Montarea pavelelor


Dupa anii 2000 a inceput sa se poarte moda pavarii curtilor, indifert  ca este necesar sau nu. Aici am de criticat persoanele care in loc sa se bucure de un colt in plus de verdeata, prefera sa betoneze curtea, indiferent de metoda de finisare a acesteia (gresie, pavele etc.). Cred ca exista suficiente metode de amenajare a unor alei pentru a putea circula decent, fara a avea probleme in perioadele cu precipitatii, dincolo de betonarea masiva a terenului.

Montarea pavelelor se poate realiza atat pe o suprafata betonata in prealabil cat si pe sol, avem nevoie insa de o pregatire adecvata a substratului in acest al doilea caz. Alegerea tipului de montaj se face tinand cont si de traficul ce se va desfasura pe suprafata respectiva. Pentru trafic auto este recomandata montarea pavelelor pe un strat rigid cu o grosime de minim 10 cm, din beton; pentru trafic pietonal si ocazional auto, se poate utiliza fara probleme varianta de montare pe un strat suport flexibil, realizat dintr-un pat consistent de pietris cu grosimea de minim 10cm, nivelat si bine compactat cu o placa vibranta.

Haideti sa vedem principalele etape de montare a pavelelor pe o suprafata betonata, existenta.

Inainte de toate, este necesară stabilirea configuratiei terenului/suprafetei ce se va pava, realizand la nevoie o mica schita. Vom face aprovizionarea cu cele necesare, modelul sau modelele de pavele necesare (tipul, grosimea, culorile) si necesarul de elemente de pavaj cum ar fi bordurile şi jgheaburile. Montarea pavelelor se va realiza pe un pat de nisip, asadar avem nevoie de o cantitate suficienta de nisip cernut.

Aceasta este suprafata pe care se va monta pavajul, nu necesita alte pregatiri deosebite, fiind bine realizata.

PASUL 1  – Amenajarea fundatiei si montarea bordurilor

Cum avem de montat pavajul pe un strat de beton, trasam sau amenajam conturul suprafetei. Indepartam toate materialele de umplutura si stabilim cotele de montare a bordurilor ce vor delimita suprafata pavata. Montam sfoara pe tot conturul suprafetei, in locul unde se vor monta bordurile si trecem la montarea acestora pe un pat de mortar, la cota stabilita. Eventualele goluri ramase intre suprafata existenta betonata si borduri, se vor umple cu mortar sau beton pentru nivelare. Despre borduri am discutat si in articolul dedicat – MONTAREA BORDURILOR. Bordurile sunt asezate la nivel si aliniate cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Betonul de incastrare se netezeste cu mistria.

 PASUL 2 – Patul de pavaj

Peste stratul de beton se asează un strat de nisip uscat (sort 0÷4 mm) cu grosimea de 40-50 mm numit pat de pavaj. Nisipul se vibreaza, apoi se niveleaza cu dreptarul. Stratul de nisip asezat peste beton trebuie sa fie foarte bine nivelat  si fara urme, deci nu va trebui sa se paseasca peste stratul de nisip inainte de monta pavelele. Trebuie calculata inaltimea de montare a pavajului in functie de inaltimea pierduta prin vibrare, circa 20 mm.

Exista si varianta de pavare cu mortar in loc de nisip, utilizand mortar in grosime de 20-30 mm. Stratul de mortar de ciment poate fi realizat prin amestecarea nisipului cu ciment, in proportii de 1:4 sau 1:3.

PASUL 3 – Montarea pavajului

Operatiunea efectiva de montare a elementelor de pavaj se realizeaza prin simpla asezare a acestora pe patul de nisip. Se aseaza bucata cu bucata, lasand un rost de maxim 3mm intre pavele, pozitionarea facandu-se prin baterea usoara cu ciocanul de cauciuc. La nevoie, se poate adauga o cantitate suplimentara de nisip pentru a realiza nivelul perfect al pavajului.

Daca se paveaza pe strat de mortar, rosturile dintre pavele vor fi majorate la circa 8-10 mm apoi le vom umple cu acelasi mortar.

PASUL 4 – Umplerea rosturilor

Dupa ce vom aseza toate elementele de pavaj pe suprafata, va fi necesara umplerea tuturor rosturilor ramase. Acest lucru se face cu nisip, repetand operatiunea de cateva ori, pana umplem perfect rosturile. Dupa umplerea completa se va matura suprafata pentru a inlatura orice urma de nisip, apoi se realizeaza o compactare a suprafetei. Pentru aceasta compactare finala a suprafetei pavate, se va folosi placa vibranta cu placa poliuretanica (pentru evitarea degradarii pavajelor), operatia de compactare prin vibrare se face transversal pe directia de montaj. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.

Atentie !

Fixarea si vibrarea pavajului se face pe timp uscat utilizand numai nisip uscat.

In linii mari, asa decurge lucrarea de pavare, in cazul nostru pe un strat de beton existent. Alt detaliu deloc de neglijat si foarte util pentru drenarea apei, prevederea unuei rigole sau a altei solutii de colectare a apelor pluviale. In cazul nostru exista partea de scurgere, s-a fixat grilajul la nivelul pavelelor prin debitarea acestora la cotele necesare.

La final, aveti grija doar sa nu exagerati cu betonarea si pavarea curtilor, cat mai multa verdeata este benefica tuturor!


26 Comments on "Montarea pavelelor"

 1. Eu am comandat de pe internet , montajul a fost inclus in pret .
  Dupa montarea pavelelor se observa o mare diferenta …
  Recomand pavarea gradini sau a curti, merita toti bani

  Ps: interesant articolul

  Cele bune!!!

 2. La montajul peste beton apa nu patrunde printre pavele?Cum se mai evacueaza aceasta?Multumesc

  • Cantitatea de apa ce poate patrunde prinrosturi este destul de mica atat timp cat pavelele sunt montate cu panta corecta si apa se scurge de pe ele catre o zona inferioara. Daca substratul, betonul pe care sunt montate are o panta corecta, situatia este si mai simpla.

 3. Terasa pe care o am este din beton. Nu este finisata bine, sunt cateva locuri unde balteste apa. Asi vrea sa o pavez, dar in acelasi timp sa o si prelungesc cu vreo 80 cm pana in gard (suprafata fara beton). Suprafata de beton trebuie indreptata (finisata) ca sa aiba cadere de apa sau nu este necesar pentru pavare? Iar in legatura cu prelungirea, trebuie sa betonez si acea suprafata sau e destul doar un pat de pietris compactat? Multumesc.

  • Nu este necesara egalizarea suprafetei din beton iar pentru amenajarea zonei nebetonate trebuie sa adaugati un strat de pietris pentru amenajare substrat.

 4. buna ziua am de pavat in jur de 70 mp, cum este mai eficient in timp cea pe pietris si nisip sau cea pe pat de beton si nisip? vorbin cu cativa meseriasi parerile au fost impartite, unii zicand ca e mai bine pe pe beton deoarece nu se lasa in timp altii ca e mai bine pe piatra compacatat bine si nisip ca asa se dreneaza si apa cand sunt ploi mai abundente. sau e mai bine sa merg pe varianta cu beton amprentat. astept un sfat o sugestie. va multumesc

 5. In mod normal se face pe pat de balast dar depinde si te terenul respectiv si traficul suprafetei pavate.

 6. Gabriel Petrariu | 12 martie 2017 at 10:34 | Răspunde

  Am o suprafata de 35 m2 betonata si cu crapaturi. As vrea sa pun pavele de 30/30 cm si grosime de 4cm.
  Pe ce trebuie puse? Nisip cu ciment??? Ca o sapa uscata?
  Va rog sa mi d ati un sfat!!
  Multumesc

 7. Buna ziua,

  > pavelele se pot pune cu adeziv s-au ciment si pe asphalt ?

 8. Ce ar fi recomandat: pavaj sau turnat beton in jurul casei? Doresc sa fac trotuar si nu sunt adeptul betoanelor.

  multumesc.

  • Pot fi realizate ambele dar si combinatia pavele cu strat suport din beton.Trotuarul ar trebui sa ajute la reducerea umiditatii in zona fundatiei, cel putin partea superioara si sa permita circulatia persoanelor. Cu pavele, apa se va infiltra prin rosturi si daca nu este pregatit bine substratul, se poate lasa pavajul, mai mult decat in cazul unui trotuar. Chiar daca nici eu nu agreez betonul peste tot, in unele zone este un compromis ce poate fi facut. Pana la urma, pavelele tot beton sunt!

 9. Buna ziua. Vreau sa montez pavele de 4cm grosime pe alei de 1m latime, pe zona de stationare auto si pe zona pavilionului de gradina, fara borduri clasice, deci la nivelul pamantului. Stiu ca pentru auto sunt recomandate pavele de la 6m in sus dar modelul cumparat nu era disponibil de 6cm decat pe baza de comanda ceea ce dura mult si exista si riscul ca acestea sa aiba o alta nuanta (modelul ales nu are o sigura culoare pe suprafata). Deci ne-am asumat riscul ca acestea sa se crape sub greutatea masinii.

  Acum incepe partea interesanta.
  Producatorii de pavele (si cam tot ce am gasit pe youtube) arata ca se monteaza pe substrat din piatra concasata si pat din nisip. Fie cu borduri clasice, fie se foloseste un profil de plastic de fixare, fie o proptea (bordura ingropata) din beton, ca sa le tina pe loc sa nu se deplaseze. Cel mai important este substratul care trebuie sa fie foarte bine vibrat si compactat cu placa de 100kg+, cu cat mai grea cu atat mai bine. Fiindca nu am acces la o astfel de placa vrem sa facem placa de beton (avem betoniera). Pentru alei vreau sa torn placa de beton de 5 cm grosime si de 7 cm pentru pergola si zona de stationare auto, armate cu plasa sudata de 6.

  Am gasit fie pe youtube fie pe forumuri ca se pot monta astfel:
  1. placa de beton + adeziv Ceresit CM17 (ceea ce inseamna ca placa de beton trebuie sa fie perfect dreapta fiindca nu ai marja mare pe inaltime)
  2. placa de beton + sapa semiuda S100 si nisip intre rosturi
  3. placa de beton + pat de nisip care sa aiba o bordura facuta din pavaj prins cu beton sau adeziv si nisip intre rosturi

  De aici mai departe apar informatiile in contradictoriu si necunoscutele.

  Daca vine placa + bordura de ciment/pavele + nisip de minim 2.5cm, atunci cand va ploua, apa se va infiltra prin rosturi pana la nisipul de pe placa ceea ce inseamna ca acel nisip va fi imbibat de apa si mai departe apa se va infiltra si in pavele. Daca ploua si apoi ingheata acel nisip imbibat de apa, nu va misca pavelele si de asemenea nu se vor deterioara foarte rapid?

  Daca vine placa + pavele lipite cu adeziv, ce se foloseste intre rosturile pavelelor? Tot nisip? Daca pavelele vin lipite la fel ca gresia, pe un pieptene de adeziv, greutatea unei masini sa zicem, nu va fi distribuita doar pe acele randuri produse de gletiera cu dinti in loc sa fie distribuita pe toata suprafata ceea ce va duce la spargerea randurilor de adeziv si evident la spargerea pavelelor?

  Ca ultima varianta este placa de beton + sapa semiuda S100 si nisip intre rosturi, asa cum s-a recomandat in mai multe topicuri pe forumuri, insa si aici apare o nelamurire fiindca sapa este poroasa ca material, adica absoabe apa si apoi mentine umezeala sub pavele.

  In final, care varianta este corecta astfel incat sa nu ajungi sa cumperi alte pavele dupa 2-3 ani fiindca s-au stricat sau sa le pui din nou ca s-au lasat? Multumesc.

  • Lasarea pavelelor se datoreaza subortului pregatit incorect. Daca vei avea placa de beton turnata, nu exista acest risc, mai ales ca discutam de o circulatie redusa.
   Problema este ca pavelele nu prea tin, nu ai incercat sa analizezi si dalele? Mai exista un pavaj de la Bramac parca, lipit, subtire.

   • Initial am vrut dale dar din cauza dimensiunii de 40×40 nu se imparteau bine pe langa casa si insemna sa taiem din foarte multe. De aceea am ajuns la pavele.
    Cum se face evacuarea apei atunci cand se monteaza pe placa de beton si nisip? Marginile vin facute din beton evident ca sa tina totul in loc ceea ce inseamna ca va fi un fel de oala de beton cu nisip in mijloc ce se va umple cu apa? Asta chiar daca dai panta la placa de beton si pavele. Am tot cautat acest raspuns dar se pare ca este un secret bine pazit… Intr-un singur loc am gasit precizarea ca trebuie carotate minim 6 gauri pe m2 in placa de beton ca sa aiba unde sa se scurga apa? Dvs. cum faceti evacuarea apei de sub pavele?

    • Nu este niciun secret bine pazit. O panta pe laca de beton este necesara pentru a drena usor apa din precipitatii. Ansamblul pat de nisip-pavele este aproape un tot unitar si apa ce cade pe pavele se scurge in mare parte in exterior, bordurile fiind la nivelul pavelelor. Evident ca o mica parte din apa va umezi nisipul si o alta parte din apa ce nu este tinuta de nisip se scurge printre borduri, acestea fiind montate cu rostul minim dat de asezarea lor. Nisipul este tinut pe loc de borduri si de pavele, nu se intampla nimic senzational. Daca folosesti piatra pentru suport pavaj, va trebui sa pregatesti substratul mai atent si la o grosime mai mare ca la beton pentru ca altfel se va lasa pavajul.

 10. Buna ziua! Avem o curte in panta si dorim sa o terasam si sa facem alei de acces. Ne dorim pavaj din beton pentru alei, care are dimensiunea unei caramide (20x10x6cm), iar zidurile de sustinere si treptele de urcare care vor fi facute cu boltari de beton pe care am dori sa ii placam/finisam tot cu un astfel de pavaj pentru a avea un aspect unitar. Meseriasi cu care ne-am consulrat spun ca lipirea pavajului de beton in cca 2-3 ani se dezlipeste, indiferent ce fel de adeziv este folosit. Metoda descrisa de dumneavoastra mai sus se aplica si in cazut treptelor si zidurilor de sustinere (inaltimea zidurilor este de cca 1m). Multumesc!

  • Presupun ca boltarii vor fi umpluti cu beton pentru stabilitatea scarilor. Pentru utilizarea pavelelor pe aceste trepte, pe suprafata orizontala, se poate utiliza metoda de pozare pe strat de mortar. Nu stiu cum veti face pe partea verticala a treptelor. In locul dvs. as apela la o alta solutie pentru trepte, o placare cu o piatra asemanatoare pavajului sau asortata.

   • Multumesc pentru raspuns! Boltarii vor fi umpluti cu beton. Eu ma gandeam sa fie si pe orizontala si pe verticala tot pavaj, sunt de 6cm grosime.

    • Terasa de la casa o avem placata cu klinker, la fel si soclu casei (casa este din lemn la exterior). Iar in curte dorim pavaj, iar la aleele pietinale doream la fel, doar ca diferenta de nivel ii de cca 4 metri, astfel ca trebuie trepte.

     • Nu vad cum sa utilizati pavele pe contra-treapta. Cel mult borduri ce dubleaza boltarii si marginesc pavelele de pe trepte.

 11. Buna ziua. Ma gandesc sa instalez pavele sau dale ca suport pt piscina supraterana dar nu as dori sa pun borduri incastrate in ciment. Suprafata ar fi de 4×5 m. Ce solutie imi recomandati ? Am vazut ca exista kit bordura pt pavaj din plastic, ar fi eficient ? Multumesc.

  • Salut,
   Nu vad sa fie o solutie acele borduri din plastic, de fapt sunt separatoare.
   Cum vei pava suprafata suport cu dale? Exista o placa din beton sau nu? Ce dimensiuni au dalele?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*