Eram dator cu finisarea glafului de la balconul al carui parapet este inchis cu gipscarton si izolat. Forma acestuia nu este deloc simetrica si am renuntat la optiunea glaf din PVC (glaf fereastra). Lungimea zonei frontale este de circa 2,3 m cu o latime de circa 8 cm iar lateralele au o latime maxima de circa 16 – 18 cm. Am optat pentru un glaf simplu din lemn natur, mai bine spus din panou de rasinoase. Acest panou are grosimea de 18 mm si l-am achiztionat din unul din magazinele de bricolaj, tot aici am taiat bucata frontala la atelierul lor de debitare. Pozitionam partea de mijloc si incercam sa facem sabloane pentru laterale.
Am realizat sablonul din hartie si il vom debita cu ferastraul pendular, din bucata de panou ramasa, debitam initial la lungimea necesara.
Trasam exact conturul sablonului si debitam la cote, la sfarsit slefuim marginile cu smirghel de 180.
Ajustam si capetele elementului frontal pentru o potrivire buna si deasemenea le slefuim.
Am debitat toate cele trei elemente ale glafului (glaf fereastra) si le-am ajustat pe pozitie. Urmeaza finisarea inainte de montaj, pentru aceasta operatiune am optat pentru aplicarea unui lac colorat, nuanta stejar deschis.
Am lacuit integral piesele si le-am lasat sa se usuce pana a doua zi. Dupa cum arata, se simte nevoia sa adaugam inca un strat sau chiar un lac incolor dar vom vedea pe parcurs. Pentru fixarea pieselor din lemn utilizam un adeziv de montaj, in acest caz am ales Moment Super Fix pe care l-am aplicat sub forma de puncte. Lipim intai piesele de capat si apoi partea frontala.
Glaful nostru este aproape gata, ramane sa se usuce adezivul de montaj si daca este cazul il fixat temporar sub cerceveaua tamplariei si vom adauga niste greutati. Intarirea definitiva va fi gata a doua zi.
Lacul colorat trebuie sa se mai usuce putin si va capata o culoare ceva mai deschisa apoi il vom lacui.
In acest fel am rezolvat finisarea zonei de glaf intr-un mod mult mai placut decat cu glafurile din PVC. Este o lucrare destul de simpla ce poate fi dezvolata in functie de forma glafului si placerile fiecaruia, se poate face mai gros daca spatiul o permite sau se poate continua cu o bucata de lemn pe zona verticala imbracand efectiv capatul parapetului, se poate vopsi cu alte nuante, se poate pirograva etc.
Necesar de materiale:
– panou rasinoase 2400 x 300 x 18 mm – am ramas cu o bucata de 1400 x 20 mm pentru alte aplicatii
– un tub de Moment Super Fix, s-a utilizat doar ~ 25%
– lac colorat, stejar deschis – il aveam de la Galionul Deagostini
Necesar scule si unelte:
– ruleta
– ferastrau pendular
– smirghel granulatie 160, 180 etc.
– pensula
– creion
Be the first to comment on "Glaf din lemn"