Foreza manuala


Exista situatii cand avem nevoie sa sapam gropi pentru diverse scopuri in curte. Prima varianta ce ne vine in minte este utilizarea unei cazmale si a unei lopeti. De cele mai multe ori saparea cu o cazma este greoaie iar groapa rezultata este mai mare decat avem nevoie. In acelasi timp,  adancimea este conditionata de largimea gropii, putand sa sapam direct cu o cazma doar pe o adancime mica.

Situatiile cand avem nevoi sa realizam gropi cu latime mica si adancime mare pot fi intalnite la urmatoarele activitati:

– fixarea unor stalpi de gard, din fier, beton sau lemn;

– plantam pomi si diversi butasi de flori

– diverse gauri pentru fixarea unor elemente de decorare in gradina, pozare a picioarelor unor elemente de fixare, ingroprarea unui instalatii aferente sistemelor de irigat etc.

Pentru acest gen de gauri este necesara utilizarea unul burghiu de pamant sau foreza. Exista doua variante: foreza motorizata (electrica sau pe benzina) si foreza manuala. Cele motorizare sunt puternice si rapide insa au un cost destul de mare, ceea ce  le fac mai putin recomandate pentru achizitia personala, pentru utilizare sporadica.        

Varianta recomandata pentru micile lucrari din curte, realizate din cand in cand, este o foreza manuala. Gasiti pe piata diverse produse, de la cele ieftine de 30 lei pana la variante de 200 lei, mai grele si mai rezistente. In cazul de fata, avem o foreza manuala cumparata cu pretul de 40 lei (oferta). Elementul de sapare este realizat din tabla, are diametrul sapei de 150 mm si o inaltime totala de 1.24m.

Am utilizat foreza pentru fixarea unor stalpi din beton, o imprejmuire provizorie. Trasam linia de realizare a gropilor cu ajutorul unei sfori si trecem la treaba. Inainte de a incepe forarea indepartam din pamantul de suprafata cu iarba si putin uscat, circa 5 cm. In acest fel usuram forarea, diminuand efortul necesar. Fiind o foreza usoara, la inceput este nevoie de o forta de apasare concomitent cu invartirea.

Foreza incepe sa intre in paine, musca pas cu pas din pamantul inca umed. De notat ca un grad moderat de umezeala este propice forarii usoare. Cu cat pamantul este mai uscat, cu atat aceasta nu va putea sa rupa din sol, puteti turna apa in groapa pentru a creste umiditatea si usura forarea.

Odata cu avansarea forezei, groapa capata o forma circulara perfecta. In acest caz am mers pana la o adancime de 50-60cm, corelat cu nivelul terenului.

Executia gaurilor este gata, ca durata de executie pe gaura am inregistrat un timp de circa 8-10 minute. Urmeaza introducerea stalpilor in gauri si baterea pamantului pe langa acestia. Dupa caz, se poate opta pentru turnarea unui strat de beton la baza stalpului. La final, foreza si-a facut treaba pret de 2 zile in care a realizat 40 gauri pentru stalpi apoi am pus-o la pastrat, va mai fi utila si la alte gropi.


6 Comments on "Foreza manuala"

  1. Ma intereseaza un astfel de instrument.Va rog sa-mi spuneti de unde l-ati cumparat cu suma de 40 lei.
    Multumesc

  2. Am cumparat acest burghiu manual de la Dedeman, insa nu am apucat sa-l testez. Pare foarte fragil in comparatie cu celelalte din oferta lor. Sunt curios daca al Dvs mai este intreg sau a cedat intre timp. M-ar ajuta sa stiu la ce sa ma astept, pentru ca este neplacut sa te lase in cursul exercitiului si sa nu ai o solutie de rezerva.

    • Este la fel ca in prima zi. Atentie totusi ca pentru pamant foarte uscat si de o consistenta mai tare, nu va functiona.
      In rest, si-a facut treaba si este intreg.

  3. Confim si eu, este super bun, al luat acelasi burghiu, verde de la Dedeman, 65 lei cred, doar ca am intarit sudurile spiralei, si am pus un bucata platband jos ca sa interesc tabla din care este facuta spirala.

    am .plantat. aproxumativ 90 de spalieri la 80 cm adancime pentru un gard si 40 de copaci.
    merge usor si e fff eficient

  4. As dori sa vin cu o sugestie pentru cei carora le place sa mestereasca cate ceva prin gospodarie,daca detii un polizor unghiular si un aparat de sudura,iti poti confectiona chiar tu o asemenea foreaza si atentie mult mai rezistenta ca ce-a din comert,ai nevoie de o panza de circular cu diametrul 20 s-au 30cm,o bucata teava si un burghiu uzat,panza se debiteaza pe jumatate si se sudeaza pe teava,burghiul se ataseaza sudat in varful tevi,si deaspra un maner pentru rotire,copiaza linkul si ataseaza-l in google si vezi foreaza https://www.youtube.com/watch?v=zM3NyQp90UQ

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Pergola pentru plante cataratoare

Leave a comment

Your email address will not be published.


*