Renovare dormitor Bubu


Cum nu trebuie sa treaca un an si sa nu mai mesterim cate ceva, mai ales ca avem de finalizat renovarea locuintei in functie de necesitatile si pretentiile actuale, nu ne ramane decat sa trecem la treaba si sa incheiem cat mai repede si bine lucrarea.

Situatia initiala a camerei: camera cu 3 pereti BCA placati cu gipscarton, finisat cu lavabila acum 5 ani si parchet masiv usor denivelat, cu spatiu intre lamele si mici zone deplasate de la pozitia normala.

Dupa eliberarea camerei de obiectele de mobilier s-a trecut la prima etapa, cea mai urata, curatarea peretilor si eliminarea finisajelor actuale. Planul lucrarilor este pus la punct, anumite etape imi sunt binecunoscute de la amenajarea dormitorului mare. Aceeasi poveste s-a intamplat si aici, peretii placati cu gipscarton necesita eliminarii stratului de lavabila.

Prima operatiune: curatarea placilor de lavabila, eliminarea chitului si benzii de armare de la imbinarile gipscartonului cu peretii si tavanul, curatarea ultimului strat de pasta de rosturi de pe zona de imbinare a placilor (acesta s-a desprins cu tot cu lavabila – a fost zona ce s-a curatat cel mai repede). Operatiunea a presupus utilizarea unui spaclu.

Timpul efectiv de munca a fost undeva in jur de 6-7 ore pentru cei trei pereti – circa 23mp. Suprafetele curatate arata dupa cum se poate observa in foto.

Pentru ca tot exista destul praf in camera s-a continuat cu eliminarea parchetului masiv existent. Pentru scoaterea parchetului s-au utilizat un ciocan, o surubelnita sacrificata pe altarul meseriei si o dalta. Parchetul s-a desprins relativ usor, in mare parte nu mai exista o lipire continua intre lamele de parchet si suprafata suport (sapa) iar adezivul utilizat arata ca un fel de aracet. Suprafata sapei arata promitator, destul de plana! Durata operatiunii a fost de circa 5 ore. De mentionat ca dupa scoaterea parchetului, reutilizarea acestuia nu mai era posibila datorita ruperii partii de imbinare a lamelelor.

S-a curatat suprafata pardoselii si a peretilor de orice urma de praf si s-a trecut la repararea peretilor. Prima operatiune a fost amorsarea utilizand amorsa de perete de la Policolor. S-a diluat amorsa in procent de 1:2, aplicarea s-a facut cu bidineaua.

Amorsarea s-a efectuat atat pe peretii de gipscarton cat si pe tavan si peretele exterior. Inainte de amorsarea acestor ultime doua suprafete s-a realizat si o slefuire superficiala cu smirghel, utilizand un slefuitor manual.

Dupa uscarea amorsei s-au refacut rosturile dintre gipscarton si pereti/tavan utilizand pasta de rosturi Super Rigips si banda din fibra de sticla. Totodata, s-au inlocuit si suplimentat prinderile mecanice cu dibluri rapide 6x40mm, realizate la placarea initiala a peretilor. Din pacate, la momentul placarii initiale mesterii care au realizat lucrarea au folosit o metoda romaneasca de placare: adeziv pentru ceramica si dibluri rapide, ambele in loc de ipsos adeziv. Doua spacluri, unul lat si altul mai ingust, au fost intrumentele de baza.

Zona de glaf era realizata din mozaic. Pentru ca acest glaf din mozaic nu avea nici un fel de aderenta la zidaria peretelui si aparea o fisura pe toata lungimea zonei frontale de imbinare glaf – zidarie, s-a optat pentru eliminarea glafului. In vederea nivelarii zonei s-a turnat un mortar – sapa ce imi ramasese de la alte lucrari. Am utilizat o bucata de gipscarton pentru a simula un cofrag, am udat bine zidaria si am turnat mortarul pana la cota de unde incepe tamplaria (inclusiv peste spuma poliuretanica a tamplariei). „Decofrarea” am facut-o dupa 1 ora de la turnare.

Amorsa s-a uscat si s-a putut trece la gletuirea peretilor placati cu gipscarton. Gletuirea s-a realizat cu  gletul fin de interior Ceresit CT127, intr-un singur strat (grosime ~ 1 mm). Imaginea arata o zona gletuita, inca umeda. Am optat pentru gletuire deoarece se va finisa cu tapet pe cei trei pereti interiori.

Zona cu spuma poliuretanica dintre tamplarie si perete prezenta fisuri. La momentul respectiv a fost acoperita doar cu un strat subtire de adeziv pentru ceramica. S-au curatat zonele deteriorate de pe conturul tamplariei si s-a aplicat pasta de rosturi Super Rigips impreuna cu banda de armare din fibra de sticla.

Dupa uscarea pastei de rosturi s-a amorsat si s-a finisat cu gletul fin de interior.

Am schimbat frontul de lucru trecand in zona usii de intrare in camera. Prima operatiune a constat in demontarea usii si pregatirea golului pentru noua usa. A fost necesara marirea golului cu circa 2-3cm iar aceasta s-a realizat usor pentru ca avem pereti din BCA.

Odata fasonat golul de montaj s-a pozitionat tocul, s-a fixat in cateva pene si s-au montat 3 scanduri in interiorul tocului. Inainte de aplicarea spumei, pe zona umezita in prealabil cu ajutorul unui pulverizator, s-a protejat bine tocul cu banda adeziva pentru zugravire. Pentru ca deja am experienta in montarea usilor de interior, de aceasta data nu au fost necesare decat un boloboc si o ruleta – pentru pozitionare. Am avut ceva emotii pentru ca m-am grabit sa demontez scandura de la mijloc dupa circa 6 ore de la aplicarea spumei si s-a deformat putin tocul. Am montat din nou scandura mediana si am asteptat uscarea completa a spumei – 24ore. Surpriza s-a intamplat noapte, am auzit cum a cazut scandura mediana – avea sa se fi uscat complet spuma si a tras putin tocul spre perete, semn ca voi avea liniste in privinta montajului usii.

Usa avea sa fie montata bine, fara sa se miste oricare ar fi pozitia deschiderii. Usa este din panouri Kraft iar tocul din MDF infoliat – nuanta cires – 2050x880mm. S-au reparat zonele dintre toc si pereti utilizand pasta de rosturi si banda de fibra de sticla, avand grija sa protejam tocul.

S-a finisat cu glet partea frontala a glafului.

Unul dintre pereti, cel exterior, avea sa fie finisat cu lavabila. S-a utilizat o vopsea nuantata computerizat pe care am gasit-o cu greu – asta din cauza cantitatii necesare, aveam nevoie doar de 1.5 litri vopsea lavabila. Am gasit pana la urma in Baumax, cantitatea de 2.5 litri de vopsea Genius Pro. Pretul este destul de piperat insa asta era situatia, nu aveam alternative pentru ceea ce doream. Imaginile sunt din faza inca umeda a lavabilei si oglindesc primul si al doilea strat aplicat. Asa cum se vede, intre timp, s-a vopsit si montat caloriferul.

De data asta, Bubu doar simuleaza – crestem repede si uitam obiceiurile din tinerete!

Urmatoarea etapa a constat in aplicarea tapetului pe ceilalti trei pereti. S-a folosit un tapet din hartie, achizitionat din Baumax impreuna cu o banda decorativa. Din pacate, oferta de tapet din Craiova este extrem de redusa si a trebuit sa alegem din cateva modele disponibile. Aplicarea tapetului se va face direct pe suprafata de glet cu ajutorul unui adeziv specific – Metylan normal. Prepararea acestuia se face prin adaugarea prafului in cantitatea de apa, conform instructiunilor de pe ambalaj.

Pe o masa se intinde fasia de tapet si se aplica adezivul cu ajutorul unei pensule late, 10cm. De preferat sa se lucreze la doua maini.

Dupa aplicarea adezivului pe intreaga fasie de tapet, acesta se impatureste. Cat timp se inmoaie tapetul am aplicat adezivul si pe suprafata peretelui unde avea sa fie lipita fasia de tapet.

Lipirea tapetului incepe dupa ce au fost stabilite cotele de montaj, pozitia fata de verticala si ne-am asigurat ca avem la indemana o carpa usor umezita pentru a indeparta urmele de adeziv de pe fata tapetului si un trafalet care va presa usor si umiform tapetul pe perete.

S-a optat pentru aplicarea a doua randuri distincte de tapet si apoi zona de imbinare va fi finisata cu o banda decorativa de tapet, corespunzatoare modelului. Aceasta a fost necesara si pentru a minimiza necesarul de tapet, in caz contrar aveam nevoie de inca o rola de tapet din care ne ramanea cel putin 50%.

Aplicarea benzii decorative a adus o schimbare radicala a aspectului camerei.

Tapetul a fost lipit cu succes si am trecut la montarea noului parchet – laminat, cu o grosime de 8mm, Krontex, clasa 32 AC4, nuanta nuc. Primul pas este aplicarea placilor de polistiren extrudat de 3mm. Placile au fost montate astfel incat sa existe un rost de 2mm intre acestea si circa 8mm fata de pereti – din motive de dilatare. Au fost aplicate bucati de scotch pentru a nu permite deplasarea placilor de izolatie. Directia de montaj – perpendicular pe lungimea placilor de laminat.

O scula pe care am utilizat-o cativa ani si care imi este de un real ajutor, cutter din aluminiu cu lamele (se pot inlocui).

Montarea laminatului (se poate vedea si articolul Renovare Dormitor pentru alte detalii ce nu sunt  prezentate in acest articol) utilizand trusa de montaj pe care am gasit-o, in sfarsit, la Proges – pret 23 lei.

Directia de montaj a laminatului a fost perpendiculara pe peretele cu fereastra (sursa principala de lumina). Dupa montarea parchetului s-au fixat clemele din plastic aferente plintei.

Imbinarea plintei s-a realizat cu ajutorul elementelor de colt, de imbinare sau de capat.

Cu ajutorul adezivului Moment Profi Fix s-a montat glaful nou din PVC, ajustat la o latime care sa nu incomodeze sistemul de incalzire.

Montarea noilor prize, in patru pasi – unora le place sa lucreze sub tensiune, total nerecomandat.

Montarea sildurilor la usa, este necesara efectuarea unor gauri de 2mm pentru a infileta holtzsuruburile cu ajutorul surubelnitei.

S-a aplicat bagheta de polisitiren la imbinarea tavan – perete, s-a utilizat un adeziv la tub, special pentru polistiren, de la Den Braven.

In aceeasi nota, am gasit si o lustra.

Inainte de aduce mobila in camera, va recomand sa aplicati pe zona de contact a acestora cu pardoseala talpici de protectie – fie din pasla, cauciuc sau alte materiale. In afara protectie pardoselii, ajuta si la impingerea obiectelor acestea alunecand foarte usor. Cele din foto sunt din pasla.

Amenajarea incepe sa prinda contur insa mai avem de rezolvat amanunte de genul perdelei/jaluzelelor, mici returusi, un nou corp de mobilier intre pat si perete etc.

S-a mai adaugat un rulou exterior din PVC si o mica perdeluta decorativa.


43 Comments on "Renovare dormitor Bubu"

 1. foarte frumos 😀

 2. Salut,
  Am descoperit blogul tau pe misiuneacasa.ro si-mi place foarte mult ce vad aici. De ceva vreme am facut si eu un site pe teme similare, http://www.mestereli.ro. Deocamdata am o serie de articole despre mobilier din PAL cu descriere amanuntita, zic eu, a fiecarei etape. As dori sa-ti propun un schimb de bannere sau de link-uri. Adresa mea de mail este kareka_cc@yahoo.com.

 3. Foarte frumos lucrat si ingrijit.Felicitarile mele pentru o treaba bine facuta.

 4. Intotdeauna este loc de mai bine, as prefera sa vad si critici constructive, discutii pe marginea unor aspecte tehnice.
  Am facut acest Blog pentru cei care au nevoie de o poza, o parere, o idee etc. insa vad ca primesc numai felicitari virtuale si nu as vrea sa mi se urce la cap. 🙂

 5. Felicitari! A iesit foarte frumos!

 6. Felicitari, e tare fain. Hehehehe, daca pe „vremea mea” existau atatea materiale poate ca imi era mai usor sa-mi personalizez dormitorul. Am apelat insa la acrilice si pensule…

  Apropo, daca vrei idei de DYS, dar culinare si desing accesorii, viziteaza blogul meu. Poate sotia sau fiica ta se inspira cu ceva. 🙂

 7. Oricat de iubitor de DIY as fi, premeditarea pozitiei prizei fata de modelul tapetului nu cred ca as fi putut sa o fac atat de bine pe cat pare. Asa s-a nimerit si nimic mai mult.
  Ar fi mult mai frumos daca spatiul camerei era generos dar din pacate asta este situatia si nu avem ce face. O camera de minim 3,5 x 3.5m ar fi aratat mult mai bine, cel putin din punctul de vedere al incarcarii cu mobilierul absolut necesar.

 8. salut viorel

  cred ca te-ai gandit foarte mult inainte sa pui tapetul…
  mi-a „sarit in ochi” poza prizei gata montate. super pozitia prizei.
  sper ca o a fost gandita treaba si nu a iesit „din intamplare”.
  un dormitor demn de o printesa.
  in speranta ca la finele anului 2009 ma voi putea „lauda” si eu cu dormitorul printesei mele iti urez:
  ––spor la treaba si numai de bine. Andu–-

 9. Nu pot spune ca este ceva in neregula cu placile de izolatie specifice laminatului, cele de 3mm – totul este OK.
  Setul de montaj este in foto de mai sus si cuprinde penele pentru realizarea rostului perimetral, elementul pentru imbinarea lamelelor intemediare si tija pentru lamelele de capat ale randului de laminat.
  Ultimele doua se pozitioneaza pe capatul lamelei si se bate cu ciocanul astfel incat sa realizam imbinarea click din capatul placii de laminat.

 10. Felicitari si pentru aceasta lucrare !

  Cum se comporta parchetul montat pe polistiren extrudat ?
  Grosimea polistirenului e de 3mm ?
  Ce cuprinde setul de montaj al parchetului laminat si cum se foloseste ?

  Sper ca nu am deranjat cu atatea intrebari.

  Cu respect !
  Alin

 11. Felicitari.
  Frumos.

 12. La toate lucrarile am folosit doar banda de fibra de sticla, banda de care spui este din plasa de fibra.
  Balconul se comporta excelent, nu sunt probleme. Iti dai seama ca nu am cum sa stiu ce s-a intamplat sub parchetul laminat. La simpla pasire nu se simte nici un fel de deformare, nici direct pe suprafata sapei cand era parchetul nemontat nici acum.

 13. Felicitari pentru lucrarile din dormitoare (doar pe ele le-am urmarit pana acum)

  Am si eu o intrebare referitoare la imbinarile dintre placile de rigips. Ce fel de banda de fibra de sticla s-a folosit? Am vazut ca exista doua tipuri: una autoadeziva care este ca o plasa si una care seamana cu o banda de hartie. Si la repararea dintre tocul usii si perete de care banda de fibra ai folosit.
  Referitor la DIY Dormitor1 am vazut ca in balcon s-a placat cu polistiren extrudat si apoi s-a pus plasa din fibra de sticla + sapa autonivelanta. Este de ajuns. Cum se comporta podeaua la greutate?

  Multumesc anticipat

 14. Merci pt rapiditate si lamurire.

 15. Sall tuturor, e foarte frumos rozul acela
  Este super fain rozul ala

 16. care imi da si mie adresa lui sau a ei de mess

 17. Vei primi un mail de la mine, pe adresa declarata in posturile anterioare.

 18. vreau sa stiu daca se poate sa imi dea cineva un raspuns la o intrebare….in legatura cu bagheta de polistiren.am vrut sa pun la fel intr-o camera asa ca am cumparat bagheta si conform a ce ati scris tu pe site am luat un adeziv de la den bravin care era special pentru polistiren si nu a fost bun de nimic exact inutil.nu stiu ce sa fac.pun pe perete..tin presat iar cand dau drumul dupa cateva minute pac jos.am incercat cu de toate si tot nu se tine acolo lipit.daca ma puteti ajuta cu vriun sfat va rog mult ca am incercat…multumesc anticipat

  • Este mai dificil de aplicat baghetele cu acel adeziv special pentru polistiren. Am incercat si eu insa am renuntat sa mai adopt aceasta varianta, mai ales acolo unde bagheta nu se aseaza perfect pe colt. Am inlocuit adezivul respectiv cu silicon sanitar alb, aplicat in cordon continuu pe laturile baghetei. Se comporta excelent.

   • lol…siliconul sanitar nu e bun pentru a aplica baghetele de polistiren din simplu motiv ca nu are aderenta pe var sa glet…incearca mai bine cel anume pentru pereti sau in cel mai rau caz se pot lipi direct cu glet

 19. Fooarte frumos!

  Poate ma ajuti si pe mine cu cateva sfaturi.Acum ceva ani in urma mi-am pus termopane .La vremea respectiva nu am fost sfatuita sa montez in acelasi timp pervazul interior.Asa ca in fiecare iarna de la condensul de pe geam(oare de ce asa mult)apa s-a scurs pe pervaz (unul din zidarie si altul de la sufragerie din rigips) si arata groaznic.S-a murdarit si vopseaua mi-a crapat putin si zidaria respectiv rigips-ul.Asa ca am cumparat zilele astea pervaz din pvc ,kit pentru montare,silicon si capete pentru glaf.Imi poti da si mie un sfat despre cum as putea sa il montez perfect?Ar trebui sa repar si acele mici fisuri cu un chit de zidarie?

  • Daca inteleg ce este cu acele fisuri incerc un raspuns. Din ce este suprafata fisurata, tencuiala/glet sau rosturi gispcarton? Cred ca in afara de montarea acelui glaf de PVC trebuie sa vezi cum reduci condensul, consider ca este mai important sa elimini efectul decat sa tot repari ceea ce strica acel condens.

 20. Suprafata fisurata cred ca este din glet.De exemplu pe acel gipscarton cred ca sa aplicat un glet nu?Dar fisurile nu sunt adanci sunt la suprafatasi s-au produs datorita scurgerii apei de pe geam pe pervaz.Automat a venit vara ,s-a uscat pervazul si a crapat putin.Cat despre condens nu cred ca mai am ce sa fac!Probabil nu a fost facuta bine tencuiala,sau etansat cum trebuie.Cei de la Gealan spuneau ca e normal, dar nu cred.Am fost in iarna la o pensiune,am prins ger cu multe grade minus dar geamurile nu faceau nici pic de condens.Asa ca daca vreau sa mai salvez ceva,ma refer la pervazuri fara mucegai si inca fara prea multe fisuri am hotarat sa fac ce trebuia sa fac atunci.De exemplu sufrageria care detinea un balcon am largit-o,renuntand la balcon asa cum ai facut tu.Zidul balconului a fost captusit cu vata de sticla ,dupa care a urmat rigipsul.Din ce m-am uitat eu la pozele tale, multi alti pasi nu au fost facuti(izolarea tavanului de la fostu.l balcon de exemplu).In fine caloriferele sunt chiar sub geamuri si nu cred ca ar trebui sa faca acel condens.Dar ca sa iau totul de la capat… Asa cu un pervaz de pvc e mai sigur .Apa se poate sterge , nu imi mai mai crapa zidaria , este si mai estetic si nu in ultimul rand mai practic.

 21. Daca este doar gletul pe placile de gipscarton se pot elimina zonele fisurate si se reaplica gletul. Daca sunt zonele de imbinare fisurate ar trebui refacute integral (pasta rosturi si armare). Incearca sa utilizezi un dezumidificator chimic pe perioada de iarna, ajuta la scaderea umiditatii si nu uita s aaerisesti cat mai bine.
  Eu unul nu am condens masiv la balcon, doar 1cm in zonele inferioare dar fara sa curga pe glaf, si asta doar pe perioada cu temperaturi extrem mai scazute (sub -8 °C) dar nu este deranjanta. La mine, caloriferul nu este in balcon ci a ramas in camera, in schimb izolatia isi face treaba.

 22. Foarte faina camera fetitei…am o intrebare totusi, legata de vopseaua asta genius pro…au fost date 2 maini ca sa iasa nuanta ok sau 1 ajunge?
  merci!
  adina

 23. Exact, doua maini de lavabila. Ceea ce are aceasta vopsea in plus este rezistenta ulterioara a stratului comparativ cu altele la care nici nu atingi peretele si apar pete de umezeala si murdarie.

 24. danylory2003 :

  lol…siliconul sanitar nu e bun pentru a aplica baghetele de polistiren din simplu motiv ca nu are aderenta pe var sa glet…incearca mai bine cel anume pentru pereti sau in cel mai rau caz se pot lipi direct cu glet

  Merci de comentariu insa am lipit la patru camere baghetele cu silicon sanitar si tine perfect.
  Este mai bun ca cel special pentru polistiren care se intareste lent si nu tine la pozitie bagheta. Prin urmare este verificat destul si recomand fixarea fara probleme.

 25. vreau sa izolez tavanul cu polistiren de2 iar peste el sa lipesc tavan casetat. se poate?

  • Nimic nu este imposibil insa nu agreez o astfel de solutie. Nu agreez „tavan casetat” lipit pentru propria locuinta. Daca vrei sa izolezi aplica ori sistemul cu polistiren lipit insa munca de finisare este grea ori mergi pe varianta cu gipscarton iar ca izolatie poti utiliza vata sau polistiren. In acest sistem trebuie sa utilizezi izolatie de 4-5cm. O solutie solida si de durata.

 26. cine imi poate spune ce fel de materiale se folosesc pentru reparatii zidarie unde s-a montat geam termopan? eu am cumparat la cerintele unui meserias urmatoarele:plasa din fibra de sticla,super gled,adeziv pentru gresie si faianta,cornier de 2 cu gaurele,polistiren(nu mai stiu de care cred ca de 2 din acela care se pune sub parchet). este bine,este rau?…..blocul este de caramida.nu ma pricep deloc.va rog raspuns urgent,s-ar putea sa vina meseriasul.multumesc

  • Se taie spuma poliuretanica si se poate repara in mai multe variante, depinde de marimea rostului:
   -cu adeziv si plasa de armare urmate de glet si vopsea
   -acoperind zonele cu straifuri din gipscarton etc.
   Cornierul probabil este un coltar dinaluminiu utilizat pentru protectia colturilor, se inglobeaza in masa de glet.
   Polistirenul ce se monteaza sub parchet nu este utilizabil pentru izolarea spaletilor ferestrei.

 27. Da, asa este coltar de aluminiu…deja am ajuns sa ma familiarizez cu multiplele denumiri. Mai este un fel de polistiren extudrat (daca spun bine) asta este expandat cred. Pervazul trebuie sa fie la nivelul tamplariei? Ca la mine acopera (vine Cumva lipit, daca ma intelegeti ce vreau sa spun). Eu am crezut ca acesta se monteaza sub tamplarie.
  Trebuia sa monteze si pervazul exterior si interior dar stricaciunile sunt prea mari …adevarate cratere.multumesc

  • Exista atat polistiren extrudat cat si expandat. Polistirenul expandat se poate lipi pe spaleti daca trebuie sa preluati o grosime mai mare si va trebui acoperit cu masa de spaclu (adeziv pentru polistiren) in care se inglobeaza plasa din fibra de sticla. Ulterior se gletuieste suprafata si se vopseste.
   Pervazul (glaful) nu poate fi sub nivelul tamplariei daca nu a fost montat odata cu aceasta. Astfel, se va suprapune pe o anumita inaltime cu tocul tamplariei. Sunt posibile ambele variante.

 28. multumesc,ma scuzati ca am insistat dar nu ma pricep deloc,am mai citit pe net.

 29. va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema…inca de la inceput am spus ca vreau pervaz si glaf cand am facut comanda si cand au venit pentru masuratori si totusi nu au montat odata cu tamplaria.sa fie o posibila cauza sticaciunile consistente pe care le-au facut la montarea tamplariei?precizez ca nici eu nu ma pricep deloc . multumesc

 30. finisajul din jurul tocului usii, l-ati facut cu pasta de rosturi (Rigips Super??) direct peste spuma?? Si apoi cu glet peste pasta??

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Renovare dormitor

Leave a comment

Your email address will not be published.


*