Izolare terasa la o constructie rezidentiala


Este evident ca astazi nu putem concepe constructiile, indiferent de natura lor, fara a lua in considerare solutiile de izolare termica, fonica si hidro (izolare terasa). Daca in faza de proiectare sau elaborarea a solutie de construire pare ca acest gen de lucrari pot fi tratate cu usurinta, pe parcurs vom constata ca sunt necesare anumite calcule si detalii de executie ce pot influenta atat modul de construire cat si efectul obtinut. Nu ne dorim sa ajungeti in situatia de a constata pe propria piele ca ati ales o solutie slab calitativa sau subdimensionata, abia dupa ce treceti primul an in locuinta. Va fi unul din momentele nedorite si din prisma unui amator o sa puteti constata, fara vreo expertiza, punctele negative ale modului de izolare pe una sau mai multe suprafete din cadrul anvelopei casei.

Sanatatea constructiei inainte de toate!

De aceasta daca dorim sa ne referim la o suprafata foarte importanta in ecuatia echilibrului constructiei. Asa cum acoperisul casei joaca un rol determinant, terasa este o alta varianta constructiva ce reprezinta partea superioara a locuintei. Este zona cea mai expusa actiunii conditiilor meteo exterioare, fiind spalata de ploi, batuta de vant, arsa de soare si constransa de catre ger. In contextul in care majoritatea plaseelor spre terasa suntrealizate din beton, vom avea de a face cu un strat pe cat de rezistent, pe atat de sensibil la caldura, apa, frig si care poate reprezenta un pericol pentru interior sau structura casei.

Spun acest lucru pentru ca istoria teraselor a inceput oarecum sa fie inteleasa de multi dintre noi atunci cand am vazut blocurile si am locuit la etajul 4. In ciuda unor solutii de termo si hidroizolare, evident cu materiale destul de slab calitative, astfel de terase de bloc au fost intotdeauna expuse si au reprezentat sursa de probleme pentru apartamentele de la ultimul nivel. Iarna frig, vara planseul fierbinte iar cand imbinarile cedau „beneficiam” si de inflitratii de apa pe tavanul camerelor.

Solutii moderne, calitate superioara!

Ca sa revenim in zilele noastre, o terasa bine izolata trebuie sa aiba in strucutura mai multe straturi succesive de materiale care sa duca la realizarea protectiei termice (atat iarna cat si vara), protectiei hidro pentru a rezista la precipitatii, sa existe o scurgere pluviala etansa si drenata, sa avem marginile/parapetul/balustrada protejate pentru a impiedica scurgerea apei si muradiei pe fatada (atic protejat).

Astazi utilizam materiale superioare cu proprietati mult imbunatatite si pe care le vor aplica mecanizat echipele de profesionisti. Am vorbit de spuma poliuretanica in diverse aplicatii, astazi avem de izolat o terasa la un ansamblu P+7, aflat in partea de nord a Bucurestiului.

Constructia are un planseu din beton cu o suprafata de circa 300mp pe care vom aplica o solutie mixta pentru termo si hidroizolatie cu ajutorul spumei poliuretanice cu celula inchisa, poliuree si strat de protectie.

Prima data izolatia termica!

Pentru ca este necesara asigurarea protectiei termice, izolarea planseului se va efectua cu spuma poliuretanica cu celula inchisa. Grosimea utilizata este de 10cm, cu densitatea de 60kg/mc, asa cum a rezultat din calculul energetic realizat pentru acest proiect. Acoperirea stratului de spuma poliuretanica s-a facut cu o sapa armata din ciment pentru a realiza atat protectia izolatiei termice, stratul suport pentru hidroizolatie si asigurarea pantelor necesare.

Pentru asigurarea hidroizolatiei s-a folosit poliureea, aplicand un primer monocomponent, poliuree si un strat de acoperire (coating) pentru protecția fata de razele UV.

Cum se face hidroizolarea cu poliuree?

La lucrare pornim cu primul pas, pregatirea stratului suport. Este foarte importanta aceasta etapa pentru calitatea si durabiltatea hidroizolatiei. O suprafata pregatita incorect duce inevitabil la degradarea rapida a hidroizolatiei, chiar daca aceasta nu are nicio vina si de multe ori se trage concluzia gresita ca materialele sunt vinovate. Stratul suport trebui sa fie lipsit de praf, de substante antiaderente, sa fie curat si solid, sa nu existe fisuri. Cum poliureea se poate aplica si pe suporturi vechi – membrane bituminoase existente, acestea trebuie sa fie inca lipite, strapungerile sa fie corect protejate si sa se elimine materiale slab rezistente ce se desprind usor. Se va verifica existenta aeratoarelor ce asigura evacuarea umiditatii de sub hidroizolatie si se vor trata rosturile de dilatare, daca exista, utilizand mastic poliuretanic. Pentru suprafetele din beton se va executa o asperiza prin sablare, daca nu avem porozitatea necesara pentru a obtine o aderenta corecta.

Cum se aplica?

Primerul sau stratul de amosare are un dublu rol: asigura un strat suport stabil dar si aderenta corecta a stratului de poliuree. Acesta va sigura intarirea stratului suport si stabilizeaza orice impuritatea la nivelul acestuia. Putem utiliza un primer poliuretanic cu aplicare manuala, cu trafaletul, in 1 sau 2 straturi corelat cu porozitatea suportului iar acesta va trebui sa se usuce in maxim 24 ore. Tot ca primer se poate utiliza un strat de strat de spuma poliuretanica cu celula inchisa, in grosime de minim 1cm , asa cum a fost cazul in acest proiect.

Stratul de hidroizolare – stratul de poliuree, se aplica numai mecanizat, cu pistolul. Se vor aplica trei (3) straturi in directii incrucisate pentru a rezulta o suprafata cu impermeabilizare completa si stabila. Grosimea totala a stratului poliuretanic aplicat este de minim 1,5mm. Aceasta grosime este calculata si aleasa in functie de fiecare proiect si are legatura cu presiunea pe care o exercita apa pe suprafata respectiva.

Ultima etapa este aplicarea protectiei fata de razele UV. Acest strat este necesar pe orice suprafata tratata cu poliuree si care ramane expusa in mod direct radiatiei solare. Pentru stratul de protectie UV se foloseste o vopsea alifatica ce se aplica trafaletul sau prin pulverizare. Timpul de uscare este de 12 ore. In lipsa acestui strat de protectie suprafata tratata cu poliuree se poate degrada in cateva luni de zile.

Avantaje utilizare poliuree

Durata de viata a acestei solutii este de circa 3-5 ori mai mare decat a oricarei hidroizolatii realizata pe baza de membrane bituminoase. Aceasta inseamna o durata de viata foarte mare, uneori putand insemna chiar durata de viata a respectivei constructii.

O astfel de solutie pentru realizarea termo-hidroizolatiei la o terasa, furnizata de ISOTERM, este rapida si durabila. Depinde de beneficiarii alegerea acestei solutii pentru ca aduce numai avantaje:

  • stratul de vopsea alifatica se poate nuanta in orice culoare RAL, poliureea fiind doar de culoare gri;
  • solutie fara emisii organice volatie, protectie fata de mediu si sanatate;
  • aplicare rapida, aplicarea stratului de baza se stabilizeaza in cateva secunde, poate fi reistenta la pasire intr-un minut, stabilizare completa in 24 ore si rezistenta la imersie in maxim 3 zile;
  • rezistenta la abraziune, impact si stres mecanic, coroziune;
  • impermabilizare si imersie totala – realizeaza o pelicula impermeabila continua si fara imbinari, umple toate fisurile si adera foarte bine la metal si beton;
  • elasticitate foarte mare, permite o alungire de maxim 400% chiar in conditii de temperaturi extreme;
  • rezistenta chimica ridicata, poate rezista la agresiunea substantelor chimice fara protectia dar prin adaugarea vopselei alifatice rezistenta chimica va fi si mai mare; este prietenoasa cu apa potabila, nu influenteaza calitatea acesteia;
  • utilizabila in aplicatii la interior dar si la exterior, aplicare in domeniu larg de temperaturi.

De ce sa nu alegi cea mai buna solutie de hidroizolare, cu poliuree?


Be the first to comment on "Izolare terasa la o constructie rezidentiala"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*