In lucrarile de renovare pe care multi dintre noi le-am realizat au fost necesare lucrari pentru aplicarea sau schimbarea unui finisaj care sa desavarseasca amenajarea si pe care il numim parchet laminat. Dupa anul 2000 s-a impus ca finisaj pentru pardoseli, destul de contestat, parchetul laminat. Spun contestat pentru ca multi considera ca este de fapt un placaj si nu un parchet, asa cum este cel masiv.
Din acest punct de vedere au dreptate, parchetul laminat nu are nici o calitate care sa il inrudeasca in vreun fel cu parchetul masiv insa este totusi un material utilizabil pentru finisarea pardoseli.
Ca la orice produs, exista diferite tipuri, o gama de caracteristici destul de larga, plecand de la grosime pana la calitate. Sa vedem ce putem spune despre parchetul laminat.
Cateva avantaje ale acestui finisaj din parchet laminat:
– Se instaleaza usor, nu sunt necesare scule sofisticate si nici prea multa experienta
– Pret scazut
– Este finisat din fabrica, nu necesita alte lucrari de acest gen
– Este stabil dimensional
– Fiind realizat in mare parte din deseuri provenind din industria lemnului poate fi considerat oarecum ecologic
– Nu necesita lucrari de intretinere speciale
– Se preteaza pentru incalzire prin pardoseala
– Este disponibil intr-o gama foarte larga de culori
Cateva dezavantaje parchet laminat:
– Rezistenta suprafetei este mai scazuta
– Nu se poate reconditiona
– Genereaza zgomot la pasire
– Slaba izolatie termica
Despre calitatea parchetului laminat …
Vom gasi pe cutiile de parchet laminat diferite inscrisuri si elemente grafice, unele cu importanta deosebita – clasele de trafic. Aceasta reprezinta o modalitate de categorisire avand in vedere durabilitatea, rezistentei la zgariere, dilatarea sau alte caracteristici. Sunt doua clasificari ce se gasesc in principal pe majoritatea ambalajelor, acestea constituie criteriul de baza dupa care vom alege parchetul, astfel:
1. Prima clasificare este compusa dintr-un prefix format din doua litere “AC” ce inseamna clasa de abraziune sau rezistenta suprafetei pe care se paseste si o cifra din intervalul 1 – 5:
AC1 – Trafic usor in aplicatii rezidentiale – dormitor
AC2 – Trafic mediu in aplicatii rezidentiale – sufragerie
AC3 – Trafic intens in aplicatii rezidentiale (sali de oaspeti, holuri) si usor in zone comerciale (birouri)
AC4 – Trafic mediu in utilizari comerciale – restaurante, cladiri de birouri
AC5 – Trafic intens pentru zone comerciale – magazine
2. A doua clasificare este compusa din doua cifre, prima este domeniul de utilizare – 2 rezidential sau 3 comercial, a doua cifra reprezinta intensitatea traficului – 1 scazut, 2 mediu, 3 intens:
- 21 – Trafic usor rezidential – dormitor
- 22 – Trafic mediu rezidential – sufragerie, dormitor
- 23 – Trafic intens rezidential – holuri, sufragerie
- 31 – Trafic usor comercial – holeturi sau cladiri mici de birouri
- 32 – Trafic mediu comercial – spatii de birouri, cafenele, restaurante
- 33 – Trafic intens commercial – spatii de birouri deschise, cladiri publice, magazine
Pentru zone precum bucatariile se vor utiliza sortimente cu proprietati imbunatatite pentru a rezista la eventualele cantitati de apa ce pot ajunge accidental pe pardoseala iar pentru spatiile de baie exista un parchet special, din PVC insa este foarte de scump si consider ca nu se merita.
Cum montam parchetul laminat ?
Discutam doar de parchetul laminat tip click, acesta permite demontarea lamelelor in caz ca este necesar pentru a inlocui o lamela sau a realiza anumite lucrari de renovare. Am experimentat 3 tipuri de sisteme de imbinare: click, dublu click si pro click.
Sistemul Click permite imbinarea lamelelor de parchet in doua etape: prima este simpla imbinare a lamelelor pe latura mica – travsversal, introducand inclinat lamelala din dreapta in cea asezata pe pardoseala astfel incat se va realiza intregul rand, a doua etapa conta in ridicarea usoara a intregului rand asamblat anterior si imbinarea pe lungime cu randul anterior. Este un sistem foarte simplu care nu necesita nici un fel de scula sau dispozitiv pentru imbinarea lamelelor.
Sistemul Dublu Click presupune utilizarea unui kit de montaj pentru imbinarea transversala a parchetului laminat, este vorba de setul continant piesa in forma de S pentru imbinarea lamelelor de capat si piesa din lemn sau plastic (pana) pentru imbinarea lamelelor intermediare. Setul mai contine si penele reglabile pentru rostul de dilatare perimetral -acestea se gasesc si separat in comert. Este cel mai raspandit sistem din cele 3 prezentate, necesita mai multa atentie si efort pentru ca prin baterea lamelelor in vederea imbinarii se pot deplasa longitudinal randurile deja montate daca nu sunt fixate suficient cu pene de montaj. Montarea presupune asamblarea rostului longitudinal si apoi baterea lamelei pentru imbinarea rostului transversal. Atentie ca pana utilizata la imbinarea (baterea) lamelelor sa nu se deplaseze si sa deteriorati capatul lamelei atunci cand lovim cu ciocanul.
Sistemul Pro Click este cel mai simplu sistem de imbinare din cele trei prezentate, nu presupune utilizarea vreunei scule insa este si cel mai pretentios. Necesita o suprafata suport extrem de plana, in caz contrar rostul de imbinare transversal se poate desface, partial sau total. Modul de imbinare presupune imbinarea rostului longitudinal prin simpla introducere pe pozitia finala a lamelei iar la lasarea pe pardoseala a lamelei se va apasa cu mana lamela din dreapta pana ce rostul transversal va clipsa usor.
Oricare ar fi sistemul de imbinare al parchetului laminat, montajul va incepe intotdeauna dintr-un colt stang, cu o lamela intreaga sau cu o bucata astfel incat sa se incadreze pe lungimea camerei si sa nu avem nici o lamela mai scurta de 200 mm, distanta intre imbinarile lamelelor aflate pe doua randuri vecine va fi de minim 400 mm.
Este obligatoriu sa aclimatizam (minim 24 ore) parchetul laminat inainte de a trece la montajul efectiv, mai ales cand exista diferente de temperatura si umiditate intre spatiul nostru si cel in care a fost depozitat. Suflati rosturile inainte de imbinare, orice corp solid (oricat de mic) ramas in rost va impiedica imbinarea perefcta a acestora.
Directia de montaj a lamelelor este recomandat sa fie intotdeauna pe directia principalei surse de lumina naturala (fereastra) din considerente estetice, limitarea impactului vizual al imbinarilor. Se va lasa spatiu de dilatare de circa 10-15 mm intre parchet si pereti sau alte suprafete pozitionate perimetral, cu cat suprafata este mai mare cu atat rostul va fi mai lat. La fiecare 8 m se va lasa spatiu de dilatare, in caz contrar apar dilatari mari si poate duce la ridicarea si deformarea parchetului laminat.
Debitarea lamelelor de parchet laminat se realizeaza extrem de usor si rapid utilizand un ferastrau pendular cu o panza pentru lemn, normala sau subtire pentru a putea decupa drept respectiv pe rotund. Trasati cu creionul si cu echerul apoi taiati.
Substratul pe care se monteaza parchetul laminat este constituit din doua straturi independente:
– primul strat este realizat de folia din polietilena (grosime 0,2 mm) ce are rol de bariera de umiditate catre intradosul laminatului, fasiile de folie se petrec minim 10 cm si se etanseaza cu banda adeziva; pentru plansee intermediare consider ca nu este necesar deoarece conditiile de aparitie a umiditatii sub laminat sunt practic nule;
– al doilea strat este realizat din placi/role de izolatie ce au dublu rol: reducerea zgomotului de impact (la care adaugam un oarecare castig in izolarea termica a pardoselii) si reducerea zgomotului specific emis la pasirea pe o pardoseala flotanta; acest strat se poate realiza din placi subtiri de polistiren extrudat, folie din polietilena expandata, placi din pasla, placi speciale cu fibre din lemn, pluta sau altele, grosimile acestora variaza intre 2 si 6mm si se aseaza fara a petrece imbinarile – lasand 1-2 mm pentru dilatare.
Cum intretinem parchetul laminat ?
Prima conditie necesara pentru o durata de viata lunga a parchetului laminat este eliminarea depunerilor de praf sau materialelor abrazive solide, acestea sunt aduse in principal de incaltaminte.
Parchetul laminat este mai sensibil la umiditate si variatiile de temperatura, intervalul recomandat pentru utilizare este cuprins intre 17 – 18 °C si 24 °C. Umiditatea poate duce la dilatarea sau contractie, o umiditate cat mai putin fluctuanta si in intervalul 40-60 % este ideala.
Pentru a curata suprafata pardoselii din parchet laminat se aspira in prealabil si apoi se sterge cu o carpa sau un mop foarte putin umezite cu apa in care am dizolvat solutie speciala (de exemplu Pronto) pentru intretinerea parchetului.
Pe picioarele mobilierului este bine sa lipim talpici din pasla pentru a proteja suprafata impotriva zgarieturilor, se gasesc in comert sub diverse forme si dimensiuni. In plus, acestia pot ajuta la mutarea diferitelor corpuri deoarece aluneca mai usor pe laminat.
Pentru reparatii accidentale, mici, exista in comert diverse kituri pentru reparatii insa aplicabilitatea lor este destul de restransa, rezultatele fiind de multe ori destul de vizibile.
Ar mai fi destule de spus insa sper ca lucrurile esentiale au fost prezentate. Putem discuta orice alte probleme legate de montajul laminatului, la solicitarea dvs., in orice caz operatiunea de montare a parchetului laminat de tip click se poate realiza forte usor de catre fiecare din noi, totul dureaza cateva ore iar satisfactia este maxima.
Buna ziua, am pus pe jos parchet de bambus lucios dar din pacate am cateva pete de adeziv pe el, cum as putea sa le scot?
Ce fel de adeziv? Cel de lipire? Ar trebui sa citesti in fisa tehnica a acestuia, sa vezi cu ce se poate scoate insa din cate stiu acestea odata intarite nu se pot scoate decat mecanic.
Buna ziua!
Am achiziționat o casa la stadiul de gri. Acesta casa fost gândită pentru a funcționa cu incalzire in pardoseala, astfel, avem aprox 10-12 cm gol pentru izolație+șapa+instalație de încălzire. Am renunțat la ideea de incalzire in pardoseala și vrem sa umplem golul cu șapa elicopterizata și polistiren extrudat de 5-6cm peste care sa punem parchet laminat de 12mm. Meșterul ne recomanda sa punem parchetul direct peste polistiren. Ce ne recomandați: sa ascultam de mester și sa punem parchetul peste polistiren sau sa punem polistirenul peste care turnam șapa și apoi, montam parchetul?
Nu stiu de ce ai renuntat la incalzirea prin pardoseala, este de dorit si aduce confort si costuri reduse de incalzire.
Revenind la pardoseala noua, recomand varianta cu polistiren extrudat, sapa mecanizata si parchetul respectiv. Este solutia optima.
Incearca unul dintre produsele de curatare pe care le gasesti la noi pe website. http://www.bau-land.ro Sunt din austria – si garantez pentru calitatea lor.
Va multumesc pentru informatiile transmise, simplu si pe intelesul tuturor.
Ceea ce ma framanta este daca, peste folia din polietilena, pot pune placi de OSB, pentru a coplensa denivelarile sapei, care, altfel, ar necesita destul de multa sapa autonivelanta. Daca raspunsul este da, aceste placi de OSB se pun tot flotant? Adoptand o satfel de solutie, care ar fi avantajele si dezavantajele pentru mine? Va multumesc!
Se poate adauga un strat de OSB pentru a compensa anumite denivelari ale pardoseli insa acest lucru nu se va face cu placi OSB subtiri ci ceva mai groase. In caz contrar substratul realizat pentru laminat se va deforma. Nu intotdeauna este utila acea folie de polietilena iar placile de OSB se pot si lipi. Totul depinde de conditiile sapei si planseului in discutie.
Nuin ultimul rand, adaugarea unui strat de OSb presupune ridicarea nivelului pentru pardoseala si pot fi probleme la usi sau alte zone de trecere.
Buna ziua,peste sapa am pus polistiren extrudat de 0,5 mm,dupa care am montat parchetul melaminat de 8 mm, zilele trecute dupa un an de la montare parchetul a inceput sa se umfle lam scos afara de pe toata suprafata (140mp)deoarece sa format un condens de neimaginat intre parchet si polistiren. Va rog daca imi puteti da un sfat ce ar trebui sa fac ca sa-l pot monta fara a mai avea aceste probleme .Va multumesc.
Unde a fost montat acest parchet laminat, intr-o casa sau alt gen de spatiu? Este un spatiu la parter sau la etaj? Va rog sa prezentati mai multe detalii despre constructie, etaj, eventual mod de hidroizolare daca este un parter.
Umflarea poate sa fie datorata umezelii din stratul suport sau lipsei spatiului de dilatare. Asteptam lamuriri.
Buna ziua, multumrsc mult pentru raspunsul d-voasra. acest parchet a fost montat intr-o casa, constructie noua la parter sapa a fost turnata cu un an inaintea montarii parchetului deci teoretic ar fii exclus faptul ca sapa nar fii fost uscata,fundatia a fost umpluta cu cica 60 cmm de balast dupa care sa turnat placa cu grosime de cca 10 cmm si sapa intre 5-10 cmm, nu sa folosit nici un fel de hidroizolatie inafara de acel polistiren extrudat de 5 mm sub parchet.Referitor la spatiul de dilatare sar putea sa aveti dreptate deoarece la demontare circa 80% parchetul era foarte presat in perete.Ce ma sfatuiti in continuare ,pot sa montez parchetul ,ce ar trebuii sa fac sa nu mai am astfel de surprize neplacute.Va multumesc pentru timpul acordat si astept sfaturi si indicatii de la dumneavoastra. Cu stima Flaviu Moldovan.
Sunt doua directii pe care se poate merge:
1. Identificarea eventualelor probleme legate de umezeala din stratul suport – sapa. La demontarea parchetului puteti constata daca exista umezeala pe sapa, o problema mai complexa si care trebuie atent analizata. Ramane sa vedeti exact daca este cazul. O recomandare legata de montarea parchetului laminat, pe care o gasim in instructiunile de pe ambalaj, spune ca pentru a preintampina trasmiterea umezelii catre parchet. Este vorba de monatrea unui prim strat din folie de polietilena apoi se monteaza placile de izolatie. Totusi, aceasta folie protejeaza decat parchetul si nu rezolva problema eventualei hidroizolatii la fundatie. Sa speram ca nu este cazul sa va ganditi la lucrari de hidroizolare
2. Discutam doar de problema lipsei rosturilor de dilatare, trebuie sa avem un rostul intre parchetul laminat si perete de circa 10-15mm, pe intreg perimetrul pardoselii. In plus, pentru dimensiuni mari de pardoseala se are in vedere lasarea rosturilor de dilatare, de regula la maxim 8m.
Folia de polietilena trebuie sa aiba o anumita grosime? se poate folosi si folie mai subtire?
Se poate utiliza orice folie de polietilena.
Buna ziua as avea si eu nevoie de un tehnic pantru raschetarea unui parchet de 30 mp,stie cineva unde se poate gasi o firma ceva eu sunt din bucuresti. Multumesc mult.
Buna ziua,referitor la intrebarea domnului Stefan,firma noastra se ocupa cu montarea si raschetarea parchetului.www.montajparchetflo.com
Ma intereseaza cum procedez sa scot de la margine un rand de parchet laminat, am avut inundatie si s a umflat iar acum scartie?
Depinde care margine este! Daca este zona unde s-a terminat de montat laminatul, se scoate intreg randul odata, desfacandu-l din imbinare. Pentru celalalt capat, merge la fel insa este ceva mai greu de desfacut datorita pozitie imbinarii, fiind necesara indepartarea mobilei si ridicarea usoara a parchetului.
spuneti Va rog daca se poate de utilizat laminatul la casa construita pentru pardoseala la sandrama
Va rog sa explicitati putin, nu am inteles la ce se doreste a fi utilizat parchetul laminat.
am incalzire in pardoseala pe apa(pompa de caldura) si doresc sa montez parchet melaminat de 8 mm datorita faptului caci costurile la adezivul de lipire sunt ridicate as dori sa stiu daca utilizarea unui anumit tip de folie/izolatie va creste costul la intretinere si daca nu ce tip de folie ar trebuii sa folosesc. va multumesc
Din punctul meu de vedere, din considerente de transfer termic este de preferat sa optezi pentru lipirea laminatului. Daca aceasta varianta nu este agreeata, se poate utiliza montajul de tip flotant cu utilizarea unei folii cu o grosime minima. Astfel, se poate opta pentru folie PEE de 2mm dar trebuie sa ai o sapa destul de plana in acest caz, fara denivelari. Aceasta folie va creste putin rezistenta termica a straturilor de pe pardoseala insa nu va influenta drastic transferul termic.
VA ROG SA IMI INDICATI CARE ESTE VARIANTA CEA MAI BUNA DE FOLIE CARE SE POATE PUNE SUB UN PARCHET LAMINAT?SAU MAI BINE SPUS DACA DVS. AR TREBUI SA PUNETI IN CASA DVS UN PARCHET LAMINAT PENTRU CE TIP , GROSIME, MODEL ATI OPTA?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU SFAT.
Buna din ce punct de vedere? Eu consider ca cele mai indicate sunt variantele de 5-6mm, folia de 2-3mm PEE mi se pare insuficienta. Personal am utilizat atat placile de 3mm cat si pe cele de 6mm.
Off am ajuns in sfarsit si la acesta etapa, si ca de obicei trebuie sa-ti cer cateva sfaturi. Doresc sa instalez acest parchet http://www.aquastep.be/en/aqua-step-technical/ si as avea urmatoarele intrebari.
1.Deoarece am nevoie sa inalt pardoseala undeva intre 1 si 2 cm care ar fi cel mai bun substrat pentru parchet?
Varianta a) Mai multe straturi suprapuse de polistiren extrudat (de ex: merg doua straturi de polistiren de 6mm grosime?)
Varianta b) Folie de polietilena expandata (care am vazut ca ajunge pana la 10mm grosime)
Varianta C) O combinatie a celor 2 (de ex: un strat de folie de polietilena expandata peste care se monteaza un strat de polistiren extrudat)
Pun aceasta intrebare pentru ca am primit sfaturi de la meseriasi (sau asa zisi meseriasi) care mi-au sugerat ca substratul din polistiren extrudat nu este foarte bun pentru ca acesta nu revine la forma initiala in caz de deformare. De aici am tras concluzia ca probabil folia expandata este mai buna.
2. Daca se poate folosi polistirenul extrudat ca substrat se poate folosi si polistirenul Zentys de 2 cm ca cel folosit de tine la pardoseala balconului?
3.Din cate am citit recomansi spatiu de dilatare de 1-2mm si intre placile de polistiren. Deoarece nu am gasit decat aici aceasta recomandare intreb daca este absolut necesar acest spatiu. Nu este suficient daca lasam pe langa pereti ca si in cazul parchetului 1cm? PS: Eu credeam ca polistirenul nu se dilata.
3.Asa cum se poate vedea din instructiunile de montaj acest parchet se bate doar pe latura ingusta in timp ce pe latera lunga se imbina foarte usor prin ridicare la 30 de crade si apasare.Tinand cont de acest lucru si de faptul ca incalzirea se va realiza cu folie radianta trebuie sa am in vedere la montare si de necesitatea unei interventii la aceasta deci implicit necesitatea de a demonta partial sau total parchetul. Te rog sa-mi faci cateva sugestii pentru a-mi inlesni acesta demontare. Exista vreo posibilitate sau tehnica de desfacere a laturii inguste (care se bate)?
1. Orice tip de folie pentru parchet ai utiliza, acestea se vor tasa si vor ramane tasate in timp, nu vor expanda la forma initiala. Ceea ce difera este coeficientul de tasare care il apreciez (ochiometric) a fi undeva la 25% din grosimea initiala. Oricat ar reveni o folie sau alta, este irelevant pentru ca la adaugarea mobilei starea normala va fi cea tasata. In ce camere instalezi acest parchet din PVC? Trebuie neaparat sa utilizezi o grosime asa mare de folie?
2. Polistirenul extrudat standard, ca Zentyss este mai bun decat acele folii insa utilizarea acestuia va necesita si o folie de 2-3mm pentru a rupe contactul intre parchet si extrudat, altfel va scartaii parchetul pe suprafata lucioasa a extrudatului.
3.Este recomandarea celor care produc parchetul si este valabila. Evident ca la suprafete mici acest rost este nesemnificativ, ca si dilatrea, deci nu ar fi o probleme existenta sau inexistenta lui. Daca este lasat micul rost nu deranjeaza pe nimeni. Orice material se dilata daca este supus la diferente de temperatura, unele mai mult, altele mai putin.
4. La demontare se scoate tot randul odata apoi se desface imbinarea pe latura mica, cea batuta.
Parchetul PVC il pun in dormitor, baie si bucatarie. Trebiuie sa folosesc o grosime de aproximativ 15mm pentru a nu-mi ramane sub usile glisante un spatiu mai mare de 10mm.
Deci ca sa concluzionez singurul dezavantaj care vine odata cu cresterea grosimii extrudatului este cresterea procentuala a tasarii in cazul unor corpuri foarte grele sau a unui trafic intens. Corect?
Sub usile glisante nu poti sa utilizeiz niste perii mai inalte? Mise pare mai usor sa etansezi sub usa (etansarea oricum nu trebuie sa fie perfecta) decat sa ridici intreaga pardoseala. Tasarea pentru folia PEE sau placile subtiri de extrudat (3-6mm) este garantata. Pentru placile de polistiren extrudat de 2cm este nesemnificativa.
Am o problema c u parchetul laminat se lasa exact in mijlocul camerei Cand pasesc …sapa e de viña…aveti vreo solutie? In afara de scoaterea luí… A fost montat acum 6 luni! Multumesc!
Se lasa pentru ca au fost denivelari semnificative inainte de montarea parchetului laminat. Daca este o zona accesibila, se poate introduce inca un strat de izolatie pe zona respectiva pentru a prelua „jocul”. Scoaterea este necesara doar partial pana va fi acces la zona respectiva, fie sa se egalizeze sapa, fie sa se adauge izolatie suplimentara.
Am urmatoarea problema .Acum 3 ani am montat parchet laminat pe un pal de 2 cm grosime peste care s-a aplicat o folie tip parchet Am demontat parchetul intrucat palul se umflase iar pe sapa si sub pal am gasit mucegai.Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac inainte de a monta parchetul.Concret spuneti-mi etapele si materialele ce trebuiesc puse . Multumesc
Casa, bloc, etaj? Trebuie vazut de ce s-a umflat placa de PAL inainte de toate.
Buna ziua.am o problema cu parchetul in living.stam la casa cu etaj.este al doilea parchet schimbat.avem incalzire prin pardoseala ,dist de 10 cm ,cu sapa pe baza de minerale.parchetul in cateva luni se umfla,se distanteaza si arata inconvoiat.prima oara am schimbat dupa 3 luni parchetul si acum vrem sa il schimbam iar ( asta dupa 3 ani de chin).sapa este uscata ptr ca am masurat parametrii.am respectat toate conditiile de folosire.acum avem parchet laminat ptr IP de 8 mm.am vrea sa punem parchet dublustratificat de 14 mm.o sa avem aceeasi problema si a treia oara sau mai bine pun gresie si asta e.
La ce temperatura rezista parchetul cu probleme si la ce temperatura functioneaza incalzirea prin pardoseala?
Buna seara. Locuiesc la parter si doresc sa inlocuiesc parchetul vechi cu parchet laminat. Am indepartat parchetul vechi sub care am gasit niste placi (pfl asa cred ca se numesc)peste placa de beton. Eu m-am gandit la urmatorul sistem de termoizolare; sapa autonivelanta, polistiren extrudat 5 cm peste care sa pun si polistiren extrudat de 3cm (exista adeziv pentru lipit polistiren cu polistiren? )si apoi parchet laminat de 12 mm. Este corect? se poate lasa parchetul la greutatea unui dulap dormitor? Cum as putea proceda pentru un sistem de termoizolare corect?
Aveti doua variante de baza:
-polistiren extrudat, placi OSB, folie PEE si parchet laminat;
-polistiren extrudat si sapa de egalizare armata.
Totul depinde de grosime anecesara pentru nivel pardoseala si daca pastrati acel PFL – asta daca este inca reutilizabil.
buna ziua! am o problema cu parchetul din dormitor ( parchet laminat) la intrare cand calc pe el se misca se duce putin in jos. ce pot face?! va rog , ast rasp
Suportul pe care a fost montat are denivelari. Daca problema este doar la intrare, se poate adauga folie PEE suplimentara pe acea zona astfel incat sa preluati diferenta de spatiu gol.
Foarte utile si pretioase recomandarie. Multumesc.
Cat de gros pot maxim sa fie izolatorii de sub parchet? Daca am de compensat o distanta de 3,5 cm, exista/pot pune folie/extrudat de 2,5 cm?? Sau maximul e 6 mm?
Teoretic se poate pune si extrudat de 2cm insa fara strat intermediar (de exemplu OSB) exista riscul aparitiei fenomenului de tasare, daca exista mobilier greu in camera.
Deci mai viabil este cu OSB direct pe placa de beton?? se poate si fara polistiren sub el, nu??
Ma gandeam la OSB de 2,2 cm + placi de extrudat pt. parchet + parchet 8 mm = 3,5 cm
Exista vreo sansa ca in timp parchetul sa se deterioreze in zona rosturilor de la placile de OSB sau sa apara mucegai?
Polistiren cu placi OSB peste era ideea dar daca nu este spatiu …OSB 22 este cam gros, se poate merge pe 18 sau cel putin 15. Exista si placi polistiren de 1cm.
Daca nu este o amenajare cu mobililer foarte greu, se poate utiliza XPS 2cm, folie PEE 3-6mm, parchet 8mm.
Puteti defini, va rog, ce inseamna „foarte greu”?
Am aceeasi problema cu Alex si as vrea sa folosesc polistiren extrudat de 20mm intr-un dormitor in care se gaseste si un sifonier din PAL destul de generos si o biblioteca de 2mx2m plina de carti pe o latura.
Citind in documentatia tehnica a extrudatului am vazut ca acesta are o rezistenta la compresiune >= 250 Kpa la o deformare de 10% (pt placa de 20 mm gosime).
In traducere libera ar insemna 25000 Kg/mp la o deformare de 2 mm.
E corect ceea ce spun sau am inteles eu gresit documentatia tehnica?
Caracteristica CodEN 13164 Grosime panou [mm] Unitate de masura Valoare
Rezistenta la compresiune 15 – 20 ≥ 250
pentru o deformatie de
10% * CS(10/Y) 30 – 120 kPa ≥ 300
Multumesc!
Asa scrie pe eticheta polistirenului dar sarcina unui sifonier se repartizeaza pe placa de parchet care nu este chiar imbinata rigid cu cea de langa ea, rostul placilor se tensioneaza, polistirenul nu va avea o sarcina repartizata pe 1mp ci va fi mai „punctuala”, ca sa spun asa. Greu de estimat exact si din aceasta cauza trebuie o oarecare atentie la alegerea materialelor.
pai spatiu ar fi si pt. polistiren daca pun un osb mai subtire, dar nu vad rostul din 2 motive:
– de ce sa mai cheltui si bani cu polistirenul
– osb-ul cu cat ar fi mai gros ma gandesc ca va fi un suport mai rezistent pt. parchet.
Dauneaza la ceva daca e asa gros OSB-ul?
Mecanic il montez cu suruburi?? Direct in placa de beton?
Depinde ce doresti, ce izolatie ai nevoie la nivel de pardoseala. Nu conteaza neaparat sa fie gros, ci doar suficient de gros pentru solutia respectiva.
Nu trebuie neaparat prin mecanic, in mod normal pe un planseu de beton nu este necesara prinderea mecanica.
nu ma intereseaza sa izolez deloc. Scopul principal este sa ridic cota pardoselii finite cu 3,5 cm.
Si atunci montajul se realizeaza doar prin simpla asezare a placilor de osb pe planseu??
Teoretic da, dar numai daca suprafata de asezare este suficient de plana.
Am la primul nivel al unei case vechi de 60 de ani o podea de brad in stare buna dar cu rosturi mari ce nu pot fi astupate din cauza mobilitatii scandurii pe anumite portiuni. Vreau sa pun peste podea parchet laminat. Mi-e teama sa nu am in timp probleme cu igrasia si as evita folia de polietilena expandata sau polistirenul extrudat. Ce imi recomandati, pasla sau placi din fibre de lemn? Este necesara folia de polietilena impotriva umiditatii in acest caz? Va multumesc pentru raspuns!
Daca nu aveti in acest moment umiditate pe pardoseala, nici dupa asezarea foliei de polietilena expandata nu va fi umezeala. Evident ca pot fi utilizate si placi de pasla sau din pluta.
Buna ziua,
Trebuie sa montez parchet laminat la etajul unei case . Inainte a fost mocheta, am dat-o jos, am pus sapa autonivelanta. A trecut o luna, sper ca sapa s-a uscat foarte bine. Acum ma gindesc ce substrat sa pun. Mentionez ca as prefera variante mai ecologice, in locul clasicului polistiren extrudat. As inclina spre placi din fibre de lemn sau pluta. Parchetul laminat e de 8 mm. Care ar trebui sa fie straturile substratului, de jos in sus? Multumesc mult.
Am uitat sa mentionez ca inaltimea camerei e ceva mai mica, undeva la 2,37 m si ca tevile de incalzire trec prin mijlocul camerelelor pe sub sapa pina la calorifere.
Doar placi de pluta daca nu ti se par scumpe sau placi de pasla apoi parchetul laminat.
Va multumesc pentru raspuns. Nu stiam ca merge si fara folie PE.
O ultima intrebare: intre o placa de pluta cu grosimea 2 mm si o placa de fibre de lemn de 5 mm grosime, pentru ca asta am gasit, ce sa aleg?
Daca suprafata este suficient de dreapta, prima optiune este pluta.
Am cumparat acum 2 zile 21mp de parchet laminat de 8mm. Parchetul afost adus acasa de firma de la care am cumparat.
A doua zi am observat ca toate pachetele-9 la numar, sunt indoite vizibil pe partea furnuita cu 4-5mm.
Ce se poate face?
Discutati cu furnizorul si returnati sau schimbati parchetul. In mod normal nu ar trebui sa aveti probleme daca este unul serios.
Buna ziua,va rog sa ma ajutati daca puteti la aceasta dilema.Locuiesc intr-o casa veche si din lipsa de spatiu am facut o camera in pod.Planseul este cum am constatat aproximativ,din barne groase de lemn peste care este un strat de caramizi culcate si mult praf intre ele,nu stiu de ce origine este,probabil timpul,dar nu indraznesc sa descopar prea mult avand in vedere structura casei.Nu stiu cum sa fac podeaua.
M-am gandit sa pun poste perimetral si sa fac un fagure tot din poste dar de 10 cm.cu ochiuri de 50 cm.peste care sa pun osb si apoi PPE si parchetul?Am mai citit apoi despre sapa cu polyterm blue care se spune ca ar fi usoara.
Nu stiu cum ar fi mai bine.Sa pun postele si sa torn sapa intre ele sau sa torn numai sapa.Ideea este sa nu ingreunez mult tavanul de jos,podeaua sa nu fie foarte grea. Multumesc .Cu stima Vasile
Rigle de lemn si placi de OSB si atentie la asezarea riglelor sa fie in plan. Placile OSB sa fie de minim 18mm. Riglele pot sa fie mai mici ca dimensiune.
Multumesc pentru raspunsul promt.
Mai am o intrebare daca se poate,sa-mi spuneti ce sa pun pe caramizi si intre rigle?Planseul de caramizi este si foarte denivelat,de aceea ma gandeam la sapa sau ceva usor pentru nivelare si acoperire a lor.
Multumesc anticipat.
Greu de spus fara se se vada situatia exacta. Poate fi amplasata izolatie termica daca doriti ceva izolatie. Evident ca se poate aplica sapa termoizolanta (mai usoara ca cea clasica) dar depinde de posibilitatile exacte si starea planseului. Adaosul de greutate, in oricare situatie am fi, nu ar trebui sa fie o problema pentru un planseu sanatos din lemn.
Salut. Am si eu o intrebare care vad ca nu a fost adresata in articol sau in vreo unul din comentarii: ce grosime maxima se recomanda pt izofloorul de sub parchet relativ la grosimea parchetului? Am auzit pareri ca nu trebuie sa fie mai mare decat 50% din grosimea parchetului (ex: parchet de 8mm, izofloor de maxim 4mm). In caz contrar, podeaua ar capata un „feeling” elastic.
Sincer sa fiu, am montat acum cativa ani parchet stratificat 8.3mm si am folosit placi de izofloor de 6mm, iar in unele locuri intr-adevar la o calcatura mai puternica sau saritura, podeaua da impresia de sol de gimnastica. Acum urmeaza sa pun in alta locatie laminat de 8mm si vreau sa stiu daca exista vreun mod de a „calcula” o grosime optima pt stratul izolator de sub parchet.
Multumesc anticipat!
Fenomenul respectiv se datoreaza doar denivelarilor stratului suport si nu foliei sau izolatorului. Nu este nici o restrictie la utilizarea acestor izolatori raportat la grosimea parchetului laminat.
Salut. va rog daca ma puteti ajuta cu o solutie la dilema mea: casa, parter, placa beton, sapa 5cm; am pus polistiren extrudat 2cm cu adeziv, verificat cu dreptarul, peste OSB3 de 18mm (intentionez sa montez un sifonier mai greu) si peste OSB intentionez folie PEE 3mm si parchet laminat. INTREBARE: e necesar sa pun bariera de vapori (folie PE 2mm) sub OSB3 sau nu?
multumesc
Nu este nevoie de aceasta folie sub OSB.
va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua!Ati pus sub parchet laminatpolistiren extrudat de 2cm? Daca da,ati avut probleme? Unii spun ca se lasa parchetul sub greutatea mobilei.Astept un raspuns de la dumneavoastra!Va multumesc anticipat!
Da, am utilizat aceasta varianta dar dnu pentru camere incarcate cu mobilier greu. Nu au fost probleme.
Imi cer scuze ca revin,ati pus mobilier din pal?Adica un pat sau o canapea si un sifonier?Multumesc f.f.mult!
Nu, mobilier mai usor pe un balcon. Canapeaua respectiva nu este o problema si nici sifonierul, daca este unul clasic din PAL.
Ati pus sub parchetul laminat polistiren extrudat de 2cm? Daca da s- a lasat parchetul sub mobilier? Ati avut probleme de acest fel?Va multumesc anticipat.
Buna seara.
Ce este mai bun ?…si daca ar fi ok o dimensiune de 5 – 5,5 mm pentru parchet dublu click:
– substrat fibre de lemn pentru parchet laminat
– folie (burete)
– polistiren extrudat
Multumesc.
Prima optiune substratul din fibre, a doua polistirenul si a treia folia PEE.
@VYS: multumesc mult…
Intre timp am sunat la un magazin de bricolaj…si mi-a zis ca este mai ok substrat fibre de lemn decat polistiren extrudat …daca nu stau la parter…ca ar fi umezeala…din fericire stau la etajul 1…dar…asa o fi ?
Multumesc,
Indiferent de etaj, umezeala nu trebuie sa fie atat ca sa afecteze substratul si laminatul.
Buna ziua,
Ca substrat pentru laminat de 10 mm intre pluta 3 mm si xps de aceasi grosime ce recomandati?
Mentionez ca substratul va fi pus direct pe sapa,si prioritar este izolarea fonica,zgomot pasi transmitere zgomote etaj inferior,vibratii.va multumesc
Pluta este mult mai buna dar cu pretul de rigoare.
Multumesc de raspuns.ar mai fi pb daca sapa trebuie sa fie perfect orizontala,sau pluta poate prelua din denivelari.aici am inteles ca nu sta stat de bine ca polistirenul extrudat
Ideea este ca oricare sunt denivelarile peste 2-3mm, indiferent ca este pluta sau polistiren, tot se va simti pe parchetul laminat, si in timp se lasa mai rau astfel incat scartaie. Cu cat este mai plana suprafata, cu atat va fi mai bine.
Buna ziua!
Am o curiozitate.. Astazi, unchiul meu mi-a montat parchetul si exact la usa parchetul se balanseaza cand calci pe el.
El spune ca se va aseza in timp, si ca va disparea din acest balans si in momentul in care o sa fie pusa peste parchet si gresie acea plinta metalica.
Este adevarat?..
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, o parere.. orice, va rog.
Poate fi ok dar poate fi si datorita abaterilor de pe pardoseala, existente inainte de a monta parchetul. Daca exista aceste abateri, se va simti la fel cand pasiti, poate si mai rau cu trecerea timpului cand se mai taseaza folia de sub laminat.
Va multumesc!Sper sa nu apara mucegai.
Buna ziua!Spuneti-mi va rog daca se poate monta parchet laminat peste parchet laminat.Stau la parter ,iar parchetul este montat de aprox.1,5 ani,este de 8 mm peste linoleum ,insa tine rece si nu l-as inlatura pt ca este in stare buna.Daca este posibil,va rog sa-mi spuneti ce pasi ar trebui sa urmez.Multumesc!
Da, se poate aseza alt strat peste parchetul existent. Este rece pentru ca sunteti la parter in primul rand iar in al doilea rand este nu este chiar lemn pentru a tine de cald. Se va aseza un strat de izolatie pentru parchet si parchetul nou. Nimic deosebit.
Mersi pentru raspunsul prompt.
Întrebarea este: pot sa torn prima data șapa elicopterizata, apoi sa pun polistirenul cu falț și in final, parchetul? Ce marca/tip de polistiren recomanzi? Mai este necesară folia anticondens?
Nu, ordinea corecta este polistiren, sapa, finisaj. Poti utiliza orice tip de polistiren extrudat din magazinele de bricolaj, de exemplu Zentyss, Apla, Austrotherm etc. Poti utiliza o folie de polietilena intre polisiren si sapa. Eu unul nu as renunta la incalzirea prin pardosela.
Buna seara. Am nevoie si eu de ajutor. Avem un apartament de 75 de mp, incalzire in pardoseala, sapa turnată recent elicoperizata, folie de 1,5 mm pt incalzire in pardoseala si peste parchet laminat de tip herringbone. Parchetul montat acum scârțâie foarte tare, la modul ca parca “trosnește”. Ce putem face?? Mentionez ca am lasat spatiu de dilatare pe margine de 1 cm
Nu aveti ce face fara a demonta parchetul, probabil sapa nu este suficient de plana ceea ce duce la solicitarea imbinarilor parchetului, motiv pentru care apare zgomotul. O sapa elicopterizata nu inseamna ca avem o suprafata perfect plana.
Buna ziua. Am montat de curand parchetul laminat si desi am lasat spatiu de dilatare iar substratul e drept, observ ca la pragul usii se ridica usor. Banuiala mea e ca vreo cateva placi ar fi fost usor curbate dar nu pot sti sigur. Ma puteti sfatui daca ar fi ok sa pun o clema in beton sub prag care sa tina parchetul usor apasat sau sa umplu cu ceva golul, eventual sa pun cateva puncte de silicon, sau poate imi puteti da un alt sfat… Va multumesc frumos!
Salut Ion,
Ce spatiu de dilatare ai lasat si ce lungime are suprafata placata?
La pragul acestei usi, nu vei monta unprofil specific pentru usa? Acesta va imbraca marginea parchetului si va mentine parchetul pe pozitie.
Siliconul sau alti etansanti nu va sunt de folos.
Parchetul abia a fost montat, nici macar nu am fixat plintele deci nu s-a dilatat, asa a fost de la inceput. spatiul este de 8 mm nu atinge peretele. voi monta un profil dar nu sunt sigur ca va tine parchetul destul de bine, are niste suporti din plastic
Este posibil sa fie de la umiditate plus, aclimatizarea deficitara sau poate depozitarea gresita pana la montaj. Un prag fixat bine va fi in regula dar nu poate compensa curbarea excesiva a lamelei. Orice prindere faci pe acea zona, cu cleme, trebuie sa permita miscarea flotanta a parchetului, altfel se va deplasa odata cu dilatarea in alte directii.
Multumesc pentru raspuns, suprafata nu e mare , doar 10mp, de forma aproape patrata. Eu am incercat sa il aclimatizez la temperatura camerei timp de mai multe zile dar probabil a fost depozitat in conditii aiurea. Practic in lungime sunt cam 3 placi si in latime 14.
Multumesc pentru acceptul de a urca clipul in blog. Cum imaginile sunt intotdeauna relevante, consider ca presupunerile initiale nu mai sunt relevante. Acel capat liber al parchetului, spre toc, nu ridica nicio problema. Este normal sa existe acea flexibilitate pentru ca este un material cu elasticitate datorita lamelelor lungi si cu grosime redusa. Iti recomand sa montezi profilul pe zona de imbinare gresie-parchet utilizand sistemul cu fixare la vedere. Ar putea fi utilizate si praguri cu prindere mascata insa, din experienta proprie, dupa cativa ani vor ceda prinderile si pragul se va misca usor, va capata joc. Prinderile cu suruburi cu diblu sanatos vor fixa mai bine acel capat liber al parchetului laminat.