Fosa septica si drenajul


Lipsa canalizarii in multe din zonele rurale, limitrofe marilor orase sau chiar unele cartiere vechi ale oraselor este una din problemele generale ce fac parte din capitolul „lipsa utilitati”. Intr-o logica normala a lucrurilor am putea spune ca in alte zone europene nu se construieste nimic fara a avea acces la utiliati: energie electrica, apa potabila, analizare si gaze naturale (dupa caz). Nu acelasi lucru il putem spune, in ciuda faptului ca au trecut ani buni de integrare europeana, la cativa km de centrul oraselor gasim zone dezvoltate pentru cladiri de locuit care nu au canalizare publica.

Posibil sa fie de discutat solutia adoptata de cel care a refacut drenul prin utilizarea unei cantitati mai mari de folie geotextila dar in principiu daca nu avem materiale in suspensie in cantitati mari, provenind din fosa, nu ar rebui sa fie probleme. Pe de o parte s-a imbracat tubul de drenaj in membrana geotextila iar pe de alta parte s-a pozat sortul de piatra in mod protejat pentru a nu se amesteca solul cu piatra.


Un volum adecvat de sort de piatra va permite drenarea apei tratate ce provine din fosa, atat sub tub cat si peste acesta. Partea superioara a sortului de piatra este acoperita cu aceeasi membrana. Se poate acoperi chiar cu o folie de polietilena astfel incat apa din precipitatii sa nu se scurga direct pe zona drenului, ceea ce creste volumul de apa ce se poate descarca din fosa. De departe subiectul suporta analiza mai ultor aspecte legate de dimensionare si functionarea corecta a fosei si acest articol este doar o mica problematica intalnita foarte des pentru ca totul se termina la dren si in zona de sol ce trebuie sa absoarba apa evacuata din fosa. Aspectul este cu atat mai important cu cat curtea disponibila este redusa iar casele sunt aproape una langa altele.


Be the first to comment on "Fosa septica si drenajul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*