Cade izolatia!


Greseli intalnim in orice domeniu dar parca asa multe ca in domeniul izolatiilor (greseli izolatie) nu gasim nicaeri. Cu siguranta nu exista absolut, nu trebuie sa avem pretentia ca totul poate fi perfect insa greselile grave au urmari ce costa. Uneori usnt chiar vieti dincolo de bani. Important este sa invatam sa facem lucrurile cat mai aproape de calitatea specificata de producatori. Nu degeaba exista fise tehnice si agremente! Uneori reusim sa realizam o lucrare cu aspect deosebit insa o calitate buna inseamna durabilitate.

Incepem un serial de articole despre greselile intalnite in domeniul constructiilor si amenajarilor, unele mai putin grave, altele doar cu influenta negativa asupra designului, aspectului final. Cert este ca toate sunt greseli despre care trebuie sa stim cate ceva si sa incercam sa le evitam pe cat posibil.

Greseli izolatie – evita!

As putea spune ca exemplul de astazi este antologic, chiar ne poate amuza dar nu este o placere sa te trezesti cu un tavan in cap atunci cand te relaxezi pe noua terasa. Ne intrebam ce s-a intamplat, de ce a cazut aceasta izolatie de pe tavanul terasei realizat din OSB?

Ei bine, inainte de a vedea de ce a cazut izolatia cu tot cu masa de spaclu si adezivul de lipire sa ne intrebam de ce s-a termoizolat un tavan pe terasa deschisa? Eu nu am un raspuns logic legat de necesitatea de termoizolare. Nu era nevoie de aplicarea unei izolatii termice fiind o terasa deschisa.

Ma pot gandi ca a fost mai usor si poate mai ieftin asa decat sa montezi un lambriu din lemn sau PVC, ori alte placi de inchidere pentru utilizare la exterior. Poate ca placile din OSB au fost utilizate doar pentru a asigura un strat suport plan si rezistent in vederea aplicarii izolatiei. Daca adunam costurile, cu siguranta un lambriu din lemn montat pe rigle de lemn ar fi fost mai placut si mai usor de realizat. Daca tot se vroia izolatie, se putea adauga in structura, intre riglele de lemn pentru montarea lambriului sau intre capriorii din lemn.

Tavanul izolat a cazut din cauza slabei aderente a adezivului de lipire la suprafata placilor din OSB. Chiar daca s-a lipit prin metoda patului continuu, s-a obtinut o aderenta buna la polistirenul expandat insa nu si la suprafata lucioasa a placilor din OSB. Se prea poate ca suprafata placilor din OSB sa nu fi fost slefuita si amorsata, adezivul sa nu fie unul potrivit. Nici dibluirea nu a fost stralucita, pe suportul de lemn ar trebui utiliate dibluri cu holtzsurub metalic.

Asadar, atentie la alegerea solutiei de finisare, nu putem utiliza solutii dedicate ca fiind univesal valabile. In caz constrar, exista cel putin riscul sa platim de doua ori materialele si manopera, plus deranjul provocat sau alte pagube colaterale.


2 Comments on "Cade izolatia!"

  1. Da, ideea este ca lucrul nu trebuie facut asa de „bine” incat sa cada. vom avea si alte exemple, lucram la articole noi, sa vedem minuni.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*