Mobilier papusi Bubu


Odata cu renovarea dormitorului s-au facut cateva schimbari in amplasarea mobilierul si prin urmare se impune realizarea unui nou corp de mobila (mobila dormitor), dedicat depozitarii unor maimutoi si jucarii apartinand proprietarului camerei – Bubu. In acelasi timp, datorita noii pozitii a patului este necesar sa eliminam spatiul dintre acesta si peretele exterior iar eventuala radiatie rece a peretelui nu se va mai resimti. Pentru siguranta, in spatele corpului de mobilier este un spatiu de cativa 3 cm, mascandu-se si cele doua tevi de la calorifer.

Spatiul disponibil fiind destul de mic trebuie sa aplicam principiul DIY. Primul pas, masurarea spatiului disponibil si stabilirea cotelor de gabarit – au rezultat cotele finale 2080 x 970 x 200 mm.

Schita initiala ne-a condus catre executarea principalelor elemente componente. Materialul utilizat a fost PAL de 18mm, nuanta fag.

Materiale utilizate

De la bun inceput s-a optat pentru varianta cea mai la indemna pentru asamblarea corpului – cepuri si eurosuruburi. In zona inferioara, corpul este prevazut cu doua compartimente pentru depozitarea diverselor jucarii, utilizate mai rar. Aceste zone de depozitare sunt prevazute cu doua usite in partea superioara iar inaltimea compartimentului este cea corespunzatoare inaltimii patului.

Debitarea dupa cotele stabilite s-a realizat in Baumax pentru ca acolo puteam sa imi rezolv problema, fiind weekend.

Pentru o mai usoara intelegere a desenelor elementelor componente fac cateva precizari cu privire la executia zonelor unde se vor asambla elementele:

a. gaura pentru trecerea eurosurubului este notata cu cerculet alb si are diametrul de 7 mm

b. gaura in care se va insuruba eurosurubul este notata cu dreptunghi alb si are diametrul de 4.5mm

c. gaura pentru cep este notata cu cerc/dreptunghi de culoare bej si are diametrul de 8 mm

d. gaurile au fost efectuate respectand o distanta de 30 mm fata de marginile placilor pentru eurosurub si jumatatea placilor pentru gaura centrala a cepilor; singura exceptie au constituit-o placile despartitoare ale politelor care fiind de 180 mm latime (fata de 200mm cat are polita) a ramas o distanta mai mica pana la margimea frontala, circa 10mm;

S-a utilizat o folie cant nuanta fag – necesar achizitionat 16 m.

1. Placi laterale – dimensiuni 2026 x 200 mm, 2 bucati

2. Placa superioara – dimensiune 970 x 200 mm, 1 bucata

3. Placa inferioara – dimensiune 970 x 200 mm, 1 bucata

Foto arata ambele parti ale placii, partea ce vine in contact cu pardosela are montate 5 elemente de asezare ce pot fi realizate din suporti speciali din plastic sau din bucati de PAL debitate corespunzator si sunt fixate cu holtzsuruburi.

4. Placa mediana – separa cele doua zone de depozitare, are dimensiunea 764 x 200 mm. Cele doua gauri pentu eurosuruburi sunt realizate la o distanta de 100 mm si respectiv 300 mm fata de capatul de jos si servesc la fixarea placii din fata zonei de depozitare. Cealalta gaura este destinata zonei de fixare a usii prin intermediul unor balamale de mobilier.

5. Polite – dimensiune 934 x 200 mm, 4 bucati. In foto sunt prezentate ambele fete ale unei polite, deosebirea este data de faptul ca cepii sunt pozitionati diferit in functie de numarul de separatoare verticale e ce sunt deasupra si sub aceasta.

6. Placi impartire polite – 5 bucati de 300 x 180mm si 1 bucata de 290 x 180mm (cea superioara)

7. Placi fata zona depozitare – 2 bucati cu dimensiunea de 458 x 414 mm

8. Usita inchidere zona depozitare – doua ansambluri formate din:

– parte fixa prinsa in spate, intre laterala si placa mediana, dimensiunea 458 x 50, de aceste straifuri se va fixa usita prin intermediul balamalelor

– partea din fata – usita, dimensiunea 455 x 147mm

9. Placa HDF alb pentru inchiderea spatelui – dimensiune 2058 x 960 mm

Dimensiunile stabilite, materialul aprovizionat la cotele stabilite, organele de asamblare adunate, sculele din dotare sunt pregatitesi este timpul sa trecem la lucru. Din pacate nu am avut timpul necesar sa fotografiez fiecare etapa efectiva de lucru – aici tin sa mentionez ca imaginile cu masurarea, gaurirea si aplicarea foliei cant sunt preluate de pe siteul Mestereli. In principal, operatiunile au decurs astfel:

-trasare cote pentru executare gauri – sculele au fost un creion, o ruleta, un echer la 90 grade, alternativ se poate utiliza un sablon

-gaurire cu spirale cu dimensiunile mentionate mai sus, se utilizeaza spirale pentru lemn si masina de gaurit cu acumulator

– montare cepuri – utilizare ciocan mic (250 grame) si putin aracet

– aplicarea cantului cu fierul de calcat urmata de presarea usoara cu o bucatica de PAL si taiere lui utilizand un cutter, la final se slefuieste usor marginea cantului

-fixarea balamalelor pe usita si prinderea acestui ansamblu pe suportul fix – surubelnita, masina de gaurit, spiral 2mm, holtzsuruburi de 3mm, balamale.

Dupa definitivarea fiecarui element component s-a trecut la asamblarea pieselor, se fixeaza elementul pe cep, se introduc eurosuruburi in gaurile lor si se strang imbusul. Partea cea mai grea a fost trasarea cotelor si efectuarea gaurilor. Timpul afectat lucrarii a fost de 6 ore pentru calculat, trasat, gaurit si lipre cant. Partea cea mai usoara a fost asamblarea elementelor, circa 45-60 minute. Ulterior asamblarii elementelor si transportului corpului din uscatorie in casa, s-a fixat spatele din HDF.

Costuri

– PAL FAG 18mm – 124 lei

– HDF alb – 27 lei

– Folie cant FAG – 9 lei

– Cepuri aveam prin casa

– Eurosuruburi aveam o parte in casa, am mai cumparat 40 bucati – 8 lei

– Balamale mobilier – 4 bucati, le aveam prin casa

Total cheltuiala – 168 lei

Rezultatul final este prezentat in imaginile urmatoare, inainte si dupa aplicarea spatelui din HDF  alaturi de pozitia finala a corpului in camera.

Misiune indeplinita si de aceasta data !


4 Comments on "Mobilier papusi Bubu"

 1. 1.Nu este fixat mecanic pe perete. Avand in vedere ca am inlocuit parchetul in camera (cu unul laminat), la asezarea pe pozitie am constatat ca exista oarece abateri de la asezarea suportilor si am introdus niste pene de plastic (le aveam ramase de la alt mobilier). De cazut nu are cum sa cada insa pentru a fi perfect imobilizat am introdus doua pene si intre mobilir si grinda de pe acel perete (circa 1-1,5cm)
  2.Este adevarat ca asamblarea simpla a elementelor este destul de elastica (ca la mai toate piesele de PAL). Am pozitionat corpul pe o suprafata dreapta si fixarea definitiva s-a realizat prin aplicarea placii de pe spate (HDF). Aceasta am fixat-o in destule cuisoare astfel ca este fixata foarte bine. In plus, doar politele sunt fixate in interior, placa inferioara si cea superioara sunt exact cat latimea corpului (peste laterale) – asta ajuta putin la eliminarea elasticitatii asamblarii.

 2. As avea doua intrebari:
  1. Cum ati facut fixarea de perete a mobilierului? Din experienta mea de pana acum nu am vazut un unghi perfect de 90 grade intre pardoseala (parchet) si perete, de unde si intrebarea.
  2. Cum ati realizat orizontalitatea ansamblului? Nu de alta dar pana acum incercarile mele de a crea cadre dreptunghiulare au avut ca rezultat mici abateri (paralelogram in loc de dreptunghi).

 3. Catalin Alexandrescu | 30 noiembrie 2008 at 21:17 | Răspunde

  Laudabila munca dvs. Vad ca sunteti din Craiova. M-ar interesa unde ati debitat PAL-ul, pt. ca doresc sa-mi confectionez un cuier pt. hol. O seara excelenta.

 4. Am optat pentru cumparea si debitarea materalului in Baumax. Sunt si alte variante in Craiova, din cate stiu mai este un atelier in zona Viitorul si altul in spate la Sucpi. La acesta din urma am debitat ceva anul trecut. Este posibil sa mai fie si altele, bafta!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*