Fonoizolare pardoseala


Viata la bloc ne-a invatat sa suportam zgomotul provenit  de la vecini, fie ca este muzica, zgomot provenit din diverse activitati sau zgomotul obiectelor cazute pe pardoseala etc.. Din pacate, marea partea a locuintelor s- a construit fara a acorda o mare importanta izolatiei fonice, daca pentru pereti se pot utiliza sisteme de izolatie utilizand structuri din gipscarton si vata minerala, pentru zona de pardoseala problema este putin diferita, necesitand realizarea asa-zisei dale flotante.

La ce ne ajuta acest sistem de izolare a pardoselii?

Unul din zgomotele ce ne poate deranja in cladirile cu mai multe etaje este zgomotul de impact. Aceasta inseamna ca orice soc sau lovitura aplicata pe suprafata finisajului pardoselii, de la mersul incaltat pana la obiecte cazute, se transmite prin intreaga structura, peretii si plansee, catre spatiile vecine. Un sistem eficient pentru a izola aceste zgomote este izolarea la sursa, acolo unde se produce zgomotul.

In ce consta un astfel de sistem?

Sistemul presupune aplicarea unui material cu proprietati elastice, fonoabsorbante, care sa separe structura planseului de ce a partii supusa exploatarii, cu alte cuvinte un sandwish – planseu-fonoizolatie-poardoseala, bine delimitate si izolate unele fata de altele. Acest lucru va presupune stoparea zgomotelor in zona unde se produc, fara a strabate structurile catre celelalte spatii ale constructiei.

Materialul utilizat pentru realizarea lucrarii de izolare a pardoselii este unul dedicat, placi din vata minerala – placi rigide cu diferite grosimi si capacitati de incarcare.

Pentru aplicatii individuale, grosimea acestui strat de izolatie poate fi conditionata de spatiul disponibil la nivelul pardoselii. Nu orice locuinta poate fi izolata astfel si fiecare situatie trebuie analizata distinct, mai ales ca o astfel de izolatie, daca nu este realizata de la inceput, va insemna o reparatie completa a pardoselii ce poate include schimbarea finisajului, deci lucrari destul de costisitoare.

Sa vedem cateva poze si pasii executiei lucrarii !

Primul pas este pregatirea stratului suport, eliminarea eventualelor straturi de sapa sau alte materiale ce pot fi amplasate pe placa de beton. Vom asigura aprovizionarea cu materialul izolator, se recomanda utilizarea unor placi cu grosimea mai subtire astfel incat sa aplicam mai multe straturi suprapuse de izolatie  (de regula 2) ce sa acopere grosimea necesara. De exemplu, daca vom aplica o izolatie groasa de 4 cm, cumparam placi cu grosimea de 2 cm si le aplicam in doua straturi, decaland rosturile de imbinare. In aplicatia prezentata s-au utilizat placi de izolare impotriva zgomotului de impact, Isover TDPS cu grosimea de 2cm.

Peste placa de beton s-a aplicat o folie din polietilena ce are ca rol impiedicarea eventualei umezeli de a ajunge la materialul izolator.

Se aseaza primul strat de placi de izolatie, una langa alta dar avand grija sa eliminam crucile, decalam randurile de pentru a evita acest lucru. Nu se vor lasa spatii goale intre placi, orice rost poate fi umplut cu bucati de vata taiate din placi, la dimensiunile necesare.

Intre placile de izolatie si perete, pe tot perimetrul, se va aplica banda perimetrala cu o inaltime care sa depaseasca cel putin 2 cm cota finala, inclusiv sapa ce se va turna peste izolatie. Aceasta banda perimetrala se poate realiza prin taierea unor bucati din placile de vata utilizate. Debitarea se poate face foarte simplu, cu un cutter.

Se aseaza ambele straturi de vata minerala, respectand regula privind evitarea suprapuneri imbinarilor – se evita puntile acustice.

Daca exista vreun traseu de conducte pentru instalatia de incalzire se poate ingloba in stratul de izolatie.

Asezam inca o folie de polietilena peste placile de izolatie si ne pregatim pentru turnarea sapei de egalizare.

Peste folia din polietilena se va aseza plasa de sarma necesara pentru armarea sapei de egalizare. Se va turna o sapa de egalizare cu o grosime de 5 cm.

Dupa uscarea sapei se va taia banda perimetrala la nivelul sapei si se poate trece la aplicarea finisajului stabilit: parchet masiv, parchet laminat, mocheta etc. Montarea unei plinte pe o astfel de pardoseala trebuie realizata intr-un sistem elastic astfel ca zgomotul de la nivelul finisajului sa nu fie transmis prin intermediul plintei, anuland o parte din efectul de fonoizolare adus de dala flotanta realizata.


7 Comments on "Fonoizolare pardoseala"

  1. Interesant.
    Asteptam si alte articole.

  2. Salutari. Ideea este buna dar la un apartament cu sapa deja turnata aceasta varianta este dificil de aplicat! Nu am cum sa ridic nivelul podelei cu inca aproape 9-10 cm ! Ce parere aveti, aplicarea unei folii de cauciuc izolator de 10-20 mm sub parchet, nu ar avea efect? Eu caut variante de izolare aplicabile pe sapa deja existenta! Merci mult.

    • Asa este, izolatia peste sapa existenta este imposibil de realizat fara a afecta nivelul pardoselilor din locuinta. Pentru cazul parchetului laminat ai varianta utilizarii unor placi de izolatie de 6 mm sau plutei. Daca sunt spatii fara mobilier sau cu incarcare redusa pe suprafata pardoselii se poate aplica polistiren extrudat de 2-3cm si apoi direct laminatul. Aceasta din urma nu este o solutie potrivita pentru camere.

  3. Buna seara,

    Cum montez – asez vata minerala intre placile de osb3?
    Multumesc.

  4. Ma refer la realizarea peretilor din placi osb3(la exterior, de 10mm, minim,iar la interior placa osb2 de 8mm, este bine?sau nu), nu este vorba de pardoseala sau tavan.
    Seara buna.

  5. Pai tocmai asta e problema mea: izolarea la sursa, acolo unde se produce zgomotul, adica la vecinii de dedesubtul meu. Dar nu vor izola deoarece nu au niciun interes, asa ca trebuie sa izolez eu pardoseala. Va avea vreun efect? Sau voi arunca banii pe geam?

    • Efect are, ramane de vazut cat este acesta. Depinde de izolatia utilizata, marimea zgomotului si alte caracteristici structurale ale constructiei. Scopul izolarii pe pardoseala este altul, dar aduce cu el si efectul scontat de dvs, intr-o anumita masura.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*