Exista diverse tipuri de gradini, englezesti, japoneze, acvatice etc., acestea doua din urma conţin un lac, un iaz sau un bazin îngropat (atunci când spaţiul este mic -iaz pesti). Aranjamentele care se fac în interiorul sau în jurul acestor locuri cu apă trebuie să conţină plante specifice (de apă sau mlaştină), pietre, chiar şi fauna caracteristică apei şi pot deveni locuri încântătoare pentru cei care le privesc. O grădină acvatică se poate realiza cu multă fantezie şi pe un teren mic, imitând perfect un colţ de natură.
Aceste modele de amenajare a gradinilor constituie o sursa de inspiratie si in acest sens am placerea sa va prezint realizarea unui iaz. Avem o curte in care exista un butoi in care se aflau cativa nuferi. In jurul acestui butoi se doreste amenajarea unui mic iaz ce va adaposti nuferii, cativa pestisori si o mica cascada. Se traseaza forma iazului si se executa manual sapatura. Dat fiind ca nuferii au nevoie de o anumita adancime unde sa ajunga radacinile, pastram un butoi pe care il integram in fundul iazului.
Adaugam o folie de polietilena pe intreaga suprafata, depasind marginile cu circa 20cm.
Corpul iazului va fi realizat dintr-un mortar preparat la fata locului, un amestec de nisip, ciment si ceva resturi de adeziv ce ramasesera de la alte lucrari. Stratul de mortar va fi armat cu o plasa de sarma de tip rabitz.
Este o munca putin mai murdara iar incarcarea suprafetei se face treptat, modeland cu grija mortarul. Iazul capata forma dupa prima mana de mortar. Il vom lasa sa se usuce minim 24 ore.
Aplicam al doilea strat de mortar, stratul de finisare.
Pe marginea superioara se vor incastra doua randuri de pietre, fixate cu acelasi mortar iar intr-unul din capete amplasam o mica cascada realizata din piatra naturala. Avem grija sa nu uitam furtunul ce va constitui permitee aspirarea apei de catre pompa cascadei.
Pentru ca mortarul nu este impermeabil, este necesara realizarea unei hidroizolatii interioare. Aceasta se va realiza cu ajutorul unei solutii minerale, un mortar hidroizolant pe baza de ciment – Ceresit CR65. Se gaseste la sac de 25kg si ne ajunge un singur sac pentru doua straturi. Aplicarea s-a facut cu o bidinea insa este posibila si utilizarea gletierei, cel putin pentru stratul secundar, astfel ca suprafata va fi mult mai lisa.
Iazul nostru este lasat la uscat dupa aplicarea ultimului strat de hidroizolatie
Adaugam un strat de nisp pe fundul iazului, amplasam un alt fund de butoi, apoi incepem procesul de umplere a iazului cu apa.
Hidroizolatia trece testul, nu avem pierderi de apa si putem adauga cativa pestisori. Pe margine pozitionam alte cateva pietre apoi ne pregatim de iarna, in ciuda unei toamne destul de prelungite.
Dupa cum s-a observat din fotografii, lucrarea este destul de simpla insa rezultatul cred ca este extraodinar. Este un exemplu ca se poate face o lucrare buna si utila fara complicatii inutile si cheltuieli importante, fie de un mester priceput, fie de mana noastra.
Cum de pescuit nu poate fi vorba, ramane sa ne bucuram de farmecul serilor pe marginea iazului!
Actualizare 1
Doua foto cu iazul in cauza, dupa ceva vreme …
A iesit foarte bine , felicitari ! Este iazul tau ?
Ar trebui amenajate si marginile , poate niste stanci din ciment si o alta cascada ? Ma gandesc la faptul ca deja exista un suport solid , plantele de margine sunt deja fixate bine in sol , totul astepta niste stanci mai altfel … 🙂
Este iazul unui cititor al blogului. Despre pietrele decorative si nu numai, probabil va vedea articolul care va urma. 😉
Ah … si eu care ma gandeam ca ma lovesti cu stanca ta ! :))
Nu-i nimic , dar sunt sigur ca mesteresti tu ceva la vara !
Salut, va rog frumos de ce trebuie pus nisip pe fundul iazului ? E obligatoriu ? Daca vrea sa pun crapi koi in iaz vor supravietui nuferii?
Astept raspuns.Multumesc frumos!
Este de preferat a se pune un strat de cca. 5 cm. nisip in cazul aparitiei unei mici fisuri acesta ajuta la astuparea acesteia.
Nuferii rezista cu siguranta, am in el peste 30 de pesti ( crapi Koi si caras ornamental) si nu au fost probleme.