Montarea pavelelor


Dupa anii 2000 a inceput sa se poarte moda pavarii curtilor, indiferent ca este necesar sau nu. Aici am de criticat persoanele care in loc sa se bucure de un colt in plus de verdeata, prefera sa betoneze curtea, indiferent de metoda de finisare a acesteia (gresie, pavele etc.). Cred ca exista suficiente metode de amenajare a unor alei pentru a putea circula decent, fara a avea probleme in perioadele cu precipitatii, dincolo de betonarea masiva a terenului.

Montarea pavelelor se poate realiza atat pe o suprafata betonata in prealabil cat si pe sol, avem nevoie insa de o pregatire adecvata a substratului in acest al doilea caz. Alegerea tipului de montaj se face tinand cont si de traficul ce se va desfasura pe suprafata respectiva. Pentru trafic auto este recomandata montarea pavelelor pe un strat rigid cu o grosime de minim 10 cm, din beton; pentru trafic pietonal si ocazional auto, se poate utiliza fara probleme varianta de montare pe un strat suport flexibil, realizat dintr-un pat consistent de pietris cu grosimea de minim 10cm, nivelat si bine compactat cu o placa vibranta.

Haideti sa vedem principalele etape de montare a pavelelor pe o suprafata betonata, existenta.

Inainte de toate, este necesară stabilirea configuratiei terenului/suprafetei ce se va pava, realizand la nevoie o mica schita. Vom face aprovizionarea cu cele necesare, modelul sau modelele de pavele necesare (tipul, grosimea, culorile) si necesarul de elemente de pavaj cum ar fi bordurile şi jgheaburile. Montarea pavelelor se va realiza pe un pat de nisip, asadar avem nevoie de o cantitate suficienta de nisip cernut.

Aceasta este suprafata pe care se va monta pavajul, nu necesita alte pregatiri deosebite, fiind bine realizata.

pavele 1

PASUL 1  – Amenajarea fundatiei si montarea bordurilor

Cum avem de montat pavajul pe un strat de beton, trasam sau amenajam conturul suprafetei. Indepartam toate materialele de umplutura si stabilim cotele de montare a bordurilor ce vor delimita suprafata pavata. Montam sfoara pe tot conturul suprafetei, in locul unde se vor monta bordurile si trecem la montarea acestora pe un pat de mortar, la cota stabilita. Eventualele goluri ramase intre suprafata existenta betonata si borduri, se vor umple cu mortar sau beton pentru nivelare. Despre borduri am discutat si in articolul dedicat – MONTAREA BORDURILOR. Bordurile sunt asezate la nivel si aliniate cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Betonul de incastrare se netezeste cu mistria.

pavele 2

 PASUL 2 – Patul de pavaj

Peste stratul de beton se asează un strat de nisip uscat (sort 0÷4 mm) cu grosimea de 40-50 mm numit pat de pavaj. Nisipul se vibreaza, apoi se niveleaza cu dreptarul. Stratul de nisip asezat peste beton trebuie sa fie foarte bine nivelat  si fara urme, deci nu va trebui sa se paseasca peste stratul de nisip inainte de monta pavelele. Trebuie calculata inaltimea de montare a pavajului in functie de inaltimea pierduta prin vibrare, circa 20 mm.

Exista si varianta de pavare cu mortar in loc de nisip, utilizand mortar in grosime de 20-30 mm. Stratul de mortar de ciment poate fi realizat prin amestecarea nisipului cu ciment, in proportii de 1:4 sau 1:3.

pavele 3

PASUL 3 – Montarea pavajului

Operatiunea efectiva de montare a elementelor de pavaj se realizeaza prin simpla asezare a acestora pe patul de nisip. Se aseaza bucata cu bucata, lasand un rost de maxim 3mm intre pavele, pozitionarea facandu-se prin baterea usoara cu ciocanul de cauciuc. La nevoie, se poate adauga o cantitate suplimentara de nisip pentru a realiza nivelul perfect al pavajului.

pavele 4

pavele 5 pavele 6

 

 

 

 

 

Daca se paveaza pe strat de mortar, rosturile dintre pavele vor fi majorate la circa 8-10 mm apoi le vom umple cu acelasi mortar.

PASUL 4 – Umplerea rosturilor

Dupa ce vom aseza toate elementele de pavaj pe suprafata, va fi necesara umplerea tuturor rosturilor ramase. Acest lucru se face cu nisip, repetand operatiunea de cateva ori, pana umplem perfect rosturile. Dupa umplerea completa se va matura suprafata pentru a inlatura orice urma de nisip, apoi se realizeaza o compactare a suprafetei. Pentru aceasta compactare finala a suprafetei pavate, se va folosi placa vibranta cu placa poliuretanica (pentru evitarea degradarii pavajelor), operatia de compactare prin vibrare se face transversal pe directia de montaj. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.

Atentie !

Fixarea si vibrarea pavajului se face pe timp uscat utilizand numai nisip uscat.

pavele 12 pavele 10

In linii mari, asa decurge lucrarea de pavare, in cazul nostru pe un strat de beton existent. Alt detaliu deloc de neglijat si foarte util pentru drenarea apei, prevederea unuei rigole sau a altei solutii de colectare a apelor pluviale. In cazul nostru exista partea de scurgere, s-a fixat grilajul la nivelul pavelelor prin debitarea acestora la cotele necesare.

pavele 7 pavele 8pavele 9 pavele 13

 

 

 

 

La final, aveti grija doar sa nu exagerati cu betonarea si pavarea curtilor, cat mai multa verdeata este benefica tuturor!


 

14 Comments on "Montarea pavelelor"

 1. Eu am comandat de pe internet , montajul a fost inclus in pret .
  Dupa montarea pavelelor se observa o mare diferenta …
  Recomand pavarea gradini sau a curti, merita toti bani

  Ps: interesant articolul

  Cele bune!!!

 2. La montajul peste beton apa nu patrunde printre pavele?Cum se mai evacueaza aceasta?Multumesc

  • Cantitatea de apa ce poate patrunde prinrosturi este destul de mica atat timp cat pavelele sunt montate cu panta corecta si apa se scurge de pe ele catre o zona inferioara. Daca substratul, betonul pe care sunt montate are o panta corecta, situatia este si mai simpla.

 3. Terasa pe care o am este din beton. Nu este finisata bine, sunt cateva locuri unde balteste apa. Asi vrea sa o pavez, dar in acelasi timp sa o si prelungesc cu vreo 80 cm pana in gard (suprafata fara beton). Suprafata de beton trebuie indreptata (finisata) ca sa aiba cadere de apa sau nu este necesar pentru pavare? Iar in legatura cu prelungirea, trebuie sa betonez si acea suprafata sau e destul doar un pat de pietris compactat? Multumesc.

  • Nu este necesara egalizarea suprafetei din beton iar pentru amenajarea zonei nebetonate trebuie sa adaugati un strat de pietris pentru amenajare substrat.

 4. buna ziua am de pavat in jur de 70 mp, cum este mai eficient in timp cea pe pietris si nisip sau cea pe pat de beton si nisip? vorbin cu cativa meseriasi parerile au fost impartite, unii zicand ca e mai bine pe pe beton deoarece nu se lasa in timp altii ca e mai bine pe piatra compacatat bine si nisip ca asa se dreneaza si apa cand sunt ploi mai abundente. sau e mai bine sa merg pe varianta cu beton amprentat. astept un sfat o sugestie. va multumesc

 5. In mod normal se face pe pat de balast dar depinde si te terenul respectiv si traficul suprafetei pavate.

 6. Gabriel Petrariu | 12 martie 2017 at 10:34 | Răspunde

  Am o suprafata de 35 m2 betonata si cu crapaturi. As vrea sa pun pavele de 30/30 cm si grosime de 4cm.
  Pe ce trebuie puse? Nisip cu ciment??? Ca o sapa uscata?
  Va rog sa mi d ati un sfat!!
  Multumesc

 7. Buna ziua,

  > pavelele se pot pune cu adeziv s-au ciment si pe asphalt ?

 8. Ce ar fi recomandat: pavaj sau turnat beton in jurul casei? Doresc sa fac trotuar si nu sunt adeptul betoanelor.

  multumesc.

  • Pot fi realizate ambele dar si combinatia pavele cu strat suport din beton.Trotuarul ar trebui sa ajute la reducerea umiditatii in zona fundatiei, cel putin partea superioara si sa permita circulatia persoanelor. Cu pavele, apa se va infiltra prin rosturi si daca nu este pregatit bine substratul, se poate lasa pavajul, mai mult decat in cazul unui trotuar. Chiar daca nici eu nu agreez betonul peste tot, in unele zone este un compromis ce poate fi facut. Pana la urma, pavelele tot beton sunt!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*