Dimensionarea si montarea tamplariei termoizolante implica considerarea elementelor de finisare a zonei de glaf – montare glaf aluminiu. Ne referim atat la montarea izolatiei pe aceasta zona, odata cu termosistemul realizat, dar si la spatiul rezervat si modalitatea de fixare pentru glaf.
Izolatia trebuie sa fie prezenta pe intreg perimetrul golului de montaj al ferestrelor, inclusiv pe zona de glaf. De aceea, la stabilirea inaltimii ferestrei se va avea in vedere un spatiu suplimentar de minim 2-3cm pentru a monta polistirenul extrudat sau vata minerala. In plus, recomandarea sanatoasa ar fi ca inainte de orice lucrare pe zona golului de fereastra sa se toarne un strat de mortar pentru a inchide golurile zidariei, lucru care nu se face in multe cazuri.
Izolatia aplicata pe zona de glaf trebuie acoperita cu masa de spaclu si plasa de armare, asa cum realizam termosistemul. Sunt multe cazuri cand se profita de faptul ca zona va fi acoperita de glaf si se lasa polistirenul neacoperit.
Cu sau fara solbanc?
Tamplaria termoizolanta poate fi prevazuta cu profiul de inaltare – solbanc sau nu. Acest profil solbanc este deosebit de util si este deasemenea recomandat. Costul sau este de cativa euro si nu se justifica renuntarea la el. Este util pentru ca el va permite realizarea spatiului tehnic necesar pentru glaful nostru, indiferent de materialul din care este realizat acesta. Montarea glafului se va face sub tocul tamplariei si vom avea cea mai buna etansare, ceea ce ne va feri de aparitia infiltratiilor pe zona de contact cu tamplaria.
Asadar am montat tamplaria cu solbanc, am izolat spaletii si glaful odata cu termosistemul si am avut grija sa avem pastrat spatiul necesar pentru viitorul glaf, respectand linia de ghidare aflata in partea inferioara a profilului solbanc. Urmatorul pas este achizitionarea si montarea glafurilor exterioare, acestea putand fi realizate din aluminiu, granit, travertin, tabla otel, PVC sau alte variante de materiale compozite. O varianta des utilizata este glaful de aluminiu, intr-o culoare potrivita cu tamplaria. Indiferent de tipul glafului, acestea se fixeaza in cel mult doua zona: pe suprafata orizontala prin lipire pe masa de spalcu si pentru o parte din ele pe profilul solbanc.
Tipuri de glafuri din aluminiu
Glaful de aluminiu, despre care discutam astazi, poate fi gasit in cel putin trei variante constructive. Acestea sunt urmatoarele si ordinea reflecta calitatea lor, de altfel si pretul:
- glafuri de tip ECO, cu o grosime de 1mm si avand margine de fixare sub tamplarie inalta de 1cm
- glafuri standard, cu o grosime de 2mm dar margine de fixare pe glaf cu inaltime redusa, 1cm
- glafuri standard, cu o grosime de 2mm si margine de fixare pe glaf de circa 2-2,5mm
Despre pret se poate spune ca exista variante care reflecta aceeasi calitate dar preturi de cateva ori mai mari. O simpla cerere de oferta ne-a aratat ca exista firme care solicita 80lei/m de glaf fara montaj iar in depozitul de profile putem regasi acelasi produs cu 30lei/m, dar vanzare la 6m lungime cat are profilul. Calculul si-l poate face fiecare si va opta pentru varianta ce ii convine, cert este ca montarea efectiva a glafurilor este extrem de simpla si se poate face de orice persoana cu putina indemanare.
Cum montam glaful din aluminiu?
Pentru a monta glafurile de aluminiu in varianta cu margine de 2-2.5mm, vom parcurge urmatoarele etape:
- masurarea lungimii golului unde montam glaful;
- debitarea glafului la lungimea necesare avand in vedere sa scadem grosimea capacelor de capat realizate din plastic, scadem circa 1cm; daca spaletii nu sunt perfect drepti (inclinati) se va putea ajusta lungimea glafului ulterior debitarii; debitarea se face cu fierastraul de metal sau cu un polizor cu disc de taiere normal;
- debitarea capacelor si introducerea lor pe glaf, prin batere usoara;
- introducere glaf sub tamplarie, in locasul din tocului, pe langa marginea profilului solbanc
- fixarea glafului cu suruburi autoforante pastrand nivelul pe lungime, in imaginile de mai jos au fost folosite suruburi de tigla din tabla, fiind intr-o nuanta asortata; circa 2-3 suruburi pe metru
- fixarea glafului cu adeziv poliuretanic, se ridica usor glaful, se introduce adezivul poliuretanic in cateva puncte si se apasa usor pentru ai regla panta spre exterior. Se pot adauga mici greutati pentru a se pastra pozitia pana la uscarea adezivului (circa 15 minute)
Detalii, nu le neglija!
Alte aspecte ce trebuie avute in vedere sunt alegerea latimii corecte a glafului astfel incat acesta sa depaseasca peretele cu minim 2-3cm si etansarea laterala la imbinarea dintre capacul glafului si termosistem. Aceasta ultima zona va fi acoeprita si cu tencuiala decorativa dar o etansare suplimentara cu un cordon de etansat nu strica.
Pentru variantele de glaf cu marginea interioara de inaltime redusa, montajul va fi mai usor dar nu se va putea face o fixare pe profilul solbanc la fel ca in cazul anterior, ci doar lipirea cu adeziv. Inaltimea vizibila a spatiului de sub tamplarie, corespunzatoare solbancului este mai mica. Dat fiind ca fixarea este realizata doar prin lipire, cordonul de spuma va fi mai bine realizat si se va fixa pe o lumgime cat mai mare. Infoto urmatoare avem un galf cu margine redusa, fixat pe o tamplarie fara solbanc. Este de evitat sa montati glaful peste nivelul tamplariei, pe exterior. Chiar daca tehnic este posibil, este cea mai slaba varianta si cea mai riscanta.
In linii mari, acestea ar fi principalele particularitati ale montajului glafurilor. Sper ca nu am scapat nimic relevat dar daca nu este asa, avem posibilitatea sa le discutam pe indelete, prin comentarii.
Nu uitati ca aceste glafuri sunt foarte importante, ele vor proteja interiorul de apa si zapada din exterior, asadar sa aveti glafuri etanse!
Salut. Un aspect foarte important, ar fi gradul/panta. Din ce vad, toti producatorii de glafuri, spun 5% (Germania, Romania, etc). Dar din ce imi arata ai mei mesteri pe santier, se vede extreme de urat 5% (masurat de mine cu rigla speciala de unghi). Ei imi zic sa nu facem panta asa de inclinata, de 5%, ci de 2-3%, ca apa se scurge oricum. Un sfat? Nu vreau sa fiu prea canonic, dar nici sa fac o greaseala de montaj banala. Multumesc
Da, aceeasi parere o am si eu, cu cat este mai mare panta cu atat arata mai urat. Teoretic, panta mare inseamna scurgere rapida si nu lasa apa sa sara prea tare spre zona dinspre fereastra, rezultant o protectie mai buna. Panta de 5% inseamna 5cm diferenta de nivel la 1m lungime, la latimea glafului de ~20cm inseamna 1cm ceea ce nu ar trebui sa arate accentuat.
Buna ziua,
Daca geamul nu a fost prevaIt cu solbanc, mai il pot adauga dupa montaj?
Practic este posibil daca exista spatiu pentru a putea fi introdus in cantul de sub profilul din PVC. Exista glafuri care au o inaltime mai mica a laturii care intra sub profil. Nu va fi posibila decat fixarea cu adeziv poliuretanic, prinderea mecanica nu se mai poate face.
Salutare. Daca glaful exterior urmeaza sa fie montat pe un balcon de dimensiuni mai mari, cum recomandati imbinarea pieselor de glaf? suprapunere si nituri sau alipire si linie de silicon? la colturi exterioarea cum se procedeaza? Multumesc anticipat.
Ideal ar fi sa gasesti o piesa de imbinare glafuri. Cum nu se gasesc sau sunt foarte rare, poti sa utilizezi piesele de capat glaf, una langa alta, eventual lipite cu un adeziv bun. Exclus suprapunerea glafurilor.
Buna ziua.in imaginea nr 4 vad un capat de glaf care poate fi montat ulterior dupa ce s-a montat glaful..oare unde as putea gasi?multumesc
Daca nu gresesc, respectivul glaf si capetele au fost achizitionate din magazinele de bricolaj, cred ca L Merlin.