Piscina polipropilena


   Acest articol va incerca sa va prezinte constructia unei piscine din polipropilena, realizata la fata locului. Trebuie mentionat ca aceasta lucrare este mai mult decat DIY, necesita o atentie deosebita si o minima experienta in lucrul cu polipropilena. Orice greseala poate costa destul de mult iar identificarea defectelor poate fi greu de realizat ulterior.

Cateva cuvinte despre acest sistem constructiv

  Piscinele din polipropilena sunt construite dupa o tehnologie germana, din placi de polipropilena de inalta calitate de culoare albastra; aceste placi sunt stabile fata de actiunea razelor ultraviolete si au suprafata antiderapanta. Placile de polipropilena sunt croite la fata locului in functie de forma piscinei iar asamblarea se realizeaza prin sudura.

  Acest tip de piscina se amplaseaza obligatoriu în pamant, exceptie pot face doar piscinele cu forma circulara, celelalte forme nefiind autoportante. La amplasarea piscinelor in pamant se poate opta pentru una din variantele: ingropare totala sau ingroparea partiala (cel putin 2/3 din adancime). Este recomandata ingroparea partiala atunci cand nivelul panzei freatice este ridicat si nu permite executia sapaturilor punand in pericol stabilitatea piscinei.

Se pot realiza doua variante constructive:

   – piscine cu recirculare apei prin skimmere

   – piscine cu luciu de apa controlat prin rigola perimetrala (prea plin).

 In cazul nostru avem o piscina cu skimmere insa cum vorba multa nu aduce mari beneficii, sa trecem la prezentarea efectiva a lucrarilor.

 Prima etapa este stabilirea amplasamentului, acesta se alege astfel incat piscina sa fie cat mai mult spalata de razele soarelui si cat mai departe de vegetatie, pomi. Se recomanda stabilirea de la bun inceput a amplasamentului unde vor fi instalate echipamentele pentru recircularea, filtrarea si tratarea apei.  Acestea se pot amplasa intr-un camin tehnic langa piscina sau intr-o camera din casa daca distanta intre acestea este relativ mica, circa 6m.

 Dupa stabilirea formei piscinei si a tuturor detaliilor de executie, aprovizionarea cu materiale, asigurarea manoperei etc. se executa sapaturile necesare si se torna un radier din beton armat cu grosimea de 15 – 30 cm în functie de dimensiunile piscinei. Este foarte important ca radierul sa fie perfect neted.

 Piscina prezentata are dimensiune 6 x 4 x 1,5 m, radierul s-a turnat din beton B 300 cu dimensiunile 7 x 5 x 0,25 m iar armarea s-a realizat cu plasa sudata de 6 cm, aplicata in doua straturi.

 Iata placile din polipropilena utilizate, grosimea 8 mm.

Incepe debitarea placilor de polipropilena. Se traseaza dupa dimensiunile stabilite si se debiteaza, in cazul de fata s-a debitat cu un ferastrau pendular cu panza speciala pentru material plastic.

S-au debitat straifuri ce vor fi utilizate pentru rigidizarea peretilor si adaos peste zonele de sudare. Dupa debitarea placilor la dimensiunile necesare, zonele ce se vor imbina sunt sanfrenate cu ajutorul unei rindele speciale.

Sudurile se realizeaza cu un aparat special utilizand adaos din polipropilena – electrod pentru polipropilena. Pe zonele importante   s-a realizat sudura in 3 straturi, unul central si celelalte doua pe fiecare parte a placilor. Tot pe zonele de imbinare importante s-a aplicat suplimentar un straif din polipropilena, deasemenea lipit.

S-au finalizat peretii piscinei. Se transporta catre locul de amplasare, se aseaza initial fundul piscinei si apoi se aduc peretii.

Se desface si se pozitioneaza peretii pe pozitia finala.

Suntem aproape de fixarea peretilor, s-au adus pe pozitia de montaj, s-au sprijinit cu ajutorul unor scanduri din lemn si se incepe sudarea peretilor pe zona inferioara. Piscina incepe sa capete forma, s-au realizat sudurile, peretii se autosustin.

Se trece la realizarea bordurii, tot din fasii din polipropilena prelucrate la fata locului. Este gata si bordura piscinei, rigidizata prin ranforsarile montate sub aceasta.

Se executa 4 gauri pentru montarea celor 3 duze pentru sistemul de simulare a unui curent de apa si 1 pentru golirea piscinei, in partea de jos a acesteia, gaurile se excuta cu o masina de gaurit si o carota.

  Pe interiorul piscinei se amenajeaza o „bancuta”, tot din polipropilena.

 Se executa racordarea celor 3 duze si circuitul de golire. S-au utilizat teava din polietilena de inalta densitate (PEHD) si fitinguri de compresiune. In capatul opus s-a montat skimmerul, racordat cu aceeasi teava PEHD.

Dupa finalizarea piscinei si realizarea racordarilor la sistemul de recirculare – filtrare si efectuarea probelor necesare pentru verificarea etanseitatii acestuia, se începe umplerea cu apa concomitent cu turnarea pe intreg perimetrul, pe langa peretii exteriori, a unui strat de beton pentru rigidizare. Acest strat de beton nu va fi armat si are o grosime de circa 15 – 20 cm.

Operatiune se face in etape, se toarna beton (mai vartos) apoi se adauga pamant  (usor tasat) intre beton si peretele sapaturii pana se ajunge la cota superioara a piscinei. Toata operatiunea  este necesara pentru rigidizarea constructiei.

 Tot timpul trebuie avut grija sa nu se deformeze pereti piscinei iar sprijinirea se face pana la intarirea betonului. Dupa cateva zile se elimina punctele de sprijin, se umezeste pamantul si se taseaza cu atentie.

Ulterior se va adauga un strat de piatra, se taseaza si se toarna o bordura din beton.

Intr-o parte a piscinei s-a amenajat un camin pentru filtrul cu nisip si pompa de recirculare.

Deasupra caminului pentru pompa de recirculare s-a amplasat o pompa de caldura aer/apa.

După terminarea constructiei piscinei si caminului pentru instalatii, dar neaparat înainte de amenajarea spaţiului din jur, se vor executa lucrarile de montaj si punere in functiune a instalatiilor de recirculare – filtrare, incalzire a apei, tratare cu substante chimice etc.

In final se va monta o scara de acces in piscina si se va amenaja spatiul din jurul acesteia: aplicare pavaj, plantarea gazon, amenajare alei etc.

Daca se doreste, putem adauga o structura pentru inchiderea piscinei care poate fi utila cel putin pe perioada de iarna dar si atunci cand vremea este neprielnica. Poate asigura un aport de caldura (gratis) prin efectul de sera creat dar si protectia impotriva murdaririi apei (frunze zburate de vant, praf etc.).

Totul este gata, ne balacim …


25 Comments on "Piscina polipropilena"

 1. Observ intr-o imagine ca pe filtrul de nisip este o vana. Ce rol are ?

  • Este o vana manuala cu 6 cai utilizata pentru spalare, filtrare, golire, recirculare apa prin filtru, recirculare apa fara filtru
   etc. Sunt onorat de prezenta dvs. Maestre.

 2. Pueti sa-mi spuneti la ce costuri s-a ridicat constructia piscinii?

 3. Nu am o informatie exacta despre pretul acestei lucrari insa o cifra estimativa poate fi de circa 2000 – 3000 Euro in conditiile unei lucrari cu multe elemente DIY iar pretul pompei de caldura am inteles ca este circa 1500 Euro.

 4. DANIEL TABACARU | 16 mai 2011 at 13:02 | Răspunde

  Buna, am si eu nevoie de un contact. Cine executa astfel de lucrari, stau cu placile de polipropilena si nu are cine sa le sudeze. Te rog ajuta-ma !

  • Momentan nu iti pot da vreo informatie, am sa incerc o intrebare la posesorul piscinei din imagine. Pot sa iti spun ca respectiva piscina este undeva in Banat. In mod normal, in zona ta poti contacta echipele de mesteri care se ocupa cu realizarea piscinelor de polipropilena si iti pot executa lucrarea in particular sau prin intermediul unei firme.Care este locatia ta?

 5. Buna ziua,Puteti s-mi spuneti de unde este posesorul piscinei din imagine.V-a contactez din Banatul sirbesc..V-a multumesc

 6. As fi dorit s-a contactez producatori de piscine,ma-i ales ca sint aproape de frontiera cu Serbia-Banatul sirbesc…multumesc

 7. si de unde pot cumpara polipropilena? Am cautat pe net dar nu am gasit distribuitori sau producatori de polipropilena antiderapanta,stabilizata UV de culoare albastra.Ti-as fi recunoscator o viata pentru cateva firme de gen !

  • Nu stiu exact un distributor insa cauta in zona de vest a tarii ceva referinte sau chiar prin Ungaria. Incearca un contact la seplastics.ro, vezi daca ei distribuie asa ceva. Daca mai aflu vreo informatie revin cu un mesaj nou.

 8. Pentru Adrian, domnul Nicolae este distribuitor de polipropilena.
  nicolae.verdes@monsmedius.ro
  Mob. 0741 115 704

 9. MULTUMESC mult de tot ! si pentru ca sunt interesat in realizarea unei asemenea piscine in regie proprie in mod sigur am sa revin cu multe intrebari.Inca o data multumesc pentru amabilitate !

 10. O prima intrebare : ca sa cumpar propilena trebuie sa o cumpar pe cea care trebuie ! din pacate am vazut multe variante inclusiv de prezentare si de forma si nu sunt edificat pe deplin.Cumva cea din imaginile de mai sus este este celulara?sincer sa fiu,as vrea sa urmez toti pasii din fotografii inclusiv cu tipul de polipropilena folosit.

 11. Nu este celulara ci este rola de 15-20 metri lungime si tarimea de la 1.2 – 1.5m. Trebuie sa fie protejata UV. Sunt doar doua firme care produc aceasta polipropilena si sunt nemtesti.

 12. inca o data multumesc pentru raspuns ! dar parca as vrea mai multa informatie ! chiar sunt interesat…nu stiu cum sa facem, dar tare as vrea sa stiu care sunt reprezentantele lor in Romania ca sa obtin o cotatie de pret si sa dau si comanda.

 13. Pentru Adrian, domnul Nicolae este distribuitor de polipropilena.
  nicolae.verdes@monsmedius.ro
  Mob. 0741 115 704
  de la Baia mare

 14. multumesc mult…am rezolvat

  • Ai putea sa ne spui in ce mod ai rezolvat problema, poate informatia ar fi necesara si altor cititori ai articolului. Multumesc.

 15. Am contactat persoana indicata ,am dicutat despre ce anume doresc sa intreprind,mi-a dat informatiile despre tipul de PP de care am nevoie,cotatia de pret, detalii despre plata si modul de livrare.Cam asta ar fi pentru acum,pe masura ce mai fac progrese revin cu detalii pentru toti cei interesati.

 16. buna ziua sunt mihai lipitor sau (sudor)in plastic cu experienta daca are cineva nevoie de lipire in plastic sa ma contacteze pe email meu mikepl_mihaipopescul@yahoo.com

 17. Vasile pt dm Popescu | 18 februarie 2012 at 17:06 | Răspunde

  pentru o piscina de patru pe trei metri si o adancime de unu jumate, ce pret i-mi luati pentru suduri s-au lipire -0760132420

 18. PISCINA DIN POLIPROPILENA 7X3X1.2 CU DEVERSARE PERIMETRALA

 19. PISCINE DIN POLIPROPILENA 7X3.1.2 CU DEVERSARE PERIMETRALA

Leave a comment

Your email address will not be published.


*