Dupa punctul 2 adaug verificare tencuiala si reprarare, daca este cazul.
   Inainte de vopsire trebuie minim amorsarea placilor de gipscarton, daca nu doresti sa le gletuiesti.

 112. Buna seara. Noi avem o casa parter noua cu planseu de lemn. Tavanul a fost facut impecabil, De curand a fost sotul in pod si am observat ca au crapat in living (unde deschiderea e de 5m) placile pe toata imbinarea. Din ce cauza s-au produs aceste fisuri? Cum pot remedia problema aparuta? Imj cer scuze daca nu are neaparat legatura cu subiectul articolului de mai sus, dar nu am gasit ceva mai apropiat de problema mea. Va multumesc anticipat!

  • Suspiciunea este legata de modul de realizare al acelei deshideri de 5cm. daca lemnul folosit nu are osectiune corespunzatoare si s-a deformat, orice faceti la nivel de gipscarton nu va rezista. Apar noi fisuri si toate sunt cauzate de structura din lemn ce nu este suficient de solida. Trebuie vazut cum se poate consolida aceasta structura.

 113. Buna seara.As avea o întrebare cum as putea prinde plăcile de gips carton de tavan.Multumesc

 114. buna .am o casa ridicata la rosu peretii din Caramida Cemacon Evoceramic 29/24 .care ar fi cea mai buna varianta sa fac peretii interiori:varianta clasica cu tencuiala sau placare cu rigips si aplicare tencuiala decorativa dupa?va multumesccc.

  • Peretii din caramida se tencuiesc clasic. Consider ca este varianta cea mai buna si dupa aceasta se poate aplica ce finisaj doresti, gleturi, lavabila, decorativa etc.

 115. Salut

  Am rafacut un zid de rezistenta in apartament si as vrea sa stiu daca pe structura metalica se poate monta rigips, si daca da cum se poate face.

  Multumesc

  • Se poate, sigur.Va trebui sa faci inchiderea cu gipscarton dar montant profile de metal specifice gipscartonului (sau cu rigle de lemn. Structura poate fi legata de cea metalica existenta sau realizata separat, dubland peretele respectiv. Totul depinde de modul de executie al structurii metalice pe care o ai acolo.

 116. Luminita-Cristina | 23 noiembrie 2017 at 19:39 | Răspunde

  Buna seara,

  Am citit cu interes articolul. Ne aflam in plina renovare a apartamentului, bloc construit undeva in anii 80 dupa cutremur, de 10 etaje (apartamentul se afla la etajul 1). Tocmai am primit vizita electricianului care urmeaza sa schimbe circuitul electric – vrem sa trecem de la cel vechi, pe aluminiu, la unul mult mai ramificat, pe cupru. Din pacate, circuitul vechi este incastrat in beton, iar prima solutie a domnului electrician a fost sa facem santuri in beton – lucrare nu atat complicata si scumpa, cat zgomotoasa si cu vibratii, iar pe de alta parte ne e teama sa nu afectam structura de rezistenta a blocului cu toate aceste santuri… Intrebare – se poate realiza acest traseu pe verticala (la nivelul peretilor), care ulterior ar urma sa fie placati cu placi de gips-carton pentru a ajunge la acelasi nivel in jurul circuitelor? Ce solutie putem gasi insa pentru corpurile de iluminat de pe tavan? Inaltimea camerelor este de 2.5 m, oare se pot aplica placile de rigips direct de tavan? Ma gandesc ca astfel s-ar pierde in jur de 2-3 cm, pe cand daca am folosi profile metalice sau de lemn, tavanul ar cobori cu cel putin 10 cm… Ce ne puteti sfatui? Multumesc anticipat!

  • Se poate realiza placarea cu gipscarton utilizand sistemul cu profile. In acest caz se pierd minim 5-6 cm si nu 10. Se poate face si izolarea cu vata de 5cm ceea ce va fi un plus daca tot se face deranj. Altfel, taiati santuri si daca nu se afecteaza armatura nu ar trebui sa fie probleme.

   • Luminita-Cristina | 23 noiembrie 2017 at 20:17 | Răspunde

    Multumesc frumos pentru promptitudine! Tocmai am citit si articolul dvs despre instalatia electrica aparenta – http://www.vysblog.ro/instalatie-electrica-aparenta/ . Pentru a evita zgomotul si vibratiile (cred ca sunteti obisnuit cu reactiile vecinilor la lucrari de acest gen), am prefera sa realizam un circuit asemanator cu al dvs, si apoi sa imbracam peretele/tavanul in jurul lui in rigips. Cu cati cm credeti ca se vor ingrosa peretii, respectiv tavanul, in urma acestei operatiuni? Nu imi dau seama ce grosime minima ar trebui sa aiba tuburile prin care trec cablurile electrice, pentru a putea estima… Multumesc mult!

    • De regula traseele de cabluri se pot realiza pe tub de 16mm. Pierderea de spatiu pe sistemul cu gipscarton este in jur de 5cm, la tavan poate fi si mai putin.

 117. Buna ziua! Un articol foarte interesant. Dar am si eu o intrebare. Am cumparat o casa veche de 50 de ani acum 2 ani care arata bine, adica ascundea bine fisurile. Casa e de caramida, cu fundatie de beton dar tavanele am inteles ca sunt din lemn cu trestie si apoi finisate. Acum casa s-a crapat, atat tavanele cat si cativa pereti. Ce ne sfatuiti sa facem? Placam totul cu rigips? Dar cum intarim fisurile sa nu mai crape? Va multumesc anticipat pentru sfat.

  • Inainte de toate ar trebui sa vedeti care este cauza acelor fisuri. Tavanul ar eo justificare, pamant si trestie poate crapa usor daca are si un strat de tencuiala slaba dar la pereti pot fi si alte cauze structurale. Trebuie vazuta exact situatia inainte de a executa vreo lucrare. Sunt cazuri in care este necesara o intarire a peretilor prin tencuire si inglobarea plasa armata de otel. Se verifica si starea stratului de tencuiala. Placarea peste anumite probleme structurale sau de rezistenta poate fi afectata in scurt timp si va fi nevoie de alti bani, alte lucrari etc.

 118. Salut, pentru amorsarea peretului de bca, pot folosi amorsa de lavabila?Mersi

 119. Buna ziua,
  Am citit cu interes articolul.
  Vreau si eu niste sfaturi. In curand voi achizitiona un apartament ce necesita renovare.
  As dori sa plachez peretii interiori cu placi de rigips( prin lipire).
  E necesar sa curat peretii integral pana la tencuiala? Sau pot pregati (curata) doar in zona unde aplic acele „turte” de adeziv pentru fiecare placa?
  Multumesc

  • Depinde cum sunt acum finisati peretii. Important este sa adere ipsosul adeziv la stratul existent, altfel se curata pe zonele de lipire, fasii. Se amorseaza si se lipeste placa.

   • Mulțumesc de răspuns. Ma gândesc serios la rigips, mai ales ca vine frigul și la metoda cu tencuitul trebuie căldură din ce știu. Însă nu știu cum va fi, pt ca nu as vrea ca rigipsul sa îmi mai ia din mărimea camerelor, și asa e o casa veche bătrânesca,cu 2 camarute mici.
    Umezeala nu e, insa într-o camera sint vreo 2 crăpături mai mari pe pereți, ele nu vor afecta rigipsul?

 120. Bună ziua. La o casa din paianta ce metoda e mai ieftina de renovare a pereților interiori :1)de tencuire/glet/var sau
  2) placare directa pe pereți cu rigips?
  Va multumeac

  • Nu va pot spune cat costa fiecare pentru ca trebuie calculat exact dupa cum se face lucrarea. Tencuirea unei case de pamant poate insemna si ceva plasa de armare, o tencuiala cu o anumita grosime si restul straturilor ce pot fi aceleasi sau aproape aceleasi ca la gipscarton. Cert este ca varianta cu gipscarton este mult mai rapida, nu necesita timpi de uscare. Conteaza si daca aceasta casa are probleme cu umezeala, in acest caz gipscartonul poate fi afectat si nu mai este o varianta. La prima estimare fara detalii, poate fi mai ieftin cu gipscarton, daca este o varianta.

  • Mulțumesc de răspuns. Ma gândesc serios la rigips, mai ales ca vine frigul și la metoda cu tencuitul trebuie căldură din ce știu. Însă nu știu cum va fi, pt ca nu as vrea ca rigipsul sa îmi mai ia din mărimea camerelor, și asa e o casa veche bătrânesca,cu 2 camarute mici.
   Umezeala nu e, insa într-o camera sint vreo 2 crăpături mai mari pe pereți, ele nu vor afecta rigipsul?

   • Tencuiala si gipscartonul lipit, nu mananca semnificativ din spatiu, circa 2cm. Crapaturile, daca sunt late, pot afecta gipscartonul, pot sa apara fisuri la imbinarea placilor daca nu este o fisura stabilizata. Lipirea acestuia se poate face daca stratul suport permite, de exemplu daca este tencuiala pe perete. Alta varianta ar fi utilizarea lambriului, daca vi se pare mai interesanta.

    • Acum chiar nu știu ce soluție e mai buna. Știu ca la casele din lut e raiul soriceilor. Ma gândesc :dacă pun rigips sau lambriu, nu favorizez stabilirea soriceilor după acestea? Nu ar fi mai sigura varianta clasica cu tencuiala, glet și var?

     • Ba da, sigur ca o placare a peretelui ce presupune un spatiu gol in structura, chiar si cu izolatie, poate fi un lo cunde soarecii sau alte vietati isi pot gasi casuta. Tencuieste, acum daca nu iti trebuie spatiu la locuire sau la primavara.

 121. Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce as putea folosi ca amorsa pentru un perete de BCA care va fi placat direct cu rigips. Eventul o amorsa cu proprietati antimucegai.Astept sfatul dvs. Multumesc.

  • Buna ziua, puteti utiliza amorsa de perete sau amorsa de la producatorii de gipscarton. Partea cu antimucegaiul nu este relevanta daca nu aveti probleme acum.

 122. Se poate lipi de perete din pamant si varuit placa de rigips? Daca da cu ce fel de adeziv ?

 123. Bună seara!
  Am construit o casă la roșu din BCA Ytong A+ de 30cm și urmează să o tencuiesc la exterior după care să o plachez cu vată bazaltică de 10 cm. Vă rog să îmi spuneți dacă la interior este bine să lipesc direct plăcile de rigips pe pereții care dau la exterior?
  Mulțumesc frumos.

  • Practic este posibil, se poate amorsa suprafata si executa lipirea cu ipsos adeziv. Pe anumite zone va fi mai delicat cu executia ancorarilor pe un perete placat. Exista si varianta de a utiliza placi Rigitherm, gipscarton cu izolatie. Prima optiune ramane tencuirea clasica.

 124. Mulțumesc frumos pentru răspuns.
  Nu am înțeles punctul cu ancorarea ținând cont că îl montez la interior.
  O zi frumoasă!

 125. Am înțeles. Este ok pentru că nu am corpuri suspendate deloc în toată casa. O să iau în considerare și Rigithermul.
  Mulțumesc frumos pentru răspunsuri.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*