Fosa septica si drenajul


Lipsa canalizarii in multe din zonele rurale, limitrofe marilor orase sau chiar unele cartiere vechi ale oraselor este una din problemele generale ce fac parte din capitolul “lipsa utilitati”. Intr-o logica normala a lucrurilor am putea spune ca in alte zone europene nu se construieste nimic fara a avea acces la utiliati: energie electrica, apa potabila, analizare si gaze naturale (dupa caz). Nu acelasi lucru il putem spune, in ciuda faptului ca au trecut ani buni de integrare europeana, la cativa km de centrul oraselor gasim zone dezvoltate pentru cladiri de locuit care nu au canalizare publica.

Aceasta stare de fapt a dus la expansiunea unor solutii alternative de evacuare a apelor uzate din gospodarie, discutam de statii de epurare, fose septice, bazine vidnjabile sau alte solutii mai mult sau mai putin corecte din punct de vedere al protectiei mediului. Enumerarea anterioara nu este intamplatoare, este chiar ordinea descrescatoare a calitatii solutiilor oferite de producatorii de profil.

Cea mai la indemana solutie adaptata pe scara larga de multi cei care au construit case individuale este reprezentata de fosa septica. Aceasta presupune un bazin vidanjabil, prevazut cu mai multe compartimente, unde apa uzata provenind din reteaua sanitara a casei. In acest bazin se separa pe de o parte solida a apei uzate, se decanteaza si se curata printr-un proces biologic datorat unei culturi de bacterii. Acestea se dezvolta un mod natural sau se poate imbunatatii dezvoltarea lor prin utiliarea a ceea ce se cheama bioactivatori. Descompunerea materiei solide si curatarea apei uzate tine de aceste culturi de bacterii, ceea ce va influenta atat intervalul de vidanjare a fosei cat si caitatea apei deversare din fosa, prin drenul acesteia.

Cu siguranta sunt multe aspecte ce tin de dimensionarea fosei, proiectarea compartimentelor interioare dar de aceasta data vreau sa va arat partea cea mai sensibila a solutiei, drenul fosei. Acesta reprezinta un traseu realizat din tub de drenaj, cu o lungime de 10, 20 sau cat este necesar pentru a dscarca apa provenita din volumul fosei (drenul se dimensioneaza), ampalsat in sol in anumite conditii. Amplasarea tevilor de drenaj (tuburi cu gauri pe jumatatea inferioara) se face in santuri prevazute cu sort de piatra.

Daca fosa noastra nu functioneaza corect, adica are o eficienta scazuta si apa evacuata contne inca materiale solide in suspensie, teava de drenaj nu este pozitionata intr-un strat suficient de voluminos de sort de piatra sau gaurile tevilor sunt prost realizate, solul nu are capacitate de absorbtie, putem ajunge rapid la situatia de infundare a drenului si fosa nu va mai putea deversa apa. Neplacerile pot fi legate atat de deranjul in locuinta, miros si refulare dar si de consecinta deranjului in curte (excavare curte).

Daca nu doriti sa ajungeti in situatia de a interveni ulterior asupra fosei sau drenului, asigurati-va ca solutia adoptata este corect dimensionata si mai ales corect instalata/montata. Excavarea drenului poate sa va aduca gradina in situatia ce se observa in foto, pe langa costuri semnificative cu inlocuirea intregului dren.

Asadar, lipsa sortului de piatra, o teava de drenare gresit aleasa si lipsa geotextilului de protectie poate duce la efectul ce se observa usor … drenaj colmatat, sol saturat. Dupa deranjul provocat de imposibilitatea utilizarii instalatiilor sanitare, este cazul sa se refaca drenul. Primul pas, asa cum s-a vazut in foto este excavarea si scoaretea tevilor colmatate. Cumpararea unui tub dedicat pentru dren este obligatorie.

Posibil sa fie de discutat solutia adoptata de cel care a refacut drenul prin utilizarea unei cantitati mai mari de folie geotextila dar in principiu daca nu avem materiale in suspensie in cantitati mari, provenind din fosa, nu ar rebui sa fie probleme. Pe de o parte s-a imbracat tubul de drenaj in membrana geotextila iar pe de alta parte s-a pozat sortul de piatra in mod protejat pentru a nu se amesteca solul cu piatra.


Un volum adecvat de sort de piatra va permite drenarea apei tratate ce provine din fosa, atat sub tub cat si peste acesta. Partea superioara a sortului de piatra este acoperita cu aceeasi membrana. Se poate acoperi chiar cu o folie de polietilena astfel incat apa din precipitatii sa nu se scurga direct pe zona drenului, ceea ce creste volumul de apa ce se poate descarca din fosa. De departe subiectul suporta analiza mai ultor aspecte legate de dimensionare si functionarea corecta a fosei si acest articol este doar o mica problematica intalnita foarte des pentru ca totul se termina la dren si in zona de sol ce trebuie sa absoarba apa evacuata din fosa. Aspectul este cu atat mai important cu cat curtea disponibila este redusa iar casele sunt aproape una langa altele.


Vizualizari:2383

Be the first to comment on "Fosa septica si drenajul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*