Amenajarea curtilor cu flori, dar mai ales cu trandafiri, poate constitui de multe ori o mare provoare (pergola din lemn). Probabil intre toate tipurile de trandafiri, varianta cataratoare reprezinta cea mai interesanta optiune pentru ca abunda in flori si constituie elemente verticale inflorate ce imbraca structuri intr-un mod placut ochiului. Ne putem bucura de florile trandafirilor cataratori de la distanta sau putem sa ne odihnim, ori sa savuram o ceasca de cafea la umbra lor, inconjurati de culoare si parfum. In aceasta directie, realizam astazi o prezentare a unei pergole realizata dupa o idee personala, o pergola ce va fi la un moment dat strajuita de cate un trandafir catarator la fiecare capat iar la mijloc va avea un loc de odihna, o bancuta de 2 -3 persoane.
Pergola este realizata 100% din lemn de brad, mai precis 4 picioare din patrat de 7-8cm, lanteti recuperati si alte elemente debitate din scandura, dupa cum este nevoie. Fiecare element debitat la dimensiunile necesare a fost slefuit in prealabil cu un slefuitor orbital si un slefuitor cu vibratii pentru a reduce asperitatile materialului. Se obtine o suprafata mediu finisata.


Constructia celor doua capete ale pergolei ce vor sustine intreaga structura se realizeaza separat, prin imbinarea elementelor cu suruburi de lemn cu cap autoforant, suruburi pentru pardoseala din lemn rezistente in mediul exterior.

Cele doua structuri constau in doua picioare si 4 rigle fixate la nivelul superior si cel inferior, pe acesta din urma se va sprijini viitoarea bancuta. Provocarea este sa realizam pergola cu imbinari simple si cat mai putin scule dedicate, avem nevoie de scule de debitare lemn, de slefuire lemn si de o masina de insurubat si gaurit.

Intre cele doua picioare se va construi „acoperisul”, rigla cu rigla la partea superioara, fixand riglele pe capetele stalpilor si apoi intre ele prin bucati de lemn, la o distanta egala una de alta.

Dupa fixarea la partea superiora, pergola noastra incepe sa prinda contur. Ne vom concentra pe partea inferioara.

Pregatim o noua scandura debitand-o in doua jumatati cu ajutorul unei taieturi sinusoidale realizata cu fierastraul pendular. Slefuim dupa debitare pentru o mai buna finisare. Sinusoida a fost realizata pe un model de hartie, dupa care s-a trasat pe lemn.

Asezam in partea superioara riglele din lemn ci intariturile necesare si una din scandurile sinusoidale debitate anterior. Executam prinderea intre elemente si pe stalpi cu aceleasi suruburi de lemn, pas cu pas.

Pe scheletul realizat intrte cele doua picioare vom fixa cateva bucati de scandura cu rosturi egale, capetele fiind terminate cu aceeasi scandura cu model. Lungimea sezutului este de 120 cm.

In fiecare laterala umplem spatiul cu un cadru realizat din sipci inguste, debitate din aceeasi scandura cu ajutorul circularului. Acest cadru de protectie laterala pentru a nu intra foarte usor ramurile trandafirilor se realizeaza separat si se monteaza ulterior pe pozitie, ca un reper separat.

Cu fixarea lateralelor se incheie realizarea pergolei cu bancuta, prezentarea a fost succinta si nu a ridicat mari probleme pentru ca imbinarile au fost realizate la fata locului cu suruburi de lemn, debitarea si prelucrarea s-a facut aproape pas cu pas.



S-au fixat si 4 contravantuiri din capetele ramase de la stalpi. Probabil cel mai mult a luat partea de realizerea schitei si alegerea dimensiunilor de gabarit necesare. La final bancuta si pergola pot fi vopsite dupa preferinta, minim 2 maini de grund si 2 straturi de lazura colorata cum va place. Pentru fixarea in gradina, recomand saparea unor gauri de 15x15x25cm in care sa fixam 4 conectori pentru stalpii patrati. Chiar daca greutatea pergolei este de cateva zeci de kg, un vant puternic o poate rasturna daca nu este fixata in sol. Cum va place rezultatul? Va spun ca este confortabila si arata bien cu trandafirii in laterale.

Be the first to comment on "Pergola trandafiri cu banca"